Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

»Roke so ogledalo človeka,« se glasi modra misel, ki vse prepogosto ostane neslišana. Roke so namreč ob nizkih temperaturah eden izmed najbolj izpostavljenih predelov telesa, vse prepogosto pa na njihovo nego povsem pozabimo. Kreme za vlaženje rok so v hladnejših mesecih zvesti spremljevalec, ne le pregovorno nežnejšega spola, temveč tudi moških. Medtem ko negovalni kozmetiki za obraz pogosto posvetimo več časa, pri izbiri kreme za roke hitro pograbimo tisto, katere embalaža nas je prepričala.

Avtorica: Nika Arsovski

Negi rok vse prepogosto namenimo pozornost šele, ko koža že postane suha, groba, morda celo razpokana, torej ko je že prepozno. V hladnejšem obdobju, ko so roke izpostavljene nizkim temperaturam, vetru, je tako prav, da nekaj časa posvetimo tudi njihovi negi. Zimski čas je za kožo pogosto izjemno naporen. Medtem ko zunaj vlada mraz, je v prostorih prijetno toplo, kljub temu pa vlažnost ostaja izjemno nizka. Koža se posledično izsuši in poškoduje.

Poleg številnih dejavnikov, ki tako tudi med letom obremenjujejo naše roke, med najbolj agresivne spadajo detergenti in voda, so tako v jesenskih in zimskih mesecih roke še dodatno obremenjene z vremenskimi dejavniki. »Koža je največji telesni organ, vendar ni povsod enaka. Različna območja kože zahtevajo tudi različno nego. Nekateri deli telesa, na primer roke in obraz, so bolj izpostavljeni zunanjim vplivom kot drugi deli telesa. Pametna nega kože mora izpolnjevati različne potrebe kože po telesu,« svari Tamara Levičnik, dr. med., specialistka dermatovenerologije iz Splošne bolnišnice Jesenice.

»Rokam pogosto ne posvečamo dovolj pozornosti«

Izsušenost kože zmanjša njeno prožnost, posledično pa se hitreje pokažejo prvi znaki staranja. Roke so eden izmed predelov telesa, ki ga ljudje v naši bližini najhitreje opazijo, zato je prav, da so lepo negovane in urejene. A vedno ni tako. »Rokam pogosto ne posvečamo dovolj pozornosti. Čeprav se ves čas ukvarjamo s tem, katere kreme so najboljše za obraz, na roke kar pozabimo, čeprav so vsakodnevno bolj izpostavljene različnim vplivom kot obraz. Roke veliko povedo o človeku in so opaznejše, kot si predstavljamo,« poudarja zdravnica in nadaljuje:

»Roke so človekovo orodje, koža na tem delu pa se občutno razlikuje od kože na drugih delih telesa. Koža na hrbtišču rok na splošno slabše ustvarja hidrolipidni film, to je emulzija maščobe in vode, ki prekriva zunanji del kože. Roke so zato bolj dovzetne za dehidracijo in se hitro izsušijo, če jih preveč obremenjujemo. Pri delu so roke še posebej izpostavljene zunanjim dejavnikom, ki odstranjujejo lipide. Medtem ko lahko kožo izsuši že pogost stik z vodo, so roke tudi redno izpostavljene površinsko aktivnim snovem, razkužilom, topilom, temperaturnim spremembam in mehanskim obremenitvam. Naravni zaščitni in obrambni mehanizmi kože so preobremenjeni, kar lahko škoduje funkciji bariere kože. pH-vrednost kože na rokah je nekoliko višja kot na večini drugih delov telesa, zato je njen zaščitni kislinski plašč – naravna kislost, ki ščiti kožo, oslabljen.«

Karitejevo maslo, najrazličnejša olja, ognjič …

Izbiri prave kreme za nego rok torej velja posvetiti nekaj več pozornosti. Kreme, ki vsebujejo izvlečke ognjiča, kožo pomirjajo in pospešujejo njeno obnovo, poleg tega pa pripomorejo tudi k sami odpornosti naše kože na zunanje dejavnike. Če imate izjemno suho kožo na rokah, posezite po kremah z različnimi olji, izbirate lahko med mandljevim, arganovim, olivnim, kokosovim in jojobinim. Olja vsebujejo veliko maščobnih kislin in antioksidantov, ki nadomestijo naravne lipide ter rokam vrnejo vlažnost in jo naredijo mehko.

Tudi kreme s karitejevim maslom vsebujejo veliko maščobnih kislin, poleg tega pa so bogate tudi z vsebnostjo vitaminov A in E. Z njihovo pomočjo bo, ob redni negi, koža spet postala prožna, polega tega pa izbrane sestavine pripomorejo tudi k hitrejšemu obnavljanju kožnih celic. Ne le pred vetrom in mrazom, kožo je tudi v zimskih mesecih treba ustrezno zaščititi pred soncem, kreme z vitaminoma A in E pa so primerne tudi poleti. Tudi v kakavovem maslu, ki je priljubljena sestavina negovalnih krem, se nahaja veliko vitamina E. Ta ščiti kožo pred prezgodnjim staranjem in jo primerno neguje. V kremah, ki vsebujejo olje žitnih kalčkov, boste našli polno vitaminov B in E, ti obnavljajo hidrolipidni film, ki prekriva zunanjo plast kože.

Krema se mora dobro vpiti v roke in ustvariti zaščitni sloj

Pomembna lastnost kreme je predvsem ta, da se dobro vpije v kožo in ustvari primerno zaščitno plast, ki zaščiti kožo pred izhlapevanjem vode in prepreči izsušitev. Pri izdelkih za vlaženje rok je pomembno biti pozoren na razmerje med vodo in maščobo, saj le izdelek s primernim razmerjem ohranja kožo vlažno in prožno. Kakšna pa je kakovost izdelkov za vlaženje rok, pod katerimi se šibijo police trgovin in drogerij? Evropske potrošniške organizacije so še pred začetkom zime preverile kakovost krem za roke, v mednarodnem testiranju v laboratoriju so tako pod drobnogled vzeli petdeset različnih krem za roke, nekaj manj kot polovico jih je na voljo tudi na slovenskem tržišču. Strokovnjaki so bili z rezultati povečini zadovoljni.

Večina krem za vlaženje rok si je prislužila oceno dobro. Najočitnejše razlike med izdelki so se pokazale v učinkovitosti ustvarjanja zaščitnega plašča na koži. Pri tem je večina izbranih izdelkov prejela oceno ‘zelo dobro’, štirje pa niso zadovoljili pričakovanj strokovnjakov. Po navedbah Zveze potrošnikov Slovenije so med njimi tudi izdelki, pri katerih zaradi sorazmerno visoke cene na trgu tovrstnih pomanjkljivosti ne bi pričakovali. Pri tem še opozarjajo, da nekatere kreme vsebujejo tudi neželene kemikalije, takšne kot so EDC, ki se uvrščajo med hormonske motilce.

Privoščite rokam piling ali blagodejno masko

Uporaba vlažilne kreme v zimskih mescih ni dovolj, pri opravljanju domačih opravil tako roke zaščitite z rokavicami in jih obvarujte pred agresivnimi čistili, kadar pa se odpravite na mraz, izberite tople rokavice, ki vas bodo ščitile pred vremenskimi dejavniki. Poleg tega ne pozabite niti na prehrano. Prav primerna hrana je bistvenega pomena za lep in zdrav videz kože, tudi na rokah. NA svojem jedilniku naredite dovolj prostora za sadje in zelenjavo, odlična izbira so tako grozdje, jabolka, pa tudi česen in kumare. Dan začnite s smutijem in tako že nadvse zgodaj zjutraj poskrbite za vnos vitaminov in mineralov. Izbirajte polnovredna živila, kot sta polnozrnati riž in oreščki.

Pozorni moramo biti tudi na zadosten vnos tekočine, ki ni pomembna le v poletni vročini, temveč tudi v zimskem mrazu. Z vodo namreč hidriramo našo kožo od znotraj. Poleg tega si na vsake toliko časa privoščite prav posebno nego. Zmešajte žlico sladkorja in dve žlici olja, to je lahko po izbiri mandljevo ali kar olivno, ter vse skupaj zmešajte. Piling nato nežno vtrite v kožo na rokah in izperite z mlačno vodo ter roke namažite s kremo. Rokam lahko privoščite tudi bogato masko, zmešajte žlico medu in olivnega olja, namažite po rokah, jih zavijte v plastično vrečko ter nataknite bombažne rokavice. Po pol ure bodo vaše roke kot nove.

Zimski čas je za kožo pogosto izjemno naporen. Medtem ko zunaj vlada mraz, je v prostorih prijetno toplo, kljub temu pa vlažnost ostaja izjemno nizka. Koža se posledično izsuši in poškoduje. Poleg številnih dejavnikov, ki tako tudi med letom obremenjujejo naše roke, med najbolj agresivne spadajo detergenti in voda, so tako v jesenskih in zimskih mesecih roke še dodatno obremenjene z vremenskimi dejavniki.

Kaj še lahko storite za dobro svojih rok?

  • Med opravljanjem gospodinjskih opravil kožo ustrezno zaščitite. Razna čistila za pomivanja posode ali stanovanja so lahko do naših rok izjemno agresivna. Tako ne pozabite na uporabo zaščitnih rokavic. Rokavice uporabite na popolnoma suhe roke, če izberete takšne iz lateksa, uporabite še tanjše bombažne rokavice, saj je prav lateks eden izmed pogostih povzročiteljev alergij.
  • Pri umivanju rok izbirajte nežna mila, primerna za občutljivo kožo, rok pa nikdar ne umivajte pod vročo vodo, temveč raje izberite mlačno. Po vsakem umivanju uporabite vlažilno kremo.
  • Ob nanašanju vlažilne kreme ne pozabite na obnohtno kožico, kremo pazljivo vtrite v kožo in z rahlimi gibi krožite nad nohti in obnohtno kožico.
  • Pozimi ne pozabite na rokavice, ki zaščitijo kožo na naših rokah pred vremenskimi dejavniki.
  • Na vsake toliko časa rokam privoščite prav posebno razvajanje. Pred spanjem jih namažite s kremo za roke in si nato nadenite tanke bombažne rokavice. Zjutraj bodo vaše roke kot prerojene.

A Koža na hrbtišču rok slabše ustvarja hidrolipidni film, roke so zato dovzetnejše za dehidracijo in se hitro izsušijo.

B Pozimi ne pozabite na tople rokavice, tanke rokavice pa uporabljajte tudi pri gospodinjskih opravilih.

C Krema se mora dobro vpiti v roke in ustvariti zaščitni sloj.

 

Ne spreglejte

Ob diagnozi rak dojk se bolnicam sesuje svet. Takrat potrebujejo resno obravnavo in prave informacije ter človeški pristop zdravstvenega osebja,
Preberi več
Delovanje mišic je tesno povezano z živčevjem. Po živcih se prevajajo električni impulzi, ki mišicam signalizirajo krčenje. Iz osrednjega živčevja
Preberi več
Osteoporoza se pojavi brez znakov in opozoril, bolniku pa zelo zmanjša kakovost življenja. Nevarna je predvsem zaradi visokega tveganja za
Preberi več
Avtor: Doc. dr. Mija Blaganje, dr. med. Kaj je zdrs medeničnih organov? Zdrs medeničnih organov, z drugim izrazom prolaps, je
Preberi več
Redno odvajanje blata je ključno za ohranjanje zdravega prebavnega sistema. Vendar pa se pri nekaterih posameznikih pojavijo težave z zaprtjem,
Preberi več
Ste že slišali za spondilolistezo? Morda ste imeli postavljeno diagnozo in vas zanima kaj pričakovati na poti do okrevanja? Kako
Preberi več
Rak žolčnika in žolčevodov je razmeroma redka bolezen in je bolezen starejših ljudi. Pojavlja se po 50. letu starosti, najpogosteje
Preberi več
Ali ste se kdaj vprašali, kaj so vnetne miopatije in kako vplivajo na zdravje vaših mišic? Ste imeli postavljeno diagnozo
Preberi več