Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

V poletnem času nas bolj kot sicer zanima tudi zdravje naših nohtov, predvsem na nožnih prstih, ki v tem času pokukajo iz zaprtih čevljev. Po drugi strani so nohti v tem času tudi bolj izpostavljeni udarcem, poškodbam in različnim okužbam.

Avtorica: Katarina Ravnik

Pogovarjali smo se z Mojco Sever, dr. med., spec. dermatovenerologije, iz M dermatologije v Celju. Kakšni so zdravi nohti? »Zdravi nohti imajo gladko površino, so trdni, prozorni ali rahlo rožnati. Na površini zdravih nohtov ni vidnih madežev, vdolbinic ali brazd,« je za začetek povedala dermatologinja.

Katere so najpogostejše težave, povezane z nohti, in katere težave z nohti lahko kažejo na bolezen v organizmu? Mojca Sever: »Nohti in obnohtja se lahko okužijo z bakterijami in glivicami. Kar 20 do 30 % odraslih po 40. letu ima težave z glivično okužbo nohtov. Velikokrat so nohti podvrženi tudi različnim kemičnim in mehanskim poškodbam.

Pogosto so poškodovani zaradi nošnje ozke in tesne obutve ali zaradi ukvarjanja s športom, predvsem tekom ali pohodništvom, ko se poškodujejo zaradi pritiskov ob čevlje. Poškodbe nohtov lahko nastanejo tudi zaradi preveč agresivne manikire, grizenja ali pogostega močenja rok ter stika z različnimi detergenti, čistili, topili ali razkužili.«

Bolezenski vzroki

Seveda so vzroki za spremembo na nohtih lahko tudi bolezni. Dr. Sever je povedala, da so nohti lahko spremenjeni zaradi različnih kroničnih dermatoloških obolenj, kot so luskavica, krožno izpadanje las, ekcem in lichen planus. Kaj je lichen planus? »Na koži, najpogosteje na notranji strani zapestij, podlahteh in nogah, lahko pa tudi na sluznicah (ustni, genitalni, zadnjični) se pojavijo za lečo velike mnogokotne in ostro omejene ploščate papule sivkaste, rožnato rdeče ali vijoličaste barve.

Površina je lahko ravna ali upadla in voščena. Za večje papule so značilne mrežasto razporejene proge, ki so še posebej dobro vidne na sluznici. V fazi usihanja bolezni se kožne spremembe spremenijo v rjave madeže. Bolezen se lahko ponavlja, traja pa mesece, tudi več let. Včasih jo je težko razlikovati od psoriaze (luskavice), ekcema ali drugih bolezni s podobnimi znaki, a velikokrat lila oziroma vijoličasta barva kožnih sprememb nakazuje, da gre za lichen planus,« je pojasnila dr. Sever.

Kot je še povedala naša sogovornica, se prizadetost nohtov pojavlja tudi pri kar 80 % bolnikov z luskavico. »Značilne spremembe za luskavico na nohtih so številne jamice oziroma vdolbinice, rožnato rjavi madeži, ki jih imenujemo oljni madeži, nohtna plošča se lahko zadebeli in odstopa od podlage.«

Sistemske bolezni

Mnoge spremembe na nohtih so tudi izraz sistemskih bolezni organizma. Katerih in kako se kažejo? »Konveksne (izbočene) nohte oziroma nohte v obliki urnega stekla najpogosteje najdemo pri bolnikih s pljučnimi boleznimi, lahko pa tudi pri srčnožilnih obolenjih ali obolenjih prebavil. Bolniki s kronično ledvično boleznijo imajo lahko polovico površine nohtov belkasto obarvano.

Poznamo tudi t. i. terryjeve nohte, pri katerih je noht skoraj v celoti belo obarvan, le ob prostem robu ne. Takšne nohte imajo bolniki z jetrno cirozo. Žličasti oziroma konkavni (vbočeni) nohti lahko kažejo na pomanjkanje železa v krvi. Nekatere težave z nohti se tudi dedujejo, strokovno jim rečemo kongenitalne anomalije nohtov,« je sistemske bolezenske vzroke opisala dr. Sever.

Glivice na nohtih – kako se jih znebiti?

Glivične okužbe nohtov strokovno imenujemo onihomikoza. Kako se kažejo te spremembe? »Oboleli noht postane rumenkasto obarvan, zadebeljen, deformiran ter se dvigne od podlage. Bolniki se pogosto pritožujejo tudi zaradi bolečin pri hoji, okuženi noht pa je stalen vir okužb, ki se lahko prenesejo na druge nohte ali tudi na druge ljudi,« pove dermatologinja. Doda še, da so glivičnim okužbam nohtov podobne številne druge neglivične bolezni nohtov, pri katerih zdravljenje proti glivicam ne bo uspešno. Diagnozo je zelo težko postaviti samo na osnovi kliničnega pregleda.

Kako se postavlja? »Dermatologi si pri diagnozi pomagamo s pomočjo posebnega pripomočka – dermoskopa, za potrditev diagnoze pa je potreben mikološki pregled obolelega nohta v ustreznem laboratoriju.« Kako se potem glivična okužba zdravi? »Izbira in trajanje zdravljenja sta odvisna od tega, koliko nohtov je obolelih in kako razširjena je okužba, od vrste glivične okužbe, ali gre za okužbo nohtov na rokah in nogah, pridruženih obolenj in zdravil, ki jih bolnik že prejema,« pojasni dr. Sever ter dodaja, da so danes v prosti prodaji v lekarni na voljo številni pripravki za odstranjevanje glivic na nohtih v obliki pisal, pršil, tekočin, gelov.

»Žal ti pripravki ne prehajajo v noht in pod njega, zato pri zdravljenju niso učinkoviti. Vsebujejo različne pomožne sestavine, poleg njih pa mlečno, citrično ali ocetno kislino, ki delujejo antiseptično in znižajo pH na površini nohta, kar pa ne zadostuje za ozdravitev.«

S čim se torej lahko učinkovito bojujemo proti glivicam? »Med preparati za lokalno zdravljenje glivičnih okužb nohtov, ki so s strokovnega vidika priporočljivi in so tudi navedeni v strokovnih smernicah, so laki za nohte, ki vsebujejo protiglivične učinkovine, kot so amorolfin, ciklopiroks in terbinafin. Učinkoviti so pri t. i. superficialni (površinski) beli onihomikozi, kadar je obolelih manj nohtov (trije do štirje) ter je prizadete manj kot 80 % površine nohta.

Tovrstne lake svetujemo dermatologi, na primer, tudi pri kroničnih bolnikih zaradi interakcij med protiglivičnimi zdravili in zdravili, ki jih že prejemajo in jih zaradi možnih zapletov ne smejo prenehati jemati,« pove naša sogovornica in opozarja na to, da je zdravljenje s protiglivičnimi laki dolgotrajno in traja pri zdravljenju nohtov rok povprečno do šest mesecev, za nohte nog pa 9 do 12 mesecev. Za hujše oziroma bolj razširjene onihomikoze se dermatologi odločajo za protiglivična zdravila v obliki tablet ali kapsul.

Vnetje obnohtnice

Kateri so vzroki za to, da se vname obnohtnica, in kako ukrepati? Ali to kaže na pomanjkanje določenih vitaminov, mineralov ali kaj drugega? Mojca Sever: »Vnetje obnohtnice imenujemo s strokovnim izrazom paronihija. Gre za vnetje obnohtnega tkiva, ki lahko nastane zaradi različnih vzrokov. Prvi vzrok je lahko ta, da manjše poškodbe v obnohtju omogočijo vdor mikrobom. Povzročitelji vnetja so lahko tudi bakterije, virusi (npr. virus herpes), pogosto pa tudi glive, najpogosteje Candida albicans. Obnohtje je pordelo, oteklo ter boleče.

Ob pritisku lahko izteka gnojna vsebina. Zdravljenje je odvisno od povzročitelja. Le v začetnih stopnjah se lahko zdravijo z lokalnimi antimikrobnimi pripravki in obkladki z antiseptičnimi raztopinami. Če se vnetje slabša in širi, je potreben obisk pri zdravniku. Do pordelih obnohtnih tkiv lahko pride tudi v sklopu kožnih obolenj, kot so luskavica in lichen planus ali kot posledica prejemanja nekaterih zdravil.«

Razcefrana obnohtna kožica ne kaže na pomanjkanje vitaminov in je največkrat posledica pogostega močenja rok in preveč agresivne nege nohtov. Včasih poškodovano oziroma natrgano obnohtno kožico najdemo pri bolnikih z določenimi revmatskimi obolenji.

Kako nohte strižemo?

»Nohte je treba striči naravnost in jih na robovih, če je treba, le rahlo ukriviti. S takšno obliko striženja se zmanjša možnost neprijetnega in bolečega vraščanja nohtov,« pove dr. Sever. Kaj pa laki za nohte, ali so lahko tudi škodljivi? »Sam lak za nohte ni škodljiv. Pogosto odstranjevanje laka z odstranjevalci laka pa lahko vodi do poškodb nohtne plošče, ki tako postane bolj prepustna za vodo,« pojasni dr. Sever.

Še druge spremembe na nohtih

Če nam manjka železa ali nekaterih drugih mineralov, vitaminov ali če gre za moteno delovanje katere od žlez, to lahko povzroči krhkost in lomljivost nohtov. Le z laboratorijskimi preiskavami lahko ugotovijo, česa organizmu primanjkuje.

Kadar se na nohtih pojavijo črne pikice, lahko gre za spontane krvavitve kapilar pod nohtom; če se pojavijo vzdolžne nežno črnikaste lise, pa je lahko vzrok glivično obolenje. Priporočljivo je, da v teh primerih obiščemo osebnega zdravnika.

Če se nohti cepijo v plasteh, to največkrat nastane zaradi pogostega močenja nohtov, na primer, med pogostim umivanjem rok ali pomivanjem posode. Cepljenje nohtov se lahko pojavi tudi, če nam manjka vitaminov A in B in če je moteno delovanje ščitnice.

Kateri minerali so pomembni za lepe in zdrave nohte? Zelo pomembna sta železo in nikelj. Železa je veliko v temnem mesu, medtem ko ga je v zelenjavi veliko premalo, da bi lahko z njim nadomestili izgube. Primanjkljaj lahko nadomestite tudi s prehranskimi dodatki, ki jih uživate nekaj tednov.

Večkrat si lahko pripravimo kopeli za nohte iz narahlo segretega olivnega olja. V olje potunkamo prste in nato masiramo nohte in obnohtje. Na ta način lahko ublažimo ali pozdravimo cepljenje nohtov.

Rumeni nohti se lahko pojavijo zaradi povečanega uživanja karotenov, na primer korenja, včasih pa je razlog za rumeno obarvanost le temnejši lak za nohte ali gre za stranski učinek kajenja.

ABC

A Kar 20 do 30 % odraslih po 40. letu ima težave z glivično okužbo nohtov.

B Vzroki za spremembo na nohtih so lahko tudi bolezni.

C Nohte je treba striči naravnost in jih na robovih, če je treba, le rahlo ukriviti.

 

 

Ne spreglejte

Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična in vnetna revmatična bolezen. Običajno traja vse življenje, poglavitni simptom pa je vnetje sklepov. Bolezen je
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC, ki so primerne tudi za ogrevanje
Preberi več
V današnjem hitrem tempu življenja se pogosto soočamo s prehranskimi izzivi, ki lahko privedejo do različnih prebavnih težav. Sodobna prehrana
Preberi več
V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več