Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ali veste, da je polifarmacija (sočasno jemanje več kot 5 zdravil) tudi v Sloveniji v izjemnem porastu. V Sloveniji približno 24.000 prebivalcev, ki so starejši od 65 let, prejema 10 ali več različnih skupin zdravil, kar je 81 % prebivalcev več kot v letu 2004.

S starostjo se pogostost bolezni in njihovo hkratno pojavljanje povečuje. Pri 65 letih ima približno 30 odstotkov starostnikov ugotovljeno eno bolezen, 45 odstotkov ima že dve kronični bolezni, pri starejših pa so te številke še višje.

Ob tem pa se približno polovica Slovencev neustrezno zdravi – zdravila ne jemljejo, kot je predpisano oziroma ga sploh ne jemljejo. Neustrezno zdravljenje povzroča potrebo po dodatnem oziroma kasnejšem zdravljenju, ki pa je v večini primerov zahtevnejše.

 

Zakaj bolniki ne jemljejo zdravil redno?

Dejavniki, ki vplivajo, so zelo različni, splošno prepričanje je, da je najpogostejši razlog za nejemanje zdravil pozabljivost. Slabše sodelovanje predvsem pri starejših bolnikih lahko pričakujemo tudi zaradi psihičnih težav, pozabljivosti, slabe pismenosti ali težav z vidom.

Z raziskavami so ugotovili najpogostejše napake, ki jih delajo starostniki pri jemanju zdravil: nenatančno odmerjanje zdravila (preveč ali premalo), spreminjanje odmerka, neredna uporaba in opustitev zdravljenja, podvajanje terapije z več zdravili, ki vsebujejo enake učinkovine, nerazumevanje navodil za uporabo, izmenjava in posojanje zdravil med bolniki in uporaba zdravil s pretečenim rokom uporabe.

 

Kako si lahko pomagate?

  • Podrobno se seznanite z zdravili, ki vam jih je predpisal zdravnik. Če ste kronični bolnik, spoznajte imena svojih zdravil, namen njihove uporabe in način njihovega jemanja. Poznavanje zdravil, ki jih morate jemati, je pogoj, da bo vaše zdravljenje uspešno.
  • Vodite seznam zdravil in ga imejte vedno pri sebi (npr. v denarnici, torbici, na mobilnem telefonu), tako bodo tudi drugi vedeli, katera zdravila jemljete in kako jih jemljete ter vam ob morebitni nesreči lahko ustrezneje pomagali.
  • O zdravilih, ki ste jih kupili brez recepta, se posvetujte s farmacevtom v lekarni. Seznanil vas bo z morebitnim vplivom na vašo bolezen in druga zdravila. Seznam z zapisanimi zdravili pa pokažite tudi v lekarni, ko prevzemate zdravila brez ali z receptom.
  • Če česa ne razumete, prosite za razlago svojega zdravnika ali farmacevta. Sprašujte!
  • Redno hodite na kontrole.
  • V lekarni lahko kupite razdelilnik zdravil, ki omogoča pripravo zdravil za ves dan ali teden vnaprej. Tako urejena zdravila olajšajo jemanje zdravil.
  • Poskrbite za različne opomnike pri jemanju zdravil, ki jih z magneti pritrdite na hladilnik, uporabite lahko tudi sodobne telefonske ali računalniške opomnike.
  • Predvsem pa se strogo in dosledno držite predpisanega načina jemanja zdravila.

 

Predpisovanje zdravil po starostnih skupinah in spolu

Pogostnost predpisovanja oziroma izdaje zdravil je bila tako kot v preteklih letih kot tudi v letu 2010 najnižja za prebivalce v starostni skupini 5 do 19 let.

Povprečno število receptov za otroke, ki so bili mlajših od štirih let, je bilo nekoliko višje predvsem z zdravili za sistemsko zdravljenje okužb, ki nastanejo kot posledica večje obolevnosti najmlajših otrok.

Po štiridesetem letu starosti se povečuje predvsem število kroničnih bolezni, zato poraba zdravil s starostjo narašča in je največja pri prebivalcih, starejših od 80 let.

Do desetega leta starosti so zdravila dobili pogosteje dečki kot deklice, medtem ko je bilo v ostalih starostnih skupinah pogosteje predpisovanje zdravil ženskam.

Vir: www.ivz.si

 

September, 2012

Ne spreglejte

Je vaš vidi zamegljen ali neizostren? Se vam barve zdijo blede in neizrazite? Vam očala ne služijo več? Se vam
Preberi več
Urogenitalni raki se histološko zelo razlikujejo, to pomeni, da je patogenetski razvoj vsakega od njih različen. Tudi če rak izvira
Preberi več
Astma je ena najpogostejših kroničnih bolezni, ki prizadene tako otroke kot odrasle. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije na globalni ravni
Preberi več
Bolnice, pri katerih je bil rak dojk prisoten v družini oziroma so njihove prednice zbolele za tem rakom, imajo večje
Preberi več
Težko je verjeti, a je res. Ob vsem pisanju o luskavici ali psoriazi so bolniki s to boleznijo še vedno
Preberi več
krvni rak
Krvni rak in bolezni krvi lahko zelo obremenijo bolnike. Pri tem je zgodnje diagnosticiranje in zdravljenje bolezni ključnega pomena. Ob
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, ko srčna mišica ni več sposobna črpati dovolj velike količine krvi po telesu, zato posamezni organi
Preberi več
Gibanje pozitivno vpliva na zdravje in dobro počutje otrok, zato jih k temu spodbujajte. Pri vsaki aktivnosti pa najprej poskrbite
Preberi več