Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ali veste, da je polifarmacija (sočasno jemanje več kot 5 zdravil) tudi v Sloveniji v izjemnem porastu. V Sloveniji približno 24.000 prebivalcev, ki so starejši od 65 let, prejema 10 ali več različnih skupin zdravil, kar je 81 % prebivalcev več kot v letu 2004.

S starostjo se pogostost bolezni in njihovo hkratno pojavljanje povečuje. Pri 65 letih ima približno 30 odstotkov starostnikov ugotovljeno eno bolezen, 45 odstotkov ima že dve kronični bolezni, pri starejših pa so te številke še višje.

Ob tem pa se približno polovica Slovencev neustrezno zdravi – zdravila ne jemljejo, kot je predpisano oziroma ga sploh ne jemljejo. Neustrezno zdravljenje povzroča potrebo po dodatnem oziroma kasnejšem zdravljenju, ki pa je v večini primerov zahtevnejše.

 

Zakaj bolniki ne jemljejo zdravil redno?

Dejavniki, ki vplivajo, so zelo različni, splošno prepričanje je, da je najpogostejši razlog za nejemanje zdravil pozabljivost. Slabše sodelovanje predvsem pri starejših bolnikih lahko pričakujemo tudi zaradi psihičnih težav, pozabljivosti, slabe pismenosti ali težav z vidom.

Z raziskavami so ugotovili najpogostejše napake, ki jih delajo starostniki pri jemanju zdravil: nenatančno odmerjanje zdravila (preveč ali premalo), spreminjanje odmerka, neredna uporaba in opustitev zdravljenja, podvajanje terapije z več zdravili, ki vsebujejo enake učinkovine, nerazumevanje navodil za uporabo, izmenjava in posojanje zdravil med bolniki in uporaba zdravil s pretečenim rokom uporabe.

 

Kako si lahko pomagate?

  • Podrobno se seznanite z zdravili, ki vam jih je predpisal zdravnik. Če ste kronični bolnik, spoznajte imena svojih zdravil, namen njihove uporabe in način njihovega jemanja. Poznavanje zdravil, ki jih morate jemati, je pogoj, da bo vaše zdravljenje uspešno.
  • Vodite seznam zdravil in ga imejte vedno pri sebi (npr. v denarnici, torbici, na mobilnem telefonu), tako bodo tudi drugi vedeli, katera zdravila jemljete in kako jih jemljete ter vam ob morebitni nesreči lahko ustrezneje pomagali.
  • O zdravilih, ki ste jih kupili brez recepta, se posvetujte s farmacevtom v lekarni. Seznanil vas bo z morebitnim vplivom na vašo bolezen in druga zdravila. Seznam z zapisanimi zdravili pa pokažite tudi v lekarni, ko prevzemate zdravila brez ali z receptom.
  • Če česa ne razumete, prosite za razlago svojega zdravnika ali farmacevta. Sprašujte!
  • Redno hodite na kontrole.
  • V lekarni lahko kupite razdelilnik zdravil, ki omogoča pripravo zdravil za ves dan ali teden vnaprej. Tako urejena zdravila olajšajo jemanje zdravil.
  • Poskrbite za različne opomnike pri jemanju zdravil, ki jih z magneti pritrdite na hladilnik, uporabite lahko tudi sodobne telefonske ali računalniške opomnike.
  • Predvsem pa se strogo in dosledno držite predpisanega načina jemanja zdravila.

 

Predpisovanje zdravil po starostnih skupinah in spolu

Pogostnost predpisovanja oziroma izdaje zdravil je bila tako kot v preteklih letih kot tudi v letu 2010 najnižja za prebivalce v starostni skupini 5 do 19 let.

Povprečno število receptov za otroke, ki so bili mlajših od štirih let, je bilo nekoliko višje predvsem z zdravili za sistemsko zdravljenje okužb, ki nastanejo kot posledica večje obolevnosti najmlajših otrok.

Po štiridesetem letu starosti se povečuje predvsem število kroničnih bolezni, zato poraba zdravil s starostjo narašča in je največja pri prebivalcih, starejših od 80 let.

Do desetega leta starosti so zdravila dobili pogosteje dečki kot deklice, medtem ko je bilo v ostalih starostnih skupinah pogosteje predpisovanje zdravil ženskam.

Vir: www.ivz.si

 

September, 2012

Ne spreglejte

Prehransko dopolnilo - izraz, ki ga srečamo že skoraj na vsakem koraku. Pa v resnici vemo, kakšen mora biti izdelek
Preberi več
Parkinsonova bolezen je druga najpogostejša nevrodegenerativna bolezen, takoj za alzheimerjevo. Je progresivna in kronična, nastopi pa kot degeneracija dopaminskih nevronov
Preberi več
V starosti oziroma že kar po 55. letu je večja možnost, da v očesu pride do okvare rumene pege ali
Preberi več
Ste si pri športu poškodovali kolenske vezi? Morda čakate na operacijo sprednje križne vezi in vas zanima kako poteka poseg?
Preberi več
So se vam pojavile ostre bolečine v sklepu? Se ob izvajanju aktivnosti samo še poslabšajo? Ali veste, zakaj vam otekajo
Preberi več
Imate bolečine v križu? Težko vstanete in še težje sedite? Vas omejujejo pri izvajanju vsakodnevnih aktivnostih? Bolečine v križu vsako
Preberi več
Nabavljate klimatsko napravo, zunaj pa so nastopile vroče poletne temperature, ki vas silijo v hitri nakup brez pravega razmisleka? Premajhna
Preberi več
Toplejši dnevi so (poleg novoletnih zaobljub) največja spodbuda za več aktivnosti. Ne glede na to, ali ste navdušeni športnik ali
Preberi več