Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ali veste, da je polifarmacija (sočasno jemanje več kot 5 zdravil) tudi v Sloveniji v izjemnem porastu. V Sloveniji približno 24.000 prebivalcev, ki so starejši od 65 let, prejema 10 ali več različnih skupin zdravil, kar je 81 % prebivalcev več kot v letu 2004.

S starostjo se pogostost bolezni in njihovo hkratno pojavljanje povečuje. Pri 65 letih ima približno 30 odstotkov starostnikov ugotovljeno eno bolezen, 45 odstotkov ima že dve kronični bolezni, pri starejših pa so te številke še višje.

Ob tem pa se približno polovica Slovencev neustrezno zdravi – zdravila ne jemljejo, kot je predpisano oziroma ga sploh ne jemljejo. Neustrezno zdravljenje povzroča potrebo po dodatnem oziroma kasnejšem zdravljenju, ki pa je v večini primerov zahtevnejše.

 

Zakaj bolniki ne jemljejo zdravil redno?

Dejavniki, ki vplivajo, so zelo različni, splošno prepričanje je, da je najpogostejši razlog za nejemanje zdravil pozabljivost. Slabše sodelovanje predvsem pri starejših bolnikih lahko pričakujemo tudi zaradi psihičnih težav, pozabljivosti, slabe pismenosti ali težav z vidom.

Z raziskavami so ugotovili najpogostejše napake, ki jih delajo starostniki pri jemanju zdravil: nenatančno odmerjanje zdravila (preveč ali premalo), spreminjanje odmerka, neredna uporaba in opustitev zdravljenja, podvajanje terapije z več zdravili, ki vsebujejo enake učinkovine, nerazumevanje navodil za uporabo, izmenjava in posojanje zdravil med bolniki in uporaba zdravil s pretečenim rokom uporabe.

 

Kako si lahko pomagate?

  • Podrobno se seznanite z zdravili, ki vam jih je predpisal zdravnik. Če ste kronični bolnik, spoznajte imena svojih zdravil, namen njihove uporabe in način njihovega jemanja. Poznavanje zdravil, ki jih morate jemati, je pogoj, da bo vaše zdravljenje uspešno.
  • Vodite seznam zdravil in ga imejte vedno pri sebi (npr. v denarnici, torbici, na mobilnem telefonu), tako bodo tudi drugi vedeli, katera zdravila jemljete in kako jih jemljete ter vam ob morebitni nesreči lahko ustrezneje pomagali.
  • O zdravilih, ki ste jih kupili brez recepta, se posvetujte s farmacevtom v lekarni. Seznanil vas bo z morebitnim vplivom na vašo bolezen in druga zdravila. Seznam z zapisanimi zdravili pa pokažite tudi v lekarni, ko prevzemate zdravila brez ali z receptom.
  • Če česa ne razumete, prosite za razlago svojega zdravnika ali farmacevta. Sprašujte!
  • Redno hodite na kontrole.
  • V lekarni lahko kupite razdelilnik zdravil, ki omogoča pripravo zdravil za ves dan ali teden vnaprej. Tako urejena zdravila olajšajo jemanje zdravil.
  • Poskrbite za različne opomnike pri jemanju zdravil, ki jih z magneti pritrdite na hladilnik, uporabite lahko tudi sodobne telefonske ali računalniške opomnike.
  • Predvsem pa se strogo in dosledno držite predpisanega načina jemanja zdravila.

 

Predpisovanje zdravil po starostnih skupinah in spolu

Pogostnost predpisovanja oziroma izdaje zdravil je bila tako kot v preteklih letih kot tudi v letu 2010 najnižja za prebivalce v starostni skupini 5 do 19 let.

Povprečno število receptov za otroke, ki so bili mlajših od štirih let, je bilo nekoliko višje predvsem z zdravili za sistemsko zdravljenje okužb, ki nastanejo kot posledica večje obolevnosti najmlajših otrok.

Po štiridesetem letu starosti se povečuje predvsem število kroničnih bolezni, zato poraba zdravil s starostjo narašča in je največja pri prebivalcih, starejših od 80 let.

Do desetega leta starosti so zdravila dobili pogosteje dečki kot deklice, medtem ko je bilo v ostalih starostnih skupinah pogosteje predpisovanje zdravil ženskam.

Vir: www.ivz.si

 

September, 2012

Ne spreglejte

V Sloveniji vsako leto odkrijejo 1400 novih primerov raka dojk, od tega je 6 do 8 % primarno razsejanega raka. Ta
Preberi več
Dojenje je za dojenčka najboljša izbira Dojenje je za dojenčka najboljša izbira. Za dojenčka materino mleko predstavlja optimalno prehrano, ki
Preberi več
Brez čakanja, s popolno organizacijsko podporo ter v mreži zanesljivih in strokovnih izvajalcev Oguljena fraza, star pregovor, ki smo ga
Preberi več
prepoznajte KVČB
Kronična vnetna črevesna bolezen (KVČB) je imunsko pogojeno vnetje prebavnega trakta. Gre za kronično, napredujočo bolezen, ki ima različno dolga
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična vnetna avtoimunska bolezen, ki prizadene sklepe, vezivno tkivo, mišice in kite. Pojavi se lahko v kateri
Preberi več
Slovenska tiskovna agencija je v sodelovanju s Slovenskim združenjem bolnikov z limfomom in levkemijo (L&L) v maju pripravila spletni dogodek L&L INFO
Preberi več
Sončenje in tudi vsakodnevni vpliv UV žarkov ima pomemben vpliv na zdravje in izgled vaše kože danes in čez  desetletja.
Preberi več
luskavica
Luskavica oziroma psoriaza je kronična vnetna bolezen kože. V nasprotju s prepričanjem nekaterih nikakor ni nalezljiva. Za njo zboli od
Preberi več