Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ceste so postale poligon za izživljanje notranje napetosti in dokazovanje, kakšnih vratolomnosti smo sposobni z jeklenim konjičkom. Za štirimi stenami je velikokrat hudo. Adrenalinski športi so »in«. Na pločniku pa leži človek. Nesreča nikoli ne počiva, zato je ni treba še dodatno izzivati. Nikoli ne ogrožajmo sebe, še manj pa drugih. Vse prehitro se lahko zgodi, da smo priče nesreči in poškodovancem.

Avtor: A. Vrbančič

 

Ali se znamo pravilno odzvati?

Se ustrašimo in se umaknemo? Smo raje zijalo?

Je naša glava polna predsodkov in zadržkov, ko je treba pomagati na tleh ležečemu?

 

Ne samo poškodbe, pridobljene v nesreči, tudi nekatera bolezenska stanja velikokrat ogrožajo človeško življenje, saj lahko privedejo do zastoja dihanja in delovanja srca. Do določene mere je velika večina organov v človeškem telesu sposobna premagati kratkotrajno motnjo v prekrvavitvi. Vendar pa je zgodba popolnoma drugačna, ko gre za naše možgane. Možgani so tisti organ, ki izvaja zelo pomembne naloge: uravnava dihanja, bitje srca, skrb za prebavo, govor, ravnotežje, sluh, pisanje, ročna opravila, … Edina hrana možganov so sladkorji oziroma glukoza. Za presnavljanje glukoze je potrebna prisotnost kisika. Možgani prenesejo brez večjih posledic samo 4-minutni zmanjšan dotok kisika oz. zmanjšano prekrvavitev. Če je to obdobje daljše, lahko možgani utrpijo nepopravljive posledice. Ravno zato je izjemnega pomena prva pomoč človeku, ki doživi zastoj dihanja in bitja srca. Ponesrečeni ne zmore sam ohranjati zadostne predihanosti pljuč in prekrvavljenosti možganov z delovanjem srčne mišice. Takoj so potrebni temeljni postopki oživljanja oziroma nudenja prve pomoči, s katerimi ohranimo človeško življenje oziroma kakovost življenja, ki jo je imel do sedaj.

 

Prva pomoč

Če smo priča nesreči in poškodovancem, smo dolžni pomagati. Vsak kandidat za voznika motornega vozila je moral dokazati primerno znanje prve pomoči, da je lahko nadaljeval z urami vožnje. Ker pa tega znanja ni nikoli preveč, je pametno, da vsake toliko časa ponovimo osnove prve pomoči in obdelamo postopke oživljanja. Povprečen čas, ki poteče od prvega klica na številko 112 do prihoda reševalcev na kraj dogodka, je v Sloveniji dobrih 10 minut. To je kar 6 minut več od tistega časa, ko so možgani morda že utrpeli nepovratne poškodbe in bo pomoč reševalcev že prepozna ali pa bo oživljeni človek preživel, vendar se lahko zgodi, da bo možganska poškodba huda in bo njegovo življenje ovirano. Da bi bilo naše ravnanje pravilno, je treba znanje o oživljanju redno obnavljati. Tudi zdravstveni delavci redno osvežujejo svoje znanje. Za običajne ljudi, ki se s tovrstnimi izjemnimi primeri srečujemo zelo redko, pa je obnavljanje znanja še toliko pomembnejše.

Na spletni strani www.pomagamprvi.si lahko preberemo, da mora poučevanje prve pomoči za laike potekati enotno, sodobno in v skladu z veljavno medicinsko stroko ter primerljivo s svetovnimi smernicami. Zato je potrebno tudi stalno izobraževanje in usposabljanje predavateljev, za kar skrbi Strokovni center za prvo pomoč pri Rdečem križu Slovenije.

Akcija »Pomagam prvi«

Namen akcije je predvsem opozoriti na to, da obstaja zelo veliko nujnih stanj, pri katerih bi očividci nesrečnih dogodkov lahko z razmeroma preprostimi ukrepi pomagali pri ohranitvi kakovostnega življenja žrtve.
Opazen je porast števila očividcev, ki se ob nujnih primerih odzovejo in pomagajo sočloveku. Podatek, da je veliko prve pomoči nepravilne in neuspešne, pa je zaskrbljujoč. Na Območnem združenju Rdečega križa Ljubljana (OZRK Ljubljana) menijo, da lahko k izboljšanju stanja pripomore le boljše znanje izvajanja temeljnih postopkov oživljanja in drugih ukrepov prve pomoči med laiki in tudi splošna dostopnost električnih defibrilatorjev na javnih mestih. V zadnjih letih so zaznali tudi padec kakovosti znanja prve pomoči, bodoči vozniki motornih vozil pa izkazujejo tudi premalo zanimanja za pridobivanje znanja prve pomoči. To znanje temelji na praktičnem delu, ki ga je treba v različnih starostnih obdobjih stalno obnavljati.

 

V okviru akcije PRVA POMOČ – POMAGAM PRVI so organizirani tudi tečaji prve pomoči za laike, na katere se lahko prijavite na brezplačni številki 080 88 84 ali na spletni strani www.pomagamprvi.si. Tečaji ponujajo priučitev znanja temeljnih postopkov oživljanja pod strokovnim vodstvom, poleg tega pa v tečajnikih skušajo vzbuditi zavest, da dobro znanje postopkov oživljanja in drugih ukrepov prve pomoči ohranja življenje in njegovo kakovost. Širši javnosti je treba ponuditi možnost pridobivanja znanja prve pomoči, saj bomo le tako preprečili marsikatero nepotrebno izgubo življenja.

 

Priročnik Prva pomoč za učence in dijake

Že dve leti je pri nas na voljo knjiga z naslovom Prva pomoč – priročnik s praktičnimi primeri za učence in dijake avtorja doc. dr. Uroša G. Ahčana, dr. med. Knjiga s številnimi opisi primerov, z barvnimi fotografijami, s slikami sodobnih diagnostičnih postopkov, z video posnetki in z dodatnimi poglavji prispeva k celovitosti znanja prve pomoči osnovnošolcev in srednješolcev. Priročnik nudi objektivne informacije in tako »popraviti« popačeno sliko, ki jo otroci in mladostniki dobijo skozi različne medije. Avtor meni, da kljub osupljivemu in realnemu slikovnemu gradivu priročnik spodbudi bralce, da si predstavljajo resnost položaja, ki nastane ob nesreči. Takrat moramo ostati predvsem mirni in trezni in ravnati hitro in preudarno. Priročnik je namenjen učencem višjih razredov osnovne šole, srednješolcem in učiteljem.

 

 

Oktober, 2009

Ne spreglejte

Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več
Vas zanima edinstvena klimatska naprava na trgu, s katero boste varčno ogrevali in hladili prostore ter hkrati prečistili zrak v
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, pri kateri srčna mišica zaradi oslabljenosti ne more dovolj učinkovito poganjati krvi po telesu. Avtorica: Maja
Preberi več
Spondiloartritisi so skupina kroničnih vnetnih revmatskih bolezni, ki si delijo podobno klinično sliko in prizadenejo predvsem hrbtenico in periferne sklepe.
Preberi več
Astma je kronično obolenje dihalnih poti, za katero je značilno astmatsko vnetje, ki je prisotno tako v velikih kot v
Preberi več
Kaj lahko storimo, da preprečimo aterosklerozo, da preprečimo aterosklerotično srčno-žilno bolezen, in kako lahko ukrepamo, da se tako huda dogodka,
Preberi več
Pri raku jajčnikov gre za skupino malignih tumorjev jajčnika, ki se sicer delijo na več tipov ter podtipov. Daleč najpogostejši
Preberi več
Srce je mišična črpalka, ki poganja kri po telesu – tako skozi pljuča, ko omogoča nasičenje krvi s kisikom, kot
Preberi več