Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Konsenz, ki vsebuje prva mednarodna priporočila za zdravljenje astme pri otrocih, so oblikovali nekateri najuglednejši strokovnjaki za astmo na svetu. Namen konsenza je izboljšati obravnavo astme pri otrocih tako na področju diagnostike, zdravljenja kot tudi vodenja. Priporočila za diagnostiko in zdravljenje sta skupaj izdali dve pomembni zdravniški združenji, Evropska akademija za alergologijo in klinično imunologijo (EAACI) in Ameriška akademija za alergijo, astmo in imunologijo (AAAAI).

Strokovnjaki v novih priporočilih svetujejo, da naj bi diagnoza temeljila na popolni anamnezi – skrbnem prepoznavanju sprožilcev poslabšanj, identifikaciji fenotipa astme in testiranju na alergene. Vsakokratno novo predpisovanje zdravil naj bi temeljilo na anamnezi, oceni simptomov in zavzetosti za zdravljenje ter meritvi pljučne funkcije. Strokovnjaki poudarjajo, da le zdravljenje vnetja v dihalnih poteh vodi v optimalni nadzor astme. Cilj zdravljenja astme je nadzor nad simptomi in preprečevanje poslabšanj ob minimalnih stranskih učinkih zdravil.

Strokovnjaki razvrščajo zdravila zoper astmo v dve skupini: olajševalci in preprečevalci.

Olajševalci, to so kratkodelujoči agonisti b2 in drugi bronhodilatatorji, so zdravila izbora za občasna akutna poslabšanja astme. Med preprečevalce, ki so temeljna protivnetna zdravila, sodijo inhalacijski glukokortikoidi, antagonisti levkotrienskih receptorjev, dolgodelujoči b2 agonisti (izključno v kombinaciji z inhalacijski glukokortikoidi), teofilin s podaljšanim sproščanjem, protitelesa anti-IgE, natrijev kromoglikat in peroralni glukokortikoidi.

Glavni cilj rednega jemanja preprečevalnih zdravil je zmanjšanje vnetja v dihalnih poteh. Čeprav so inhalacijski glukokortikoidi zdravilo prvega izbora za zdravljenje persistentne astme, so to lahko tudi antagonisti levkotrienskih receptorjev. Gre za dve različni vrsti zdravil, ki delujeta na različnih mestih v vnetnem procesu.

Izobraževanje je ključni dejavnik za uspešno obravnavo astme

Priporočila poudarjajo, da naj bi zdravnik poskrbel, da se bodo starši zavedali astme pri svojem otroku in jo razumeli. Ta proces izobraževanja naj bi se začel čim prej, najbolje v trenutku, ko je postavljena diagnoza. Posebej pomembna je vloga staršev, ki edini lahko opazijo znake slabe urejenosti astme pri otroku (pokašljevanje, piskanje, težko dihanje).

Zaščita pred pnevmokokno boleznijo in dvojno zaščito pred patogenoma Strep pneumoniae in Haemophilus influenzae.

Evropska agencija za zdravila (EMEA) je odobrila pregled cepiva SynflorixTM (cepivo proti pnevmokoknemu Haemophilus influenzae konjugirano z beljakovino D). Cepivo je oblikovano z uporabo novega pristopa, in sicer z  beljakovino, ki sproži zaščito pred Haemophilusom influenzae nedoločljivega tipa in Streptococcusom pneumoniae. Uporablja se za zaščito otrok pred invazivno pnevmokokno boleznijo in bakterijskimi okužbami dihal, kot so akutne okužbe srednjega ušesa. Cepivo omogoča možnost za razširjeno zaščito pred serotipi bakterije S. Pneumoniae.

Jean Stéphenne, predsednik podružnice GlaxoSmithKline Biologicals, je povedal: “Nad korakom v smeri uvajanja tega cepiva, ki omogoča veliko zaščito pred pnevmokokno boleznijo in dvojno zaščito pred patogenoma S. pneumoniae in H. influenzae nedoločljivega tipa, ki povzroča vnetje srednjega ušesa, smo zelo navdušeni. Ta pristop je nadaljevanje  prizadevanja za razvijanje oblik cepljenja, ki obravnavajo več patogenov z enim samim cepivom. Če bo odobreno, bi lahko to cepivo nadalje zmanjšalo umrljivost zaradi invazivne pnevmokokne bolezni ter tudi veliko obolevnost, povezano s pogostejšim vnetjem srednjega ušesa pri otrocih.«

Vnetje srednjega ušesa je eno najpogostejših otroških bolezni in tudi najpogostejši vzrok za obisk zdravnika pri otrocih, mlajših od treh let, in najpogostejša indikacija za predpisovanje antibiotikov. Patogena S. pneumoniae in NTHi sta vodilna vzroka za akutno bakterijsko vnetje srednjega ušesa, saj vsak od njiju predstavlja do 40 % primerov pri otrocih, kljub temu pa za zaščito pred NTHi trenutno ni cepiva.

Prvo odobreno zdravilo za lokalno zdravljenje osteoartroze

Osteoartroza je bolezen sklepov in povzroči, da se hrustančno tkivo, ki pokriva kosti, obrabi. Zaradi pomanjkanja hrustančne obloge pride do drgnjenja sklepnih kosti, ki vodi v bolečino, vnetja in manjšo gibljivost sklepov ter posledično celega telesa. V Sloveniji ima po podatkih Društva revmatikov Slovenije osteoartrozo 200.000 bolnikov oz. kar 10 %  prebivalstva. Osteoartroza (ki jo poznamo tudi pod imenom osteoartritis) in druge oblike artritisa so drugi najpogostejši razlog za invalidnost v Sloveniji.

Ameriška nacionalna agencija za zdravila (FDA) je odobrila in objavila, da je voltaren gel prvo lokalno nesteroidno protivnetno zdravilo (NSAR) za zdravljenje osteoartroze, ki se izdaja na zdravniški recept. Odobritev zdravila temelji na številnih študijah, ki so jih opravili v ZDA, ki so dokazale, da je zdravilo izredno učinkovito in varno pri zdravljenju bolečin osteoartroze kolena in sklepov na roki, ki so najpogosteje prizadeti sklepi pri osteoartrozi. Voltaren gel je tako prvo zdravilo z lokalnim nanašanjem, ki je zaradi svoje učinkovitosti pridobil to indikacijo.

Učinkovitost in varnost voltaren gela so merili v kontroliranih študijah na vzorcu 900 ljudi. Raziskava v obdobju šestih tednov je dokazala zmanjšanje bolečine pri osteoartrozi zapestnega sklepa skoraj za polovico (46 %). Druga študija o učinkovitosti, ki je trajala 12 tednov, pa je pokazala, da se je bolečina zaradi osteoartroze v kolenskem sklepu pri zdravljenju  zmanjšala za 51 %. Olajšanje bolečine pa se je nadaljevalo tudi po koncu zdravljenja. Voltaren je tudi v Evropi zelo priznano zdravilo za lajšanje bolečine.

Posodobljene ameriške smernice za blažilno zdravstveno oskrbo ob koncu življenja

Združenje American College of Physicians je v januarski številki revije Annals of Internal Medicine (Ann Intern Med (2008)148, 141-6) objavilo posodobljene smernice za blažilno oskrbo nekaterih simptomov ob koncu življenja, t.j. v obdobju, ko bolnik živi z boleznijo, ki se bo neizogibno poslabšala in povzročila smrt. Združenje je mnenja, da je prav na tem področju treba izboljšati kakovost zdravstvene oskrbe. Kakovostne dokaze, omejene večinoma na raziskave pri bolnikih z rakom, je združenje poudarilo v uvodu, vendar pa so zato smernice osredotočene le na nekatere simptome. Drugi ukrepi, ki niso vključeni v smernice (prehranska podpora, komplementarno in alternativno zdravljenje, duhovna oskrba), niso brez koristi, vendar doslej zbrani podatki iz raziskav ne omogočajo zanesljivega zaključka o njihovi učinkovitosti.

Smernice prinašajo 5 ključnih priporočil:

  • Zdravnik naj pri bolniku z resno boleznijo ob koncu življenja redno ocenjuje stopnjo bolečine, dispneje in depresije.
  • Pri bolniku z resno boleznijo ob koncu življenja je umestna uporaba vseh učinkovitih ukrepov za blaženje bolečine. Pri bolnikih z rakom to vključuje nesteroidna protivnetna zdravila, opioide in bisfosfonate.
  • Pri bolniku z resno boleznijo ob koncu življenja je umestna uporaba vseh učinkovitih ukrepov za blaženje dispneje, vključno z opioidi pri bolnikih s trdovratno dispnejo in kisikom za kratkoročno ublažitev hipoksemije.
  • Pri bolniku z resno boleznijo ob koncu življenja je umestna uporaba vseh učinkovitih ukrepov za blaženje depresije. Pri bolnikih z rakom to vključuje triciklična protidepresivna zdravila, zaviralce ponovnega privzema serotonina in psihosocialne ukrepe.
  • Zdravniki morajo pri bolnikih v teh okoliščinah zagotoviti čimprejšnje ustrezno vnaprejšnje načrtovanje oskrbe, vključno z bolnikovimi navodili glede ukrepov, kot so obravnava demence, hranjenje po sondi, nadaljevanje oziroma prenehanje zdravljenja s kemoterapijo pri bolnikih rakom ali vsaditev kardioverterja -defibrilatorja pri bolnikih z napredovalim srčnim popuščanjem.

Vir: www.jupsline.net

 

 

Ne spreglejte

Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več
Vas zanima edinstvena klimatska naprava na trgu, s katero boste varčno ogrevali in hladili prostore ter hkrati prečistili zrak v
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, pri kateri srčna mišica zaradi oslabljenosti ne more dovolj učinkovito poganjati krvi po telesu. Avtorica: Maja
Preberi več
Spondiloartritisi so skupina kroničnih vnetnih revmatskih bolezni, ki si delijo podobno klinično sliko in prizadenejo predvsem hrbtenico in periferne sklepe.
Preberi več
Astma je kronično obolenje dihalnih poti, za katero je značilno astmatsko vnetje, ki je prisotno tako v velikih kot v
Preberi več
Kaj lahko storimo, da preprečimo aterosklerozo, da preprečimo aterosklerotično srčno-žilno bolezen, in kako lahko ukrepamo, da se tako huda dogodka,
Preberi več
Pri raku jajčnikov gre za skupino malignih tumorjev jajčnika, ki se sicer delijo na več tipov ter podtipov. Daleč najpogostejši
Preberi več
Srce je mišična črpalka, ki poganja kri po telesu – tako skozi pljuča, ko omogoča nasičenje krvi s kisikom, kot
Preberi več