Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ste vedeli, da je astma pri otrocih najbolj pogosta kronična pljučna bolezen? Po nekaterih raziskavah naj bi jo imelo celo 14 odstotkov sedemletnikov. Za otroka lahko predstavlja bolezen precej težav in nelagodja, posebej v začetnem obdobju bolezni. Poseben problem predstavlja tudi zdravljenje in obvladovanje bolezni, saj le-to zahteva tudi vključitev in izobraževanje staršev, ki bodo najprej sami poskrbeli za zdravljenje mlajših otrok in jih kasneje tudi usposobili za samostojno obvladovanje bolezni.

O astmi pri otrocih  smo se pogovarjali z Matevžem Trdanom, dr. med., specializantom  pediatrije, ki uvodoma o tej bolezni pove: »Astma je pogosta pljučna bolezen. Pojavljanje bolezni tako v svetu kot pri nas pa še narašča. Čeprav se lahko pojavi v katerikoli starosti, se pogosto začne že v otroštvu. Za astmo je značilno vnetje dihalnih poti. Te se na običajno nenevarne povzročitelje (dražljivce, alergene, telesno aktivnost …) odzovejo z močno vnetno reakcijo, z oteklino sluznice, s povečanim izločanjem sluzi in skrčenjem bronhialnih mišic. Dihalne poti se tako močno zožijo, da ovirajo dovajanje zraka.«

 

Kako do diagnoze pri najmlajših ?

Pri tretjini vseh otrok do tretjega leta starosti se ob okužbah dihal v prsnem košu pojavi piskanje. Težave so podobne kot pri astmi. Pri večini otrok po dopolnjenem 3. letu to piskanje izzveni, zato pravimo, da imajo prehodno piskanje. Pri nekaterih otrocih, še posebno pri tistih, ki imajo dokazane alergije ali imajo astmo starši, pa je to piskanje znanilec astme in se pojavlja tudi po tretjem letu starosti. Dokončno diagnozo astme lahko postavimo, ko otrok zmore opraviti meritev pljučne funkcije, običajno po petem letu starosti. Takrat lahko dokažemo najpomembnejšo značilnost astme – povečano odzivnost dihalnih poti, ki je posledica vnetja.

 

Težave, ki jih povzroča astma

Astma je zelo spremenljiva bolezen. V njenem stabilnem obdobju je večina otrok z astmo povsem brez težav in so zdravi. Otroci z astmo imajo pogosto težave ob prebolevanju virusnih okužb dihal in ob izpostavitvi alergenu, med možne sprožilce poslabšanja astme pa uvrščamo še tobačni dim in različne kemikalije (dražljivce), telesno aktivnost in čustveni stres. Težave, ki jih povzroča astma, so težko dihanje, tiščanje v prsih, kašelj in piskanje.

 

Preprečevati in olajšati

Zdravila so v zadnjih desetletjih astmo v večini primerov spremenila v dobro obvladljivo bolezen. Z zdravljenem želimo doseči, da bi bilo poslabšanj čim manj, najbolje nič. Pri zdravljenju astme uporabljamo dve skupini zdravil – preprečevalce (protivnetna zdravila) in olajševalce (bronhodilatatorje). Preprečevalci zdravijo astmatično vnetje in preprečujejo poslabšanje bolezni. Jemati jih moramo redno, to je vsak dan, včasih celo življenje. Olajševalci pa s sprostitvijo mišic v dihalnih poteh zagotavljajo hitro olajšanje simptomov astme, zato jih uporabljamo le ob težavah. Vedno skušamo astmo zdraviti z najmanjšim odmerkom zdravila, ki še zadošča za to, da je bolezen dobro urejena.

 

 

Pomembna je pravilna tehnika vdihovanja

Zdravljenje astme pri otrocih zahteva pogosto tudi vključitev staršev v sam proces zdravljenja. Kako otroke in starše naučite pravilnega jemanja zdravil?

 

Zdravila za zdravljenje in obvladovanje astme so v obliki inhalacij in delujejo samo, če jih pravilno vdihnemo; od tehnike vdiha je odvisna tudi količina zdravila, ki doseže otrokove dihalne poti. Zato staršem in otrokom priporočamo vključitev v šolo astme. Za uspešno zdravljenje astme je treba bolezen tudi redno spremljati. Najpomembnejše je skrbno opazovanje otroka, še zlasti, kadar je prehlajen. Pri majhnem otroku je najpomembnejši znak poslabšanja astme povečana hitrost dihanja v spanju. Štejemo hitrost dihanja v eni minuti, ko otrok že vsaj pol ure spi. Znak poslabšanja je tudi težko otrokovo dihanje med telesno aktivnostjo ali govorom. Skrbno opazujemo ugrezanje mehkih tkiv prsnega koša in poslušamo, ali s prostim ušesom slišimo piskanje v prsih. Starejši otroci pa lahko delovanje svojih pljuč spremljajo z merilnikom največjega pretoka zraka v izdihu. Izmerjena vrednost dobro sovpada z odprtostjo dihalnih poti – ob poslabšanju astme se dihalne poti zožijo, zato so izmerjene vrednosti nižje.

 

Otrok z astmo naj bo telesno dejaven

Pri pravilno zdravljeni in dobro urejeni astmi je otrok normalno sposoben za delo, športne in druge aktivnosti. Redno gibanje povečuje splošno zmogljivost in izboljšuje telesno pripravljenost.

 

Kako ob poslabšanju?

Ob morebitnem poslabšanju bolezni je pomembno, da znake poslabšanja pravočasno prepoznamo in čim prej ukrepamo, saj bo tako učinek zdravljenja boljši, trajanje poslabšanja pa krajše. Starši naj ukrepajo po navodilih, ki jih je predpisal zdravnik.

 

Zdravljenje v zdravilišču

Otroci z astmo imajo tudi možnost do zdraviliškega zdravljenja, ki poteka v različnih zdraviliščih v Sloveniji. Kako poteka zdravljenje v Mladinskem klimatskem zdravilišču na Rakitni?

Rakitno odlikuje veliko jasnih dni, ugodna nadmorska višina, čista, neokrnjena narava in čist, svež zrak. Tako predstavlja idealen prostor za zdravljenje otrok z obolenji dihal. Sam postopek vključitve v zdravljenje se začne pri otrokovem izbranem pediatru ali šolskem zdravniku, ki lahko napiše predlog za zdraviliško zdravljenje. Predlog se nato pošlje na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki bo odločilo o ustreznosti zdravljenja. Otrok je lahko na zdraviliškem zdravljenju v spremstvu staršev ali pa je vključen v skupino vrstnikov s podobnimi težavami.

Program zdraviliškega zdravljenja navadno traja dva tedna, na podlagi zdravniškega mnenja pa se zdravljenje lahko podaljša še za dodatnih 7 dni. V tem času otroci in njihovi starši spoznajo naravo in potek bolezni, se naučijo pravilno ukrepati ob poslabšanju, pravilno jemati zdravila in meriti sposobnost delovanja svojih pljuč. Poleg tega so vključeni v številne športne aktivnosti, telesne in dihalne vaje, ustvarjalne delavnice … Želimo, da je bivanje na Rakitni za otroka prijetna izkušnja, da spozna, da je kljub dihalnim težavam mogoče živeti lepo, polno in aktivno življenje.

 

November 2013

Ne spreglejte

Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več