Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Modna obutev je želja marsikatere ženske in številne se ne morejo upreti zapovedanim modnim smernicam, ki narekujejo včasih precej neudobna, a lepa in modna obuvala. Pa tokrat ne bomo govorili o modi, temveč o eni izmed posledic, ki lahko nastane zaradi pretesne in neudobne obutve. Haluks valgus je nenormalen odmik palca na nogi proti ostalim prstom. Običajno nastopi skupaj s kostno zadebelitvijo osnovnega sklepa palca na notranji strani stopala. Težave so pogostejše pri ženskah, saj prizadenejo skoraj vsako tretjo žensko. Pri moških je težava manj pogosta tudi zaradi udobnejše obutve, ki jo uporabljajo.

O tej deformaciji sem se pogovarjala z ortopedom dr. Andrejem Prljo iz Splošne bolnišnice Jesenice, ki je na začetku razložil, zakaj prihaja do deformacij.

Najpomembnejši zunanji vzrok je modna obutev z visoko peto in (pre)ozkim zašiljenim prednjim delom. Takšen je npr. klasičen ženski čevelj. Poleg neudobne obutve igra posebno vlogo tudi dedna dovzetnost. Vendar če že imate deformacijo, to še ne pomeni, da jo bo zagotovo imel tudi vaš potomec, saj na razvoj deformacije vplivajo tudi zunanji dejavniki, npr. neprimerna obutev.

Avtor: Ines Trebec 

Kako se razvija deformacija? Verjetno se na začetku kaže v milejši obliki?

V začetnem stadiju se palec vedno bolj naslanja na drugi prst, ki ga kasneje lahko celo izpodrine. Sam sklep palca lahko postane manj gibljiv in boleč. Na palcu se lahko naredi boleča zadebelitev, t.i. »bunion«, ki je pogosto prvi razlog, da ženska obišče ortopeda, saj težava deformira lepo obutev, pa še boleča je.

Kako poteka diagnostika in zdravljenje?

Na začetku se opravi pregled pri osebnem zdravniku, ki predpiše splošne ukrepe, sledi pregled pri ortopedu in rentgensko slikanje. Zdravljenje je v začetku vedno konzervativno. Vaje, masaže, primerna obutev ter razumevanje, kaj je najboljše za stopala.Kdaj je potrebna operacija?

Ko konzervativni ukrepi pri zdravljenju ne pomagajo več, pride na vrsto operativno zdravljenje. V poštev pride pri obsežnejših težavah, obseg le-teh pa je odvisen od stopnje deformacij. Operacija zahteva natančnost in izkušenost kirurgov. Poseg se lahko opravi v splošni, regionalni ali lokalni anasteziji, odvisno tudi od stopnje oz. obsega prizadetosti stopala. Bolnik je odpuščen v domačo oskrbo drugi dan po operaciji. Lahko dobi poseben pooperativni čevelj ali mavčni sandal, ki pa se danes redkeje uporablja in ga nosi bolnik približno štiri tedne. Nato je priporočeno še približno 2-mesečno nošenje udobne obutve. V času rehabilitacije je treba nositi udobna obuvala, hkrati pa izvajati vaje in razgibavati mišice na palcu.

Normalna obremenitev stopala je možna po 2–4 mesecih, visoke pete pa ne priporočamo vsaj eno leto. V praksi pa opažamo, da se kar nekaj žensk ne drži navodil. Prej ko začnejo ponovno nositi visoke pete in neudobna obuvala, večja je možnost, da se deformacija ponovi.

Ali operativni poseg prepreči ponavljanje deformacije?

Z operacijo in prilagoditvijo obremenitev in obutve večinoma ne pride do hujših ponovitev.

Nam lahko zaupate, kakšna je preventiva, glede na to, da ženske rade nosimo modne čevlje ?

Preventiva so ustrezna obutev in vaje. Glede čevljev to pomeni: dovolj široki in z nizko peto, npr. športni copati. Primerne so tudi razne vaje in masaže. Mišice z vajami krepimo in raztegujemo, z masažami in izmeničnimi kopelmi pa jih sproščamo. Vložki pomagajo prerazporediti (pre)obremenitve, vendar so neuporabni v neustrezni obutvi. Preventivni ukrepi ne morejo preprečiti razvoja težav, jih pa lahko upočasnijo. Na genetsko dovzetnost ne moremo vplivati, lahko pa upočasnimo in zmanjšamo težave s tem, da nosimo udobno obutev, ortopedske vložke, zmanjšamo morebitno odvečno telesno težo in se izogibajmo ekstremnim, dolgotrajnim obremenitvam stopal, npr. celonočnemu plesanju.