Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

»Moje noge so tako otečene,« potoži marsikatera ženska v visoki nosečnosti. Ali pa se je težava pojavila v vročini, ko smo bili dolgo na nogah, morda smo se tudi malce poredili. A tu gre za otekanje prehodne narave. Kaj pa če otečenost ne mine? Ko nam ob tem telo dreveni, nas mravljinči, naša gleženj in zapestje pa postaneta manj gibljiva, kot sta bila? Takrat je vzrok morda limfedem.

Avtorica: Andreja Hergula

 

»Komunalna delavka«

Malo anatomije za boljše razumevanje: limfa ali mezga je tekočina, ki nastaja iz krvne plazme. Po telesu teče po mezgovnicah. Je najpomembnejša prometna pot našega telesa (poleg krvno-žilnega sistema). Kaj prenaša? Lahko se pošalimo, da gre za pravo »komunalno delavko«, ker (po limfnih kapilarah in žilah) prenaša odpadne snovi do bezgavk. Tu se prefiltrira. Očiščena tekočina se vrne v krvni obtok prek desnega in prsnega mezgovoda.

 

Ne boli, a oteče

Do tu vse prav, sistem deluje. A kaj, ko se v našem zapletenem telesu stvari lahko tudi zakomplicirajo … Kadar je odtekanje limfe ovirano, se lahko razvije limfedem. Gre za nebolečo oteklino okončine v tkivih. Ta je kronična in progresivna. Najpogosteje nastaja na okončinah kot posledica malignomov dojke, rodil in melanoma ter njihovega zdravljenja (najsi bo to operacija ali obsevanje). Koža na oteklini pogosto postane zadebeljena in groba.

 

Pozor

Če se ta okončina poškoduje, se lahko okužba hitro razširi po tkivih – v tem primeru ne čakajte v smislu: saj bo že, temveč se posvetujte z zdravnikom. Resda so pri zdravnikih vedno čakalne vrste in gneča, a to je nujno storiti. Če limfedema ne zdravimo, lahko ta namreč preide v velikansko, bolečo in trdo oteklino dela telesa. Zelo verjetne so pogoste okužbe ali celo maligni limfangiosarkom.

Torej, prva oblika …

Primarna oblika limfedema, ki je zelo redka, prizadene oba parna uda. Je posledica prirojenih razvojnih ovir v limfnih vodih ali limfnih bezgavkah. Limfedem se kaže kot oteklina, ki se v tej obliki pojavi v zgodnji puberteti in je v približno 10 odstotkih podedovana (simptomi pa so lahko prisotni že od rojstva). A pozno primarno obliko limfedema lahko dobite tudi po 35. letu starosti. Pri primarni obliki gre za skupino dednih bolezni limfnega sistema z displazijo (abnormalnosti v razvoju) limfnih poti v obliki različnih simptomov: sindrom rumenih nohtov, Turnerjev sindrom, Prader–Labhart–Willi sindrom, Gorlin–Goltz sindom in drugi.

… druga …

Če je bila prva primarna, je druga vrsta limfedema sekundarna. Te ne podedujemo, temveč jo dobimo ob zapletu drugih bolezni (na kratko smo jo že omenili zgoraj). Gre za pogostejšo obliko, ki je navadno enostranska. Pojavi se pri ženskah, ki so operirane zaradi raka dojke, najpogosteje se razvije na zgornji okončini. Poleg tega pa se razvije tudi pri malignomih prostate, obsežnih operacijah bezgavk, po rentgenskem obsevanju, metastazah pri malignomih, pri obsežnih brazgotinah, po poškodbah kosti in mehkih tkiv na okončinah.

… in tretja  

Lahko pa dobimo tudi mešani limfedem, kjer sta prisotna tako primarni kot tudi sekundarni limfedem ali je kombiniran z venskimi obolenji ter lipedemom (prirojena okvara razporejanja podkožnega maščobnega tkiva).

Prstan mi ni prav

Kako opazimo, da se s telesom nekaj dogaja? Najprej občutimo rahlo oteklino, zmanjšano gibljivost v gležnju ali zapestju, imamo občutek napete kože, polnosti v roki, tesen občutek okrog prstana, ure, občutek, da so nam obleke in čevlji pretesni. Lahko se počutimo odreveneli, lahko nas mravljinči in peče.

MR, CT

V prvih začetkih moramo limfedem obravnavati z vso pozornostjo. Kako ga diagnosticiramo? Limfedem mnogokrat ostaja neprepoznan ali nezadovoljivo zdravljen. Zahteva kompleksno zdravljenje, potrebno pa je popolno bolnikovo sodelovanje. Natančno sliko bolezni dobimo s težko izgovorljivo limfoscintigrafijo, CT-jem, in magnetno resonanco.

Koliko je minilo? 30 let?

O njegovem pojavu poročajo celo 25 let po operaciji rodil, 24 let po operaciji dojke, 30 let po operaciji karcinoma dojke. Po zdravljenju raka dojke nastane limfedem v 56 odstotkih, po operaciji raka na rodilih pa v 49 odstotkih. Vse je odvisno od tega, kakšen je terapevtski postopek.

Okončine in trup

Limfedem, ki nastane po teh malignomih, se najpogosteje pojavi na eni od okončin. Če so malignomi v mali medenici, se lahko pojavi celo obojestransko. Limfedem okončin mnogokrat spremlja tudi limfedem trupa. Tega pogosto spregledajo in ne zdravijo. Lahko pa dobimo samo limfedem trupa, ki nastane zaradi malignomov, operacije, radioterapije in tudi zaradi operacij prsnega koša, abdomna ali kot posledica poškodb prsnega koša (celo v 28 odstotkih).

Zdravljenje

Zdravljenje limfedema trupa je za terapevte izziv. Standardizirane metode meritev namreč ni, zato je pomembno, da bolnik pri zdravljenju zares sodeluje. Zdravljenje ni enostransko, temveč multidisciplinarno. Sestavljeno je iz vadbe, ki je prilagojena posameznemu bolniku, nege kože, dihalnih vaj, plavanja, ročne limfne drenaže, »blage« kompresije. Zadnjo izvajamo z neelastičnimi povoji v več plasteh. Menjava jih izšolani strokovnjak. Pod povoje se namestijo penaste ali gumijaste blazinice, ki izvajajo mikro limfno drenažo oziroma masažo. Ko edem odstranijo, je treba izvesti kompresijo s kompresijskimi oblačili, ki jih bolniki nosijo čez dan. Kadar pa je limfedem trupa zelo obsežen, je treba tu in tam narediti operativno terapijo limfedema (npr. liposukcijo ali druge postopke).

Tudi na letalu posebna oblačila

Strokovnjaki osebam z limfedemom kot tudi tistim z verjetnostjo, da se jim limfedem razvije, pri negi kože svetujejo uporabo PH-nevtralnega mila in krem. Poleg tega svetujejo, da vzdržujejo optimalno telesno težo in skrbijo za uravnoteženo prehrano, da se izogibajo nošenju težkih bremen v prizadeti roki, da pri delu nosijo zaščitne rokavice, preprečujejo poškodbe na prizadetem delu, se izogibajo ekstremni toploti, mrazu, nosijo udobno spodnje perilo, na letalu nosijo kompresijska oblačila, merijo krvni tlak, se izogibajo klasični masaži z gnetenjem, se gibajo, dvigujejo okončine nad nivo srca, uporabljajo sredstva za zaščito pred piki žuželk in sončno kremo.

 

Ste vedeli, da …

so pri limfni drenaži možne kontraindikacije v primeru, da se soočate z akutno trombozo, splošnim in lokalnim vnetjem, srčnim popuščanjem in nezdravljenim malignim obolenjem?

 

Ste vedeli, da …

osebe z limfedemom opažajo, da se otekanje poveča z višanjem temperature zraka in tudi takrat, ko telo preveč telesno obremenijo ali nasprotno, so dolgo neaktivni? Povečano otekanje se opazi tudi ob koncu dneva.

 

Ste vedeli, da …

poleg kirurškega zdravljenja limfedema obstajajo tudi laserska terapija, taping, hiperbarični kisik, zdravila? A za zdaj še ni dovolj dokazov o njihovi učinkovitosti.

 

VIRI:

  • Spletna stran Slovensko strokovno združenje za limfedem, limfedem.si
  • Zbornik X. Dermatološki dnevi v Mariboru, UKC Maribor, 2013
  • Bolezni srca in ožilja, Kapš Peter in drugi, Novo mesto, 2009

 

 

 

Junij 2014

Ne spreglejte

Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več
Talne obloge iz plute sicer poznamo že desetletja, zdaj pa so s trendom vračanja k naravi in trajnosti postale spet
Preberi več
Ob diagnozi rak dojk se bolnicam sesuje svet. Takrat potrebujejo resno obravnavo in prave informacije ter človeški pristop zdravstvenega osebja,
Preberi več
Delovanje mišic je tesno povezano z živčevjem. Po živcih se prevajajo električni impulzi, ki mišicam signalizirajo krčenje. Iz osrednjega živčevja
Preberi več
Osteoporoza se pojavi brez znakov in opozoril, bolniku pa zelo zmanjša kakovost življenja. Nevarna je predvsem zaradi visokega tveganja za
Preberi več
Avtor: Doc. dr. Mija Blaganje, dr. med. Kaj je zdrs medeničnih organov? Zdrs medeničnih organov, z drugim izrazom prolaps, je
Preberi več