Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Projekt Nakupujmo skupaj obstaja približno leto dni in do danes se je v njem nabralo že 80 rednih kupcev. Članstvo v skupini je brezplačno, naročanje želenih živil iz raznolike ponudbe pa poteka kar preko spleta. Nakupujmo skupaj združuje ljudi, ki se zavedajo pomena ekološke in lokalno pridelane hrane in vedo, da je v slogi moč. Zakaj se ne bi povezali in skupaj naročali kakovostno hrano ter tako poskrbeli za nižjo ceno, se neposredno povezali s proizvajalci in tako resnično vedeli, od kod je hrana prišla ter kako je bila pridelana? To je zagotovo dobitna kombinacija, projekt Nakupujmo skupaj pa dokaz, da je z nekaj iznajdljivosti in volje mogoče narediti veliko.

Kakovostna hrana po nižji ceni

Po besedah Uroša Brica, idejnega vodje projekta, se je vse skupaj začelo prejšnjo jesen na sejmu za zdravo prehrano. Različni kupci, ki so dotlej vsak zase kupovali ekološko in lokalno hrano, so se združili z željo, da bi si lahko živila zagotovili po čim bolj ugodni ceni. Bric pravi, da so pri nekem ponudniku lokalne zelenjave želeli dobiti čim boljše pogoje za nakup, hoteli so se dogovoriti za čim bolj ugodno ceno, hkrati pa tako imeti še nadzor nad kakovostjo zelenjave. “Ko nam je uspelo znižati ceno, smo hitro ugotovili, da smo skupaj zares lahko močnejši,” opisuje začetke skupine Uroš Bric.

Pozneje so ugotovili, da lahko izbor živil še razširijo in se ne omejujejo le na zelenjavo. Sogovornik priznava, da začetki niso bili najlažji ter da so se morali za to, da je skupina zaživela, precej potruditi. “Vsa naročila smo morali zbirati ročno, brez pomoči spletne aplikacije. Takrat se je vse skupaj zdelo kot misija nemogoče,” se začetkov spominja Uroš Bric.

Velika prednost projekta je nedvomno možnost izbire ekološke in lokalno pridelane hrane na enem mestu – po ugodnih cenah in brez oderuških marž ter nepotrebnih posrednikov. Kupci tako lahko izbirajo med sezonsko zelenjavo in sadjem, semeni, mokami, žiti, žitnimi kosmiči, jajci, oreščki, testeninami, medom, začimbami in zelišči, čaji, vinom, mlekom in mlečnimi izdelki, različnimi vrstami hladnostiskanih olj, tako imenovanimi super živili, pa tudi naravno kozmetiko. Izbira je zagotovo velika, saj z društvom Eko tim danes sodeluje že več kot 20 dobaviteljev.

Kot poudarja Uroš Bric, namen projekta ni razvrednotiti kakovosti ekoloških in lokalnih proizvodov, ki so, roko na srce, žal dostopni le redkim, ampak se pri proizvajalcu izpogajati za ceno, ki bo sprejemljiva za vse – tako za dobavitelja, kot tudi za kupce. Proizvajalec na ta način dobi redne odjemalce svojih proizvodov, kupci pa kakovostno in domačo hrano po zmerni ceni.

Uroš Bric pravi, da se je v tem času med člani skupine stkala neke vrste pripadnost: “Nekateri člani nam ponujajo tudi različne oblike pomoči (pri iskanju ustreznih ponudnikov, širjenju glasu o nas itd.). Imamo tudi članico, ki je poleg našega nadzora denimo obiskala skoraj vse ponudnike in se sama na lastne oči prepričala, od koga nakupuje izdelke. Skratka v naši skupini je odnos na bolj globoki ravni kot običajen odnos kupec-prodajalec.”

 

Zelo dober odziv kupcev, reakcije dobaviteljev mešane

Kot smo omenili že na začetku, je danes v skupino povezanih približno 80 kupcev. Sogovornik pravi, da poleg treh idejnih vodij skupine, zdaj v njej aktivno sodelujejo še trije prostovoljci, ki večino svojega prostega časa posvetijo temu, da projekt nemoteno teče – torej nabava živil na eni, in oddaja živil kupcem na drugi strani.

Na vprašanje, kdo nakupuje pri njih, Bric pojasni, da gre za čisto vse vrste ljudi – od mladih družin pa do starejših. Projektu se je pridružilo tudi nekaj znanih Slovenk in Slovencev, med drugim igralec Boris Cavazza, pevka Manca Špik, televizijska voditeljica Nataša Bešter in mnogi drugi.

Po besedah sogovornika so odzivi dobaviteljev različni: “Nekateri ponudniki so nam že na začetku postavljali pogoje, nekateri so prijazno pozdravili našo iniciativo, nekaterim pa se gre zgolj za prodajo. Naj poudarim, da je predvsem pri lokalnih ponudnikih opaziti velik interes, saj v naši skupini vidijo lepo priložnost za neposreden stik s potencialnimi kupci.”

Zakaj je pomembno, da vemo, kaj jemo?

Po besedah Alje Dimic, je vedno več ljudi, ki si spet želijo jesti kakovostno hrano, polno vitaminov, mineralov in encimov. Lokalna in ekološko pridelana živila so tista živila, ki našemu telesu zagotovijo vsa potrebna hranila, ki jih naše telo potrebuje za nemoteno delovanje. Živila, tretirana z veliko pesticidi, našemu telesu povzročajo nepopravljivo škodo.

Danes je zavedanje o tem, da jemo zdravo, ekološko in lokalno pridelano hrano, večje kot kdajkoli prej. Cene kakovostne hrane so pogosto vrtoglave in poprečna družina si tovrstnih živil pogosto ne more privoščiti, zato potem izbere hrano, ki je cenejša. Projekt Nakupujmo skupaj je prav zato odlična rešitev, ki vsem ljudem omogoča, da svežo in kakovostno hrano dobijo po sprejemljivih cenah. To je korak v pravo smer, saj je trenutna situacija, v kateri je kakovostna ekološka hrana žal večini še vedno nedostopna, popolnoma nesprejemljiva.

 

Oktober 2013

Ne spreglejte

Je vaš vidi zamegljen ali neizostren? Se vam barve zdijo blede in neizrazite? Vam očala ne služijo več? Se vam
Preberi več
Urogenitalni raki se histološko zelo razlikujejo, to pomeni, da je patogenetski razvoj vsakega od njih različen. Tudi če rak izvira
Preberi več
Astma je ena najpogostejših kroničnih bolezni, ki prizadene tako otroke kot odrasle. Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije na globalni ravni
Preberi več
Bolnice, pri katerih je bil rak dojk prisoten v družini oziroma so njihove prednice zbolele za tem rakom, imajo večje
Preberi več
Težko je verjeti, a je res. Ob vsem pisanju o luskavici ali psoriazi so bolniki s to boleznijo še vedno
Preberi več
krvni rak
Krvni rak in bolezni krvi lahko zelo obremenijo bolnike. Pri tem je zgodnje diagnosticiranje in zdravljenje bolezni ključnega pomena. Ob
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, ko srčna mišica ni več sposobna črpati dovolj velike količine krvi po telesu, zato posamezni organi
Preberi več
Gibanje pozitivno vpliva na zdravje in dobro počutje otrok, zato jih k temu spodbujajte. Pri vsaki aktivnosti pa najprej poskrbite
Preberi več