Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Imate v svojem sorodstvu ali med znanci kakšno »teto Pehto«, ki nabira zdravilne rož’ce ali pa radi obiskujete sobotne tržnice in vonjate, okušate in se omamljate od prijetnih dišav? Poznate koristne vplive evkaliptusa, poprove mete ali vsaj cimeta? Če morda teh treh zdravilnih rastlin, ki se med seboj zelo razlikujejo in rastejo na različnih koncih sveta, še ne poznate, preberite koristne nasvete, ki smo jih zapisali v nadaljevanju.

Avtor: Andreja Hergula

 

Čeprav se poprova meta, evkaliptus in cimet razlikujejo med seboj, imajo nekaj skupnega. Vse tri rastline vsebujejo eterično olje, ki opojno diši in je v omejenih odmerkih koristno za zdravje. Doc. dr. Damjan Janeš, mag. farm., ki je zaposlen na Katedri za farmacevtsko biologijo na Fakulteti za farmacijo, se poklicno ukvarja s področjem aromatičnih rastlin. Podal nam je nekaj koristnih napotkov.

 

Če vas je ujel prehlad, vas bo evkaliptus pozdravil rad

Prvi od treh zdravilnih rastlin, ki je na obravnavi, je evkaliptus, drevo, ki zraste do 30 metrov visoko. Pravzaprav nas najbolj zanimajo listi in eterično olje iz listov (pridobivamo ga s parno destilacijo), saj so samo ti zdravilni. Doc. dr. Janeš navaja, da v Sloveniji evkaliptusove liste in eterično olje uporabljamo predvsem za zdravljenje (in preprečevanje) prehladnih obolenj ter lajšanje simptomov prehlada, predvsem produktivnega kašlja (mokri kašelj, pri katerem se izkašljuje sluz). Evkaliptus deluje kot razkužilo, ker zavira razmnoževanje virusov in bakterij.

 

Eko evkaliptus?

V današnjem obdobju uživanje zelenjave in sadja, ki prihajajo iz veleblagovnic ali celo s tržnice, ni več dovolj za ohranjanje zdravja, saj je vsebnost hranilnih snovi vprašljiva. Opazujte se, kako nakupujete. Najprej pridete do stojnice, kjer prodajalko vprašate: »Ali je to domača koleraba? Ko vam prodajalka zatrdi, da je živilo iz Slovenije, še zmeraj niste pomirjeni. Sprašujete se, ali je morda koleraba prišla iz kakšne trgovine in se prodaja pod krinko domačega ali ga je prodajalka izpulila iz zemlje lastnoročno. Povedati želim, da domače že dolgo ni nujno ekološko. Za ekološke pridelke se je treba potruditi in seči globlje v žep. Tudi vsak evkaliptus ni eko. Kot svetuje doc. dr. Janeš, moramo paziti, da kupimo eterično olje evkaliptusa, ki ima ustrezne certifikate. Na ovojnini mora biti napisana država porekla, podatek o tem, kako so eterično olje pridobili (so ga destilirali, stiskali in ekstrahirali), serijska številka, botanična vrsta in del rastline, iz katere je pridobljeno eterično olje, podatek, da je olje 100-odstotno naravno in čisto ter informacija o morebitni ekološki pridelavi.

 

Kako sem pomirjen

Poprova meta farmakološko ni preveč dobro raziskana. Klinične študije so zelo drage, učinki poprove mete pa ne tako izjemni, da bi bili zanimivi za raziskave, pravi doc. dr. Janeš. Ljudsko zdravilstvo pa se na farmakološke raziskave ne ozira. Poprovo meto se uporablja predvsem za lajšanje krčev, prebavnih motenj in proti napenjanju. Deluje celo pomirjevalno. Iz listov poprove mete lahko naredimo zdravilni čaj, zraven pa dodamo še hmelj, meliso in zdravilno špajko. Treba je upoštevati priporočene odmerke (da se ne boste pretirano pomirili).

 

Nekaterim škodi

Eterično olje ni tako nedolžno, zato je treba biti pri njegovi uporabi previden. Ne dajajmo ga dojenčkom in majhnim otrokom, ne smemo ga nanašati v bližino oči. Eterično olje poprove mete lahko pri astmatikih izzove napad astme, pri bolnikih z žolčnimi kamni pa žolčne kolike.

 

Preusmerila bo vašo pozornost

Prebiramo lahko, da poprova meta dviga samozavest. Je temu res tako? Od kod tovrstne trditve? Farmacevt doc. dr. Janeš razloži: »Psihološki učinki eteričnih olj so zelo zapleteni in so povezani s čustvi, s spomini na določen vonj in z izkušnjami, ki smo jih v povezavi z določenim vonjem pridobili, zato se pri posameznih ljudeh zelo razlikujejo. Dvig samozavesti bi morda lahko razložili z izboljšanjem splošnega počutja, saj poprova meta na večino ljudi deluje močno osvežilno in zaradi ostrega vonja preusmeri našo pozornost.« Za osvežitev ja, za ohranjanje samozavesti pa bo treba izbrati drugo metodo.

 

Cimetov aldehid diši

Kaj daje cimetu tako omamen vonj? Vzrok tiči v eteričnem olju. Glavna sestavina tega olja je cimetov aldehid. Ta ima tudi v čisti obliki vonj po cimetu, njegov okus pa je pekoč. No, verjetno niste vedeli, da vas je zasanjane v preteklost popeljal cimetov aldehid, kajne?

 

Bi radi pojedli več?

Cimet pozitivno vpliva na naša čustva, podobno kot poprova meta. Doc. dr. Janeš pravi, da vonj cimeta navadno povezujemo s toplino doma, prazniki in z umirjenim razpoloženjem, zato tako vpliva tudi na naša čustva, ki so z vonjavami zelo povezana. Če imate slabo prekrvavitev in vas zebe (bralkam je ta težava verjetno bolj poznana kot bralcem), je cimet dobra izbira za vas. Izboljšuje prekrvavitev, ureja prebavo, deluje protimikrobno, proti napihnjenosti in krčem. Če slučajno sodite med ljudi, ki trpijo zaradi pomanjkanja teka, poskusite tek spodbuditi s cimetom in kar naenkrat vam bo hrana postala boljša prijateljica kot poprej.

 

Če ga je več kot žlička, škodi

Ali cimet v prevelikih odmerkih škodi ali gre le za govorice? Po besedah strokovnjaka dr. Janeša je cimet, če ga pojemo preveč, res lahko škodljiv. Povzroči lahko bruhanje in slabost, hitro bitje srca in omotico. Priporočeni so le 2–4 grami cimeta na dan, kar je polovica do ene čajne žličke na dan. Pri aromatiziranju slivovih cmokov s cimetom naj bodo še posebej previdne nosečnice in doječe matere. Predvsem pa ne posegajmo po eteričnem olju cimeta, saj je lahko nevarno.

 

Ste vedeli, da …

… žvečilni gumiji, bonboni, ustne vodice in zobne paste vsebujejo evkaliptus? In da je poprova meta tudi v slaščicah? Vendar kljub pozitivnim učinkom poprove mete omenjenih živil ne smete uživati v večjih količinah, saj so koncentracije poprove mete zelo nizke.

… naj bi v kubanski tradicionalni medicini evkaliptus odganjal klope?

… so stari Egipčani cimet tako cenili, da je bil dražji kot zlato?

… lahko cimet prežene slab zadah? V Južni Ameriki zjutraj grgrajo mešanico ene čajne žličke medu in cimetovega prahu, pomešanega v topli vodi. Zakaj bi imeli svež zadah le Južnoameričani? Metodo lahko posvojimo tudi Slovenci. Jutranji pozdrav v službi bo toliko prijetnejši.

 

 

November, 2012

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več