Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Hepatitis je resna zdravstvena težava, kateri smo bolj izpostavljeni na potovanjih v oddaljene kraje, za katere je značilen nižji higienski standard. S cepljenjem se lahko zaščitimo proti hepatitisu A in hepatitisu B, ki lahko povzročita tudi cirozo ali raka na jetrih. Cepljenje je priporočljivo za vse, ki potujejo v dežele, kjer so neurejene higienske razmere (Afrika, Bližnji in Daljni vzhod, Indija, Azija, Južna in Srednja Amerika).

 

Po svetu je z virusom hepatitisa B in C okuženih več kot 550 milijonov ljudi. S hepatitisom A se vsako leto okuži najmanj 1,5 milijona ljudi, pojavlja pa se predvsem v nerazvitem svetu in je posledica slabih higienskih razmer. Okužba s hepatitisom A poteka preko okužene vode in hrane. V Sloveniji je hepatitis A sicer redka bolezen, pogosto pa zbolevajo potniki v dežele s slabšim higienskim standardom.

V Sloveniji in tudi drugod po svetu je okužba z virusom hepatitisa B in C predvsem posledica nezaščitenih spolnih odnosov, izpostavljenosti intravenskemu injiciranju drog in menjave pribora za injiciranje drog, izpostavljenosti neprofesionalni tetovaži, prebadanju kože (piercing), okužba pa je možna tudi pri britju, friziranju in zobozdravstvenih storitvah, ki se jih poslužujemo na potovanjih. Okužbi so izpostavljeni tudi tisti, ki so v preteklosti prejeli transfuzijo krvi oziroma so bili izpostavljeni večjim medicinskim posegom ali postopkom oziroma živijo v skupnem gospodinjstvu s prenašalcem okužbe. Okužba s hepatitisom B in C lahko poteka brez bolezenskih znakov in lahko sčasoma povzroči odpoved delovanja jeter ali raka na jetrih.

Asist. Mojca Miholič, dr. med., spec. druž. med., iz Zdravstvenega doma za študente Univerze v Ljubljani poudarja: »Hepatitisi so danes pogosto spregledane okužbe kljub opozorilom strokovnjakom in dejstvu, da so okužbe s hepatitisom A in B v svetu zelo razširjene in povzročijo resno obolenje jeter. Priporočljivo je, da se vsi mladi, ki potujejo v daljne ali bližnje države, zaščitijo pred hepatitisom A in B. Študentje lahko opravijo cepljenje tudi v naši ambulanti v Zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani. Okužbe s hepatitisi ne prizadenejo zgolj ogroženih skupin s tveganim vedenjem, ampak vse, ki nevede pridejo v stik z okužbo oziroma brezskrbno uživajo na potovanjih.«

Preventivni okrepi, ki bi preprečili okužbo s hepatitisom C, še ne obstajajo, možna pa je učinkovita zaščita proti hepatitisu A in B, če se posamezniki pravočasno odločijo za cepljenje. Proti hepatitisu A in B se lahko zaščitimo s kombiniranim cepivom v treh odmerkih. Drugi odmerek sledi prvemu v enem mesecu, tretji odmerek pa šest mesecev po prvem cepljenju. Cepljenje je možno na zavodih za zdravstveno varstvo, študentje pa lahko cepljenje proti hepatitisu A in B po predhodnem naročilu opravijo tudi v Zdravstvenem domu za študente Univerze v Ljubljani.

 

Pomembna dejstva o hepatitisu

  • Hepatitis je vnetje jeter, ki ga najpogosteje povzročajo virusi, lahko pa tudi drugi dejavniki (pretirano uživanje alkohola, zdravila, kemikalije itd.).
  • Jetra so pomemben organ, ki opravlja nad 500 življenjsko pomembnih nalog. Njihova okvara lahko privede do odpovedi delovanja (ciroze).
  • Najpogostejši povzročitelji vnetja jeter so virusi hepatitisa A, B, C, D in E.
  • Virusi hepatitisa B,C in D lahko povzročijo kronično okužbo, ki lahko privede do ciroze ali raka na jetrih.
  • Z virusom hepatitisa A se vsako leto okuži najmanj 1,5 milijona ljudi. Okužba je pogosta predvsem v nerazvitem svetu, kjer so pogoste slabe higienske razmere. Okužba ponavadi poteka preko zaužitja okužene vode in hrane.
  • Hepatitis B je pomembna javnozdravstvena težava po vsem svetu. Okužba je doslej prizadela že 2 milijardi ljudi, 350 milijonov pa je trenutno okuženih.
  • Okužba z virusom hepatitisa B poteka predvsem preko nezaščitenih spolnih odnosov z okuženo osebo, pri souporabi pribora za injiciranje drog, v nerazvitih državah se lahko okužba prenaša tudi med ustaljenimi medicinskimi ukrepi (transfuzija krvi, medicinski posegi).
  • Okužba s hepatitisom B je kronična pri 5–10 % okuženih, ki se je večinoma ne zavedajo, saj poteka brez bolezenskih znakov in lahko nemo privede do odpovedi delovanja jeter ali raka na jetrih.
  • Najučinkovitejšo zaščito pred okužbo s hepatitisom A in B je kombinirano cepljenje s tremi odmerki – na izbrani datum prvič, drugi odmerek sledi čez en mesec, tretji pa šest mesecev po prvem cepljenju.

 

 

Maj, 2012

Ne spreglejte

Počitnice so rezervirane, sedaj lahko le še odštevate dneve? No, ne popolnoma. Da boste s potovanja prinesli le lepe spomine,
Preberi več
Tog občutek v sklepih? Nemirne noči, ker se nikakor ne morete namestiti v udoben položaj za spanje? So neprestane bolečine
Preberi več
Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več
Vas zanima edinstvena klimatska naprava na trgu, s katero boste varčno ogrevali in hladili prostore ter hkrati prečistili zrak v
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, pri kateri srčna mišica zaradi oslabljenosti ne more dovolj učinkovito poganjati krvi po telesu. Avtorica: Maja
Preberi več
Spondiloartritisi so skupina kroničnih vnetnih revmatskih bolezni, ki si delijo podobno klinično sliko in prizadenejo predvsem hrbtenico in periferne sklepe.
Preberi več
Astma je kronično obolenje dihalnih poti, za katero je značilno astmatsko vnetje, ki je prisotno tako v velikih kot v
Preberi več
Kaj lahko storimo, da preprečimo aterosklerozo, da preprečimo aterosklerotično srčno-žilno bolezen, in kako lahko ukrepamo, da se tako huda dogodka,
Preberi več