Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
epidemiološke razmere

V preteklem tednu so se epidemiološke razmere v državi umirile. Strožji ukrepi, ki so veljali od 1. do 11. aprila, po mnenju vodje svetovalne skupine za covid-19 dr. Mateje Logar že kažejo svoje učinke.

Avtorica: Alja Možej

Aktualne statistike so ohrabrujoče

Tedenski pregled števila okužb, ki ga Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) objavlja vsak ponedeljek, kaže na upad števila na novo okuženih, čeravno število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje v bolnišnicah, za zdaj še vedno narašča. A po predvidevanjih Logarjeve naj bi se nedavni strožji ukrepi, ki so veljali v državi v začetku aprila, že čez nekaj dni začeli kazati tudi v bolnišnicah.

V ponedeljek, 19. aprila 2021, je bilo opravljenih 3.537 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom, pri čemer je bilo potrjenih 718 okužb. Pozitivnih je bilo torej 20,3 % testov. Pojavnost okužb za zdaj ostaja najnižja v obalno-kraški regiji, najvišja pa v primorsko-notranjski regiji. V bolnišnicah se je zdravilo 649 covidnih bolnikov, od tega 156 na intenzivni negi. Tega dne je umrlo pet covidnih bolnikov. Sedemdnevno povprečje okužb je znašalo 737. Skupno je bilo v državi do tega dne potrjenih 233.033 okužb, od tega je bilo 109.859 bolnikov moških, 123.160 pa žensk. Na ta dan naj bi bilo v državi 12.306 aktivnih okužb.

Razmere nekoliko slabše v domovih za ostarele

So se pa v preteklih tednih spet nekoliko poslabšale razmere v domovih za starejše. Število okuženih z novim koronavirusom je od začetka aprila namreč znova nekoliko naraslo. Največ okuženih prihaja iz domov starejših v Trbovljah, Domžalah in iz doma Fužine. V drugih regijah za zdaj okužb po domovih za starejše ni, zato ti ostajajo odprti za obiske.

Trenutne zaloge cepiv in obetajoče se dobave

V Sloveniji je 20. aprila 2021 skupno število oseb, cepljenih s prvim odmerkom cepiv, znašalo 376.522. Drugi odmerek cepiva je do tega dne prejelo 147.605 oseb. Od tega je prvi odmerek cepiva Pfizer-BioNTech prejelo 227.072 oseb, drugi odmerek istega cepiva pa 133.708 oseb. S prvim odmerkom cepiva Moderne je bilo do tega dne cepljenih 40.113 oseb, z drugim pa 13.586 oseb. 109.337 oseb je do tega dne prejelo prvi odmerek cepiva AstraZenece, z drugim odmerkom tega cepiva je bilo cepljenih 311 oseb. Delež cepljenih z drugim odmerkom cepiva je 20. aprila 2021 znašal 7 %.

Z NIJZ so sporočili, da imajo trenutno na zalogi 3.300 odmerkov cepiva Moderna, ki jih hranijo za drugi odmerek, 22.200 odmerkov cepiva AstraZeneca, hranijo pa tudi 7.200 odmerkov cepiva Johnson & Johnson, s katerimi cepljenja sploh še niso začeli, saj je v pretekih dneh zaradi poročanja o neželenih stranskih učinkih v obliki krvnih strdkov Evropska agencija za zdravila (EMA) preverjala njegovo varnost.

EMA je v torek, 20. aprila, podobno kot nedavno po pregledu cepiva AstraZenece, sporočila, da je treba krvne strdke opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva Johnson & Johnson, pri čemer dobrobiti cepiva ostajajo večje od tveganj. S tem je prižgala zeleno luč za pričetek cepljenja s tem cepivom v Evropi.

V tem tednu na NIJZ pričakujejo še tri dobave cepiv. Prejeli naj bi 42.120 odmerkov cepiva Pfizer in BioNTech, 16.800 odmerkov AstraZenece in 8.400 odmerkov cepiva Moderne. Po besedah nacionalnega koordinatorja za logistični del množičnega cepljenja Jelka Kacina pa sedaj kar dva farmacevta – Pfizer in Moderna – krepita dobave v Evropsko unijo. Tako bodo dobave, ki smo jih prvotno pričakovali šele v drugi polovici leta, prišle prej.

Glede na trenutne epidemiološke razmere se v Sloveniji prednostno zagotavlja proaktivni pristop cepilnih centrov k cepljenju starejših od 60 let in kroničnih bolnikov, ki so starejši od 18 let, ter maturantov. V skladu s posodobljeno strategijo cepljenja se v četrto prednostno skupino po novem uvrščajo starši posebej ranljivih, kronično bolnih otrok.

Precepljenosti še ne bomo tako kmalu dosegli

»To, da bi bilo v kratkem precepljenih 70, 80 % prebivalstva, je praktično nedosegljivo, deloma zato, ker nimamo na razpolago toliko cepiva, deloma pa zaradi tega, ker se ne bodo želeli cepiti vsi, ki jim bo cepivo ponujeno,« pojasni dr. Bojana Beović, vodja posvetovalne skupine za cepljenje. »Cepiva niso odobrena za uporabo pri posameznikih, mlajših od 18 oz. 16 let. To pomeni, da bi se morali, če bi želeli doseči precepljenost v višini 70, 80 % prebivalstva, pravzaprav cepiti vsi, ki so starejši od te starosti. Kar pa je v naših razmerah praktično nemogoče.«

ABC

A 20. aprila 2021 je delež cepljenih z drugim odmerkom cepiva znašal 7 %.

B Evropska agencija za zdravila je prižgala zeleno luč za uporabo cepiva Johnson & Johnson.

C Proizvajalca cepiv Pfizer in Moderna naj bi okrepila dobave v Evropsko unijo.

Ne spreglejte

ceresit vlaga
Zlasti v hladnejših mesecih običajno zračimo premalo. Dejavnosti, ki proizvajajo paro (kuhanje, prhanje, likanje) raven vlage v vašem domu še
Preberi več
Pri nas letno odkrijejo približno 1400 novih primerov raka dojk. Delež primarno razsejanega raka je od 6 do 8 % in
Preberi več
korona testiranje prebolevnost
Smernice in navodila, kako ravnati glede covida-19, se spreminjajo iz tedna v teden. To je dobrodošlo, saj je covid-19 bolezen,
Preberi več
Srčno popuščanje je kronična, praviloma napredujoča bolezen srčne mišice. Gre za okvaro mišičnih celic srca, zaradi katere pride do pešanja.
Preberi več
Za normalno, zdravo vaginalno mikrofloro žensk je značilna zapletena ekologija mikroorganizmov, kjer prevladujejo probiotiki, vrste bakterij iz rodu Lactobacillus. V
Preberi več
V Sloveniji vsako leto odkrijejo 1400 novih primerov raka dojk, od tega je 6 do 8 % primarno razsejanega raka. Ta
Preberi več
Dojenje je za dojenčka najboljša izbira Dojenje je za dojenčka najboljša izbira. Za dojenčka materino mleko predstavlja optimalno prehrano, ki
Preberi več
Brez čakanja, s popolno organizacijsko podporo ter v mreži zanesljivih in strokovnih izvajalcev Oguljena fraza, star pregovor, ki smo ga
Preberi več