Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Bolezni infekcijske mononukleoze smo izpostavljeni vsi. Simptomi podobni angini z nekaterimi dodatnimi znaki ponavadi minejo v nekaj tednih. Seveda, če upoštevate nasvete zdravnikov in po izbruhu bolezni počivate, v dobrobit bližnji pa se izogibate tudi kontaktnim športom in drugim tesnim stikom s svojci. Ne podcenjujte bolezni, ta je namreč lahko tudi vzrok za sindrom kronične utrujenosti, lahko pa povzroči tudi vnetje jeter, pok vranice, obstrukcijo dihal.

Pri razumevanju te bolezni nam je pomagal specialist infektolog, konzultant, dr. med. mag. Branko Šibanc.

Mami, je to angina ali …

Zvišana telesna temperatura, glavobol, utrujenost, boleče žrelo, povečane bezgavke po telesu, bolečine v mišicah, trebuhu, kašelj … Navadna angina? Morda. Morda pa tudi infekcijska mononukleoza. Angina je vnetje grla. Pri infekcijski mononukleozi gre za podobne spremembe na grlu, le da so obloge sivorumenkaste, z loparčkom pa jih ne moremo obrisati. Poleg tega so bezgavke za razliko od angine lahko povečane ne samo na vratu, temveč povsod. Da boste še bolj prepričani, za katero od teh dveh bolezni gre: pri infekcijski mononukleozi lahko pride do zlatenice, izpuščajev, vnetja jeter in povečane vranice.

Krvna slika pokaže razliko

Da bi prišli do natančne diagnoze, morajo zdravniki pri bolniku narediti kompletno krvno sliko, jetrne in serološke teste.

Za infekcijsko mononukleozo je značilno, da je število levkocitov močno zvišano, prisotni pa so tudi atipični limfociti. Jetrni testi so povišani.

Pri bakterijski angini je število levkocitov prav tako povišano, atipičnih celic pa tukaj ni, prav tako so normalni tudi jetrni testi.

Ne poljubljajte se

To, da bolezen povzroča Epstein-Barr virus (EBV), ki spada med gamaherpesviruse, vam ne pove kaj dosti. Kaj pa dejstvo, da se bolezen prenaša z intimnimi kontakti? Da se človek okuži, mora priti do tesnega stika med dvema, na primer do izmenjave sline oziroma lepše rečeno, poljubljanja. Zato bolezen včasih poimenujemo tudi »bolezen poljuba«. Bolezen pa lahko dobimo tudi prek krvi, semenske tekočine ter epitelijskih celic materničnega vratu. Na vprašanje, ali bomo sto odstotno zboleli, če se bomo poljubljali z okuženo osebo, je težko odgovoriti, takih študij namreč ni. Vemo pa, da lahko bolnik izloča virus še leto in pol po končani bolezni.    

Pri nas prvič od 15. in 24. leta, drugje do šestega

Čas prvotne okužbe z mononukleozo je močno vezan na socialno – ekonomske okoliščine, v katerih prebivalstvo živi. V deželah v razvoju se primarna okužba s tem virusom pojavi že v zgodnjem otroštvu, tako da so do šestega leta otroci že sto odstotno prekuženi. V okoljih z večjo higieno in socialnim standardom pa se z virusom srečajo pozneje, ponavadi med 15 in 24 letom. V ZDA in Veliki Britaniji je do šestega leta starosti prekuženih 50 odstotkov otrok.

Zdravnik svetuje: Počivajte!

Infekcijska mononukleoza običajno spontano mine. Potreben je le dvo – do tritedenski počitek, morda kako sredstvo za zniževanje temperature, ob zapletih se uporabljajo kortikosteroidi.Dr. Branko Šibanc razlaga: »Glavnina bolezenskih znakov izgine v treh tednih, le utrujenost lahko traja nekoliko dlje. Povečane bezgavke se manjšajo postopoma. Posebno pozornost namenjamo povečani vranici. Dokler je povečana, ne priporočamo fizičnih naporov. Še približno štiri tedne po pojavu prvih simptomov ne priporočamo kontaktnih športnih aktivnosti zaradi nevarnosti poškodbe. Pride lahko namreč do poka vranice in obstaja možnost notranje izkrvavitve.«

Redko se kaj zaplete, a vendarle se

Kot pri vseh, so tudi pri tej bolezni možni zapleti, kot so nezmožnost hidracije prek ust, bolečine pri požiranju in v trebuhu. Hujši zapleti, do katerih lahko pride, pa je na primer pok vranice. Pojavi se pri 0,1-0,5% bolnikov. Tovrstni zaplet lahko ogrozi življenje. Kako posumimo na pok? Če se pojavi bolečina v trebuhu, ponavadi lokalizirana v zgornjem kvadrantu trebuha, je čas za alarm.

Resnejši zaplet, ki je redek, je obstrukcija dihalnih poti. To pomeni, da se dihalne poti zožijo in je pretok zraka oviran.

Najpogostejši zaplet je blago vnetje jeter, hepatitis, ki hitro in v celoti izzveni.

Redkeje pa se pojavijo nevrološki zapleti, pa óni na srcu ter hematološki. Ponavadi se vse dobro razplete, bolj ogroženi so bolniki z okvarjenim imunskim sistemom.

Od mononukleoze do sindroma kronične utrujenosti

Sindrom kronične utrujenosti je trajna ali ponavljajoča se utrujenost, ki s počitkom ne mine. Zaradi nje se zmanjša nivo socialne, izobraževalne, osebne, delovne aktivnosti. Zakaj jo omenjamo ravno na tem mestu? Infekcijska mononukleoza namreč prihaja v poštev kot vzrok za omenjeni sindrom. Glede na raziskavo Katza in Bena iz leta 2009 so adolescenti 6, 12 in 24 mesecev po preboleli infekcijski mononukleozi v 13%, 7% in 4% izpolnjevali kriterije za sindrom kronične utrujenosti. Stopnja pojavnosti sindroma glede na ostalo populacijo populacijo adolescentov je bila dvajsetkrat višja.

Bolezen za vedno ostane v telesu

Ko se okužimo z virusom EBV, nam ta v prikriti obliki ostane v organizmu do konca življenja, prav tako kot nekateri drugi herpesvirusi. Virus se lahko ponovno aktivira v primeru, ko pride do pomembnega padca imunske obrambe organizma.

Prekuhano, pasirano, sesekljano

Zdravniki svetujejo, naj okuženi jedo lahko prekuhano hrano, pripravljeno na rastlinskih maščobah. Obolelim, ki težko požirajo, naj svojci hrano sesekljajo in spasirajo. Obenem pa je potrebno, da bolnik uživa veliko tekočine. Ta večkrat slišani nasvet je treba upoštevati, saj se ob povišani telesni temperaturi tekočina v večji meri izgubi. Posluh: v tem primeru alkohol ne sodi med tekočino, zato se mu izognite.

Pij iz svojega kozarca

Seveda ne želite zboleti za infekcijsko mononukleozo, sploh če je v vaši okolici okužena oseba. Da bi vam to čim bolje uspelo, dr. Šibanc svetuje: »Ko ste v stiku z obolelim, se izogibajte tesnejšim stikom z njim (poljubi, spolni odnosi), uporabljajte svoj jedilni pribor, pijte iz svojih kozarcev, skrbno uporabljajte lastne zobne ščetke. Ker se bolezen prenaša tudi s krvjo, naj oboleli ne bi darovali krvi šest mesecev po preboleli bolezni.« Obenem zdravnik odsvetuje pogosto menjavanje spolnih partnerjev.

Kaj pa v primeru, ko smo bolezen že preboleli? Dr. Branko Šibanc priporoča, naj normalno živimo naprej, najbolje po načelih zdravega življenje, ki vključuje zdravo prehrano in dovolj gibanja. Po besedah zdravnika cepiva še ni na voljo, je pa v fazi kliničnih raziskav.

Realnost v številkah

Glede na podatke Splošne bolnišnice Celje Oddelka za infekcijske bolezni iz leta 2009 je bilo v Sloveniji prijavljenih 655 bolnikov z infekcijsko mononukleozo. Smrtnih primerov ni bilo. Leto poprej je bilo bolnikov 641. Treba je upoštevati dejstvo, da več kot polovica obolelih zdravnika sploh ne obišče. Možno pa je tudi, da bolezen ni pravilno diagnosticirana oziroma ostane neprepoznana, zdravijo pa jo kot gnojno angino.

 Ste vedeli, da  …

je virus Epstein-Barr eden izmed najbolj učinkovitih virusov, ki povzročajo celično preobrazbo?

Ste vedeli, da …

se pojavnost infekcijske mononukleoze že desetletja niti ne zmanjšuje niti ne povečuje?

 

Ne spreglejte

prepoznajte KVČB
Kronična vnetna črevesna bolezen (KVČB) je imunsko pogojeno vnetje prebavnega trakta. Gre za kronično, napredujočo bolezen, ki ima različno dolga
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična vnetna avtoimunska bolezen, ki prizadene sklepe, vezivno tkivo, mišice in kite. Pojavi se lahko v kateri
Preberi več
Slovenska tiskovna agencija je v sodelovanju s Slovenskim združenjem bolnikov z limfomom in levkemijo (L&L) v maju pripravila spletni dogodek L&L INFO
Preberi več
Sončenje in tudi vsakodnevni vpliv UV žarkov ima pomemben vpliv na zdravje in izgled vaše kože danes in čez  desetletja.
Preberi več
luskavica
Luskavica oziroma psoriaza je kronična vnetna bolezen kože. V nasprotju s prepričanjem nekaterih nikakor ni nalezljiva. Za njo zboli od
Preberi več
staranje kože
Povezava med prehrano in videzom kože, las in nohtov vzbuja zanimanje že od antičnih časov. Koža, lasje in nohti so
Preberi več
zdravljenje glivičnih okužb z zdravilnim lakom
Lokalno zdravljenje glivične okužbe nohtov z zdravilnim lakom, ki vsebuje učinkovino ciklopiroks, je zelo varno in je primerno pri blagi
Preberi več
rak jajčnikov
V Sloveniji v zadnjih letih za rakom jajčnikov zboli 140 žensk na leto, to je približno 14 primerov na 100.000
Preberi več