Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Podobno kot so pred približno letom dni na trg počasi pričela prihajati raznovrstna cepiva različnih proizvajalcev proti bolezni covid-19, tokrat ob prelomu leta na trg pričenjajo kapljati najrazličnejša zdravila različnih proizvajalcev proti isti bolezni. V nadaljevanju podajamo pregled zdravil za covid-19, ki jih je v drugi polovici leta 2021 bodisi priporočila bodisi odobrila za uporabo Evropska agencija za zdravila (EMA).

Avtorica: Alja Možej

Remdesivir

Oktobra 2020 je Evropska komisija s podjetjem Gilead podpisala pogodbo o skupnem javnem naročilu zdravila remdesivir. Gre za edino zdravilo za covid-19 s pogojnim dovoljenjem za promet v Evropski uniji (EU), namenjeno zdravljenju pacientov s covidom-19, ki potrebujejo dodaten kisik. To zdravilo se daje intravenozno v bolnišnici.

Molnupiravir

V drugi polovici novembra je EMA odobrila izredno uporabo zdravila podjetja Merck, znanega tudi kot molnupiravir. Zdravilo je namenjeno zdravljenju odraslih s covidom-19, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za razvoj hude oblike covida-19. Zdravilo, ki naj bi za 30 % zmanjšalo nevarnost hospitalizacije ali smrti, če se zdravljenje začne v manj kot petih dnevih po pojavu simptomov, je po novem na voljo tudi v Sloveniji.

Tocilizumab

V začetku meseca decembra je EMA priporočila uporabo zdravila proizvajalca Roche z imenom tocilizumab. To sicer že obstoječe zdravilo je v EU odobreno za zdravljenje revmatoidnega artritisa, sistemskega juvenilnega idiopatskega artritisa, juvenilnega idiopatskega poliartritisa in razširjenega oligoartritisa. Po novem pa ga EMA priporoča tudi za zdravljenje kritično bolnih odraslih bolnikov s covidom-19, ki se sistematično zdravijo s kortikosteroidi in potrebujejo dodaten kisik ali mehansko predihavanje pljuč.

Tik pred iztekom leta je EMA na podlagi rezultatov študij priporočila še odobritev dveh novih zdravil za covid-19, in sicer zdravila anakinra podjetja Orphan Biovitrum ter zdravila sotrovimab podjetja GlaxoSmithKline. Istočasno je EMA za izredno uporabo odobrila še Pfizerjeve tablete za zdravljenje covida-19 ritonavir.

Anakinra

Anakinra je imunosupresivno zdravilo, ki se sicer že uporablja za zdravljenje različnih bolezni, sedaj pa ga je EMA priporočila tudi za zdravljenje covida-19. Zdravilo zdravi vnetna stanja ter posledično pri covidu-19 zmanjša poškodbe spodnjih dihalnih poti ter prepreči razvoj hude dihalne odpovedi. Zdravilo se priporoča za odrasle bolnike s pljučnico, ki potrebujejo dodaten kisik in pri katerih obstaja tveganje za nastanek hude dihalne odpovedi. Študija je potrdila, da zdravilo v primerjavi s placebom zmanjša tveganje za poslabšanje bolnikovega stanja do hujše bolezni ali smrti.

Sotrovimab

Sotrovimab je zdravilo z monoklonskimi protitelesi. Gre za vrsto beljakovine, ki se pritrdi na beljakovino bodice S, s tem pa zmanjšuje sposobnost vstopanja virusa v celice v telesu. Zdravilo je primerno za bolnike z blažjim ali srednje težkim potekom bolezni, ki jim grozi razvoj hujšega poteka bolezni. Rezultati študije so potrdili, da zdravilo znatno zmanjša število hospitalizacij in smrti pri bolnikih z vsaj enim predhodnim bolezenskim stanjem. Predklinične študije kažejo, da je zdravilo učinkovito tudi proti koronavirusni različici omikron.

Ritonavir

Pfizerjevo tableto ritonavir EMA priporoča za zdravljenje odraslih bolnikov s covidom-19, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja tveganje, da bo bolezen napredovala v hudo obliko. Po Pfizerjevih navedbah naj bi tableta zmanjšala število hospitalizacij ter smrti pri ogroženih osebah za skoraj 90 %, učinkovita pa naj bi bila tudi proti novi koronavirusni različici omikron.

Zdravilo molnupiravir po novem na voljo tudi pri nas

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je od Mercka kupil 21.600 terapevtskih odmerkov zdravila molnupiravir, od tega jih je 5.760 decembra že prispelo v Slovenijo in so trenutno na voljo v štirih bolnišnicah (UKC Ljubljana, UKC Maribor, UK Golnik ter SB Celje). Preostali odmerki bodo v Slovenijo prihajali postopoma, naslednjo dobavo pričakujejo februarja 2022, pravijo na NIJZ.

Zdravilo v obliki tablet je najučinkovitejše, če se ga jemlje v zgodnjih fazah okužbe, zato je namenjeno tistim, ki že imajo simptome covida-19, ne potrebujejo pa še hospitalizacije, je razložila predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc. Molnupiravir namreč deluje tako, pojasnjuje Borut Štrukelj z ljubljanske farmacevtske fakultete, da prepreči nadaljevanje verige DNK, virus se zato ne more sestaviti in posledično tudi ne razmnoževati. Zdravilo je bilo prvotno razvito za zdravljenje ebole in gripe, študije pa so potrdile, da dobro deluje tudi v boju proti novemu koronavirusu. Glede na do sedaj znane podatke Štrukelj predvideva, da bo zdravilo učinkovito tudi proti novi koronavirusni različici omikron.

Molnupiravirja zdravniki ne bodo predpisovali kritično bolnim, nosečnicam (pri teh obstaja možnost poškodovanja plodu) in doječim materam ter otrokom.

 

Preberite tudi prispevek: Pod lupo: cepiva proti covidu-19 – ABCzdravja.si

 

ABC

A V Slovenijo je prispelo prvih 5.760 terapevtskih odmerkov zdravila molnupiravir.

B Molnupiravir je namenjen bolnikom v zgodnjih fazah okužbe s covidom-19.

C Molnupiravir ni primeren za nosečnice, saj obstaja možnost poškodovanja plodu.

Ne spreglejte

Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več
Vas zanima edinstvena klimatska naprava na trgu, s katero boste varčno ogrevali in hladili prostore ter hkrati prečistili zrak v
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, pri kateri srčna mišica zaradi oslabljenosti ne more dovolj učinkovito poganjati krvi po telesu. Avtorica: Maja
Preberi več
Spondiloartritisi so skupina kroničnih vnetnih revmatskih bolezni, ki si delijo podobno klinično sliko in prizadenejo predvsem hrbtenico in periferne sklepe.
Preberi več
Astma je kronično obolenje dihalnih poti, za katero je značilno astmatsko vnetje, ki je prisotno tako v velikih kot v
Preberi več
Kaj lahko storimo, da preprečimo aterosklerozo, da preprečimo aterosklerotično srčno-žilno bolezen, in kako lahko ukrepamo, da se tako huda dogodka,
Preberi več
Pri raku jajčnikov gre za skupino malignih tumorjev jajčnika, ki se sicer delijo na več tipov ter podtipov. Daleč najpogostejši
Preberi več
Srce je mišična črpalka, ki poganja kri po telesu – tako skozi pljuča, ko omogoča nasičenje krvi s kisikom, kot
Preberi več