Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Krvavitev iz nosu je lahko dramatična in zastrašujoča, vendar pa se običajno zaustavi brez težav in najpogosteje mine brez posledic. Epistaksa, kot ji pravijo strokovnjaki, se pogosteje pojavlja v mrzlih zimskih mesecih ter suhih in hladnih podnebnih pasovih. Prizadene ljudi vseh starosti, najpogosteje otroke med 2. in 10. letom ter odrasle med 50. in 80. letom.

Avtorica: Maša Robič, dr. med.

Vrste krvavitev iz nosu

V 90 % so krvavitve iz nosu sprednje krvavitve, ki izvirajo iz žilnega prepleta v sprednjem spodnjem delu nosne pregrade (pretin). Te krvavitve so nenevarne in blage.

Manj pogoste in nevarnejše pa so krvavitve zadnjega dela nosne votline, ki izvirajo iz zadnjega dela nosne pregrade. Te se pogosteje pojavljajo pri starejših ljudeh, ljudeh z aterosklerotično spremenjenimi žilami ali z motnjami strjevanja krvi, ki so imeli pred kratkim operacijo v nosni votlini. Zadajšnje krvavitve so zapletene in pogosto zahtevajo zdravniško oskrbo.

Vzroki za krvavitev iz nosu

Najpogosteje krvavitev iz nosu ni posledica resnejše bolezni. Običajno nastane zaradi poškodbe, udarca v nos od zunaj ali notranje poškodbe sluznice, kot je čiščenje nosu pri izsušeni sluznici, ki je bolj ranljiva. Spremlja lahko okužbe nosne in obnosnih votlin. Pojavlja se lahko pri ljudeh, ki prejemajo antikoagulantno terapijo, ter pri ljudeh s pomanjkanjem vitaminov C in K. Vendar pa ni vsaka krvavitev iz nosu nedolžna in lahko nakazuje resnejšo sistemsko bolezen. S krvavitvijo iz nosu se lahko kažejo jetrne bolezni, hemofilija in druge motnje strjevanja krvi, tumorji nosne in obnosnih votlin, povišan krvni tlak. Zato je pri pogostih in obilnejših krvavitvah potrebna natančna opredelitev vzroka krvavitve.

Kako se kaže krvavitev iz nosu?

Krvavitev iz nosu je običajno blaga nevšečnost, vendar pa so lahko nekatere krvavitve življenjsko ogrožajoče. Običajno se krvavitev pojavi le v eni nosnici. Če je krvavitev močnejša, se kri steka v drugo nosnico in zato pride do krvavitve iz obeh nosnic hkrati, lahko pa pride celo do zatekanja krvi v žrelo in navzdol v požiralnik. Požiranje krvi pri obilni krvavitvi draži želodec in sproži bruhanje krvi.

Obilno krvavitev lahko spremljajo omotica, vrtoglavica, zmedenost in kratkotrajna izguba zavesti (sinkopa). Pri ljudeh z motnjami strjevanja krvi in krvavijo iz nosu lahko najdemo modrice in krvavitve v druge organe.

Kako ukrepamo pri krvavitvi iz nosu?

Pri pojavu krvavitve iz nosu je izrednega pomena sedeč položaj, ki preprečuje zatekanje krvi po žrelu navzdol. Nikoli ne ležite ali nagibajte glave nazaj, kakor ljudje zmotno ravnajo. Nosnici nato zatisnite skupaj z robčkom in držite, dokler se krvavitev ne zaustavi. Stisk nosnic pritisne na krvavečo žilico in s tem pospeši zaustavitev krvavitve. Priporočljiv je hladen obkladek na tilnik.

Pri obilnejših krvavitvah je potrebna zdravniška oskrba.

ABC

A Najpogosteje je krvavitev posledica poškodbe, vendar pa so lahko pogoste in obilnejše krvavitve znak resnejše sistemske bolezni.

B Večina krvavitev iz nosu izvira iz sprednjega dela nosne votline in jih z lahkoto zaustavimo. Resnejša krvavitev zahteva zdravniško oskrbo.

C Pri pojavu krvavitve iz nosu je izrednega pomena sedeč položaj, ki preprečuje zatekanje krvi po žrelu navzdol. 

Ne spreglejte

Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več
Vas zanima edinstvena klimatska naprava na trgu, s katero boste varčno ogrevali in hladili prostore ter hkrati prečistili zrak v
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, pri kateri srčna mišica zaradi oslabljenosti ne more dovolj učinkovito poganjati krvi po telesu. Avtorica: Maja
Preberi več
Spondiloartritisi so skupina kroničnih vnetnih revmatskih bolezni, ki si delijo podobno klinično sliko in prizadenejo predvsem hrbtenico in periferne sklepe.
Preberi več
Astma je kronično obolenje dihalnih poti, za katero je značilno astmatsko vnetje, ki je prisotno tako v velikih kot v
Preberi več
Kaj lahko storimo, da preprečimo aterosklerozo, da preprečimo aterosklerotično srčno-žilno bolezen, in kako lahko ukrepamo, da se tako huda dogodka,
Preberi več
Pri raku jajčnikov gre za skupino malignih tumorjev jajčnika, ki se sicer delijo na več tipov ter podtipov. Daleč najpogostejši
Preberi več
Srce je mišična črpalka, ki poganja kri po telesu – tako skozi pljuča, ko omogoča nasičenje krvi s kisikom, kot
Preberi več