Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Krvavitev iz nosu je lahko dramatična in zastrašujoča, vendar pa se običajno zaustavi brez težav in najpogosteje mine brez posledic. Epistaksa, kot ji pravijo strokovnjaki, se pogosteje pojavlja v mrzlih zimskih mesecih ter suhih in hladnih podnebnih pasovih. Prizadene ljudi vseh starosti, najpogosteje otroke med 2. in 10. letom ter odrasle med 50. in 80. letom.

Avtorica: Maša Robič, dr. med.

Vrste krvavitev iz nosu

V 90 % so krvavitve iz nosu sprednje krvavitve, ki izvirajo iz žilnega prepleta v sprednjem spodnjem delu nosne pregrade (pretin). Te krvavitve so nenevarne in blage.

Manj pogoste in nevarnejše pa so krvavitve zadnjega dela nosne votline, ki izvirajo iz zadnjega dela nosne pregrade. Te se pogosteje pojavljajo pri starejših ljudeh, ljudeh z aterosklerotično spremenjenimi žilami ali z motnjami strjevanja krvi, ki so imeli pred kratkim operacijo v nosni votlini. Zadajšnje krvavitve so zapletene in pogosto zahtevajo zdravniško oskrbo.

Vzroki za krvavitev iz nosu

Najpogosteje krvavitev iz nosu ni posledica resnejše bolezni. Običajno nastane zaradi poškodbe, udarca v nos od zunaj ali notranje poškodbe sluznice, kot je čiščenje nosu pri izsušeni sluznici, ki je bolj ranljiva. Spremlja lahko okužbe nosne in obnosnih votlin. Pojavlja se lahko pri ljudeh, ki prejemajo antikoagulantno terapijo, ter pri ljudeh s pomanjkanjem vitaminov C in K. Vendar pa ni vsaka krvavitev iz nosu nedolžna in lahko nakazuje resnejšo sistemsko bolezen. S krvavitvijo iz nosu se lahko kažejo jetrne bolezni, hemofilija in druge motnje strjevanja krvi, tumorji nosne in obnosnih votlin, povišan krvni tlak. Zato je pri pogostih in obilnejših krvavitvah potrebna natančna opredelitev vzroka krvavitve.

Kako se kaže krvavitev iz nosu?

Krvavitev iz nosu je običajno blaga nevšečnost, vendar pa so lahko nekatere krvavitve življenjsko ogrožajoče. Običajno se krvavitev pojavi le v eni nosnici. Če je krvavitev močnejša, se kri steka v drugo nosnico in zato pride do krvavitve iz obeh nosnic hkrati, lahko pa pride celo do zatekanja krvi v žrelo in navzdol v požiralnik. Požiranje krvi pri obilni krvavitvi draži želodec in sproži bruhanje krvi.

Obilno krvavitev lahko spremljajo omotica, vrtoglavica, zmedenost in kratkotrajna izguba zavesti (sinkopa). Pri ljudeh z motnjami strjevanja krvi in krvavijo iz nosu lahko najdemo modrice in krvavitve v druge organe.

Kako ukrepamo pri krvavitvi iz nosu?

Pri pojavu krvavitve iz nosu je izrednega pomena sedeč položaj, ki preprečuje zatekanje krvi po žrelu navzdol. Nikoli ne ležite ali nagibajte glave nazaj, kakor ljudje zmotno ravnajo. Nosnici nato zatisnite skupaj z robčkom in držite, dokler se krvavitev ne zaustavi. Stisk nosnic pritisne na krvavečo žilico in s tem pospeši zaustavitev krvavitve. Priporočljiv je hladen obkladek na tilnik.

Pri obilnejših krvavitvah je potrebna zdravniška oskrba.

ABC

A Najpogosteje je krvavitev posledica poškodbe, vendar pa so lahko pogoste in obilnejše krvavitve znak resnejše sistemske bolezni.

B Večina krvavitev iz nosu izvira iz sprednjega dela nosne votline in jih z lahkoto zaustavimo. Resnejša krvavitev zahteva zdravniško oskrbo.

C Pri pojavu krvavitve iz nosu je izrednega pomena sedeč položaj, ki preprečuje zatekanje krvi po žrelu navzdol. 

Ne spreglejte

Beseda alergija izhaja iz grščine in pomeni “reagirati drugače”. Alergija je preobčutljivostna reakcija  telesa na določeno snov - alergen. Reakcijo
Preberi več
Pri hepatobiliarnih rakih gre za raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov. V jetrih se lahko pojavita dve obliki raka:
Preberi več
Poznamo veliko vrst revmatskih bolezni. Med seboj se razlikujejo po simptomih, znakih, bolezenskem dogajanju, diagnostiki in zdravljenju. Pri skoraj vseh
Preberi več
Zobni aparat invisalign
Čudovit nasmeh lahko postane tudi eden vaših najboljših atributov, ki vam dvigne samozavest in poskrbi, da se boste dobro počutili
Preberi več
Multipla skleroza je kronična avtoimunska bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Gre za propadanje ovojnice živčnih vlaken, vzroki za to bolezen
Preberi več
Črevesje je zelo kompleksen organ in obsega celo mrežo živčnih celic. To omrežje je po svoji zgradbi prav tako zapleteno
Preberi več
Poporodno obdobje je za žensko čas, v katerem se srečuje z vrsto sprememb. Telo je v stanju preobrazbe in iskanju
Preberi več
Nova normalnost, v kateri živimo danes, pred nas postavlja velik izziv. Življenjski tempo postaja vse hitrejši in vsak dan se
Preberi več