Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Nič čudnega, da stokate od bolečine, ko vas doleti vnetje srednjega ušesa. Marjan Weiss, dr. med., spec. otorinolaringolog, je bolečino ušesa postavil na zgornji del bolečinske lestvice. A brez skrbi, vnetje ni nič tragičnega, če le takoj odidemo k zdravniku in pustimo, da nas pozdravi. S svojimi metodami. Ne pomagajte si sami – ne vlivajte si v uho česna, netreska, janeževega olja ipd. Ne drezajte v uho z raznimi napravicami, ki jih ne obvladate. Če smo vas po napisanem pustili v rahlem dvomu ali želji po več informacijah, si preberite celotni intervju, pri katerem nam je prijazno pomagal dr. Weiss.

Avtorica: Andreja Hergula

Zakaj so nekateri bolj podvrženi vnetjem srednjega ušesa kot drugi?

Nekateri so bolj nagnjeni k vnetjem, ker imajo takšno anatomsko zgradbo, težave z nosom v obliki nosne, zadebeljene sluznice, morda slabše prehodnosti evstahijeve cevi oz. nosno-ušesne povezave. V tem predelu lahko nastopi zapora, podtlak potegne sokrvico v srednje uho, ki se vname, in zato pride do vnetja srednjega ušesa. Drugi vzrok so bazeni, kjer je že prisoten povzročitelj v malo klorirani ali umazani vodi, vzrok pa je lahko tudi skakanje na noge …

Lahko to razložite?

Ker se naglo poviša pritisk v nosu, ta pritisk potisne nosno vsebino v srednje uho skozi evstahijevo cev, ta pa je ključna povezava nosu in srednjega ušesa. Srednje uho je od otroštva do starosti v veliki meri odvisno od delovanja evstahijeve cevi, ta se vedno prazni navzven, v smeri ven iz srednjega ušesa. Če ne deluje ustrezno, pride do zastoja v srednjem ušesu, kar se pozna pri sluhu.

Zakaj pa je vnetje pogostejše tudi pri otrocih?

Pri otrocih evstahijeva cev še ni razvita tako kot pri odraslih. Govorimo o slabše razviti, krajši evstahijevi cevi, ki pri otrocih ni odprta, ampak je mehkejša in se zapira.

Je torej treba omejiti potapljanje otrok v vodi?

Otroci se lahko normalno obnašajo v normalni vodi, v umazani pa naj se nikakor ne potapljajo.

Kakšne so razlike v simptomih in stopnji bolečine med otroki in odraslimi?

Če gre za naglo vnetje srednjega ušesa, so znaki podobni. Bolečina, slaboslišnost, kasneje, če se to nadaljuje in se ne zdravi, pa se zgodi še predrtje bobniča in izcedek. To se lahko pri otroku zaradi mehkejših tkiv, struktur in manjše odpornosti zgodi hitreje kot pri odraslem. Bolečina je velika, je ena hujših bolečin. Na bolečinski lestvici bi jo uvrstil na zgornji del. Ko pa bobnič poči in se vsebina srednjega ušesa izprazni, se bolečina umiri. Ljudje si radi pomagajo z domačimi zdravili: netreskom, vročim oljem, švedsko grenčico, janeževim oljem, česnom.

Pa te naravne stvari pomagajo?

Ne. Pomagajo le v tem smislu, da se bobnič prej predre. Predre pa se največkrat na neustreznem mestu oziroma tam, kjer se težje zaceli. Ta zdravila vnamejo tudi okolico, sluhovod in ta predel zamažejo, tako da vsebina sluhovoda in površina bobniča nista pregledni. Tega ne priporočam, ker je toaleta oz. nega mnogo težja pri domačih zdravilih. To so zdravila, ki so se uporabljala v časih, ko ni bilo zdravnikov, ki bi to ustrezno zdravili.

Kakšne so posledice vnetij razen naglušnosti, ki jo bomo omenili v nadaljevanju?

Posledic ustrezno zdravljenega srednjega ušesa načeloma ne sme biti. Če pa gre za neustrezno zdravljenje, lahko pride do kroničnega vnetja. To pomeni, da je bobnič stalno preluknjan in ga je treba umetno zapreti z operativnim posegom (timpanoplastika), po katerem se bobnič zabrazgotini. Pri vnetju bobniča so, dokler se vsebina srednjega ušesa ne izprazni, izgube sluha precejšnje. Ko pa se vsebina izprazni, je razlika med sluhom, ki ga človek ima, in sluhom po vnetem bobniču praktično nična. Morda 5 decibelov, kar je zelo majhna razlika.

Koliko naglušnosti je posledica vnetij?

Menim, da obstaja le malo ljudi, ki so naglušni zaradi vnetij ušes. Vzrok je v hitrem zdravljenju. Če vam otrok potoži, da ga boli uho, ga takoj peljete k zdravniku. Bolečina je velika, otrok joka, z zdravljenjem se začne takoj. Velikokrat pa se zdravljenje ne začne na pravem koncu, zdravi se le uho, nos pa se izpusti. Prevečkrat zdravimo z antibiotiki, ki ne sodijo v prvo skupino zdravil, ki naj bi zdravila, in ne zdravimo nosu, ki je bistven.

Kako to, glede na znanje, ki ga imamo?

Zdravniku je lažje takoj napisati antibiotik za uho, zelo redko se jemlje bris. Sicer je pri otrocih akutno vnetje tako hitro pozdravljeno, da se tudi perforacija zaceli v 24 do 48 urah, v dveh dneh je luknja na bobniču pri otrocih zaceljena. Pri odraslih je celjenje počasno, lahko traja več tednov, celo mesecev.

Še kak nasvet, da se izognemo vnetjem?

Takoj je treba začeti z zdravljenjem nosne sluznice. Ko otrok potoži, da ga uho boli, je že prepozno. Čim bolj je treba čistiti oz. izpihovati nos. Zdrav nos je ključ do zdravih ušes. Ne pretiravajte s fiziološko raztopino, otroka ne smete zalivati z njo do onemoglosti. Treba je očistiti nos dvakrat do trikrat na dan in navaditi otroka izpihovati nos. Prime naj eno nosnico in piha, potem pa zamenja.

Svetujete nošenje plavalne kape v bazenih, na morju?

Plavalna kapa sploh ne reši težav. Voda pride do bobniča, naprej ne. Kaj vam torej pomaga kapa? Nič. Tudi če je vneto srednje uho in če kapljice dajemo v sluhovod, s tem pri vnetju srednjega ušesa ne naredimo ničesar. Pri vnetju sluhovoda ja, pri vnetju srednjega ušesa ne. Kapljice se na bobniču obrnejo in stečejo ven. Če bi bil vnet sam bobnič, bi še delovalo.

Kako in kako pogosto naj si ušesa sploh čistimo z vatiranimi palčkami, da si odstranimo ušesno maslo?

Če oseba obvlada čiščenje sluhovoda s paličico, je uporaba dovoljena in je na mestu. Pravilna uporaba je, da si s paličico obrišemo maslo v sluhovodu. Pred tem si za nekaj dni nakapamo parafinsko olje, da ga zmehčamo. Kolikokrat to naredimo, je odvisno od tega, kakšno tvorbo ušesnega masla imamo.

Kdaj pa je treba k zdravniku, da nam očisti ušesno maslo?

Obisk zdravnika je potreben takrat, kadar ušesno maslo preprečuje prenos zvoka do bobniča oz. kadar imamo občutek, da se je uho zamašilo zaradi ušesnega masla. Takrat so druga sredstva tvegana, bodisi sežiganje tulcev (to ljudje pogosto počno) bodisi spiranje z visokim pritiskom z aspiratorji, ki jih dobimo v lekarni. Če ljudje ne obvladajo početja, naj tega ne počno.

Verjetno pa moramo biti med samim vnetjem zelo pozorni na način čiščenja ušes?

Med vnetjem srednjega ušesa si lahko sluhovod čisti pacient sam. Vendar si bo zaradi strahu in bolečine ter slaboslišnosti, ki se ob tem pojavlja, raje obrnil na zdravnika, ki mora med zdravljenjem vnetja srednjega ušesa očistiti tudi sluhovod. Sicer bobniča ne vidi, saj je nepregleden.

Ste vedeli, da …

so med starejšimi velike razlike v naglušnosti? Po besedah dr. Weissa se pri nekaterih zaradi prirojenih danosti sluh ohranja izredno dolgo. Druga stvar je delo in zaščita pri delu. Danes se mnogo bolj upošteva delovna zaščita: uporaba čepkov in slušalk. Slušalke so pomembne zato, ker skoraj za polovico zmanjšajo zunanji hrup. Čepki hrup zmanjšajo le do 30 decibelov, a že to je veliko. Če ljudje med hrupnim delom ne uporabljajo te zaščite, se lahko pričakuje zgodnja okvara sluha in zgodnja naglušnost.

hrup na cesti ne vpliva toliko na sluh kot hrup pri delu? S strojem, ob katerem delamo, imamo neposreden stik osem ur na dan. Na cesti gre veliko hrupa v okolico, ni odboja. Na naglušnost po besedah otorinolaringologa dr. Weissa vplivajo tudi zdravila. Včasih so bili poglavitni zlasti analgetiki (velika uporaba analgetikov namreč močno vpliva na okvare polžka), antirevmatiki, določeni antibiotiki (naglušnost se pojavi že pri kratkem ponavljajočem se jemanju določenega zdravila). Poleg naštetega se okvara sluha lahko pojavi tudi pri poškodbah glave, multiplih poškodbah, prezrtih okvarah sluha, pretresih možganov. Pri posledicah prometnih nesreč gledamo predvsem okvare drugih organov, sluh pa je pogosto prezrt.

Ne spreglejte

Prehransko dopolnilo - izraz, ki ga srečamo že skoraj na vsakem koraku. Pa v resnici vemo, kakšen mora biti izdelek
Preberi več
Parkinsonova bolezen je druga najpogostejša nevrodegenerativna bolezen, takoj za alzheimerjevo. Je progresivna in kronična, nastopi pa kot degeneracija dopaminskih nevronov
Preberi več
V starosti oziroma že kar po 55. letu je večja možnost, da v očesu pride do okvare rumene pege ali
Preberi več
Ste si pri športu poškodovali kolenske vezi? Morda čakate na operacijo sprednje križne vezi in vas zanima kako poteka poseg?
Preberi več
So se vam pojavile ostre bolečine v sklepu? Se ob izvajanju aktivnosti samo še poslabšajo? Ali veste, zakaj vam otekajo
Preberi več
Imate bolečine v križu? Težko vstanete in še težje sedite? Vas omejujejo pri izvajanju vsakodnevnih aktivnostih? Bolečine v križu vsako
Preberi več
Nabavljate klimatsko napravo, zunaj pa so nastopile vroče poletne temperature, ki vas silijo v hitri nakup brez pravega razmisleka? Premajhna
Preberi več
Toplejši dnevi so (poleg novoletnih zaobljub) največja spodbuda za več aktivnosti. Ne glede na to, ali ste navdušeni športnik ali
Preberi več