Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ustna votlina ter zobje v njej so prva postaja na poti hranil v našem telesu, zato imamo v ustih ogromno različnih mikroorganizmov in bakterij, ki se nabirajo ob robu dlesni. Če jih ne odstranjujemo vsakodnevno, povzročijo vnetje dlesni. S kopičenjem bakterij na zobeh nastajajo mehke zobne obloge ali zobni plaki, v katerih so ugodni pogoji za njihovo razmnoževanje. Če si zob in dlesni ne očistimo dovolj temeljito, sčasoma mehke zobne obloge poapnijo in nastanejo trde zobne obloge, ki jim pravimo zobni kamen. Zobni kamen je še dodatno mesto, kjer se mehke zobne obloge hitreje nabirajo.

Sprva je vneta le dlesen (gingivitis) nato pa so prizadeta tudi ostala obzobna tkiva, koreninski cement, pozobnica in kost (parodontitis). Začetno vnetje dlesni lahko z vzdrževanjem pravilne ustne higiene popolnoma odpravimo, nezdravljeno vnetje dlesni pa lahko napreduje brez bolečin v globlja zobna tkiva. Bolniki razen krvavitve nimajo kakšnih večjih težav, bolna tkiva ne povzročajo preglavic, zato se jim zdi stanje še vedno povsem normalno.

Kaj torej lahko storimo sami za dobro ustno higieno?

Rednemu obisku zobozdravnika, ki naj bo vsaj enkrat letno, se seveda ne moremo izogniti. Zobozdravnik bo opravil redni preventivni pregled ter odstranil tako mehke kot trde zobne obloge.

Naša naloga je, da vzdržujemo pravilno nego zob s primerno zobno ščetko oz. ščetkami ter s pravilno uporabo le-teh. Zobna ščetka naj ima čim več ščetin ter naj bo bolj mehka kot trda, da mehansko ne poškodujemo sklenine ali dlesni. Ščetko moramo tudi redno menjavati, in sicer po mesecu dni uporabe jo že moramo zamenjati. Z rednim in pravilnim ščetkanjem lahko preprečimo nastanek vnetja, saj tako uspešno mehansko odstranimo povzročitelja. Zobne obloge so najpogoste v medzobnih prostorih. Zato poleg zobne krtačke ljudje uporabljajte tudi zobno nitko ali posebno medzobno ščetko. Mesta, kjer se najpogosteje kopičijo mehke zobne obloge, so tudi zobni mostovi, vsadki (implantati) in fiksni ortodontski aparati. Vsa ta mesta potrebujejo pri čiščenju posebno pozornost.

Ustna voda, ki naj jo še posebej uporabljajo bolniki s parodontalno boleznijo, vsebuje klorheksidin, ki je atiseptik z dolgotrajnim učinkom in zavira razmnoževanje bakterij. Raziskave kažejo, da je klorheksidin učinkovit proti zobnim oblogam, vendar ima tudi stranske učinke, saj ob dolgotrajni uporabi pride do obarvanja zob in motnje v okusu, zato se moramo držati priloženih navodil.

Zanimivost:

Raziskave, ki so jih naredili strokovnjaki v zadnjih dvajsetih letih o zdravju ustne votline v Sloveniji, so zajele prebivalce v starosti med 15. in 65. letom. Ugotovili so porazno stanje obzobnih tkiv, saj sta samo dva odstotka pregledanih imela povsem zdrava obzobna tkiva, kar 98 odstotkov ljudi pa je imelo eno od oblik parodontalne bolezni. Napredovalo bolezen z globokimi obzobnimi žepi je imelo 20 odstotkov pregledanih. Na splošno so imeli moški slabše stanje obzobnih tkiv kot ženske. Vsaj med 15-letniki pa bi pričakovali boljše stanje obzobnih tkiv, vendar se je izkazalo, da so imeli zdravo dlesen v 12 odstotkih in v 88 odstotkih vneto dlesen. Ko so po desetih letih spet pregledali iste ljudi, so ugotovili, da je pri vseh starostnih skupinah vnetje obzobnih tkiv napredovalo

 

Slika zdravega zoba   zdravo

 

 

Slike paradontalne bolezniparadontalna bolezen

 

 

Slika vnetja

Vseslovenska akcija »Zdrave dlesni 2007«, namenjena osveščanju, prepoznavanju in preprečevanju parodontalnih bolezni, bo letos potekala od 22. do 28. oktobra. V času akcije bodo zobozdravniki in ustni higieniki pri svojem delu še z večjim poudarkom kot sicer, svoje paciente informirali o vzrokih in posledicah parodontalnih bolezni.

V akciji »Zdrave dlesni 2007« bodo ob podpori pokroviteljev – švicarskega proizvajalca izdelkov za ustno nego Curaprox in slovenskega uvoznika, podjetja Flegis, d.o.o. -, zobozdravniki in ustni higieniki za svoje paciente prejeli več kot 25.000 brezplačnih kompletov medzobne ščetke, držala in tabletke za dvobarvno razkrivanje oblog.

Medzobna ščetka je eden ključnih pripomočkov za preprečevanje vnetja obzobnih tkiv oziroma parodontalne bolezni. Zato bodo ta učinkovit pripomoček sodelujoči strokovnjaki v akciji svojim pacientom predstavili in pokazali pravilno uporabo, na koncu pa ga pacientom podarili, da bodo z uporabo lahko nadaljevali doma. Podrobnejša razlage  lahko najdete tudi na spletni strani www.dlesni.com.

 

 

 

 

Ne spreglejte

Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več
Vas zanima edinstvena klimatska naprava na trgu, s katero boste varčno ogrevali in hladili prostore ter hkrati prečistili zrak v
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, pri kateri srčna mišica zaradi oslabljenosti ne more dovolj učinkovito poganjati krvi po telesu. Avtorica: Maja
Preberi več
Spondiloartritisi so skupina kroničnih vnetnih revmatskih bolezni, ki si delijo podobno klinično sliko in prizadenejo predvsem hrbtenico in periferne sklepe.
Preberi več
Astma je kronično obolenje dihalnih poti, za katero je značilno astmatsko vnetje, ki je prisotno tako v velikih kot v
Preberi več
Kaj lahko storimo, da preprečimo aterosklerozo, da preprečimo aterosklerotično srčno-žilno bolezen, in kako lahko ukrepamo, da se tako huda dogodka,
Preberi več
Pri raku jajčnikov gre za skupino malignih tumorjev jajčnika, ki se sicer delijo na več tipov ter podtipov. Daleč najpogostejši
Preberi več
Srce je mišična črpalka, ki poganja kri po telesu – tako skozi pljuča, ko omogoča nasičenje krvi s kisikom, kot
Preberi več