Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Če je nosečnica zdrava in če je vse v redu, potem ni v drugem trimesečju »nič posebnega«, pravi ginekolog in porodničar dr. Darko Gregorač, dr. med., iz Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo v Kranju. »Nosečnica ima lahko spolne odnose, živi naj normalno, naj hodi, telovadi, plava, uživa v prostem času, paziti pa mora, da se s čim ne preobremeni.« V tem času je lahko zelo zahrbtno vnetje slepiča, ki je med nosečnostjo običajno prikrito in ga je težko določiti. Nevaren je lahko za mater in otroka. »Če je treba operirati, operiramo,« pravi dr. Gregorač, vendar poudarja da vselej obstajajo nevarnosti komplikacij. »Sama anestezija ni nevarna. V  tem času se tudi že lahko pokažejo morebitne razvojne napake pri zarodku, ki jih odkrijemo z ultrazvokom. Poškodovan je lahko vsak organski sistem, zato stalno pregledujemo otrokovo stanje.«

V drugem trimesečju se hormonske spremembe v organizmu nosečnice umirijo, bodoča mamica se duševno ustali, začuti mir in se začne notranje pripravljati na veliki dogodek. Medtem detece pod njenim srcem hitro raste ter se telesno vse bolj razvija. Zdaj že lahko čutimo njegove gibe ter slišimo bitje njegovega srca, on pa sliši bitje materinega srca.

Drugo trimesečje traja od 13. do 26. tedna. Ob začetku tega obdobja meri plod približno 12 cm, ob koncu pa trikrat toliko. Njegova teža naraste s približno 20 gramov na 650 gramov. V tem obdobju se začne telo vse bolj razvijati.

Že znam sesati palec!

Otrok je v 13. tednu že povsem razvit. V preostalem obdobju nosečnosti samo še raste, da bodo vsi njegovi organi ob rojstvu dovolj zreli za samostojno življenje.

V 14. tednu se mu izrazito poveča teža. Vse glavne mišične skupine se že odzivajo na dražljaje iz možganov. Lahko upogiba roke v zapestju in komolcu, prste na roki lahko stisne v pest. Sposoben je razviti pogojne reflekse, kar pomeni da se je na nek način že sposoben učiti. To govori o dokaj razviti možganski skorji, spominu, delovanju živčnih poti, ki povezujejo organe in mišice. Otrokovo srce lahko slišimo z ultrazvokom.

V 16. tednu se udje in sklepi popolnoma razvijejo, mišice se krepijo, začne se gibati bolj živahno. Po vsem telesu se pojavijo tanke dlačice, rasti začnejo obrvi in trepalnice. Ima že razvit okus, loči svetlobo od teme, sliši materin srčni utrip in zvoke zunaj njenega telesa.

V 20. tednu se začne razvijati zelo hitro. V čeljustih nastajajo prvi zobki, na glavi začno poganjati lasje, mišice se vse bolj krepijo, otrokovi gibi postanejo tako krepki, da jih mati lahko začuti, tiste, ki so že rodile, pa že kakšen teden prej. Srce začne biti glasno in dvakrat hitreje kot mami. Začnejo mu delovati ledvice, dobi nohte, razvijejo se zunanji spolni organi.

V 24. tednu v presledkih že sesa palec, kašlja in kolca, vendar je še vedno dokaj suh.

V 28. tednu postane glava bolj skladna s telesom, začenja se kopičiti maščevje. Telo prekrije maščobna plast, ki otroka ščiti pred učinki plodovnice, pri porodu pa mu pomaga, da lažje spolzi skozi porodni kanal.

Mamica ima vse večji trebuh

Telo matere se v tem obdobju že  privadi na nosečnost. Najbolj opazna sprememba je vse večji, trd in napet trebuh zaradi nagle rasti otroka. Po sredini trebuha se od žličke do sramne kosti pojavi vidna rjava črta. Spremeni se delovanje srca in pljuč. Zaradi naraščanja maternice se manjša prostor v trebušni in prsni votlini, zato mati včasih težje diha. Srce postane bolj obremenjeno, saj mora prečrpati en liter krvi več kot običajno, nekoliko pa se tudi poveča. Žleza ščitnica običajno nabrekne, vrat pa se odebeli. Na dojkah se pojavijo svetlo rdeče nosečniške proge, bradavici in kolobarja potemnita. Pod kožo se pojavijo modrikaste žile. Na trebuhu, zadnjici in na stegnih se (lahko) pojavijo nosečniške proge (strije). Elastičnost kože naj nosečnica ohranja s pitjem velikih količin vode, s čimer lahko omili tudi nastanek oz. pojav strij. Zaželjena je nega z oljem (npr. mandljevim) ali kremo proti strijam, vendar ni zagotovila, da se strije vseeno ne bodo pojavile ali da ne bodo kasneje ostale. Telo postaja vse bolj okroglo, telesna teža se povečuje in jo je potrebno tehtati vsak teden zjutraj na tešče po izpraznjenju mehurja. Če teža narašča prehitro, se je potrebno posvetovati z zdravnikom in zmanjšati vnos hrane.

Pri nosečnicah se pogosto pojavi močnejši apetit, saj potrebuje mamica nekaj več energije in polnovrednih beljakovin za otroka, ki pridobiva na teži in velikosti. Strokovnjaki priporočajo ribe, ker nimajo toliko nasičenih maščob in holesterola. Vegetarijanke lahko kombinirajo različna beljakovinska živila. Za zdravo prehrano in primerno težo lahko naredi nosečnica veliko tudi sama: uživa naj veliko sadja, surove zelenjave in solate, pozimi kislo zelje in repo in kisle kumarice, vendar naj pri solatah uporablja prelive brez soli. Hrana naj vsebuje veliko balastnih snovi, zato naj uživa črni kruh, kaše in kosmiče. Pije naj veliko tekočine, predvsem vodo, nesladkane čaje, mleko in sadne sokove. Slednji spadajo k trdim živilom, zato je potrebno paziti na količino. Proti zaprtju pomaga kozarec tekočine zjutraj na tešče, jogurt ali kislo mleko. Nosečnica naj se izogiba težko prebavljivim jedem, kot so stročnice, jedi iz konzerv, čokolada in sveži beli kruh. Željo po sladkem naj pogasi s svežim ali suhim sadjem ter sadnim jogurtom.

Pogoste nosečniške nevšečnosti

  • Zgaga: Nekatere nosečnice rada peče zgaga. Vsebina želodca se zaradi mišice, ki zapira vhod v želodec in postane med nosečnostjo ohlapnejša, deloma vrača v požiralnik, na želodec pa pritiska tudi vedno večja maternica. Nosečnica naj opusti začinjene in mastne jedi, kavo, alkohol in sladkarije. Proti zgagi pomaga tudi kozarec mleka, kozarec kamiličnega ali žajbljevega čaja na tešče, ležanje z nekoliko privzdignjenim gornjim delom telesa in majhni obroki. Ob večjih težavah pa je potreben posvet z zdravnikom.
  • Bolečine v hrbtenici: Rastoča maternica pritiska na vse organe, tudi na hrbtenico, zato se pojavijo bolečine v križu, ki minejo v nekaj tednih. Priporočena je vadba za krepitev mišic hrbtenice. Občutek napetosti in bolečine lahko nosečnica zmanjša z obutvijo, ki ima nekoliko privzdignjeno nizko peto.
  • Močan iztok: Z višjo nosečnostjo postaja iztok iz nožnice vse močnejši. Nosečnica ga lahko prepreči z rednim umivanjem z nealkoholnim milom, s skrbno higieno po iztrebljanju in udobnim spodnjim perilom iz naravnih vlaken. Če pa je tok močan, če peče in srbi, je potreben obisk zdravnika.
  • Vnetje mehurja: Vnetje se pogosto pojavi, zdraviti pa ga je potrebno z zadostnim vnosom tekočine in antibiotiki, da ne bi zbolele še ledvice.
  • Glivično vnetje: Zaradi spremenjenega delovanja hormonov se spremeni kislinska sestava sluzi v nožnici, kar povzroči razmnoževanje glivic. Nožnica začne peči in srbeti. Nosečnica naj takoj obišče zdravnika, ki bo predpisal vaginalne vložke.
  • Zaprtost: Zaprtost je posledica delovanja hormonov. Nosečnica ne sme dopustiti, da ne bi šla na blato več dni. Prostovoljno ne sme jemati odvajal, tudi naravnih ne, saj stalna uporaba lahko škodi. Če ne gre na blato manj kot dvakrat na teden, naj prosi za nasvet zdravnika.
  • Zlata žila: Žila se pojavi zaradi nerednega odvajanja. Nosečnica jo lahko prepreči z zdravo prehrano, zaradi katere tudi redno odvaja. Če pa se že pojavi, naj se nosečnica po odvajanju umije s hladno vodo, v primeru krvavitve pa je potreben obisk zdravnika.
  • Krčne žile: Ker maternica pritiska tudi na vene, ovira krvni obtok v nogah in lahko posledično povzroči krčne žile. K temu pripomorejo tudi manj trdne in napete stene ven, ki nastanejo zaradi sprememb v delovanju hormonov. Nosečnica si lahko pomaga na več načinov: naj ne preobremenjuje nog, izogiba naj se dolgotrajnemu stanju, gospodinjska opravila naj opravlja sede, med delom naj večkrat počiva, tako da položi noge nekoliko višje, veliko naj se giblje, naj telovadi, plava, se sprehaja, naj ne nosi elastičnih oblačil, pri sedenju naj ne prekriža nog, pazi naj na pravilno obutev, nosi naj pravilne nogavice. Če se krčne žile vseeno pojavijo, pa naj obišče zdravnika.
  • Krči v nogah: Zaradi preslabe prekrvavljenosti in presnove se lahko pojavijo tudi krči v nogah, predvsem v mečih, stopalih ali na prstih na nogah. Nosečnica jih najhitreje premaga z energično hojo, udarjanjem noge ob tla, masažo (lahko pomaga tudi partner), ogrevanjem in magnezijevimi tabletami.
  • Otečene noge: Po napornem delovnem dnevu pogosto otečejo noge. Gre za tekočino, ki se nabere v tkivu, vendar so razlogi za nastanek različni. Najbolj znan je preslana hrana. Če oteklina čez noč izgine, ni potrebno skrbeti, nosečnica naj pojav samo omeni zdravniku. Drugače pa naj si pomaga z gibanjem, hojo, plavanjem in vajami za krvni obtok. V kolikor se pojavijo otekline na rokah in obrazu, ali če so otekline opazne zjutraj, hkrati pa se pojavi še glavobol ter poslabšanje vida, pa mora nosečnica nemudoma k zdravniku!

Notranji mir in priprava na prihod otroka

Ko minejo težave prvih treh mesecev, se v drugem trimesečju organizem že prilagodi na nosečnost. Nihanja v razpoloženja ni več, nastopi čas notranjega miru in uravnovešenosti. Porod je še daleč in hujših telesnih težav ni. Po začetnih problemih se odnos do otroka spremeni. Zdaj je primeren čas za izbiro in pripravo obleke in opreme za otroka. Dobro je, če bodoče mamice s tem začno vsaj v začetku 6. meseca, saj jih od začetka 7. meseca naprej lahko porod tudi preseneti. Za otroka je potrebno pripraviti oblačila, ležišče ter pribor za hranjenje in nego. V tem obdobju mu že lahko izberemo ime. Pri nas lahko damo otroku po zakonu dve imeni.

Nekaj nasvetov

Otrok že v maternici razvije naklonjenost do nekaterih okusov. Že v tem obdobju ga lahko navadimo na zdravo prehrano.

Športna dejavnost nosečnice naj se umiri, izogiba naj se preobremenitvam. Njen srčni utrip ne sme preseči 135-140 utripov na minuto. Primerna vadba je nordijska hoja in hoja nasploh. Pri športu naj nosečnica uporablja poseben modrček za oporo vezivnega tkiva.

Bodoča mati naj razmisli, kje in kako bo rodila. O tem se lahko pogovori z ginekologom/ginekologinjo. Najbolj priporočljiva je bolnišnica, ki je nabližje domu.

Bodoča mama lahko med vzpenjanjem postane zasopla, zato je redno gibanje zelo pomembno, vendar naj preide s teka in živahne hoje raje na počasno hojo. Primerna je vadba na sobnem kolesu. Gibanje pripomore k dobremu počutju obeh.

Pomembno je ohranjati mir in odpravljati posledice stresa, zato naj se nosečnica nauči kakšne tehnike sproščanja. Stres in naglica povzročita, da je otrok bolj plašen. Zdaj je tudi primeren čas za vpis v šolo za starše. Babice bodo pomagale zmanjšati strah pred porodom, vi pa lahko izmenjujete izkušnje z drugimi bodočimi materami.

 

 

 

Ne spreglejte

Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več
Talne obloge iz plute sicer poznamo že desetletja, zdaj pa so s trendom vračanja k naravi in trajnosti postale spet
Preberi več
Ob diagnozi rak dojk se bolnicam sesuje svet. Takrat potrebujejo resno obravnavo in prave informacije ter človeški pristop zdravstvenega osebja,
Preberi več
Delovanje mišic je tesno povezano z živčevjem. Po živcih se prevajajo električni impulzi, ki mišicam signalizirajo krčenje. Iz osrednjega živčevja
Preberi več
Osteoporoza se pojavi brez znakov in opozoril, bolniku pa zelo zmanjša kakovost življenja. Nevarna je predvsem zaradi visokega tveganja za
Preberi več
Avtor: Doc. dr. Mija Blaganje, dr. med. Kaj je zdrs medeničnih organov? Zdrs medeničnih organov, z drugim izrazom prolaps, je
Preberi več