Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Otroci  potrebujejo varnost, ljubezen in igro. Varnost in ljubezen jim zagotovimo vsi, ki smo okrog njih, za igro pa potrebujejo poleg ljudi tudi igrače.

Začnimo pri igračah. Predvsem zato, ker je v vsej ponudbi težko izbrati igračo, ki bo dobro opravila svojo didaktično nalogo, otroku pa bo v veselje dlje kot le nekaj ur ali dni. Igrače so lahko tudi vir poškodb. Leta 2006 so pri nas v bolnišnice »spravile« 24 otrok, starih od 0 do 14 let. Ocenjujejo, da v razvitem svetu kar četrtina igrač ni izdelanih v skladu z veljavnimi predpisi oziroma ne dosega zahtevanih standardov.

Avtor: Urša Stankovič

 

Preverimo oznake na igrači

Varna igrača mora ustrezati zahtevam glede mehanskih, fizikalnih, kemijskih in električnih  lastnosti ter glede vnetljivosti, higiene in radioaktivnosti. Igrače se med uporabo ne smejo zlomiti ali poškodovati. Površine morajo biti gladke in brez ostrih robov. Igrače, v katere otrok vstopi (šotori, hišice), morajo imeti izhod, ki se z lahkoto odpre od znotraj. Dodatne zahteve morajo izpolniti igrače, ki so namenjene otrokom, mlajšim od treh let. Biti morajo dovolj velike, da jih otroci ne morejo pogoltniti. To velja tudi za vse njihove sestavne dele. Vrvice ne smejo biti daljše od 22 cm, obseg morebitnih zank pa ne večji od 38 cm, ko jih raztegnemo s silo 25 N.

Najprej preverimo oznake na igrači. »EN 71« pomeni, da igrača ustreza standardom za varnost igrač. »CE« pomeni, da je bila igrača izdelana v skladu z vsemi predpisi EU glede varnosti. Na območju držav članic EU se igrač brez te oznake ne sme prodajati. Znak »Dobra igrača« podeljuje komisija, v kateri so strokovnjaki z različnih področij, dobi pa ga igrača, ki je varna, dobro oblikovana, ki ustreza otrokovi razvojni stopnji in načinu igranja. Pozorni bodimo tudi na oznako, ki prepoveduje uporabo igrače do določene starosti otroka.

 

Obleka naj bo udobna in koži prijazna

Otroci ne potrebujejo oblačil zato, da bi bili v njih ljubki ali da bi z njimi kazali debelino denarnice staršev in njihov čut za modo, pač pa zato, da jih ščitijo pred hladom, vlago, vročino, … Materiali, iz kateri so oblačila izdelana, naj bodo naravni in pralni, kroji pa udobni, četudi moda zapoveduje drugače.

Dojenčki imajo slabo sposobnost termoregulacije, zato velja, da če je nam vroče, je njim še bolj, in če nas zebe, zebe njih še bolj. Osnovno pravilo, ki so ga poznale že naše babice, je: dojenčka oblačimo en rokav več kot sebe, otroka pa en rokav manj. Dojenčke najhitreje zebe v roke in noge, zato jim za zimski sprehod nadenimo enodelni kombinezon in pod njega dodatne nogavičke. Roke zaščitimo z rokavičkami, glavo pa s kapo (pokrijemo tudi čelo) in kapuco kombinezona. Vrat mu zaščitimo s šalom. Pod kombinezonom naj bo otrok oblečen v dva sloja ne preveč debelih oblačil z rokavi (zgornji naj bodo raje malo preveliki kot pretesni). Volna otroke pika, zato izberimo oblačila iz flisa in bombaža. Poleti je dovolj bombažni bodi brez rokavov, majčka z dolgimi ali s kratkimi rokavi in nogavičke. Ravnajmo se po občutku. Če ima otrok tople roke, ga nikakor ne zebe. Obvezna »oprema« otroka, ki že hodi, so tudi oblačila za sprehod po dežju – pelerina s kapuco in gumijasti škorenjčki.

 

Obutev naj bo nizka, spredaj široka in oblikovana po nogi

Naloga obutve je, da otroka ščiti pred mehanskimi in termičnimi poškodbami. Dolgo je veljalo, da mora biti otroški čevelj trd in tog, da nogi nudi oporo. Zadnja spoznanja so to ovrgla. Otrok v takem čevlju sicer hodi bolj stabilno, vendar se vzorec hoje slabše razvija. Čevelj, ki ga otrok obuje za ven (v stanovanju naj bo čim več bos ali v nogavicah s protidrsnimi čepki), mora biti mehak, nizek in dovolj velik. Zimski čevlji naj segajo čez gleženj, narejeni pa naj bodo iz materiala, ki diha, a ne prepušča vlage. Pomembno je, da izberemo optimalno oblikovan čevelj. Spredaj naj bo širok in oblikovan po nogi. Pomagamo si tako, da pred nakupom iz kartona izrežemo obris otrokovih stopal z nekajmilimetrskim robom in ga položimo na narobe obrnjen čevelj. Ustrezati mora notranjemu robu podplata. Posebej bodimo pozorni na širino – največ otrok »odstopa« z merami prav pri širini podplata. Raje kupimo za številko prevelik čevelj kot premajhnega. Otrokovo stopalo zelo hitro raste (v prvem letu podvoji svojo velikost), zato ne smemo spregledati, če je čevelj pretesen. Otroška noga lahko preraste čevelj že v mesecu ali dveh. Če je čevelj pretesen, nastanejo na mestih, kjer tišči, zarastline kože (slednje sicer izvenijo, ko se pritisk sprosti), pojavijo pa se lahko tudi druge trajne okvare otrokovega stopala.

 

Otrok ne potrebuje vložkov in opor za stopala

Otrok ne potrebuje nobene opore za stopalne loke ali gležnje. Dolgo časa so bili popularni čevlji, ki so imeli osrednji del stopala dvignjen, kar naj bi pomagalo pri pravilnem oblikovanju stopala. Učinek je bil ravno nasproten. Mišice, ki bi morale aktivno oblikovati stopalni lok, so zaradi podpore oslabele in stopalo je postalo bolj ohlapno. Za razvoj pravilnega vzorca hoje potrebuje otrok občutek, da je »nekam stopil«, torej pristen stik podplata s podlago. Plastika in guma nista sprejemljiva materiala za obutev, ki jo otrok nosi vsak dan, saj se noga prekomerno poti in ne diha, kar je lahko vir kronične bakterijske ali glivične okužbe. Gumijasti škorenjci so super za sprehod po dežju, nikakor pa naj ne bodo glavna otrokova obutev.

 

Primerne igrače glede na starost otroka

Pri vsaki starosti so navedene nekatere najbolj pogoste igrače oziroma tiste, ki zahtevajo določeno razvojno stopnjo. Velja upoštevati, da starejši kot je otrok, bolj naj bo njegovo igranje usmerjeno v dejavnosti, ki zahtevajo gibanje, in v dejavnosti, ki sledijo njegovim naravnim interesom in hobijem.

 

6 do 12 mesecev: ropotuljice, igrače za v vodo brez ostrih robov, nihajoče igrače, mehke žoge, mehke živali, pralne piskajoče igrače, igrače za vadbo prijemanja, igrače, ki jih otrok potiska ali vleče, velike kocke.

 

12 do 24 mesecev: velike lesene in plastične trde igrače, večje kocke, igrače, na katerih lahko jaha, igrače, ki jih potiska ali vleče, tovornjaki, avtomobili, velike žoge, vedro, lopatke, modelčki za peskovnik, igrače za v vodo, pralne knjige.

 

2 do 3 leta: igrače za v peskovnik in vodo, velike kocke za sestavljanje, debelejše voščenke, knjige iz pralnega blaga, igrače, ki jih potiska in vleče, igrače, na katerih jaha, tovornjaki, avtomobili, lutke.

 

3 leta: prstne barve, barvice in svinčniki, slikanice, tabla za risanje, sestavljanke iz nekaj kosov, igralno vrtno in drugo orodje, kocke za sestavljanje, tricikel, punčke, igrače za peskovnik, napihljiv bazen, tovornjaki in avtomobili, plastični pribor za kuhanje, igrače na pedala.

 

4 leta: barvice in svinčniki, vodene barvice, prstne barve, plastelin in materiali za oblikovanje in gnetenje, enostavne družabne igre, knjigice in pobarvanke, kostumi za preoblačenje, vozila na pedala, kolo s pomožnimi koleščki ali brez, kocke za sestavljanje, glasbila, igralne hiše, žoge, igrala za plezanje, tobogan, igrače na pedala.

 

5 let: knjige pravljic, družabne igre, plezala, tobogan, kolo, vozički, sestavljanke, žebljički, perle za nizanje, barvni papir in otroške škarjice, kolo, glina in materiali za oblikovanje, izbrana športna oprema.

 

6 let: družabne igre, karte, igre s črkami in številkami, domine, igrače za igro na prostem, kolo, žebljički, mizarsko orodje, pribor za šivanje, električni vlak, športna oprema, rolerji, rolka, računalnik, preprost fotoaparat, teleskop, mikroskop.

 

 

September, 2009

Ne spreglejte

Trebušne kile so izbočenje trebušnih organov skozi trebušno steno. Lahko so prirojene ali pridobljene. Kila nastane na delih trebušne stene,
Preberi več
Na področju zdravljenja raka dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah, vseskozi potekajo klinične raziskave in prinašajo nova učinkovita zdravila,
Preberi več
Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah. Pri nas zboli skoraj 1.600 žensk na leto, v večini primerov se to zgodi
Preberi več
Prehransko dopolnilo - izraz, ki ga srečamo že skoraj na vsakem koraku. Pa v resnici vemo, kakšen mora biti izdelek
Preberi več
Parkinsonova bolezen je druga najpogostejša nevrodegenerativna bolezen, takoj za alzheimerjevo. Je progresivna in kronična, nastopi pa kot degeneracija dopaminskih nevronov
Preberi več
V starosti oziroma že kar po 55. letu je večja možnost, da v očesu pride do okvare rumene pege ali
Preberi več
Ste si pri športu poškodovali kolenske vezi? Morda čakate na operacijo sprednje križne vezi in vas zanima kako poteka poseg?
Preberi več
So se vam pojavile ostre bolečine v sklepu? Se ob izvajanju aktivnosti samo še poslabšajo? Ali veste, zakaj vam otekajo
Preberi več