Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Razmišljate o tem, da bi postali mamica? In ste mogoče v dvomih, ali živite primerno  vsakdanje življenje? Prav imate. Vse šteje: prehrana, gibanje, življenjski slog, odnos z bodočim očetom vašega otroka, … Zdrave in zadovoljne nosečnice lažje prenašajo 9-mesečno pričakovanje otročička. Popazite na prehrano in preverite svoj življenjski slog.

Avtor: Saša Vrbančič

 

K zdravniku

Vsekakor je dobro, da obiščete zdravnika in preverite svoje zdravstveno stanje. Ta naj preveri, ali ste popolnoma zdravi, če ste imuni na rdečke, če imate kakšno kronično ali dedno bolezen, na katero morate biti še posebej pozorni.

 

Veselite se otroka

Bodite prepričani, da si želite otroka. Če veliko delate in vam je kariera pomembna, potem se umirite in se osredotočite na nosečnost. Med nosečnostjo boste utrujeni, če boste nadaljevali z visokim tempom, zato se raje prej »navadite« na mirnejše življenje in preusmerite svoje misli na novega člana.

 

Prehrana

Pravilna prehrana je ključna. Telo potrebuje kar tri do štiri mesece, da naredi zaloge hranljivih snovi, ki jih bo plod potreboval za rast in razvoj. Kaj jesti in česa ne?

Če je bila vaša prehrana že pred zanositvijo uravnotežena in dovolj raznovrstna, potem boste imeli dovolj hranil za novorojenčka že od zanositve naprej. Jejte redno. Obroki naj bodo uravnoteženi. V jedilnik vključite veliko sveže zelenjave in sadja. Če imate kakšno nezdravo navado, jo črtajte. Pomembna so hranila, zato upoštevajte:

  • kompleksni ogljikovi hidrati kot so testenine, riž in kosmiči. Izogibajte se sladicam –tortam, piškotom in belemu kruhu.
  • Pojejte pet porcij sadja in zelenjave dnevno. Naj bo vaš krožnik barvit in s tem hranljivejši.
  • Ne pozabite na beljakovine, uživajte ribe, jajca, stročnice, fižol in mlečne izdelke, vendar ne pretiravajte z njimi.
  • Uživajte zdrave maščobe – oreščki, ribe (losos slanik, skuša), kakovostna olja (olivno olje).

 

Prehranski dodatki

Zaloge vitaminov in mineralov si ustvarjate že pred nosečnostjo, zato preverite raven železa, saj pomanjkanje v času nosečnosti povzroča težave. V času nosečnosti je treba povečati tudi vnos folne kisline oz. vitamina B9, ki ima ključno vlogo pri sintezi beljakovin, delitvi celic in delovanju kostnega mozga, kjer nastaja kri. Poleg tega preprečuje tudi hibe v razvoju živčne cevi in je bistven za dober razvoj osrednjega živčevja pri dojenčku.

Živila, bogata z vitaminom B9, so: brokoli, špinača, brstični ohrovt, cvetača, grah, fižol in zelena solata. Sončnična semena dodajte jedem. Jejte banane, jagode, grenivke, pomaranče in maline.

 

Železo in vitamin C

Preprečite slabokrvnost med nosečnostjo, zato že prej svoj jedilnik obogatite z živili, polnimi železa. Izbirate lahko med govejimi ali piščančjimi jetri, lečo, školjkami, sezamovim oljem, rdečim fižolom, ostrigami, govedino, mandlji, suhimi marelicami, jajci, piščančjimi prsi, tofujem, lososom in brokolijem. Za večjo absorpcijo železa je priporočljivo tudi hkratno uživanje živil, ki vsebujejo dovolj vitamina C. Jejte jagode, papajo, kivi, pomarančo, melono, mango, grenivko, papriko, brokoli, brstični ohrovt, grah in krompir.

 

Kaj pa gibanje?

Odlično, če ste v dobri formi! Nosečnost je za vaše telo lahko zelo naporna. Bodite aktivni tudi med nosečnostjo. Ukvarjajte se s športi, ki niso ekstremni oziroma nevarni. Gibanje naj bo vaša dnevna navada, ne glede na vreme. Poskrbite tudi za primerno telesno težo. Če vam manjka nekaj kilogramov, potem jih skušajte pridobiti. Če je teža prekomerna, potem jo zdravo oklestite. Zamenjajte prehrano in dodajte gibanje.

 

Zdrav način življenja

Seveda se vse grde razvade – cigarete, alkohol in celo kakšne droge odsvetujejo. Škodi tudi pasivno kajenje, zato poskrbite za dober zrak. Če je vaš partner nagnjen h katerikoli od  škodljivih razvad, ga opozorite nanje in povejte, da vse našteto škodljivo vpliva na semensko tekočino. Odrecite se tudi vsem energijskim in drugim pijačam, ki vsebujejo kofein. Odsvetovana je tudi kava. Če res ne morete brez nje, potem jo zmanjšajte na minimum.

Izogibajte se stresu. Odženite skrbi in se ne obremenjujte, kdaj boste zanosili. Vsaka stvar se zgodi ob pravem času in ob pravih pogojih, zato zaupajte, da bo vse prav.

 

 

Januar, 2014

Ne spreglejte

Prehransko dopolnilo - izraz, ki ga srečamo že skoraj na vsakem koraku. Pa v resnici vemo, kakšen mora biti izdelek
Preberi več
Parkinsonova bolezen je druga najpogostejša nevrodegenerativna bolezen, takoj za alzheimerjevo. Je progresivna in kronična, nastopi pa kot degeneracija dopaminskih nevronov
Preberi več
V starosti oziroma že kar po 55. letu je večja možnost, da v očesu pride do okvare rumene pege ali
Preberi več
Ste si pri športu poškodovali kolenske vezi? Morda čakate na operacijo sprednje križne vezi in vas zanima kako poteka poseg?
Preberi več
So se vam pojavile ostre bolečine v sklepu? Se ob izvajanju aktivnosti samo še poslabšajo? Ali veste, zakaj vam otekajo
Preberi več
Imate bolečine v križu? Težko vstanete in še težje sedite? Vas omejujejo pri izvajanju vsakodnevnih aktivnostih? Bolečine v križu vsako
Preberi več
Nabavljate klimatsko napravo, zunaj pa so nastopile vroče poletne temperature, ki vas silijo v hitri nakup brez pravega razmisleka? Premajhna
Preberi več
Toplejši dnevi so (poleg novoletnih zaobljub) največja spodbuda za več aktivnosti. Ne glede na to, ali ste navdušeni športnik ali
Preberi več