Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Razmišljate o tem, da bi postali mamica? In ste mogoče v dvomih, ali živite primerno  vsakdanje življenje? Prav imate. Vse šteje: prehrana, gibanje, življenjski slog, odnos z bodočim očetom vašega otroka, … Zdrave in zadovoljne nosečnice lažje prenašajo 9-mesečno pričakovanje otročička. Popazite na prehrano in preverite svoj življenjski slog.

Avtor: Saša Vrbančič

 

K zdravniku

Vsekakor je dobro, da obiščete zdravnika in preverite svoje zdravstveno stanje. Ta naj preveri, ali ste popolnoma zdravi, če ste imuni na rdečke, če imate kakšno kronično ali dedno bolezen, na katero morate biti še posebej pozorni.

 

Veselite se otroka

Bodite prepričani, da si želite otroka. Če veliko delate in vam je kariera pomembna, potem se umirite in se osredotočite na nosečnost. Med nosečnostjo boste utrujeni, če boste nadaljevali z visokim tempom, zato se raje prej »navadite« na mirnejše življenje in preusmerite svoje misli na novega člana.

 

Prehrana

Pravilna prehrana je ključna. Telo potrebuje kar tri do štiri mesece, da naredi zaloge hranljivih snovi, ki jih bo plod potreboval za rast in razvoj. Kaj jesti in česa ne?

Če je bila vaša prehrana že pred zanositvijo uravnotežena in dovolj raznovrstna, potem boste imeli dovolj hranil za novorojenčka že od zanositve naprej. Jejte redno. Obroki naj bodo uravnoteženi. V jedilnik vključite veliko sveže zelenjave in sadja. Če imate kakšno nezdravo navado, jo črtajte. Pomembna so hranila, zato upoštevajte:

  • kompleksni ogljikovi hidrati kot so testenine, riž in kosmiči. Izogibajte se sladicam –tortam, piškotom in belemu kruhu.
  • Pojejte pet porcij sadja in zelenjave dnevno. Naj bo vaš krožnik barvit in s tem hranljivejši.
  • Ne pozabite na beljakovine, uživajte ribe, jajca, stročnice, fižol in mlečne izdelke, vendar ne pretiravajte z njimi.
  • Uživajte zdrave maščobe – oreščki, ribe (losos slanik, skuša), kakovostna olja (olivno olje).

 

Prehranski dodatki

Zaloge vitaminov in mineralov si ustvarjate že pred nosečnostjo, zato preverite raven železa, saj pomanjkanje v času nosečnosti povzroča težave. V času nosečnosti je treba povečati tudi vnos folne kisline oz. vitamina B9, ki ima ključno vlogo pri sintezi beljakovin, delitvi celic in delovanju kostnega mozga, kjer nastaja kri. Poleg tega preprečuje tudi hibe v razvoju živčne cevi in je bistven za dober razvoj osrednjega živčevja pri dojenčku.

Živila, bogata z vitaminom B9, so: brokoli, špinača, brstični ohrovt, cvetača, grah, fižol in zelena solata. Sončnična semena dodajte jedem. Jejte banane, jagode, grenivke, pomaranče in maline.

 

Železo in vitamin C

Preprečite slabokrvnost med nosečnostjo, zato že prej svoj jedilnik obogatite z živili, polnimi železa. Izbirate lahko med govejimi ali piščančjimi jetri, lečo, školjkami, sezamovim oljem, rdečim fižolom, ostrigami, govedino, mandlji, suhimi marelicami, jajci, piščančjimi prsi, tofujem, lososom in brokolijem. Za večjo absorpcijo železa je priporočljivo tudi hkratno uživanje živil, ki vsebujejo dovolj vitamina C. Jejte jagode, papajo, kivi, pomarančo, melono, mango, grenivko, papriko, brokoli, brstični ohrovt, grah in krompir.

 

Kaj pa gibanje?

Odlično, če ste v dobri formi! Nosečnost je za vaše telo lahko zelo naporna. Bodite aktivni tudi med nosečnostjo. Ukvarjajte se s športi, ki niso ekstremni oziroma nevarni. Gibanje naj bo vaša dnevna navada, ne glede na vreme. Poskrbite tudi za primerno telesno težo. Če vam manjka nekaj kilogramov, potem jih skušajte pridobiti. Če je teža prekomerna, potem jo zdravo oklestite. Zamenjajte prehrano in dodajte gibanje.

 

Zdrav način življenja

Seveda se vse grde razvade – cigarete, alkohol in celo kakšne droge odsvetujejo. Škodi tudi pasivno kajenje, zato poskrbite za dober zrak. Če je vaš partner nagnjen h katerikoli od  škodljivih razvad, ga opozorite nanje in povejte, da vse našteto škodljivo vpliva na semensko tekočino. Odrecite se tudi vsem energijskim in drugim pijačam, ki vsebujejo kofein. Odsvetovana je tudi kava. Če res ne morete brez nje, potem jo zmanjšajte na minimum.

Izogibajte se stresu. Odženite skrbi in se ne obremenjujte, kdaj boste zanosili. Vsaka stvar se zgodi ob pravem času in ob pravih pogojih, zato zaupajte, da bo vse prav.

 

 

Januar, 2014

Ne spreglejte

V Sloveniji vsako leto odkrijejo 1400 novih primerov raka dojk, od tega je 6 do 8 % primarno razsejanega raka. Ta
Preberi več
Dojenje je za dojenčka najboljša izbira Dojenje je za dojenčka najboljša izbira. Za dojenčka materino mleko predstavlja optimalno prehrano, ki
Preberi več
Brez čakanja, s popolno organizacijsko podporo ter v mreži zanesljivih in strokovnih izvajalcev Oguljena fraza, star pregovor, ki smo ga
Preberi več
prepoznajte KVČB
Kronična vnetna črevesna bolezen (KVČB) je imunsko pogojeno vnetje prebavnega trakta. Gre za kronično, napredujočo bolezen, ki ima različno dolga
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična vnetna avtoimunska bolezen, ki prizadene sklepe, vezivno tkivo, mišice in kite. Pojavi se lahko v kateri
Preberi več
Slovenska tiskovna agencija je v sodelovanju s Slovenskim združenjem bolnikov z limfomom in levkemijo (L&L) v maju pripravila spletni dogodek L&L INFO
Preberi več
Sončenje in tudi vsakodnevni vpliv UV žarkov ima pomemben vpliv na zdravje in izgled vaše kože danes in čez  desetletja.
Preberi več
luskavica
Luskavica oziroma psoriaza je kronična vnetna bolezen kože. V nasprotju s prepričanjem nekaterih nikakor ni nalezljiva. Za njo zboli od
Preberi več