Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Avtor: Matic Fabjan

Z laserjem nad benigne tumorje kože

Z izrazom benigni tumor označujemo različne spremembe kože in podkožja, kot so fibromi, lipomi, hemangiomi, seboroična keratoza, virusne bradavice. Vsakdo od nas ima mnogo tovrstnih sprememb na različnih delih telesa. Včasih se je moteče spremembe odstranjevalo le s kirurško tehniko, in sicer z izrezom oz. z ekscizijo kože.

Na naši kliniki pa že več let uporabljamo kar najmanj invaziven postopek z lasersko tehniko, ki je veliko bolj prijazna do pacienta in ne potrebuje uporabe kirurškega noža. Uporabljamo vodilne laserje v svetu, in sicer laserja Er: YAG in Nd: YAG, s katerim lahko zdravimo različne spremembe na koži.

Z laserjem lahko odstranjujemo vse spremembe na mehkem tkivu, vključno pigmentirana področja. Za lasersko zdravljenje je značilna enostavna uporaba, postopek zahteva lokalno anestezijo, zaradi laserja je manjše krvavenje, manj travme na zdravem tkivu, manjše so otekline, hitrejše je celjenje, na pušča brazgotin in omogoča krajši pooperativni čas, kar je v današnjem načinu življenja zelo pomembno. (slika 2)

 

Prednosti uporabe laserja

Prednosti laserja so dokazano zelo velike. Največje prednosti za pacienta so: mnogo manj boleč postopek, prijetnejši občutek zdravljenja, ki je brez rezanja in šivanja kože, celjenje ran je bistveno hitrejše, število obiskov pri zdravniku se lahko zmanjša za 50 %, rezultati posega so veliko boljši, natančnost terapije je neprimerljiva s klasično metodo, zato so učinki zdravljenja dolgotrajnejši.

 

Kdaj laser ni primeren?

Seveda z laserjem ne moremo zdraviti vseh sprememb, saj določene suspektne spremembe zahtevajo histološko verifikacijo, zato jih je treba odstraniti s skalpelom.

 

Laser kot metoda pomlajevanja

Laser lahko uporabljamo tudi za pomlajevanje obraza, in sicer za laserski piling, s katerim odstranimo povrhnje celice kože in na ta način omogočimo obnovitev le-te. Na ta način zmanjšamo število gub in prispevamo k vzdrževanju gladke in sijoče kože (slika 9). Uporablja se tudi kot fotopomlajevanje, kar omogoča stimulacijo pomembnih kožnih elementov, kot sta elastin in kolagen, ki dajeta koži tako pomembno elastičnost in tonus. Z leti se pojavljajo tudi manjše kapilarne spremembe, ki jih prav tako lahko odstranimo z lasersko terapijo (slika 6). Z laserjem lahko odstranjujemo tudi poraščenost na delih telesa, kjer je le-ta nezaželena (slika 5).

 

Brez zaščite ne gre

Morebitni neželeni učinki laserske terapije so lahko poškodbe mehkega tkiva (dlesni, kože, veznice, roženice, mrežnice), a le ob nepravilni uporabi. Pri delu z laserjem je obvezno uporaba zaščitnih očal tako za pacienta kot tudi zdravnika. Različni laserji delujejo na različnih valovnih dolžinah, zato se žarki absorbirajo v različnih medijih v telesu, kar pomeni, da je za vsak laser posebej predpisana določena zaščita. Če upoštevamo navodila in poskrbimo za zaščito, smo lahko deležni le njegovih prednosti.

Če želite neboleče in nekrvaveče kirurške posege na koži po celotnem telesu, vprašajte specialista po laserskem zdravljenju.

 

 

November, 2012

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja