Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

… a v praksi ga najdemo vsepovsod. Na primer, sproščujoč  sprehod po gozdu vas že lahko nekaj stane. Slovenci radi gobarimo. Kaj gre bolj v slast kot hrana, ki jo dobimo zastonj in smo si jo nabrali z večurno telesno aktivnostjo? A včasih se kosilo s slastnimi gobami (ki so bile v resnici npr. strupene mušnice) na krožniku lahko konča z izpiranjem  želodca.

Mušnice, kemikalije, alkohol, zdravila, … Sami potencialni strupi. Če količina strupa ni tako velika oz. izpostavljenost majhna in je bil bolnik prej zdrav ter ob pravočasnem in pravilnem ukrepanju, se lahko hudim scenarijem morda izognemo.

Avtor: Andreja Hergula

 

1.000 zastrupljenih v bolnišnico

»Letno je v Sloveniji v povprečju zaradi zastrupitev hospitaliziranih okrog 1.000 bolnikov. Domače okolje je najpogostejši vzrok za akutne zastrupitve. Pri odraslih osebah so med hospitaliziranimi bolniki pri zdravilih najpogostejše zastopana psihotropna zdravila (anksiolitiki, hipnotiki in sedativi, antipsihotiki in antidepresivi), sledijo analgetiki (opiodi, nesteroidni antirevmatiki, paracetamol). Med drugimi toksičnimi snovmi so najpogosteje zastopane različne kemikalije (čistila, pesticidi, topila, ogljikov monoksid ipd.), alkohol in rastlinski ter živalski strupi,« postreže s podatki prim. Marija Jamšek, dr. med.

 

Je zastrupljen?

Pri preveliki dozi pomirjevala ali uspavala se vam pojavi motnja zavesti. Zdravnik bo imel pri postavitvi diagnoze težavo, če bolnik ne pove, da je zdravilo zaužil.

Če ste delali z organskim topilom brez ustrezne zaščite, lahko posumite na zastrupitev, ko med delom postanete zaspani ali začnete kašljati.

Za zaužitje prevelike doze paracetamola (bolj znanega kot npr. lekadola) je značilna okvara jeter. Zdravila za zdravljenje epilepsije v prevelikih odmerkih lahko povzročijo krče, zdravila za zdravljenje motenj srčnega ritma pa hude motnje v delovanju srca.

 

Znaki ne nujno takoj

V čem se simptomi zastrupitve razlikujejo od tistih pri boleznih in poškodbah? Žal teh razlik večinoma ni, pomembno je, da pomislite na vse troje. Pomembno pa je povedati, da se nekateri znaki pokažejo zelo hitro, spet drugi čez nekaj ur ali dni (npr. pri zdravilih s podaljšanim sproščanjem iz prebavnega trakta, hlapih organskih topil, zeleni mušnici, etilen glikolu).

Adijo jetra

V pravljici o Sneguljčici je ljubosumna kraljica v podobi kmetice glavno junakinjo zastrupila z jabolkom. V realnosti pa se človek razen z zaužitjem lahko zastrupi še z vdihavanjem, pri stiku preko kože in oči ali pa z vbrizgavanjem v mišice, žilo ali podkožje. Določena kemikalija lahko povzroči poškodbo na samem mestu vnosa v telo (poškodba oči, sluznice, kože, dihal, prebavnega trakta), lahko pa strup okvari jetra, ledvice, živčevje itd. Načinov delovanja je več.

 

112, halo, halo

Ob zastrupitvi je treba nemudoma ukrepati! Ne smemo čakati, da se pojavijo vsi znaki ali na to, da se bodo simptomi pomirili sami od sebe. Najbolje je, da se pogovorimo z zdravnikom, v primeru hujše zastrupitve pa pokličemo 112. Po zaužitju strupa bodo urgentni zdravniki v večini primerov izprali želodec, dali aktivno oglje in odvajala. Na ta način lahko preprečimo pomemben vnos strupa v telo.

Dr. Jamškova poda še nekaj nasvetov za krizno situacijo: »V določenih primerih je potrebna takojšna prva (samo)pomoč, npr. jedko snov moramo takoj sprati s površine kože in oči, v primeru zaužitja pa sprati usta in nato po požirkih popiti 1–2 dl vode. V primeru zaužitja strupene snovi se moramo pred izzivanjem bruhanja predhodno posvetovati z zdravnikom, sicer lahko naredimo več škode kot koristi.« (Če namreč izzivamo bruhanje, npr. po zaužitju bencina, se lahko poškodujejo pljuča.)

 

Pazite, glivice napadajo 

Bolniki se sprašujejo, če je treba biti pri roku trajanja zdravila res tako pozoren. Odgovor je pritrdilen. Razen če se ne želite ubadati z manjšo učinkovitostjo zdravila, s slabostjo, z bruhanjem, drisko, s povišano temperaturo. Do teh simptomov pride zaradi razgradnih produktov zdravila oz. prisotnosti bakterij in glivic.

Zdravila ne smemo zaužiti tudi v primeru, če smo ga hranili na previsoki temperaturi, močni svetlobi ali vlažnosti. Spremenijo se namreč fizikalno-kemične lastnosti zdravila.

Tudi vse vaše maže, kreme, kapljice, sirupi so uporabni le določen čas po odprtju, sicer pride do porasta števila mikroorganizmov, zdravilo se lahko razgradi. Razlog? Vlaga in kisik.

 

Mami, na čistilu je lobanja

Potrošniki moramo paziti, katera čistila prinesemo iz trgovine. Po nasvetu dr. Jamškove kupujmo »čim manj nevarna čistila (po možnosti brez oznak za nevarnost na embalaži), ne na zalogo.« Pri tem opozarja, naj ne nasedamo marketinškim prijemom v slogu kupi dve steklenici enega čistila in dobiš v dar še eno steklenico nekega drugega čistila. »Pred nakupom skrbno preberimo deklaracijo in način uporabe izdelka. Kemikalije shranjujmo varno, izven dosega otrok in neodgovornih oseb, v originalni embalaži. Pri delu s kemikalijami naj ne bodo prisotni majhni otroci (odprta embalaža, delovne raztopine).«

Dobra novica je, da se izvaja kontrolo nad prodajo pesticidov, ki se uporabljajo v kmetijstvu, pesticidi, namenjeni splošni uporabi, pa so manj nevarni. Nevarne kemikalije imajo varnostna zapirala.

 

(Ne)varno igračkanje s tujimi igračami

Starši, ali zaupate igračam, s katerimi se igrajo vaši otroci? Ne bodite preveč zaupljivi. Zlasti igrače iz eksotičnih dežel (npr. Kitajske) lahko vsebujejo strupene premaze, plastiko, les, barve. Potrošniki lahko na igračah opazimo oznako CE. Preverjena varnost igrače? Niti najmanj, gre namreč le za izjavo trgovca (za izdelke, ki se uvozijo na evropski trg), da igrača dosega raven varnosti, ki jo zahteva EU. Vendar pa trgovcu ni treba pridobiti certifikata o opravljenih varnostnih preizkusih. Igrače z oznako CE so torej lahko nevarne za zdravje vaših malčkov. Pozitivno pri vsej zadevi je, da obstaja RAPEX, evropski sistem, ki države članice hitro obvesti o nevarnih izdelkih.

 

Naj kupimo slovensko?

Kakovostno igračo lahko v slovenskem prostoru prepoznamo po oznaki »Dobra igrača«, ki ima pozitivno oceno o zdravstveni neoporečnosti, psihopedagoški vrednosti ter oblikovno-likovni in tehnološki ustreznosti.

Do konca leta 2011 morajo države članice svoje predpise glede varnosti igrač uskladiti z novim zakonom (Direktiva št. 2009/48/ES). Upajmo, da bo nov zakon prinesel pozitivne rezultate!

 

Kratko in koristno

Bralci imamo radi kratke in jasne nasvete, zato dr. Marija Jamšek strne preventivne nasvete v zgoščeno obliko:

 

  • Kupujte le kemične izdelke, ki jih nujno rabite, ne kupujte na zalogo, v embalaži in količini, ki je namenjena gospodinjski uporabi.
  • V domači lekarni imejte le tista zdravila, ki jih nujno potrebujete.
  • Izbirajte pripravke brez nevarnostnih oznak in opozoril.
  • Pred nakupom v trgovini skrbno preberite navodila za uporabo pripravka in jih pri sami uporabi tudi upoštevajte.
  • Med delom s kemikalijami ne smete jesti, piti ali kaditi.
  • Kemične izdelke in zdravila morate shranjevati izven dosega otrok, v originalni embalaži in ločeno od hrane in pijače.
  • Ne uživajte zdravil in ne delajte s kemikalijami, ko ste z otroki, saj ti radi posnemajo starše.
  • Ostanke zdravil oziroma kemičnih izdelkov, ki jih ne potrebujete več ali pa jim je potekel rok uporabe, varno odstranite na zato določena zbirna mesta.

 

 

Ste vedeli, da … 

… je Zveza potrošnikov Slovenije objavila rezultate nemške raziskave o varnosti igrač, ki so bili porazni? Od 50 vzorcev igrač jih le 8 ni predstavljajo tveganja za zdravje in življenje otrok. Več kot 80 odstotkov igrač je vsebovalo zdravju škodljive kemikalije. Količina škodljivih substanc je bila pri dveh tretjinah vzorcev velika do zelo velika, pet igrač pa predstavlja resno nevarnost zadušitve zaradi možnosti sprostitve majhnih delov, ki jih lahko otrok pogoltne. Med nevarnimi igračami niso bile le tiste z nizkimi cenami, ampak tudi izdelki svetovno znanih proizvajalcev igrač.

 

… je že Paracelsus v 16. stoletju opisal, kaj je strup? Dejal je: »Vse je strup in nič ni neškodljivo, samo odmerek loči zdravilo od strupa.« (Alkohol je npr. pijača oz. hrana, vsebujejo ga lahko zdravilni izvlečki, pri zastrupitvah z antifrizom deluje celo kot protistrup, za majhnega otroka pa zaužiti alkohol lahko deluje kot strup.)

 

… je zelo nevarno večje zaužitje količine žganih pijač na prazen želodec ali sočasno jemanje alkohola in drog? To verjetno veste. Taka oseba je ogrožena zaradi zastoja dihanja, motenj zavesti, vsrkavanja želodčne vsebine ob bruhanju, zadušitve (pa tudi podhladitve, če družba opito osebo zapusti na tleh brez nadzora)  – tega se ob popivanju pogosto ne zavedamo.

 

 

Marec, 2011

Ne spreglejte

Toplejši dnevi so (poleg novoletnih zaobljub) največja spodbuda za več aktivnosti. Ne glede na to, ali ste navdušeni športnik ali
Preberi več
O fekalni inkontinenci govorimo, ko imamo v mislih težave kot so nehoteno uhajanje vetrov in blata ali nezmožnost, da bi
Preberi več
Parkinsonova bolezen je najhitreje rastoče nevrološko stanje. Ocenjujejo, da ima to drugo najpogostejšo motnjo osrednjega živčevja 10 milijonov ljudi, v
Preberi več
Ali ste vedeli, da je fizioterapija ena izmed najhitreje rastočih vej zdravstva, ki se na podlagi znanstvenih raziskav rehabilitacije poškodb
Preberi več
Kolagen je pomemben gradnik mišic, sklepnega hrustanca in vseh vezivnih tkiv, ki začne v našem telesu drastično upadati nekje po
Preberi več
Naše srce je najbolj dejavna mišica v našem telesu, zato se njeno oslabljeno delovanje odraža na celotnem organizmu. Stanje, ko
Preberi več
Rak jajčnikov še vedno predstavlja velik izziv za zdravnike, ki se s to boleznijo ukvarjajo. Kljub napredku medicine namreč ostaja
Preberi več
Miomi so najpogostejše benigne tumorske spremembe na maternici, ki se začnejo pojavljati v tretjem desetletju življenja ženske. Potem rastejo in
Preberi več