Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Naloga slepiča ni znana. Tudi mnogi vzroki za vnetje niso. A strup je v majhnih stekleničkah, zato tudi ta majhen organ pri ljudeh različnih starosti lahko ob vnetju povzroči hude bolečine. Dobra novica je, da ga lahko izrežemo in težave izginejo. Seveda moramo simptome pravočasno prepoznati in nikakor ne zavlačevati z obiskom zdravnika oz. s kirurškim posegom. Za osvetlitev teme smo prosili doc. dr. Boštjana Mlakarja, dr. med.

Avtor: Andreja Hergula

Naloga slepiča je neznana

Slepič, v naši anatomski zgradbi že od pamtiveka, je okrog 10 centimetrov dolga cevka, ki leži v spodnjem delu trebuha. Izhaja iz slepega črevesa, ki je začetni del debelega črevesa. Leži lahko pred, za ali pod slepim črevesom. A kljub vsemu njegova naloga še ni znana. Vnetje slepiča se pojavlja v vseh starostnih obdobjih, najpogosteje pa v adolescenci. Pri otrocih je vnetje slepiča najpogostejše kirurško obolenje.

»Dobrodošlica« v razvitem svetu

Slepič se vname, kadar se ta napolni z odpadnimi snovmi oz. pri nastanku zapore. Zanimivo dejstvo, ki ga omeni dr. Mlakar, je, da je vnetij slepiča bistveno več v razvitem kot pa v nerazvitem svetu. Vzrok verjetno tiči v neprimerni prehrani in nezdravem življenjskem slogu. Dober primer tega so imigranti, ki se iz dežel tretjega sveta priselijo v razvito zahodno okolje. Tu jih pričaka »dobrodošlica« – razvijejo namreč podobno pogostost pojavljanja vnetja slepiča, ki je značilno za novo okolje. Po zdravnikovih besedah pa se pogosto dogaja, da vzroka za vnetje slepiča sploh ne odkrijejo.

Ročna preiskava je zanesljiva

Verjetno se sprašujete, ali bi prepoznali simptome vnetja slepiča? Simptomi so res zelo različni, a običajno jih boste precej močno občutili. Topa bolečina v žlički, slabost, bruhanje, vročina okrog 37,5 stopinj Celzija, … Bolečina se v nekaj urah preseli v spodnji desni del trebuha in osebo nenehno boli. Slepič je treba operirati. Če ga ne operiramo, vročina naraste.

Po besedah dr. Mlakarja si pri diagnozi pomagajo tudi z ultrazvokom, ki pa ni popolnoma zanesljiva metoda. Osebno se dr. Mlakar najbolj zanese na svoje roke in trebuh pregleda ročno. Trebuh je pri vnetju najbolj občutljiv v spodnjem desnem delu trebuha. Vnetje pokažejo tudi krvni laboratorijski izvidi. Pravilo, ki ga omeni zdravnik, je naslednje: ker lahko pride do razlitja slepiča, je bolje kak slepič preveč odstraniti, kot pa tvegati, da se razlije.

Vsaka bolečina v trebuhu ni vnetje slepiča

Treba je poudariti, da bolnik, ki se zvija in ima krče, običajno nima vnetja slepiča. Pri otrocih je bolečina v trebuhu pogosteje vzrok zaprtja kot pa vnetja slepiča. Težavo rešimo s klistirjem ali z odvajalno svečko. Tudi pri ženskah v plodni dobi je treba pomisliti na izvenmaternično nosečnost in druge ginekološke težave.

Ni vedno jasno

Če imamo bolečine v trebuhu, povišano temperaturo, nam je slabo in/ali bruhamo, je to šolski primer vnetja slepiča in razlog, da je treba k zdravniku. Verjetno nas pot najprej vodi do splošnega zdravnika. Ta pogosto posumi na vnetje slepiča in bolnika napoti h kirurgu. A diagnoza ni vedno jasna. Simptomi so pogosto odvisni od starosti bolnika ali lege slepiča. Če se slepič skrije za slepo črevo, je lahko bolečina trebuha neizrazita. Če se slepič nahaja v bližini danke ali mehurja, bolnike pogosto sili na vodo ali blato. Naj dodamo tudi, da so lahko pri starejših ljudeh simptomi precej neizraziti (povišana temperatura lahko izostane, bolečina ni tako močna) in to je vzrok, da vnetje prepoznamo kasneje. Zaradi prepozne diagnoze lahko pride do zapletov (npr. do razlitja slepiča).

Ne sme priti do sepse

Še nekaj o razlitju. Slepič se lahko razlije in takrat pride do vnetja potrebušnice, ki nezdravljeno vodi do smrtno nevarne sepse. Včasih pride do abscesa, ki se zdravi z antibiotiki in kasnejšo drenažo.

Če ga ni več, tudi težav ne more biti

Poseg pri vnetju slepiča je lahko klasična ali laparaskopska operacija. Če ne pride do razlitja, bolnik hitro okreva. Bolnik mora paziti na prehrano in počivati teden ali dva, potem pa se stanje postopoma normalizira. Pri operaciji slepiča organ izrežejo, zato smo lahko skoraj 100-odstotno prepričani, da z vnetjem ne bomo več imeli težav. Izjema je le vnetje krna slepiča, ki ga pri laparoskopski operaciji ne odstranijo popolnoma, vendar je to zelo redko.

Ko slepič potuje

Tudi nosečnice se lahko soočijo z vnetjem slepiča, vendar se pri njih to ne dogaja pogosteje kot pri drugih ljudeh. Dr. Boštjan Mlakar trdi, da do šestega meseca nosečnosti težav v postavljanju diagnoze ni, v pozni nosečnosti pa se slepič pomakne višje in bolj na stran, zato je diagnostika težja. Kaj pa operacija? Tudi v nosečnosti je mogoča, zdravljenje pa enako kot pri drugih bolnikih.

… ima po besedah zdravnika Lorena G. Martina slepič vlogo pri zarodkih in odraslih? V slepiču zarodka, starega 11 tednov, so bile najdene endokrine celice. Te prispevajo k biološkim nadzornim mehanizmom.… naj bi si pri odkrivanju vzroka težav temperaturo najprej izmerili pod pazduho, takoj zatem pa v danki? Če je razlika med merjenji vsaj 0,5 stopinje, gre verjetno za vnetje slepiča.

… za vnetjem slepiča redko zbolijo otroci do drugega leta, je pa vnetje mogoče tudi pri novorojenčku?

… je lahko pri vnetju slepiča nevarno, če bolnik napačno presodi, da je zaprt in vzame odvajalo? To lahko povzroči, da slepič poči in se gnoj razlije po trebuhu.

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več