Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Žolčni kamni so pogosto prisotni, a ne povzročajo težav. Ostanejo skriti (v žolčniku), zdravniki pa jih odkrijejo le na rutinskem pregledu. Če žolčni kamni ne povzročajo težav, zdravljenje običajno ni potrebno. Izjeme so le nekateri bolniki, pri katerih zdravnik presodi, da je zdravljenje potrebno.

Žolčni kamni lahko prehajajo iz žolčnika v žolčevod. Kadar delno ali popolnoma zamašijo žolčevod, se pri bolniku pojavi nenadna bolečina, doseže vrh ter se nato postopoma zmanjša. Bolečina se navadno pojavi žariščno, pod desnim rebrnim lokom ter se lahko razširja navzad, v hrbet in žličko. Običajno se pojavi v napadih, ki jih imenujejo kolike in trajajo 15-30 minut. Bolečino pogosto spremlja občutek slabosti in bruhanje.

Zdravljenje simptomatskih žolčnih kamnov, ki se nahajajo v žolčniku, je praviloma kirurško.

  • Kirurško zdravljenje – najpogostejša oblika operacije je laparoskopska holecistektomija. Holecistektomija pomeni odstranitev žolčnika. S posebnim aparatom – laparaskopom gredo skozi manjšo odprtino v trebušni steni v trebuh in odstranijo skoznjo žolčnik s kamnom vred. Če laparoskopska operacija ne pride v poštev (če gre za vnetje žolčnika), se operira klasično z rezom pod desnim rebrnim lokom.
  • Raztapljanje (litoliza) – tak način zdravljenja se lahko uporablja le za topitev holesterolnih kamnov. Za raztapaljanje se uporabljajo žolčne kisline. Učinek raztapaljanja je odvisen od velikosti in števila kamnov, postopek pa je počasen (holesterolski kamen se zmanjšuje za približno 0,7 milimetra na mesec).
  • Drobljenje kamnov – je zunajtelesna zdrobitev z udarnimi valovi. Valove se od zunaj natančno usmeri v ocenjeno žarišče kamnov in se jih zdrobi. Lasersko drobljenje kamnov se uporablja zelo redko oziroma le izjemoma pri nekaterih bolnikih. Zunajtelesna drobitev kamnov z udarnimi valovi (ESWL) je primerna samo, če ima bolnik prehodne žolčevode in če se je žolčnik zmožen skrčiti. Kamne lahko drobimo le pri bolnikih, pri katerih ni prišlo do zapletov. Drobljenje je treba dopolniti z raztapljanjem kamnov. Bolnik mora jemati zdravila za topljenje kamnov vsaj tri mesece. Po treh mesecih je uspeh 50-odstoten, po desetih mesecih pa 80-odstoten.

»Dejavniki tveganja za nastanek žolčnih kamnov so višja starost, ženski spol in čezmerna telesna teža.«

Žolčna dieta

Pri bolnikih z žolčnimi kamni se poskuša v obdobju brez težav z ustrezno prehrano oziroma žolčno dieto preprečiti pretirano krčenje žolčnika in s tem premikanje kamnov. Prisotnost žolčnih kamnov pogosto spremlja tudi vnetje žolčnika, kar posredno povzroča motnjo v prebavi maščob. Hrana bolnika naj bo pri njih čim manj mastna in brez ocvrtih jedi. Jedilnik naj ne bi vseboval jedi, ki napenjajo, niti težko prebavljivih jedi.
Pri napadu žolčnih kolik je dieta stradalna in »postalna«, s tako imenovano čajno pavzo, kasneje, ko se bolečine umirijo, pa naj bo hrana praktično brez maščob (sluzne juhe, mehki ovseni kosmiči v lahkem mleku, …), kasneje pa lahko bolnik že nadaljuje s prehodno žolčno dieto.
Bolniki z operativno odstranjenim žolčnikom imajo lahko v prehodnem obdobju težave z napenjanjem po jedi in driskami, zlasti če je hrana mastna. Te nevšečnosti lahko s časom pojenjajo, vendar nekateri po operaciji stalno težko prenašajo mastno hrano, drugi pa so brez težav. Dieta torej ni nujna.

Ko se kamen premakne nazaj v žolčnik ali iz žolčnika zdrsne naprej v žolčni vod, bolečina popusti. Če traja bolečina dlje kot šest do dvanajst ur, moramo pomisliti na morebiten zaplet. Pri zapletih pogosto nastopita mrzlica in povišana telesna temperatura. Pri desetih odstotkih bolnikov, ki so imeli asimptomatične žolčne kamne, se pojavijo simptomi zapletov.

Ne spreglejte

Prehransko dopolnilo - izraz, ki ga srečamo že skoraj na vsakem koraku. Pa v resnici vemo, kakšen mora biti izdelek
Preberi več
Parkinsonova bolezen je druga najpogostejša nevrodegenerativna bolezen, takoj za alzheimerjevo. Je progresivna in kronična, nastopi pa kot degeneracija dopaminskih nevronov
Preberi več
V starosti oziroma že kar po 55. letu je večja možnost, da v očesu pride do okvare rumene pege ali
Preberi več
Ste si pri športu poškodovali kolenske vezi? Morda čakate na operacijo sprednje križne vezi in vas zanima kako poteka poseg?
Preberi več
So se vam pojavile ostre bolečine v sklepu? Se ob izvajanju aktivnosti samo še poslabšajo? Ali veste, zakaj vam otekajo
Preberi več
Imate bolečine v križu? Težko vstanete in še težje sedite? Vas omejujejo pri izvajanju vsakodnevnih aktivnostih? Bolečine v križu vsako
Preberi več
Nabavljate klimatsko napravo, zunaj pa so nastopile vroče poletne temperature, ki vas silijo v hitri nakup brez pravega razmisleka? Premajhna
Preberi več
Toplejši dnevi so (poleg novoletnih zaobljub) največja spodbuda za več aktivnosti. Ne glede na to, ali ste navdušeni športnik ali
Preberi več