Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Čeprav marsikdo ob besedi kajenje le skomigne z rameni, velja kot pribito, da so številne bolezni današnjega časa povezane ravno s tovrstnim načinom življenja. Članek ni nastal z namenom prepričevanja, želi pa vas seznaniti z dejstvi, ki so strokovni javnosti že dlje časa znane. Predstavili vam bomo najnovejše strategije projekta Access, ki si prizadeva za opustitev kajenja med mladostniki.

Avtor: Maja Vičič, dr. med.

 

Čeprav se število kadilcev v razvitem svetu počasi zmanjšuje, je zaskrbljujoče predvsem dejstvo, da je med najstniki kajenje še vedno precej priljubljena razvada. Ker so mladostniki najbolj ranljiva ciljna skupina, bi jih bilo po mnenju številnih vladnih in nevladnih organizacij treba že zelo zgodaj soočiti z zgodnjimi in poznejšimi posledicami kajenja.

Po statističnih podatkih naj bi mladostniki pričeli kaditi okoli 13. leta starosti, največ pa jih kadi pri starosti 18 let. Odvisnost od tobaka se med mladimi kadilci zelo hitro razvije, polovica naj bi postala odvisna, še preden pokadijo sedem cigaret na mesec. Eden izmed treh kadilcev razvije klinično pomembno odvisnost do 35. leta ter je s tem izpostavljen vsem negativnim vplivom rabe tobaka. Zaskrbljujoč je podatek, da vsak dan postane odvisnih kar 100.000 otrok in mladostnikov po vsem svetu.

 

Zakaj mladi posežejo po cigareti?                              

Kot je znano, številni najstniki posežejo po prvi cigareti zaradi družbenega vpliva in radovednosti. Veliko je tudi otrok, ki so tak vedenjski vzorec spoznali že v primarni družini. Otroci, ki živijo v družini, kjer kadita oba starša, v celem letu vdihnejo toliko dima, kot če bi sami pokadili 60–150 cigaret. Materino kajenje med nosečnostjo večplastno vpliva na razvoj zarodka in njegovo kasnejše poseganje po tobaku. Pri dekletih pride največkrat do kajenja zaradi podpore vrstnikov in odobravanja tovrstnega ravnanja. Prav tako številne posežejo po cigaretah zaradi kljubovalnosti, družabnosti in mnenja, da kajenje koristno vpliva na vzdrževanje primerne telesne teže. Podobni vzroki se pojavljajo tudi pri fantih. Kajenje jim velikokrat predstavlja beg iz vsakdanjega življenja ter jim lajša večje ali manjše čustvene obremenitve, s katerimi se srečujejo tekom šolanja in v medosebnih odnosih. Znano je, da mladi, ki pričnejo s kajenjem, v veliki večini trpijo zaradi precej nizke samopodobe.

Mlade nasveti in opozorila v zvezi z dolgoročnimi vplivi kajenja na zdravje ponavadi ne zanimajo. Mladostniki se načeloma upirajo vsemu, kar je staro in dolgočasno, zato tudi delajo stvari, ki so jim prepovedane. Pred leti je zelo »uspešno« propagandno akcijo izvedlo podjetje Phillip Morris, ki je pripravilo reklamne akcije, namenjene mladi populaciji, s katerimi so sporočali, da je kajenje samo za odrasle. Zelo dobro so namreč predvidevali, da ravno taka »priporočila« mlade še bolj pritegnejo. Zaradi številnih omejitev, ki jih v zadnjih letih doživlja tobačna industrija v razvitem svetu, so se le-ti pričeli posluževati vedno bolj agresivnih pristopov, tudi preko videospotov in filmov. Ste kdaj pomislili, zakaj je James Bond, ki je kadil v sedemdesetih letih, v tem stoletju ponovno postal kadilec?

 

Nekaj znanih dejstev o kajenju:

 • v cigareti je več kot 4.000 kemičnih snovi, od tega najmanj 40 rakotvornih;
 • glavne sestavine cigarete so nikotin, ogljikov monoksid in kancerogene snovi;
 • po podatkih svetovne zdravstvene organizacije umre zaradi kajenja vsakih 6,5 sekunde ena oseba;
 • zmanjšuje imunsko spodobnost organizma (kadilci pogosteje zbolevajo za bronhitisom, pljučnico in ostalimi prehladnimi obolenji);
 • uživanje cigaret sodeluje pri nastanku kroničnih pljučnih bolezni (emfizem, KOPB, astma, pljučni rak);
 • vodi k nastanku gub, očesne mrene in k slabšemu sluhu;
 • skoraj večina rednih kadilcev trpi zaradi počasnega propadanja zob;
 • vpliva na nastanek srčno-žilnih obolenj;
 • zmanjšuje plodnost tako pri ženski kot pri moškem (slabša kakovost sperme, večja pogostost splava, rak testisa, maternični rak);
 • materino kajenje vpliva na slabši razvoj zarodka in ploda;
 • dokazano je, da je kajenje vzročno povezano s številnimi vrstami raka na različnih organih (rak pljuč, dojk, maternice, testisov, prostate, kože, jezika, grla, glasilk, požiralnika, želodca, trebušne slinavke, mehurja, ledvic, …).

 

Zakaj govorimo o zasvojenosti?

Zasvojenost s tobakom se danes uvršča med vedenjske in duševne motnje, ki nastanejo zaradi uživanja psihoaktivnih snovi. Nikotin v nekaj sekundah po vdihu prodre v možganske celice, kjer se veže na receptorje, ki pričnejo izločati dopamin, »hormon sreče«. Ta je odgovoren za prijetne občutke in sprostitev. Ko prične njegova količina padati, človek začuti potrebo po ponovnem zaužitju cigarete. S tem je krog odvisnosti že zelo zgodaj sklenjen. Ravno zaradi njega številni kadilci, ki v odvajanje od kajenja vlagajo precejšnje napore, ponovno posežejo po cigareti. Od vsakega posameznika in njegovega genetskega ustroja je odvisno, kako se bo odzval na poskuse odvajanja od kajenja. Zelo pomemben dejavnik je tudi starost ob začetku kajenja. Bolj zgodaj kot človek prične kaditi, težje se od kajenja odvadi, zato je treba otroke že zelo zgodaj začeti vzgajati v nekadilskem duhu. Oblikovanje učinkovitih akcij za opustitev kajenja med mladimi ni potrebno zgolj z vidika javnega zdravja, temveč tudi zaradi potreb, ki jih čutijo številni mladi, ko si želijo prenehati s kajenjem. Na žalost so mnogi prepričani, da lahko prenehajo s kajenjem brez dodatne pomoči staršev, prijateljev in številnih organizacij, ki nudijo različne programe za opustitev kajenja.

 

Kako otroka odvrniti od kajenja?

Veliko lahko stori že bodoča mati, ki naj se tekom nosečnosti in dojenja izogiba aktivnemu ali pasivnemu kajenju. Otroci kadilk so dojeni krajši čas, poleg tega pa kajenje povzroča tudi manjšo tvorbo mleka. Nikotin povzroči krče, slabost, bruhanje, otroci, ki so izpostavljeni dimu, pogosteje prebolevajo pljučnice, bronhitise, vnetja ušes. Kajenje povezujejo tudi z zgodnjim pojavom alergij.

Starši lahko že s svojim zgledom pomembno vplivajo na miselnost svojega otroka. Kajenje se prej pojavi pri otrocih, katerih starši tudi sami kadijo, povsem nekoristno pa je, kadar starši, ki redno uživajo tobak, predstavljajo kajenje otroku kot zdravju škodljivo. Seveda pa je otroku treba postaviti jasne in smiselne meje. Otroku nikoli ne dovolite, da se igra s cigaretnimi škatlicami, cigaretami ali z vžigalniki. Pred leti so bili na tržišču tudi žvečilni gumiji v obliki cigaret, ki so bile priljubljena razvada med najmlajšimi. Na srečo niso več na voljo, vendar naj ne bo odveč pozornost pri izbiri otrokovih igrač. S kajenjem se otroci srečujejo tudi med gledanjem filmov, glasbenih spotov in celo nekaterih risank, kjer njihovi priljubljeni junaki kadijo. Zato je pomembno, da otroku že dovolj zgodaj pojasnite, da je kajenje v družbi velikokrat nezaželeno in da lahko svojo odraslost in junaštvo pokažejo na druge načine. Svojemu najmlajšemu povejte, da cigareta vsebuje strupene snovi, zaradi katerih lahko zelo resno zboli. V prisotnosti otroka nikoli ne kadite, prav tako ga ne puščajte v zakajenih prostorih. Izogibajte se kajenju v avtomobilu, čeprav prevozite le kratke razdalje. Otroka naučite, da se bo znal postaviti zase tudi v kočljivih situacijah, kjer bi lahko prišlo do pričetka kajenja. Zavedati se mora, da se mu ni treba pokoravati željam svojih prijateljev, vrstnikov ali starejših bratov in sester. Dokaj uspešna strategija je, da otroku pokažete sliko pljuč dolgoletnega kadilca. Če ugotovite, da je vaš otrok že poskusil cigareto, nanj nikar ne kričite in ga ne kaznujte. Ustvarite mirno in zaupanja vredno vzdušje ter ga na spodbuden način podučite in poskusite odvrniti od kajenja. Pokažite mu, da ste mu vedno na razpolago, tudi tedaj, ko si bo zaželel vaše pomoči pri premagovanju odvisnosti od tobaka.

 

Izsledki poročila Access

Access je projekt Evropske unije, katerega cilj je skozi podporo izvajalcem, oblikovalcem, organom za financiranje in oblikovalcem politik pri razvoju učinkovitih strategij, povečati učinkovitost akcij za opustitev kajenja med mladimi. S tem namenom so se v desetih evropskih državah ustanovile nacionalne mreže, ki spodbujajo sodelovanje med različnimi interesnimi skupinami s področja ohranjanja zdravja mladostnikov. Projekt je potekal od septembra 2009 do avgusta 2010. V projektu je sodelovala tudi Slovenska zveza za tobačno kontrolo, ki je bila ustanovljena leta 2003. Najdete jih na spletnem naslovu http://www.tobak-zveza.si Gre za prostovoljno, samostojno, nestrankarsko in nepridobitno združenje nevladnih organizacij (NVO), ki delujejo na področju promocije zdravja širše, še posebej pa na področju preventive kajenja tobaka.

V okviru projekta Access je bilo oblikovanih devet načel. Partnerji projekta so si tekom izvajanja programa prizadevali za uveljavitev nekajenja kot družbene norme. Da bi spodbudili mlade k odvajanju od kajenja, bi po njihovem mnenju moralo biti oblikovano družbeno okolje, ki spodbuja opuščanje kajenja. Poostren bi moral biti nadzor nad rabo tobaka, še posebej v okolju, kjer živijo mladostniki. Poleg tega naj bi bili vsi programi za pomoč od odvajanja od kajenja za mladostnike brezplačni. Informacije in znanje bi moralo biti dostopno na mestih, kjer se mladostniki vsakodnevno gibljejo. Med mladimi ponavadi prevladuje negativen odnos do sodelovanja v različnih organiziranih skupinah, precej odklonilni pa so predvsem zaradi občutka »pokroviteljstva«. Tega odnosa bi se morali izogibati vsi, ki tako ali drugače sodelujejo pri promoviranju nekajenja med mladimi. Sporočila o opuščanju kajenja bi morala biti napisana v jeziku, ki je mladim blizu, prav tako pa bi mlade kadilce morali obravnavati kot odrasle osebe. Več informacij o projektu na spletni strani http://www.access-europe.com.

 

 

Januar, 2011

Ne spreglejte

Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična in vnetna revmatična bolezen. Običajno traja vse življenje, poglavitni simptom pa je vnetje sklepov. Bolezen je
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC, ki so primerne tudi za ogrevanje
Preberi več
V današnjem hitrem tempu življenja se pogosto soočamo s prehranskimi izzivi, ki lahko privedejo do različnih prebavnih težav. Sodobna prehrana
Preberi več
V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več