Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Potreba za nasvet in podporo z namenom promocije spolnega zdravja se lahko pojavlja v vseh življenjskih obdobjih posameznika ali para. Spremembe življenjskih okoliščin prinašajo raznolike izzive, ki lahko potrebujejo nasvet seksologa, na primer zaradi pojava telesne bolezni ali funkcionalnih nezmožnosti. »Ambulanta za spolno zdravje že z nazivom zgovorno pove, kaj je fokus zdravljenja, torej pozitiven pristop k ohranitvi in izboljšanju spolnega zdravja. Ambulanta spada v Univerzitetno psihiatrično kliniko Ljubljana in je edina tovrstna ambulanta v Sloveniji,« pove vodja ambulante Irena Rahne-Otorepec, dr. med., specialistka psihiatrije in evropska specialistka spolne medicine ter seksologinja.

Avtorica: Vesna Vilčnik

Delate v ambulanti za spolno zdravje. Koliko Slovencev in Slovenk si vas sploh upa obiskati?

Iz mednarodnih raziskav je ugotovljeno, da ima več kot 40 odstotkov žensk in več kot 30 odstotkov moških spolne težave. Tisti, ki si dejavno želijo razreševati raznolike težave v spolnosti, se zmorejo prijaviti k meni na razgovor. Po spolu je več moških, predvidevam, da se ženske o teh težavah lahko pogovore s svojim ginekologom. V manjši meri osebe s spolnimi težavami napoti osebni zdravnik ali drugi specialisti (urolog, ginekolog, nevrolog, psihiater, psiholog). Vedno komentiram, da so ženske in moški, ki si upajo priti po pomoč, zelo pogumni in si želijo izboljšati kakovost intimnega življenja. Pomembno se mi zdi še dodati, da terapija ni samoplačniška, tudi čakalne dobe so kratke (1–2 tedna); potrebno je imeti urejeno zdravstveno zavarovanje.

Koliko nas sploh skrbi spolno zdravje?

Žal veliko premalo. V Sloveniji je tema zelo prezrta in še vedno zelo tabuirana in to predvsem  zaradi družbeno-kulturoloških vplivov. Dejstvo je, da med drugim številne bolezni, bolezenska stanja, nezdrav življenjski slog in zdravila negativno vplivajo na spolno funkcijo, partnerske odnose in na kakovost življenja. Mediji lahko veliko pripomorejo k promociji spolnega zdravja, k večji osveščenosti problematike na področju raznolikosti v spolnosti, npr. glede spolne identitete, spolnega vedenja, spolne izraznosti, ter k večji informiranosti glede posameznih perečih težav, kot so spolne motnje. Pomembno se mi zdi tudi povedati, da je 4. september izbran kot mednarodni dan spolnega zdravja.

Zaradi katerih skrbi oziroma motenj vas ljudje običajno obiščejo?

Moški najpogosteje prihajajo zaradi težav z zgodnjim izlivom in vzdrževanjem erekcije. Ženske pa prihajajo večinoma zaradi bolečih spolnih odnosov in zmanjšanje spolne želje. Pogosto razrešujejo partnerska nesoglasja, ki so lahko povod ali posledica spolnih težav.

Kaj pa motnje ejakulacije, so pogoste?

Motnje ejakulacije so najpogostejše spolne težave moških, pojavljajo od prve spolne dejavnosti, lahko pa so posledica motnje erekcije. Po raziskavah naj bi imelo težave z zgodnjim izlivom približno 20 odstotkov moških. V ambulanto zaradi težav z izlivom prihajajo moški v starostnem obdobju med 18. in 30. letom, večinoma so povsem zdravi, le zaskrbljeni, največkrat jim primanjkuje spolnih izkušenj in spolnih veščin.

Nam lahko poveste nekoliko več o tem, zakaj pride do prezgodnje ejakulacije?

Najprej želim pojasniti nastanek izliva, ki je refleksno dogajanje, torej zunaj naše zavestne kontrole, in poteka preko t. i. avtonomnega živčevja, ki sicer oživčuje vse notranje organe. Največji delež semenske tekočine prispeva prostata. Običajno faza izliva sovpade z doživljanjem orgazma, ki je možgansko dogajanje in je predhodna faza, ni pa nujno, saj gre za dva ločena dogodka. Moderne smernice Svetovnega združenja za spolno medicino te motnje ne opredeljujejo več kot prezgodnja ejakulacija, ampak kot zgodnja oziroma hitra ejakulacija oz. izliv. S posebno raziskovalno metodo so določili tudi čas od penetracije do izliva. Če pri večini spolnih izkušenj pride do izliva v eni minuti in manj, lahko postavimo to diagnozo. Vedno se moramo tudi vprašati, za koga je ta hitrost težava: ali za moškega, partnerico oziroma partnerja in če je morebiti posledica druge spolne motnje, najpogosteje erektilne motnje. Ta motnja je izrazito vezana na dinamiko spolnega odnosa. Za postavitev diagnoze je značilno naslednje: a) kratek čas nastopa izliva, b) nezmožnost kontrole nad izlivom, preden pride do refleksa ter c) posledične duševne stiske moškega in para. Sedanje razumevanje nastanka te motnje se je premaknilo od raziskovanja vpliva izključno psiholoških vzrokov, ki so jih v preteklosti skušati zdraviti najprej s psihoanalizo, kasneje s specifičnimi vedenjskimi tehnikami, k nevrobiološkem pristopu. Intenzivno se raziskuje vpliv možganskega prenašalca serotonina. Nekateri raziskovalci pa so prepričani, da je vzrok prevelika občutljivost kože spolnega uda.

Velik problem pa je lahko tudi, če do ejakulacije oz. do orgazma moški težko pride ali pa sploh ne. Posledica česa je to?

Tovrstna težava je zelo redka in vzrok lahko iščemo v različnih telesnih stanjih, velikokrat gre za neželeni učinek določenih zdravil. Pogosteje pa so na delu psihološke stiske na področju doumevanja partnerstva, intime, bližine, zaupanja, predanosti in uživanja.

Zaradi zapoznele ejakulacije pa lahko sčasoma pride tudi do motenj erekcije. Najbrž kot posledica tesnobe, stiske ob ponavljajoči frustraciji?

Ta trditev ne drži. Drži pa povezava med erektilno disfunkcijo in motnjo hitrega izliva, kar se najbolj vidi v partnerskem odnosu. Za obe motnji je značilna tesnoba, strah pred neuspehom, poleg tega pa še druga negativna čustva, kot so zadrega, sram, krivda. Moškim se zelo zmanjša samozavest, svoje spolno funkcioniranje doživljajo negativno. Posledično značilno pride do zmanjšanja intime ali celo do izogibanja vsakršni spolni dejavnosti.

Katere bolezni so lahko povezane z motnjami ejakulacije – ščitnica, sladkorna bolezen?

Omenjene bolezni povzročajo večinoma erektilno disfunkcijo. Če se motnja ejakulacije pojavi, seveda najprej raziščemo vpliv prisotne bolezni.

Koliko lahko ljubeč, trden partnerski odnos pripomore k zdravljenju te motnje oz. morda v tem primeru do motnje redkeje ali sploh ne pride?

Še enkrat bi poudarila, da je zgodnji izliv simptom para, torej je najučinkovitejša psihoseksualna terapija para. Za potek terapije je ugodno, če je odnos dober, predvsem pa, da se o spolnosti zmoreta pogovarjati sproščeno, se vzajemno spoštujeta in si pomagata. Najpomembnejši cilj je, da jima spolnost ne predstavlja več travmatične izkušnje, ampak vzajemni užitek.

Kako poteka zdravljenje teh motenj pri vas? S pomočjo psihoterapije, zdravil?

Najučinkovitejša je zgoraj na kratko opisana partnerska psihoseksualna terapija, ki poleg odprave spolne težave ponuja izboljšanje komunikacije, vrnitev ali učenje sproščenega odnosa do spolnosti, tudi učenje novih specifičnih spolnih tehnik. Na področju zdravljenja z zdravili je specifično zdravilo in se ga da dobiti na recept tudi pri nas. V prodaji tudi določene kreme ali geli z anestetičnim učinkom za zmanjšanje kožne penilne občutljivosti, ki pa so manj učinkovite. 

Psihosocialni vzroki za nastanek motnje ejakulacije

Med psihosocialnimi vzroki za nastanek motnje ejakulacije, so: pomanjkanje izkušenj oz. priložnosti, pomanjkanje spolnih veščin, neustrezna edukacija, strah pred neuspehom, občutki krivde, bolezen partnerja, različni stresi, družinske težave, dvomi glede spolne usmerjenosti.

Moški, ki ni sproščen …

»Moški, ki ni sproščen, ima težave z vzdrževanjem erekcije in hitrejšim izlivom. Če se to zgodi ob prvem spolnem odnosu, je lahko ta izkušnja zanj katastrofa in ga zaznamuje za vse življenje, če ne išče rešitve iz začaranega kroga.« Irena Rahne-Otorepec, dr. med.

Ne spreglejte

Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več
Vas zanima edinstvena klimatska naprava na trgu, s katero boste varčno ogrevali in hladili prostore ter hkrati prečistili zrak v
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, pri kateri srčna mišica zaradi oslabljenosti ne more dovolj učinkovito poganjati krvi po telesu. Avtorica: Maja
Preberi več
Spondiloartritisi so skupina kroničnih vnetnih revmatskih bolezni, ki si delijo podobno klinično sliko in prizadenejo predvsem hrbtenico in periferne sklepe.
Preberi več
Astma je kronično obolenje dihalnih poti, za katero je značilno astmatsko vnetje, ki je prisotno tako v velikih kot v
Preberi več
Kaj lahko storimo, da preprečimo aterosklerozo, da preprečimo aterosklerotično srčno-žilno bolezen, in kako lahko ukrepamo, da se tako huda dogodka,
Preberi več
Pri raku jajčnikov gre za skupino malignih tumorjev jajčnika, ki se sicer delijo na več tipov ter podtipov. Daleč najpogostejši
Preberi več
Srce je mišična črpalka, ki poganja kri po telesu – tako skozi pljuča, ko omogoča nasičenje krvi s kisikom, kot
Preberi več