Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Edino srednjegorsko zdravilišče v Sloveniji Mladinsko klimatsko zdravilišče Rakitna že tradicionalno velja za prostor, kjer se zdravijo otroci in mladostniki z dihalnimi težavami. V času največje zasedenosti Mladinskega klimatskega zdravilišča se je na Rakitni zdravilo tudi po 100 in več otrok hkrati. Vendar pa so leta 2007 zdravilišče skoraj zaprli, saj se je število otrok, ki so bili napoteni na zdraviliško zdravljenje, močno zmanjšalo. Gospa Romana Rasperger, direktorica zdravilišča, je vesela, da je vodstvo zavoda ob  skupni pomoči ministrstva za zdravje in ustanovitelja občine Brezovica uspelo pripraviti program s področja duševnega zdravja otrok in mladostnikov, ki imajo težave na področju motenj hranjenja in motenj čustvovanja.

V zadnjih letih je zdravilišče postalo vse bolj prepoznavno zlasti po uspešni obravnavi otrok in mladostnikov, ki se soočajo z motnjami hranjenja in čustvovanja. Gospa Rasperger pove: »V program smo vključili najsodobnejše metode obravnave otrok. Med različnimi oblikami psihoterapevtskega vodenja prav zagotovo izstopa terapija s konjem kot najsodobnejša metoda obravnave otrok. Izbrali pa smo jo zato, ker je zelo primerna za delo z otroki in mladostniki. Trenutno izvajamo terapevtsko jahanje z dvema konjema.

Lani jeseni je zdravilišče odprlo svoja vrata prvemu delu Terapevtsko jahalnega centra Rakitna. V okviru celostne obravnave psihoterapije otrok in mladostnikov poteka psihoterapija s pomočjo konj.

 

Velik projekt

Projekt je bil kar zahteven in je terjal mnogo iznajdljivosti: »Objekt, ki je velik, omogoča zagotovitev boljših pogojev za terapevtske aktivnosti otrok. Donatorska sredstva za izvajanje programov pedagoškega in terapevtskega jahanja smo našli v tujini, saj terapije s pomočjo konj zdravstvena zavarovalnica v Sloveniji žal še ne krije. Iz norveškega finančnega mehanizma smo pridobili sredstva v višini skoraj pol milijona evrov, ki so zadoščala za izgradnjo 1. faze gradnje objekta ter uvedbo in izvedbo programa terapevtskega jahanja s profesionalno skupino in treniranimi konji; predstavitev terapevtskega programa širši javnosti, nakup opreme za terapevtsko jahanje konjev ter razvoj povezovanja s podobnimi ustanovami v Sloveniji in izven Slovenije. Dodatna sredstva v višini 67.000 evrov za področje terapije s pomočjo konj nam je ob 50. letnici delovanja Mladinskega zdravilišča Rakitna podelil Danfossov sklad Mads Clausen. Projekt je trajal dve leti in pol in ga ocenjujemo kot zelo uspešnega.

V zdravilišču uporabljajo terapijo s konji v dveh programih, in sicer v programu Šola zdravega odraščanja in v programu Reintegracija in rehabilitacija oseb s čustvenimi motnjami in motnjami hranjenja.

 

Šola zdravega odraščanja

To je preventiven program, namenjen otrokom in mladostnikom od 6. leta naprej, ki so izpostavljeni dejavnikom, rizičnim za razvoj čustvenih motenj ali motenj hranjenja (slabša socialna situacija, bolezen v družini, alkohol, nasilje v družini, ločitev staršev, slaba samopodoba, …) oziroma tistim, kjer se te težave nakazujejo (strah pred šolo, nevključevanje v vrstniško skupino, težave v prilaganju, motnje pozornosti, hiperaktivnost, …). V štirinajstdnevnem programu se poleg pogovornih skupin, podpornih terapij, športa, šole in kreativnih delavnic vrsti tudi pedagoško delo s konji, kjer se z izkustvenim učenjem, igro in nalogami ob in na konju skuša doseči krepitev in razvoj pozitivnih lastnosti in posledično dati podporo zdravemu razvoju. Eden izmed primerov: Skupina fantov, ki imajo težave v uravnavanju vedenja – nekateri težko vzdržujejo pozornost, drugi so vzkipljivi, nekateri imajo zelo slabe izkušnje z vrstniki. Med sabo so si večkrat v laseh, potrebujejo veliko pozornosti, usmerjanja in pomoči pri samonadzoru. Med skupino s konji smo pozornost preusmerili na konje, razložili, da močno zaznavajo konflikte, jezo in agresivnost, razumejo pa tega ne, zato lahko to v njih vzbudi strah. Skupina je bila zelo pozorna na počutje konj, drug drugega so opozarjali, vsak je v konju našel svoj izziv. Na ta način so dobili pozitivno izkušnjo sodelovanja v skupini, hkrati pa tudi nekoliko drugačno sliko o sebi, da zmorejo biti umirjeni, pozorni in skrbni do konj.

 

Reintegracija in rehabilitacija

1- do 3-mesečni program je namenjen starejšim mladostnikom do 26. leta, ki imajo že razvite bolezni ali motnje (depresija, anksioznost, motnje hranjenja, čustvene motnje) in zaključujejo zdravljenje. V programu utrjujejo pridobljena spoznanja in veščine ter se pripravljajo na vrnitev v vsakdanje življenje, poudarek programa je na preprečevanju ponovitve bolezni. Tudi njihov program, ki je podobno pester, dopolnjuje skupinska psihoterapevtska obravnava s konji.

Primer: Mladostnica že dve leti in pol trpi za anoreksijo. O sebi meni, da je grda in nezanimiva, v zadnjem času se še bolj umika stikom s prijatelji. V šoli je odlična, vendar se uspehov ne veseli, pač pa jo ves čas skrbi, kako ji bo šlo. O svojih čustvih in odnosu do sebe težko govori, starša zanjo pravita, da ima nizko samopodobo. Pri terapevtskem delu s konji je sprva do sebe zahtevna, vsako vajo želi izpeljati popolno, čeprav s konji nima izkušenj. Tekom srečanj ponujamo vse več vaj, kjer lahko leži na konju in ga objema, ga krtači in neguje, sedi na njem z zaprtimi očmi in posluša svoje telo in svoje počutje. Po nekaj srečanjih prične pripovedovati o tem, kako čuti svoje telo in spoznava, da se na konju v gibanju v svojem telesu lahko počuti udobno in prijetno. Doživela je torej konkretno pozitivno izkušnjo s pomočjo svojega telesa, kar pomeni košček spremenjenega odnosa do sebe.

 

Konji so občutljiva bitja …

Konji združujejo v sebi lastnosti, ki na splošno očarajo in navdušijo ljudi, da se jim približajo in jih spoznajo. Ponujajo obilo izzivov, kjer je potrebna odločnost, vztrajnost, jasnost in dobre strategije spoprijemanja s težavami. Hkrati so občutljiva bitja, ki hitro zaznajo, kako se človek dejansko počuti, kdaj je v stiku s seboj in kdaj ne. Konji sprejmejo tudi vsa naša čustva ali počutja, s katerimi pridemo do njih, pomembno je le, da se jih zavemo in se vedemo skladno z njimi. Oseba, ki se npr. konja boji, to pa poskuša prikriti z nekoliko agresivnejšim nastopom, v konju vzbudi nemir, saj iz drobnih znakov razbere prikriti strah. Terapevt opazi spremembo v vedenju konja (prestopanje, odmikanje) in osebi pomaga, da iz ure v uro prepoznava svoje dejansko počutje, ter da sprejme strah kot varovalen in običajen del življenja.

 

in odlični motivatorji

Psihoterapija z njimi je pokazala, da so za marsikaterega otroka konji pomemben motivator pri vključitvi v program in da odhajajo domov z lepimi spomini in pozitivnejšim mnenjem o sebi.

Posebno mladostniki včasih potrebujejo več časa, da se počutijo dovolj varno za aktivno sodelovanje v pogovorni skupini. Pri terapiji s konji, ki v programu dopolnjuje pogovorno terapevtsko skupino, pa so mladostniki in otroci postavljeni v dejanski odnos s konjem tu in zdaj, kjer se hitro pokažejo njihove težave, nefunkcionalna prepričanja in vzorci in hkrati tudi možnost vaje ustreznejših načinov vzpostavljanja in vzdrževanja odnosov. Zgodi se, da npr. mladostnica, ki zase misli, da ne more vplivati na druge in v skupini nima svojega mesta, doživi, da je tudi konj ne uboga. Zaradi njene negotovosti, ki jo sporoča s telesno govorico, ji odreče poslušnost. Izkušnja je frustrirajoča, saj odslikava njene siceršnje odnose, vendar ji ponuja samopreverjanje resničnosti nefunkcionalnih prepričanj. Na podlagi tega je možno načrtovanje in aktivno preizkušanje uspešnejših strategij. Prisiljena je k večji odločnosti, vztrajnosti in jasnosti svoje komunikacije in ta se odzove s sodelovanjem.

 

Terapija s konji je uspešna pri mnogih osebah

»Psihoterapija s pomočjo konja je primerna kot podporna ali samostojna terapija za osebe, ki imajo depresivne, anksiozne ali druge duševne motnje, za osebe, ki so preživele težke življenjske izkušnje, za osebe, ki imajo težave v socialnih stikih, za osebe, ki imajo nizko samopodobo. Otroci in mladostniki z nakazano ali razvito motnjo hranjenja imajo večinoma nizko samopodobo. V stiku s konjem se hitreje telesno in mentalno odzivajo ter spodbudijo pozitivne obrambne mehanizme, pozitivna sprememba pa vpliva na lažje spoznavanje samega sebe in lastnih moči. Naš program Reintegracije in rehabilitacije otrok in mladostnikov z motnjami hranjenja in čustvovanja je most v vsakdanje življenje, kjer mladostnik prevzema večjo odgovornost zase in za svoje življenje,« je za konec povedala Đorđina Nakićenović, dr. med., spec. psihiatrije, strokovna vodja Mladinskega klimatskega zdravilišča Rakitna.

 

Donacije so pomemben vir sredstev

Projekt je pomenil gradnjo trdnega temelja terapije s konji na Rakitni, v prihodnje pa si želijo v zdravilišču storitve razširiti in nadgraditi. Seveda so bistvenega pomena sredstva, ki jih bo treba še pridobiti. Tako želimo v drugi fazi zaključiti servisni del objekta, namenjen konjem (boksi, prostor za krmila, prostor za seno in prostor za žagovino ter prostor za hlevsko orodje, ki se po potrebi lahko preuredi tudi v dodaten konjski boks), celotno fasado objekta in zunanjo ureditev. Tretja faza pa bo vključevala izgradnjo servisnega dela uporabnikov (prostor za pogovore s pacienti, hodnik, sanitarije). Sredstva za dokončanje druge in tretje faze so že začeli zbirati preko donatorjev (podjetij in posameznikov), konec leta 2011 pa so organizirali večjo akcijo zbiranja sredstev Dajmo skupaj otrokom priložnost. »Naš ključni cilj in hkrati naša prednost je, da so pri nas otroci deležni celostne obravnave – tako zdravstvene kot psihosocialne pomoči,« še doda gospa Rasperger.

Za vse ljudi dobre volje še TRR zdravilišča: 01208-6030276676

 

 

Februar, 2012

Ne spreglejte

Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več