Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ljudje z motnjami v duševnem in telesnem razvoju včasih potrebujejo pomoč v vsakdanjem življenju. Nedvomno pa bolj kot ostali potrebujejo spodbudo, pohvalo in vodenje pri različnih opravilih. Varstveno delovni center jim nudi ustrezno in kakovostno preživljanje časa, kjer se vključijo v različne delavnice in vsak po svojih zmožnostih napredujejo v svoji psihosocialni rasti. Gospa Sonja Munih, dolgoletna vodja enote VDC v Ilirski Bistrici, uspešno krmari med množico potreb svojih varovancev in z nesebičnim razdajanjem vnaša v njihova življenja žarke sonca, ko postane dan siv, turoben in pretežak.

Avtor: Ines Trebec

 

Varstveno delovni center Koper (VDC) javni zavod, ki izvaja vodenje, varstvo in zaposlitev odraslih oseb z motnjo v duševnem razvoju ter institucionalno varstvo v stanovanjski skupini. Pokriva veliko geografsko področje, saj ga sestavlja sedem enot dnevnega varstva v Kopru, Portorožu, Izoli, Divači, Sežani in Ilirski Bistrici ter stanovanjska skupina Mimoza v Izoli. Takšna organiziranost ohranja določeno avtonomijo delovanja posameznih enot, raznolikost in lokalno obarvanost zaposlitvenih in drugih programov ter zaradi manjšega števila varovancev po enotah omogoča pristnejši vsakodnevni stik med uporabniki in zaposlenimi. Obenem pa imajo uporabniki celotnega centra možnost srečevanja in poglabljanja medsebojnih stikov ob obiskih drugih enot na družabnih, kulturnih in izobraževalnih dogodkih, ki jih organiziramo.

 

Kako bi opredelili osnovno poslanstvo Varstveno delovnega centra?

VDC ustvarja okolje, ki uporabnikom naših storitev daje možnost ohranjanja pridobljenih znanj in spretnosti ter pridobivanje novih socialnih in delovnih navad. Zagotavlja pogoje za čim večjo aktivnost in avtonomijo varovank in varovancev ter nudi možnost izbire in dostopnosti. Razvija aktivnosti, ki omogočajo vključevanje v socialno okolje in zagotavlja osebno dostojanstvo. Uporabniki so aktivni in glavni soustvarjalci življenja in dela v VDC vse od sprotnega vsakodnevnega načrtovanja dejavnosti do oblikovanja letnih načrtov dela. Podpiramo jih pri uresničevanju lastnih idej in ustvarjalnosti ter nudimo možnost uresničevanja zastavljenih ciljev s pestro paleto programov in z možnostjo izbire. Naše glavne dejavnosti pa so vodenje, varstvo in zaposlitev.

 

Vodenje

Predstavlja sklop med seboj prepletenih dejavnosti, katerih cilj je nenehna osebna rast posameznika. Zajema oblikovanje, izvajanje in spremljanje individualnih programov, v katerih so zajeti interesi uporabnikov s področja varstva, vodenja in zaposlitve, cilji, ki jih posameznik želi doseči, opis doseganja cilja, spremljanje in evalvacijo. Glavni in najaktivnejši ustvarjalec načrta je uporabnik sam, saj so v njem opredeljene njegove osebne ambicije. Poleg ohranjanja znanj in sposobnosti ter učenja novih vsebin zajema vodenje še razvoj socialnih stikov, samostojnosti, sodelovanje s starši in skrbniki, sodelovanje z drugimi strokovnimi delavci in organizacijami, organiziranje kreativnih dejavnosti in aktivno vključevanje v okolje.

 

Varstvo

Zajema predvsem zagotavljanje občutka varnosti, nudenje pomoči pri vzdrževanju osebne higiene, pomoč pri vsakodnevnih opravilih, gibanju in hoji ter pri orientaciji v ožjem in širšem okolju.

 

Zaposlitev

Je zagotavljanje pogojev za varno delo, prilagajanje strojev in delovnih pripomočkov zmogljivostim uporabnikom, razvijanje delovnih spretnosti in sposobnosti ter prodaja izdelkov. V VDC Koper izvajamo kooperantska dela za različna podjetja. Dela morajo biti zdravju neškodljiva, varna in raznolika. Uporabniki se vključujejo tudi v Zeleni program. Vzdržujejo zelenice in otroška igrišča in delajo v različnih vrtnarijah.

V vseh enotah oblikujemo tudi lastne izdelke, ki so namenjeni prodaji in so iz leta v leto bolj kakovostni, bolj raznoliki in estetski. Oblikovali smo posebno kreativno skupino, ki skrbi za rast kakovosti lastnih izdelkov ter njihovo predstavitev v širšem okolju. Poleg omenjenih dejavnosti skrbimo tudi za kulturno in umetniško udejstvovanje. Že sedem let deluje naša gledališka skupina Modri galeb, ki se z velikim uspehom predstavlja doma in v tujini. Organiziramo družabna srečanja enot, izlete, tabore in športne aktivnosti. Naj še omenim, da nam je v letošnjem letu pripadla čast organizacije 15. državnih iger Specialne olimpijade Slovenije, kar predstavlja velik izziv za celoten VDC Koper.

 

4. Enota VDC v Ilirski Bistrici je zanimiva in posebna glede na program, ki ga izvajate. Kaj je bistvena posebnost?

Tako kot vse enote VDC Koper je tudi bistriška posebna in enkratna. Naša posebnost je predvsem v tem, da smo v delovnem programu razvili proizvodnjo lastnih izdelkov. Oblikujemo jih v petih programih: v šivalnici, lesni, keramični, papirni in likovni delavnici. Na našem področju smo poznani po izdelavi vsakovrstnih blazin, oblek za folklorne in pustne prireditve, ročno oblikovani keramični posodi, po uokvirjanju slik, izdelavi recikliranega papirja, oblikovanju raznih stenskih dekoracij itd.

Rada bi izpostavila dejavnost, ki se razvija v zadnjih nekaj letih. Organiziramo razne delavnice za učence osnovnih šol, ki so prilagojene njihovim učnim načrtom. Vodenje delavnic prevzemajo naši varovanci, ki učencem predstavljajo postopke dela in jih vodijo skozi vse delovne faze do končnega izdelka. S tem učenci ob ustvarjanju pridobivajo različna znanja in spretnosti in obenem izkušnje ob srečevanju z ljudmi s posebnimi potrebami. Vsem uporabnikom prinašajo obiski otrok razvedrilo in veselje, varovanci ter mentorji pa ob delu z otroki krepijo občutek samozavesti.

Nastanjeni smo v arhitekturno zanimivih prostorih v centru mesta, zato smo to priložnost   izkoristili za povezovanje z okoljem. V naših prostorih se odvijajo razni kulturni dogodki (razstave, literarni večeri, …), ki pa ob tem posredno približujejo našo dejavnost širšemu krogu ljudi. Enota Ilirska Bistrica se po svojih najboljših močeh vključuje in živi z okoljem, obenem pa nenehno išče in razvija nove možnosti za obogatitev osnovne dejavnosti.

 

Že dolga leta uspešno vodite enoto v Ilirski Bistrici. Vaši varovanci pravijo, da znate vedno  pregnati črne oblake in dan napolniti s pozitivno energijo, ko se zdijo težave nepremagljive in postanejo dnevi pretežki. Kaj je tisto, kar vam daje novih moči in elana za včasih naporno službo?

Naši uporabniki so ljudje z neizmerno energijo, polni so neposrednosti, prisrčnosti in humorja. Zaposlene nas nenehno presenečajo s tankočutnim dojemanjem sveta okrog sebe, z osvajanjem mnogih spretnosti in znanj pa mnogokrat presežejo naša pričakovanja. Njihov pozitiven odnos do sveta in pogumno vstopanje vanj ter dejstvo, da radi in redno prihajajo v enoto, kaže, da smo na pravi poti razumevanja njihovih želja in ustvarjanja spodbudnega okolja, v katerem izražajo in razvijajo svoje potenciale. Delo v takšnem okolju in s takšnimi ljudmi jemljem kot darilo in vedno nov izziv in ne predstavljam si, da bi lahko počela kaj drugega.

 

 

Junij, 2010

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več