Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Modo (testis) je parna moška spolna žleza in leži skupaj z nadmodkom, delom semenovoda, žilami in živci znotraj ohlapne vreče, modnika oz. mošnje (skrotuma) pod moškim spodnjim udom (penisom). Moda proizvajajo moški spolni hormon testosteron in semenčice za razmnoževanje, reprodukcijo.

V zadnjih tridesetih letih opažamo predvsem v razvitem delu sveta porast rakastih sprememb na modu, v Sloveniji približno 6 novoodkritih primerov na 100.000 moških (kar pomeni 80 letno). Gledano strogo statistično, ni posebno visoka številka, če pa pogledamo s človeškega vidika, prizadene tumor na modih predvsem moške v adolescenci in v zgodnji odrasli dobi, torej med 15. in 34. letom! Vprašajmo se že danes, ali lahko sami kaj storimo, da preprečimo tisto najhujše.

Avtor: Mojca Mihelič, dr. med.

 

Samopregledovanje

S samopregledovanjem mod morate moški čim prej pričeti in glede na dostopnost mod za samopregled ne potrebujete posebnega medicinskega znanja, da si zatipljete bodisi trdo, nebolečo bulo v modu, ali pa celo zaznate, da je celotna mošnja otekla, nabrekla in (redkeje) boleča na otip. Zdravljenje je uspešnejše, če je bolezen odkrita v čim bolj zgodnjem stadiju.

Vsaj enkrat mesečno namenite samopregledovanju moda nekaj minutk. Priporočamo, da pričnete s samopregledovanjem po kopanju v vroči vodi ali po tuširanju, saj toplota sprosti mošnjo in vam olajša tipanje.

 1. Opazujte se v ogledalu in poglejte, če je vaša mošnja morda pordela ali otečena.
 2. Vsako modo posebej pretipajte z obema rokama! Kazalca in sredinca namestite zadaj, palca pa spredaj.
 3. Nežno stisnite modo, ki je »ujeto« med prsti in ga pretipajte. Modo je ovalne oblike, veliko kot golobje jajce, gladko in srednje trdo. Običajno je eno modo večje od drugega in leži malo višje nad drugim modom. Nadmodek, ki leži tesno ob modu, si boste zatipali kot »kapico« in vrvico nad in za modom.
 4. Ob večkratnem tipanju moda boste spoznali, kakšne so vaše anatomske značilnosti organa in zlahka boste zaznali novonastalo spremembo, od zadnjega samopregleda.
 5. Če si zatipate bulo ali oteklino oz. začutite neznačilno bolečino v modu, ki traja več kot 14 dni, NIKAR ne odlašajte in TAKOJ obiščite zdravnika.

Svojega osebnega zdravnika lahko kadarkoli prosite, da vam potipa modo. Če vaše modo še ni spuščeno v modnik, morate to povedati svojemu zdravniku, da vas bo napotil na nadaljnje preiskave.

Tumor moda vznikne v 95 % v germinalnem tkivu (to so celice v modu, ki proizvajajo nezrele spolne celice in še do danes ne poznamo vzroka za njihovo nenadno rakasto spremembo). Najpogostejši med njimi je seminom. Klinično se kaže kot neboleča tumorska tvorba, ki je lahko tudi 10-krat večja kot normalno modo. Redkejši so t.i. mešani tumorji. Neredko pridejo bolniki k zdravniku že z napredovalo boleznijo (kašljajo, imajo bolečine v trebuhu, kosteh in imajo znake razsoja bolezni v možganih).

Tumor na modih se lahko kaže s številnimi bolezenskimi znaki:

 1. buli podobna neboleča tvorba v enem od obeh mod,
 2. občutek teže v mošnji,
 3. topa bolečina v trebuhu ali dimljah,
 4. nenadna oteklina ali tekočina v mošnji,
 5. bolečina ali neprijeten občutek v modu ali v mošnji,
 6. povečanje ali občutljivost prsi,
 7. nenadna utrujenost in splošno slabo počutje,
 8. povečane trebušne ali nadključnične bezgavke,
 9. bolečine v križu,
 10. bolečine v kosteh.

Velikokrat se podobni klinični znaki pojavijo kot posledica poškodbe, po dolgotrajnem kolesarjenju ali ob lokalnem vnetju. To NI rak, potrebno je nadaljnje opazovanje in razmislek, kaj je lahko botrovalo novonastalim spremembam. Rak na modih prizadene običajno samo eno modo.

Dejavniki tveganja:

 1. starost od 15 do 34 let,
 2. rak moda pri sorodnikih,
 3. nespuščenost mod ali t.i. kriptorhizem (modo se med razvojem zarodka sprva razvija v trebušni votlini in se ponavadi spusti v mošnjo pred porodom; moški, pri katerih se modo ni nikoli spustilo v mošnjo, imajo večje tveganje za razvoj raka na modu kot ostali),
 4. nenormalen razvoj moda,
 5. pri beli rasi je veliko pogostejši kot pri črni rasi.

Diagnostični pregled

Najprej se boste pogovorili s svojim osebnim zdravnikom in ta vas bo po pregledu (če bo našel tumorsko spremembo moda, nebolečo gumijasto bulo) napotil na nadaljnje diagnostične preiskave. Osnovna preiskava pri sumu na tumor moda je ultrazvočna preiskava (UZ) moda, ki je skoraj 100-odstotno občutljiva. Med preiskavo boste ležali na hrbtu in zdravnik bo s premikanjem sonde opazoval morebitne spremembe na modu.

UZ-preiskava jasno določi sestavo otekline (trda ali tekoča bula) in lokacijo otekline. Serumski tumorski označevalci so pomembni pri postavitvi diagnoze, za določitev stadija bolezni in za prognozo bolezni. Določamo jih že pred operacijo tumorja. Rentgensko slikanje prsnega koša je osnovna rentgenska preiskava pri moških s tumorjem moda.

Ob razsoju bolezni specialisti odredijo še nekatere druge bolj občutljive diagnostične preiskave (CT trebuha, prsnega koša, …).

Zelo pomembno je odgovoriti na vprašanje, ali je rak na modu omejen zgolj na modo ali je morda razširjen po bezgavkah v trebuhu oz. se je razširil že na druge dele telesa. Najpogosteje zaseva v pljuča, jetra, kosti in možgane.

Zdravljenje

Način zdravljenja raka na modih je odvisen od tipa in faze, v kateri je odkrit rak na modu. Pomembno je tudi celotno zdravstveno stanje organizma.

 • Kirurško zdravljenje, pri katerem odstranijo modo (orhidektomija), je osnovno zdravljenje za skoraj vse tipe in faze zdravljenja moda. Kirurgi pogosto odstranijo tudi bezgavke v trebuhu. V zgodnjih fazah tumorja moda je lahko kirurško zdravljenje že tudi edino zdravljenje, ki bo potrebno. Seveda morajo bolniki po operaciji redno obiskovati specialista, ki bo sledil zdravstvenemu stanju.
 • Obsevanje (radioterapija) Na srečo so celice seminoma zelo občutljive na sevanje in tako z rentgenskimi žarki lokalno uničimo rakaste celice, žal pa postane moški po tovrstnem zdravljenju neploden.
 • Kemoterapija predstavlja sistemsko zdravljenje in jo velikokrat predpisujemo po kirurški odstranitvi moda. Kemoterapevtska zdravila potujejo po krvi in tako pobijajo rakaste celice, ki bi se morda že razširile po telesu iz tumorja moda. Tovrstno zdravljenje spremljajo številni stranski učinki, kot so utrujenost, slabost, začasna izguba las, neplodnost, …
 • Zdravljenje napredovalega raka ali ponovitve bolezni, če se tumor ni primerno odzval na vsa predhodna zdravljenja.

Pri tumorjih moda pogosto dokazujejo nenormalnost spermijev, plodnost pa dodatno okvari še kemoterapija. Bolnikom v plodnem obdobju, ki še načrtujejo družino, svetujemo, da si še pred zdravljenjem in pred operacijo (orhidektomijo) dajo določiti plodno sposobnost in potem morda shranijo in zamrznejo seme.

V večini primerov je shranjeno seme (sperma) bolj učinkovito kot ponovna vzpostavitev plodnosti. Zamrznjeno seme ostane kakovostno še več let po zdravljenju raka.

Vsak moški, ki zboli za rakom na modih se mora v začetni fazi bolezni na njemu lasten način soočiti s čustvi in težavami, ki mu jih prinaša že sama diagnoza RAK. Strah, negotovost in tesnoba so normalen pojav, ki se izrazijo v taki situaciji. Bolnikom svetujemo, da naj se sami čim bolj izobrazijo o raku na modih in čim bolj sodelujejo s specialistom pri zdravljenju.

Pozanimajo naj se o vseh dvomih in vprašanjih, ki jih tarejo in jim onemogočajo normalno življenje. Vedno priporočamo skrb za psihofizično blagostanje organizma, pod kar prištevamo zdrav način prehranjevanja, veliko počitka, izogibanje nepotrebnemu stresnemu načinu življenja in primerno fizično aktivnost večkrat tedensko.

Svetujemo tudi prenehanje kajenja. Nikakor se ne izolirajte od okolice, prijateljev in svojcev, saj so tudi oni zaskrbljeni in velikokrat ne vedo, kako naj kar najbolje pristopijo in sodelujejo z bolnikom. Nenazadnje se lahko bolniki pogovorijo tudi s številnimi drugimi bolniki, ki trpijo za isto boleznijo in tako olajšajo nekatere neizražene dvome in težave.

Rak moda je ena od najbolj ozdravljivih oblik raka. Zdravljenje je posebej uspešno v zgodnjem stadiju, saj je pri bolnikih z omejeno boleznijo relativno preživetje kar 100-odstotno.

 ZATOREJ … NE ODLAŠAJ IN POVEJ, KADAR SI ZATIPLJEŠ BULO V MODU!

 

Ne spreglejte

V današnjem hitrem in stresnem svetu se mnogi med nami soočajo z anksioznostjo, depresijo in kroničnim stresom. Te čustvene stiske
Preberi več
Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več