Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Danes za rakom dojke zboli 1,1 milijona žensk letno, 75 % vseh primerov raka dojke pri pomenopavznih bolnicah pa predstavlja hormonsko odzivni operabilni rak dojke. Če se bolezen ponovi, obstaja večja verjetnost za umrljivost, zato je preprečitev ponovitve raka dojke ključna za preživetje. Nedavna mednarodna raziskava je pokazala, da več kot 70 % zdravnikov meni, da je žensko lažje seznaniti z diagnozo operabilni rak dojke, kot pa ji sporočiti, da se je bolezen ponovila. Ponovitev bolezni na isti dojki, na drugi dojki ali oddaljena ponovitev bolezni pomeni večjo verjetnost, da rak ne bo ozdravljiv, bolnica pa bo izpostavljena slabemu izidu.


Decembra 2007 je potekal v San Antoniu (ZDA) letni simpozij o raku dojke. Objavljeni so bili novi podatki raziskave ATAC, ene največjih in najdlje trajajočih raziskav na svetu, ki je vključevala pomenopavzne ženske z operabilnim rakom dojke. Rezultati omenjene raziskave predstavljajo novost za ženske s hormonsko odzivnim operabilnim rakom dojke, saj kažejo, da se varovalni učinek anastrozola pri zmanjševanju tveganja za ponovitev raka dojke povečuje tudi do štiri leta po končanem zdravljenju.

Pri ženskah, ki so bile vključene v raziskavo ATAC in so prejemale anastrozol, se je tveganje za ponovitev bolezni v primerjavi z ženskami, ki so prejemale tamoksifen, zmanjšalo za 24 %. Ob predstavitvi podatkov na simpoziju je profesor John Forbes (Avstralija) povedal: »Preprečitev ponovitve bolezni je temeljni cilj zdravljenja raka dojke. Če preprečimo ponovitev raka, pogosteje rešimo več življenj. Dolgoročni podatki kažejo, da je za pomenopavzne ženske s hormonsko odzivnim operabilnim rakom dojke zdravljenje z anastrozolom bolj učinkovito kot zdravljenje s tamoksifenom – zato je nujno, da so ženske po postavitvi diagnoze deležne najučinkovitejšega zdravljenja.«

V nadaljevanju je prof. Forbes poudaril: »Pred raziskavo ATAC je bil tamoksifen standard zdravljenja žensk s hormonsko odzivno boleznijo in trdni dokazi so njegovo odločilno mesto v praksi potrjevali. Vendar pa ti novi podatki 100-mesečne raziskave ATAC kažejo, da lahko anastrozol bistveno zmanjša tveganje za ponovitev bolezni in minimalizira neželene učinke, ki ogrožajo življenje. Še bolj spodbujajoča je ugotovitev, da varovalni učinek anastrozola traja dlje od petletnega standardnega obdobja zdravljenj.«


Za komentar rezultatov raziskave ATAC smo zaprosili dr. Simono Borštnar, dr. med., specialistko interne medicine z Oddelka za internistično onkologijo na Onkološkem inštitutu.

Nedavno so bili objavljeni rezultati raziskave ATAC. Kakšen je doprinos teh podatkov k do sedaj znanim ugotovitvam in kakšen je njihov pomen za bolnice s hormonsko odzivnim operabilnim rakom dojke oziroma njihovo zdravljenje?

Hormonska terapija je že več desetletij uspešen način zdravljenja bolnic s hormonsko odvisnim rakom dojke. Antiestrogen tamoksifen, učinkovito in dobro poznano zdravilo, je bil dolga leta priporočen kot dopolnilno hormonsko zdravljenje raka dojk v pred- in pomenopavzi. Številne klinične raziskave v zadnjem desetletju so proučevale učinkovitost inhibitorjev aromataz v primerjavi s tamoksifenom pri zdravljenju pomenopavznih bolnic s hormonsko odvisnim rakom dojke. Prvi izsledki raziskave ATAC, v katero je bilo vključenih več kot 6.000 bolnic, so bili objavljeni leta 2002 in so pokazali večjo učinkovitost inhibitorja aromataze anastrozola v primerjavi s tamoksifenom. Nedavno objavljeni izsledki te raziskave pa so po devetih letih sledenja to spoznanje utrdili. Izsledki kažejo, da anastrozol v primerjavi s tamoksifenom zmanjša relativno tveganje ponovitve bolezni za 24 %.

Zadnji izsledki pa so pomembni tudi zato, ker se je pokazalo, da se razlika v absolutni dobrobiti oziroma v smislu preprečevanja ponovitve bolezni tekom let povečuje. V raziskavi ATAC so ugotovili, da je absolutna razlika v dobrobiti anastrozola v primerjavi s tamoksifenom po petih letih 2,8 %, po devetih letih pa 4,8 %. Razlika v preživetju pa se tako po petih kot tudi po devetih letih ni pokazala.

Ali se vam zdi pomembno, da imajo zdravniki na voljo dolgoročne podatke o učinkovitosti in varnosti zdravil v dopolnilnem hormonskem zdravljenju bolnic z operabilnim rakom dojk, in če je vaš odgovor pritrdilen, zakaj?

Vsekakor. Zdravnika lahko prepričajo samo izsledki skrbno načrtovanih randomiziranih kliničnih raziskav, ki jih raziskovalci izvajajo po načelih dobre klinične prakse. ATAC je ena izmed takšnih raziskav. Pomembno je, da raziskave spremljajo tako učinkovitost kot tudi neželene učinke zdravljenja. Samo tako vemo, kje so morebitne slabe lastnosti oz. pomanjkljivosti in pasti določenega zdravila. Če so nam na voljo takšni izsledki, se lahko pravilneje odločimo, ali je določeno zdravilo res najboljša izbira za posamezno bolnico.

Kako pomembno je zdravnikovo zaupanje in prepričanje v zdravilo, s katerim zdravi bolnico z operabilnim rakom dojke, in zakaj?

Pomembno je, da zdravnik izbere zdravilo, ki je najučinkovitejše in hkrati varno. Samo z dobrim poznavanjem učinkovitosti zdravila in njegovih možnih neželenih učinkov lahko zdravnik uspešno in varno vodi bolnico skozi zdravljenje.

Kakšen vpliv so imeli rezultati klinične raziskave ATAC na vas in vašo klinično prakso?

Na Onkološkem inštitutu v Ljubljani smo že leta 2006 pripravili priporočila za dopolnilno hormonsko zdravljenje pomenopavznih bolnic s hormonsko odvisnim rakom dojke. V teh priporočilih smo upoštevali izsledke raziskav, seveda tudi izsledke raziskave ATAC, v katerih so primerjali učinkovitost aromataznih inhibitorjev tretje generacije s tamoksifenom. Pomenopavzne bolnice z rakom dojke na Onkološkem inštitutu zdravimo v skladu s temi priporočili. Seveda pa se za določeno zdravilo kljub temu nikoli ne odločimo brez premisleka, saj je treba vedno upoštevati tudi spremljajoče bolezni, starost in seveda tudi želje bolnice.

 

 

Ne spreglejte

Gibanje pozitivno vpliva na zdravje in dobro počutje otrok, zato jih k temu spodbujajte. Pri vsaki aktivnosti pa najprej poskrbite
Preberi več
Vas nevzdržno boli glava, občutite močno kljuvanje in utripajočo bolečino? Velika verjetnost je, da vas pesti migrena. Gre za specifično
Preberi več
Sončni žarki pozitivno vplivajo na naše zdravje in počutje, a le če smo pri tem odgovorni. Še toliko večja previdnost
Preberi več
Na svetovni dan multiple skleroze (MS) konec maja je potekala novinarska konferenca, ki jo je organiziralo Združenje multiple skleroze Slovenije.
Preberi več
Kaj potrebuje vaša koža, če imate vitiligo, luskavico, suho kožo, ki poroženeva ali poškodovane, uničene nohte? Vsakdo potrebuje negovalno kozmetiko,
Preberi več
Počitnice so rezervirane, sedaj lahko le še odštevate dneve? No, ne popolnoma. Da boste s potovanja prinesli le lepe spomine,
Preberi več
Tog občutek v sklepih? Nemirne noči, ker se nikakor ne morete namestiti v udoben položaj za spanje? So neprestane bolečine
Preberi več
Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več