Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Z letošnjim oktobrom, ki obeležuje svetovni mesec boja proti raku dojk, je družba Roche v sodelovanju z združenjem Europa Donna in Zavodom Med.Over.Net predstavila aplikacijo, ki bo v pomoč številnim ženskam pri samopregledovanju dojk. Aplikacija je brezplačna in si jo lahko uporabnice in uporabniki pametnih telefonov z operacijskim  sistemom Android že shranijo na svojo napravo, za uporabnike naprav z operacijskim sistemom iOS pa bo na voljo po 20. oktobru. Aplikacija, ki jo spremlja slogan »ZAUPAJ SVOJIM ROKAM!«, s pomočjo opomnika ter ustreznih slikovnih navodil uporabnicam pomaga pri rednem in pravilnem samopregledovanju dojk.

 

Aplikacijo je možno naložiti s pomočjo QR kode, ki uporabnika pripelje do spletnega mesta, kjer se nahaja aplikacija oziroma jo lahko posamezniki poiščejo na na Googlovi tržnici aplikacij, kjer vpišejo Breast Test in poiščejo aplikacijo s spodnjim logotipom. Po 15. oktobru pa bo aplikacija na voljo tudi v Applovi tržnici aplikacij. Ob tem je potrebno pojasniti, da aplikacije ni možno uporabljati na osebnih računalnikih.

Redno in pravilno samopregledovanje dojk je ključno za odkrivanje zgodnjih sprememb v in na dojkah, tudi rakavih. Dojke si je potrebno natančno pregledati 7 do 10 dan po začetku menstruacije, oziroma, če menstruacije nimaš, na izbran dan v mesecu. Aplikacija je bila zasnovana z upoštevanjem vsega navedenega in omogoča nastavitev mesečnega opomnika, nazoren slikovni prikaz samopregleda po korakih, povezave na uporabne spletne strani in telefonske številke.

Aplikacija, ki je bila idejno zasnovana in razvita v Sloveniji, je bila z zanimanjem sprejeta tudi v drugih državah in tako so že nastale tudi druge jezikovne verzije in je trenutno na voljo že v angleščini, slovaščini, madžarščini, razvija se tudi verzija v poljskem in litvanskem jeziku.

 

 

November, 2012