Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Minili so časi, ko je močnejši spol veljal za neustrašnega, močnega Homo sapiensa, ki ni izkazoval pretiranih čustev. Današnji moški so ravno tako iz mesa in krvi in ranljivi na vseh področjih – tako fizičnih kot psihičnih. Ni ga namreč moškega, ki se ne bi v svojem življenju  srečal s kakšno težavo – fizično ali psihično in doživel ali »prebolel« vsaj nekaterih od spodaj navedenih težav. Te se lahko pokažejo v večji ali manjši meri. Nikakor pa moški ne boste v ženskih očeh pridobili dodatnih točk, če boste opozorilne znake posameznih težav preprosto ignorirali in bodo ti preraščali vse normalne okvire.

Avtorica: A. Vrbančič

 

Depresija

Žalostne trenutke in pomanjkanje volje poznajo tudi moški. Ponavadi po nekem krajšem obdobju izzvenijo. Kadar pa traja stanje dalj časa in se še poslabša ali pa se splošnemu slabemu počutju pridružijo še drugi znaki, ki s slabo voljo nimajo več mnogo skupnega, takrat gre verjetno za depresijo. Da depresija ni več tipično »ženska zadeva«, ve danes kar precej moških. Depresija vpliva na moške precej drugače kot na ženske. Vzrok je verjetno treba iskati že v sami vzgoji fantkov. Starši in celotna družba postavljajo prednje ideal moškega, v kakršnega naj bi se razvili. Ta stereotip govori o močnem, neuklonljivem moškem, ki ne joka in ne kaže svojih čustev. Naj bo mačo, ki zna vse, naj kontrolira položaj in naj bo brez slabosti. Če pa jih že ima, naj ne prosi za pomoč in naj ne hodi zaradi njih k zdravniku ali celo k psihiatru. Bolje je, da udari po mizi, vzame v roko kozarec žganja, ga dodatno poplakne še z vinom in pokadi cigareto. Zahteve so res hude in v današnjem svetu jih marsikateri moški ne zmore obvladati. Vendar bo vsak, ki je pošten do sebe, priznal težavo.

 

Depresiven moški je jezen, razdražljiv, včasih celo agresiven, popije več alkohola kot prej (lahko postane alkoholik), vrže se v delo, naenkrat se potrjuje z intenzivnimi športnimi aktivnostmi. Seveda je tudi zamišljen, pozabljiv, nespeč in v spolnosti odpoveduje. Če je stiska tako velika, je pomoč strokovnjaka nujna.
Večino moških za zdravljenje pregovori pomembna ženska oseba iz okolice, največkrat partnerka. Zato je pomembno, da vse ženske poznajo značilnosti »moške« depresije.

Plešavost

Tudi moškim veliko pomeni lepa frizura. Zato ni nenavadno, da nekatere moške, ki doživijo prvo izpadanje las že zelo zgodaj, pri 20. letih, skrbi predvsem njihov izgled. Predstavnic nežnega spola moška plešavost ne moti, nasprotno, nekatere prisegajo na plešaste moške! Okusi so seveda različni.

Povečano izpadanje las ima lahko več vzrokov: psihofizični stres, nezadostna in neuravnotežena prehrana (vitamini, minerali), kemijske in mehanske obremenitve, slaba prekrvavljenost lasišča, hormonski vplivi in tudi določena bolezenska stanja. Če se izpadanje pojavi v večjih količinah in zelo na hitro, je zagotovo potreben obisk zdravnika, ki bo raziskal možne vzroke. Okoli 50. leta pa je skoraj vsak drugi moški že plešast.

 

Ko »tam spodaj ni vse v redu«

Spolni ud z modi in s prostato je dokaj izpostavljen številnim boleznim in stiskam sodobnega moškega. Moške spolnost zelo zanima, ustavi pa se, ko je govora o težavah spolnega uda. Te težave vsekakor niso zanemarljive. Že poškodbe so neprijetne in zahtevajo vso pozornost. Ena najpogostejših je, ko se med oblačenjem penis zatakne v zadrgo. Ranica se ponavadi hitro zaceli. Če temu ni tako in pride do vnetja, je potrebno zdravljenje z antibiotiki. Možne, a redke so tudi hujše poškodbe spolnega uda. Najpogostejša težava pa je vnetje pod kožico glavice uda, tako imenovano balanitis, ki je posebej pogosto pri sladkornih bolnikih. Potrebna je povečana higiena, obkladki, včasih antibiotik ali zdravilo proti glivicam. Druga, pogosta okužba je še herpetično vnetje, ki se kaže kot boleča, občutljiva skupina mehurčkov, ki hitro počijo, ranica pa se sčasoma zaceli. Bolezen je v aktivni fazi prenosljiva pri spolnem odnosu in je nagnjena k ponavljanju. Pri odvajanju vode lahko peče in pojavi se lahko izcedek, ki je prozoren ali celo gnojen. Če je to posledica nezaščitenega spolnega odnosa, je potreben pregled pri zdravniku.

 

Težave s prostato

Prostata je žleza, ki proizvaja tekočino, ki postane del semenske tekočine. Najdemo jo pod sečnim mehurjem. Obkroža sečevod, skozi katerega moški odvaja urin. Pri mladeniču je prostata velika kot kostanj, s staranjem pa se počasi povečuje. Ko postane prevelika, povzroči težave pri uriniranju. Akutno vnetje prostate povzroči bakterija in se pojavi nenadoma. Kaže se z bolečinami v spodnjem delu hrbta in med nogami, z mrzlico ter s težavami pri odvajanju vode. Vnetje se zdravi z antibiotikom. Povečana prostata ali hiperplazija je zelo pogost pojav pri moških nad 50. letom. Kaže se s pogostejšim uriniranjem, tanjšim in prekinjenim curkom, nočnim uriniranjem in z občutkom nepopolno izpraznjenega urina. Po 50. letu se poveča tudi možnost maligne spremembe prostate, zato je dobro občasno pogledati kri zaradi določitve tumorskega markerja prostate. Vse spremembe, ki se pojavijo – oteženo uriniranje, krvav urin, boleča ejakulacija –, so znaki, da je potrebno obiskati zdravnika.

 

Motnja erekcije

Motnja erekcije je po definiciji označena kot nesposobnost doseči ali obdržati erekcijo tako dolgo, da je spolna aktivnost zadovoljiva. Včasih so motnjo opisovali kot impotenco. Lahko je začasna in prehodna ali trajna in popolna. V Sloveniji ima že vsak peti moški težave z erekcijo, še posebej se to število dvigne po 50. letu, saj naraste delež moških s to motnjo preko 50 %. Eden najpomembnejših vzrokov za nastanek motnje je kajenje. Tveganje kadilce je kar 50-odstotno, da bodo na vrhuncu svojega življenja, v starosti 30–40 let, utrpeli težave, ki jih enačijo z izgubo moškosti. Raziskave so pokazale, da kar 3-krat več 40-letnikov kadilcev trpi za motnjami erekcije v primerjavi z njihovimi kolegi nekadilci. Motnje erekcije na žalost niso le posledica kajenja, ampak pogosto tudi vzrok za začetek kajenja. Zelo pomemben vzrok za motnjo erekcije je tudi alkohol. O škodljivosti prekomernega uživanja alkohola ni potrebno izgubljati besed. Pomemben dejavnik omenjene težave je tudi stres. V današnjem prehitrem tempu, kjer se moški želi izkazati, je to za njegovo spolno življenje naravnost pogubno. Raziskave kažejo, da ima današnji moški v »najlepših« letih, med 30. in 40. letom, skoraj polovico manj spolnih odnosov kot njihovi moški predniki. Razlog je v pomanjkanju časa in moči. Vse preveč se posvečajo delu, zaradi katerega so tudi utrujeni. Motnje erekcije nikakor ne smemo omalovaževati in je pripisovati normalnemu spremljevalcu staranja. Vedno jo je treba vzeti zelo resno in pristopiti k celoviti diagnostiki oziroma izključevanju predvsem organskega ozadja.

 

Prezgodnji izliv

Prezgodnji izliv je ena najpogostejših težav moških. Približno 30 % moških trpi zaradi nje. To pomeni, da je trikrat več moških s prezgodnjim izlivom kot z motnjami erekcije. Tudi ta motnja ni povezana s starostjo oziroma se pojavlja pri vseh starostnih skupinah. Prezgodnji izliv in motnja erekcije se pogosto pojavita istočasno. Za diagnozo prezgodnjega izliva je pogosto skrita motnja erekcije in ostane neodkrita, če zdravnik ob pregledu ne vzame natančne spolne anamneze. Le 1–12 % bolnikov s prezgodnjim izlivom poišče pomoč terapevta.

 

Andropavza ali moška mena

»Ima krizo srednjih let,« pogosto izrečejo ženske za svoje moške med 40. in 45. letom. Ta predstavlja prehodno obdobje ali andropavzo oz. moško menopavzo. Simptomi se pojavijo v času nižanja moških hormonov, imenovanih androgeni. Hormonske spremembe doletijo vsakega moškega, le da so pri nekaterih simptomi bolj, pri drugih pa manj izraženi. Simptomi so posledica nižanja testosterona, moškega spolnega hormona. Po 30. letu upade količina testosterona za 1 % na leto. Posledice upada se kažejo kot: pomanjkanje libida, utrujenost, zmanjšanje števila spolnih odnosov, zmanjšana plodnost, motnje erekcije, spremembe v fizični podobi, manjša poraščenost in tudi osteoporoza. Kar se je razvilo v puberteti, to sedaj v andropavzi počasi pojema. Psihične spremembe kot so anksioznost, zmedenost in depresija ter utrujenost so pogoste spremljevalke fizičnih pojavov. Vsi simptomi so močneje izraženi po 50. letu.

 

Priznajte si težavo!

Moški se na zgoraj opisane težave, ki jih začutijo, ne odzove takoj. Simptome preprosto spregledajo in si jih ne priznajo. Vendar si s tem delajo medvedjo uslugo, saj se bo začetna tegoba zaradi zanemarjanja razvila v težavo in resno bolezen. Zato je v današnjem času branje literature, ki se ukvarja z moškimi težavami, »in«, ignoriranje simptomov in zanemarjanje lastnega telesa pa »out«. Naj vam ne bo nerodno, poiščite si pomoč, če težave ne izzvenijo ali si vzroka ne znate razložiti in vam po glavi švigajo »grozne« misli! Preventiva je vedno boljša kot kurativa.

 

April, 2009

Ne spreglejte

Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več