Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Kljub dejstvu, da je kontracepcija v razvitem svetu lahko dostopna, učinkovita in zelo raznolika, strokovnjaki ocenjujejo, da je približno tretjina ali celo polovica vseh nosečnosti še vedno nenačrtovanih. Velik del teh nosečnosti predstavlja posledico zatajitve kontracepcije. Posebnega pomena je seveda prav učinkovitost posamezne vrste zaščite, saj zatajitev varnosti vodi v nenačrtovano zanositev. Pogovarjali smo se z dr. Darijo Matejo Strah iz Diagnostičnega centra Strah, ki poudarja, kako zelo pomembno je, da je oblika zaščite individualno prilagojena, najbolj primerna vsaki posameznici glede na njene osebnostne, zdravstvene in svetovnonazorske potrebe.

Avtor: Andreja Košir

Za katere vrste kontracepcije se ženske danes najpogosteje odločajo? 

V Sloveniji je na voljo več kot 20 različnih vrst hormonskih kontraceptivov in na ta način se uvrščamo med države z izvrstno izbiro možnosti za posameznico najbolj primerne vrste kontracepcije. Razvrščanje po posameznih skupinah je naslednje: še vedno so seveda najbolj predpisane kombinirane kontracepcijske tabletke (KOK), to pomeni, da vsebujejo estrogensko in progestogensko sestavino v deležu približno 60 % vseh predpisanih oblik zaščite. Progestogenska tabletka, ki jo predpisujemo po porodu doječim mamicam in ženskam s kroničnimi obolenji ter različnimi dejavniki tveganja, kot so na primer visok krvni tlak, debelost, kronične bolezni z zapleti, kadilke po 35. letu, je edina možna izbira za omenjene posameznice in predstavlja slabo desetino vseh predpisanih tabletk.

Od ostalih vrst zaščite je pri nas najbolj pogosto predpisan hormonski maternični vložek s progestagenom v deležu ene četrtine vseh kontraceptivov. Poleg materničnega vložka poznajo naše ženske tudi vaginalni obroček z estrogenom in progestagenom, ki ga uporablja manj kot desetina žensk. Oba slednja sta posebna glede izločanja hormonov, ki jih vsebujeta. Prvi deluje lokalno na maternično sluznico, pri drugem pa se hormona preko sluznice nožnice absorbirata v telo.

Kakšni so trendi pri uporabi oralne kontracepcije? Katere so prednosti ter najpogostejše nevšečnosti pri uporabi oralne kontracepcije?

Hormonska kontracepcija ščiti pred zanositvijo, vendar ima tudi dodatne nekontraceptivne prednosti. Preprečuje zunajmaternično nosečnost, medenična vnetja, prepolovi tveganje za raka jajčnikov, debelega črevesa in danke, izboljšuje kostno maso, zavira pojav aken, ublaži boleče menstruacije, preprečuje slabokrvnost z manjšanjem krvavitev, izboljšuje psihično počutje z blaženjem predmenstrualnega sindroma ter preprečuje pojav endometrioze. Sodobna ženska ve, da je ob pravilni izbiri kontracepcije varna.

Seveda so možni tudi redki stranski učinki, kot so slabosti, napete, občutljive dojke, glavobol, motnje razpoloženja in spolnega nagona, pojav aken in zmernega povečanja teže, blagih vmesnih krvavitev. Znana je povezanost visokih odmerkov estrogena in posledičnih srčno-žilnih zapletov. Glede na odmerek estrogena tabletke razdelimo na visokoodmerne (50 µg), ki jih zdaj ne uporabljamo več, nizkoodmerne (30–35 µg) in ultranizkoodmerne (20 µg), slednje so zdaj najpogosteje predpisano zdravilo. Možen je tudi pojav globoke venske trombembolije, tveganje je odvisno od vrste progestagenskega odmerka. Najbolj varne izbire so tabletka z levonorgestrelom ter vaginalni obroček in obliž.

Če morda ostaneva kar pri vaginalnem obročku. Katere so njegove prednosti in kje kot strokovnjakinja vidite pomanjkljivosti? Kakšen je sicer odziv pacientk?

Vaginalni obroček je prva oblika kontracepcije s sproščanjem preko nožnice, ki jo je odobrila FDA. Anatomska sestava nožnice z bogato ožiljenostjo je zelo primerna za sproščanje hormonov. Obroček predstavlja zaščito z najmanjšo koncentracijo estrogena. Vsebuje etinilestradiol v koncentraciji 15mg, torej manj kot pri ultranizkoodmernih oblikah KOK ter etonorgestrel, aktivni metabolitdezogestrela v koncentraciji 120 mg. Obroček v nožnico vstavimo prvi dan menstruacije, potem pa se 21 dni izločata oba hormona. Po treh tednih obroček za teden dni odstranimo, 8. dan pa ponovno vstavimo nov obroček. Tu velja zlato pravilo: vsaka vstavitev v nožnico je pravilna in večinoma ženska vstavljenega obročka ne čuti. Naj poudarim, da je zaradi anatomske primernosti nožnice odstotek izpadlih obročkov zanemarljivo majhen.

Obroček tako v intervalu 21 dni povzroči stabilno raven obeh hormonov v krvi in ravno s tem pripomore k najmanj pogostim stranskim učinkom. Zaradi absorpcije preko nožnice se izognemo prvemu prehodu hormonov preko jeter. Etinilestradiol in etonorgestrel se sproščata iz obročka v enaki koncentraciji več kot 30 dni, zato lahko uporabo istega obročka podaljšamo za teden dni. Inhibicija ovulacije je visoka. Zaradi nizke vsebnosti etinilestradiola so tudi stranski učinki redkejši (pojavijo se lahko glavobol, vaginitis, povečan izcedek). Tudi pogostnost vmesnih krvavitev je nizka.

Kako se s starostjo ženske spreminjajo priporočila glede uporabe kontraceptivov? Kaj upoštevate pri vsaki posameznici?

Poudariti je seveda treba, da nobena od do zdaj opisanih kontraceptivov ne zagotavlja zaščite pred spolno prenosljivimi boleznimi, zato se priporoča, da hkrati uporabimo še kondom iz lateksa. To še prav posebej velja za mlada dekleta ali ženske, ki so spolno bolj aktivne in nimajo monogamne zveze. Vedno nas pri tem, kaj bomo predpisali posameznici, vodijo npr. strokovno pomembna dejstva, kot so čezmerna telesna teža, migrena, družinska anamneza globoke venske tromboze, epilepsija, razvade, kot je kajenje, pa tudi naraščajoča starost ženske.

Tako na primer mladim predpišemo vaginalni obroček ali hormonsko kombinirano tabletko, po možnosti tako, ki dobrohotno deluje na kožo in manjša pojav aken. Ženske po porodu lahko izbirajo med materničnim vložkom s hormonom ali progestagensko tabletko. Obe vrsti kontracepcije lahko začne ženska uporabljati že šest tednov po porodu, torej po prvem ginekološkem pregledu. Posebna previdnost velja pri ženskah po 35. letu starosti, kadilkah ter prekomerno prehranjenih. Te ne smejo jemati klasične tabletke. Starejšim predpisujemo tabletke z najbolj varnim progestagenom. Zato imajo nižje tveganje za nastanek globoke venske tromboze.

Katere pa so novosti na tem področju?

Letos je k nam prišla nova kombinirana kontracepcijska tabletka, ki je bistveno drugačna od vseh, ki so trenutno na trgu. Vsebuje estrogen 17β-estradiol, identičen ženskemu estrogenu, ki ga proizvajajo jajčniki v ultranizkodoznem odmerku 1,5 mg in progestagen nomegestrol acetat, ki je s svojim delovanjem najbolj doslej podoben ženskemu progesteronu v koncentraciji 2,5 mg. Spada med ultranizkoodmerne tabletke. To pomeni, da 28 dni vsak dan vzamemo 1 tabletko. Zadnji tabletki sledi nova iz drugega omota, torej je jemanje neprekinjeno. Zato je trajanje mesečne odtegnitvene krvavitve krajše, včasih krvavitev tudi ni, kar seveda ne pomeni, da je ženska noseča, saj je tabletka zelo zanesljiva.

Odstotek žensk, ki ima vmesne, blage krvavitve med ciklusom, je nizek. Načrtovane dolgoročne študije bodo pokazale, ali ima 17β-estradiol manjši vpliv na zaplete, kot so spremenjena presnova jetrnih beljakovin, maščob in sladkorjev ter pojav krvnih strdkov. Progestagen nomegestrol acetatse v telesu veže le na progesteronska mesta, zato nima stranskih učinkov androgenega, glukokortikoidnega ali mineralokortikoidnega delovanja, z drugimi besedami nima vpliva na pojav aken, poraščenosti, spremenjeno presnovo ogljikovih hidratov, zatekanje.

Njegova pomembna prednost pred ostalimi progestageni v drugih tabletkah je dolg razpolovni čas razgradnje, kar 46 ur. To pomeni, da je uporabnica tabletke učinkovito zaščitena tudi v primeru, če pozabi vzeti eno ali celo dve tabletki v obdobju od 8. do 17. dneva ciklusa. Pri vseh ostalih tabletkah lahko pozabimo vzeti samo eno tabletko mesečno, sicer je učinkovitost kontracepcije izničena. Kontracepcijski učinek nove tabletke torej temelji na učinkoviti zavori ovulacije in spremenjeni sluzi iz materničnega vratu, ki spermijem onemogoča prehod v notranja rodila.

Kakšna pa je po vašem mnenju ozaveščenost pri nas glede uporabe kontracepcije? V kolikšni meri se zavedamo pomena varne spolnosti?

Varna spolnost mora biti v ospredju. Zato moramo vedno znova poudariti tudi, da uporabimo kondom kljub učinkoviti hormonski kontracepciji. Naši vrednoti morata biti tudi stabilnost in zvestoba v partnerski zvezi.

Vse večji poudarek moramo strokovnjaki posvetiti predvsem preprečitvi globoke venske tromboze ter predpisati zares individualno prilagojeno vrsto estrogena ter progestagena ter kar najmanjši možni odmerek glede na potrebe posameznice. Le tako bo naša uporabnica najbolj varna in sproščena.

Ne spreglejte

Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več