Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Sposobnost ženskega razmnoževanja in s tem povezana možnost rojevanja že od pradavnine buri duhove številnih kultur po vsem svetu. Nič koliko vraž in mitov je povezanih s ciklusom ženske in s pojavom menarhe. Dekleta v nekaterih predelih sveta pojav prve menstruacije sramežljivo prikrivajo, saj ga povezujejo z občutki nemoči, jeze in žalosti, v nekaterih drugih predelih sveta pa vstop v ženski svet slavijo z velikim obrednim praznovanjem, s katerim počastijo žensko naravo.

Ker se z menstrualnimi bolečinami in z njimi povezanimi slabostmi spopadajo dekleta in ženske po vsem svetu, vam bomo predstavili nekaj možnosti, ki vam utegnejo pomagati v dneh, ko ste najbolj občutljive. Čeprav lahko nastanejo motnje menstruacijskega ciklusa v jakosti, pogostnosti ali nerednosti menstruacij, se bomo tokrat omejili le na boleče menstruacije.

Avtor: Maja Vičič

Zakaj nastanejo krči?

Menstruacijo, ki jo spremljajo bolečine in slabo počutje, imenujemo dismenoreja. Normalna menstruacija naj ne bi bila pretirano boleča, ženska pa bi morala ostati sposobna opravljati vsakodnevna opravila. Pri številnih ženskah vseh starosti se lahko zgodi, da postanejo bolečine neznosne. Iz področja spodnjega dela trebuha se širijo v hrbet, nekatere občutijo bolečine v nogah, imajo glavobol, diarejo, bruhajo in so telesno šibke. Primarna dismenoreja se najpogosteje pojavlja pri dekletih, ki so šele vstopile v svet menstruacij. Prve krvavitve so praviloma neboleče, bolečine se pričnejo pojavljati šele kasneje.

Pri številnih dekletih vzroka za pojav nenadnih hudih in krčevitih bolečin z ginekološkim pregledom ne morejo ugotoviti. Bolečine največkrat nastopijo nekaj ur pred pričetkom menstruacije in v treh dneh v večini primerov izzvenijo. Pri nekaterih ženskah pa lahko bolečina, ki sicer nekoliko otopi, traja vse do zaključka menstruacije. Čeprav se pojavu bolečih menstruacij velikokrat pripisuje vpliv duševnih dejavnikov, številne raziskave kažejo, da bolečina ob menstruaciji pogostokrat nastane zaradi neusklajenega delovanja estrogena in progesterona. Zaradi tega se močneje izločajo prostaglandini, ki povzročijo krče. Krči so sicer potrebni, saj lahko maternica le z njihovo pomočjo iztisne menstrualno sluz. Pomembno vlogo pri nastanku bolečin ima tudi maternični vrat, ki je lahko nekoliko bolj občutljiv na širjenje in odpiranje ob menstruaciji.

Kljub temu pa vpliva čustvovanja in različnega zaznavanja bolečine posameznice vendarle ne gre zanemariti. Ženska lahko z natančnim opazovanjem same sebe odkrije povezavo med osebnimi napori, slabšim počutjem in bolečimi menstruacijami. Morda gre tudi za miselni vzorec, ki ste ga nevede pridobile tekom najstniških let, medtem ko ste opazovale starejše sestre, matere ali prijateljice, ki so se spopadale z bolečimi menstruacijami. Nekaterim dekletom so namreč že zelo zgodaj privzgojili občutek o tem, kako grozni so dnevi, zaznamovani z menstruacijo.

Organski vzroki, na katere vas opozorijo krči

Pri tako imenovani sekundarni dismenoreji, ki največkrat nastopi po 30. letu, z ginekološkim pregledom ugotovijo patološke spremembe, ki povzročajo bolečine. Vzroki so lahko številni: benigni ali maligni tumorji jajčnikov, jajcevodov in maternice, različna vnetja, zožitve, popoškodbena in pooperativna stanja ter endometrioza. Pozornost pa zahtevajo tudi ostali simptomi, ki lahko spremljajo številna ginekološka obolenja.

Ginekologa obiščite tudi ob pojavu povečanega ali kako drugače spremenjenega izcedka iz nožnice, ob pojavu nerednih in izvencikličnih krvavitev, ob srbečici ali nastanku kožnih sprememb na zunanjem spolovilu, ob bolečih spolnih odnosih in ostalih znakih, ki jih same ne morete pojasniti. Pri krvavitvah se ocenjuje trajanje, jakost, barvo, cikličnost ter prisotnost morebitnih strdkov.

Tumor v medenici lahko povzroči bolečino zaradi nastanka ishemije (zmanjšane prekrvavitve), razpada, raztezanja ovojnice ipd. Tudi dolgotrajnejše in močne krvavitve vas lahko opozorijo na dogajanje na ginekološkem področju. Benigni tumorji, ki zrastejo iz gladkomišičnega in vezivnega tkiva maternice (miomi, fibromi, leiomiomi, fibromiomi) lahko povzročijo bolečine, nepravilne krvavitve, težave pri zanositvi in večje krvavitve pri porodu. Zdravijo jih večinoma takrat, kadar povzročajo neredne krvavitve, bolečine in neplodnost. Tudi maligna obolenja lahko povzročijo podobno bolezensko sliko.

Naj omenimo še endometriozo, ki velikokrat doprinese k neplodnosti ženske in k pojavu bolečih menstruacij. Gre za bolezen, pri kateri pride do razraščanja tkiva, ki je podobno endometriju (sluznici). To tkivo se zelo podobno odziva na hormonske dražljaje kot pravo maternično tkivo. Številne teorije razlagajo nastanek endometrioze, tkivo pa se lahko nahaja v nožnici, okrog jajčnikov, na materničnem vratu, različnih ligamentih, pri nekaterih ženskah pa ga najdejo celo v črevesju, pljučih in pooperativnih brazgotinah. Ker se tudi endometrij ciklično obnavlja, pride do krvavitve, ki pa ne more nikamor odtekati, zato nastanejo ciste. Omenjena žarišča je ob pojavu hudih bolečin treba kirurško odstraniti.

Kaj storiti ob bolečinah?

Čeprav je bilo na to temo napisana že cela paleta nasvetov, naj vam vseeno predstavimo nekaj medicinskih in alternativnih metod, ki vam utegnejo pomagati. Predvsem mladim dekletom svetujemo, da menstruacije ne sprejmejo le kot neizogibnega dejstva, ki bo v prihodnosti omogočilo rojstvo otroka, temveč tudi kot trenutek, ko ste nekoliko bolj ranljive in si lahko privoščite razvajanje na telesnem in duševnem področju.

Nekatere ženske se ob pojavu menstruacije rade umaknejo v osamo, druge še povečajo svojo aktivnost. Če bolečine niso prehude in ne izvirajo iz organskih vzrokov, lahko opravljate lažjo telesno vadbo, ki bo bolečine morda nekoliko zmanjšala. Če za vadbo niste razpoložene, si lahko pomagate s toplimi obkladki, kopeljo, ki ji dodate eterična olja, ali s termoforjem, ki ga položite na trebuh ali hrbet. S tem sprostite mišičje v spodnjem delu trebuha in zmanjšate njihovo krčenje.

Tudi različne masažne tehnike lahko ublažijo krče. Ena izmed njih je točkovna masaža, pri kateri s krožnimi gibi masiramo dve jamici, ki se nahajata nad zadnjico. Pri masiranju uporabljamo konice prstov, masiramo pol minute in nato za kratek čas prenehamo. Nekaterim pomaga tudi masaža točke, ki leži med obema obrvema. Omenjeno masažo lahko prakticiramo že nekaj dni pred pojavom menstruacije. Blagodejno pa lahko deluje tudi masaža hrbta, stegen ali trebuha. Obstajajo tudi naprave za električno stimulacijo mišic (TENS), ki jih lahko kupimo v trgovinah z medicinskimi pripomočki. Blagi sunki električnega toka pri nekaterih ženskah zmanjšajo bolečinske dražljaje. Če vi ali partner nimate zadržkov do spolnosti med menstrualno krvavitvijo, potem vas bo razveselilo dejstvo, da orgazem v nekaterih primerih pomaga olajšati krče, saj sprosti mišice maternice, ob njem pa pride tudi do sproščanja endorfinov, ki povečajo prag bolečine.

Medikamentozna terapija

Čeprav naše prednice niso imele te sreče, da bi lahko v kritičnih trenutkih posegale po zdravilih, obstajajo številna medikamentozna sredstva, ki omilijo bolečine.

Kontracepcijske tabletke so še posebej priporočljive pri dekletih, ki šele vstopajo v svet spolnosti. Le-te namreč ugodno vplivajo na hormonsko ravnovesje in s tem uredijo tudi menstrualni ciklus. Ker obstaja več vrst kontracepcijskih tabletk z različnimi vsebnostmi hormonov, bo najprimernejše izbral izbrani ginekolog.

Številne posegajo po zdravljenju z nesteroidnimi antirevmatiki, ki med drugim zavirajo tudi tvorbo prostaglandinov. Dobro je, da zdravilo zaužijete še pred pojavom hujših bolečin, da se telo ne razboli preveč. Če menite, da na leto zaužijete preveliko število tablet, je morda vendarle dobro, da razmislite tudi o drugih oblikah samopomoči.

Prehrana, omejitve in priporočila

Tekom let so številne ženske same ugotovile, da nekoliko spremenjena prehrana pozitivno vpliva na zmanjšanje bolečih menstruacij. Pri ženskah, ki imajo močne menstrualne težave, pogosto obstaja nagnjenost k driskam in bolečinam v trebuhu. V tem primeru je smiselno, da se odpovemo začimbam in živilom, ki imajo odvajalni učinek. Sem spadajo stročnice, zelje, različna semena, suho sadje, kumina, belo vino, pivo. Spet druge ženske omejijo vnos mlečnih izdelkov.

Točen mehanizem še ni poznan, nekatere raziskave pa se nagibajo k temu, da naj bi se antibiotiki in pesticidi, ki jih zaužijejo krave, kasneje vključevali v hormonske cikluse ženske. Priporočena je prehrana, ki omejuje vnos eikozanoidov. To so snovi, ki delujejo kot lokalni mediatorji. Iz arahidonske kisline nastanejo levkotrieni, prostaciklini, tromboksani in prostaglandini. Rdeče meso in rumenjak imata veliko arahidonske kisline, zato jih morda pred pričetkom menstruacije uživajte v manjših količinah. Povečate lahko uživanje vitamina B6 in magnezija, ki lahko zmanjšata jakost krčev. Poskušajte omejiti vnos ogljikovih hidratov in maščobnih kislin.

Tudi za te tegobe raste rož’ca

Naravna sredstva, ki se uporabljajo v boju proti bolečim menstruacijam, na žalost ne pomagajo vsem ženskam enako, saj je prav vsako telo svet zase. Čeprav so zelišča lahko precej učinkovita, pa se vplivi njihovega uživanje največkrat pokažejo šele po določenem času. Skoraj splošno znano je, da metin in kamilični čaj omilita tegobe. Tudi sladki janež, kumina, poprova meta, ozkolistni trpotec in robide omilijo menstrualne težave. Zdravilne rastline za pospeševanje menstruacije so zelena, angelika, koprc, mira in cimet. Staro domače zdravilo je tudi hren. Nastrgamo ga približno za dve žlički ter ga kuhamo v četrt litra rdečega vina, dokler ne zavre. Nato pripravek odcedimo in spijemo. Pomagala pa naj bi tudi bazilika. Dobro žlico bazilike prevremo s skodelico vode, po desetih minutah prevretek odlijemo in še toplega popijemo.

Obstajajo številne teze za ali proti omenjenim navadam, na posameznici pa je, da sama ugotoviti, katera živila ji težave omilijo, katera pa celo povečajo. Ob pojavu hujših in stopnjevanih bolečin pa obiščite ginekologa.

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več