Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Se spominjate, ko ste na lep poletni dan odšli na bazen po ohladitev in vodne užitke, prišli iz vode, želeli užiti nekaj trenutkov na brisački, pa vas je iz polsna prebudil odločen mamin glas Takoj si preobleci mokre kopalke, prehladila si boš ledvice. Prehladila si boš ledvice je bil verjetno mišljen v smislu staknila boš vnetje mehurja. Najsi bo eno ali drugo, kopalk si skoraj nikdar nisem pozabila preobleči. Če upoštevamo besede specializantke urologije, dr. Daše Ćosič, ki nam je pri članku pomagala z nasveti in razlagami, vnetje mehurja ni šala.

Avtor: Andreja Hergula

 

Ni kriv le bazen

Kronično vnetje mehurja se pri ženskah najpogosteje pojavlja v poznih dvajsetih in po petinpetdesetemu letu. Pričakovali bi, da do vnetja pride izključno zaradi bakterijske okužbe, ki jo dobimo v termah, bazenih itn. Kot razloži dr. Ćosićeva, je to res najpogostejša posledica (najpogostejša je okužba z bakterijo E.coli), a obstajajo tudi drugi vzroki. To so lahko kemična vnetja zaradi preobčutljivosti telesa na sestavine higienskih pripomočkov, dolgotrajna uporaba urinskih katetrov, tudi zdravil … Pogoji, ki povečujejo tveganje za vnetje mehurja, so tudi bolezni, povezane z ledvicami, tudi hormoni. Doktorica razlaga, da se bakterije prenesejo iz analnega kanala v sečnico. Do tega lahko pride, če se genitalno področje ne briše pravilno, torej od spredaj nazaj, tudi pri inkontinenci za blato. Zadnjična odprtina in sečnica sta pri ženskah zelo blizu skupaj, sečnica pa je pri pregovorno nežnejšem spolu zelo kratka, meri le od 2,5 do 4 centimetre.

 

Ko tišči, ne zavlačujmo

Še en vzrok za vnetje mehurja je lahko tudi predolgo zadrževanje urina. Kaj je mehur? Je mišica, ta se raztegne, da zadrži urin in se skrči, ko se izprazni. Če predolgo zavlačujemo z obiskom stranišča, se mehur preveč raztegne, zato sčasoma oslabi. Tako v mehurju star urin nenehno zastaja, to pa privede do okužbe.

 

Zakisani smo

Še en vzrok za vnetje mehurja je lahko tudi sodoben način življenja, v mislih imamo prehrano. Ta povzroča zakisanost telesa in ruši ph-ravnovesje našega telesa. Morda lahko potemtakem poskusimo spremeniti prehrano?

 

Otroci lahko slabše jedo

Pri otrocih pa moramo biti še posebej pozorni. Pri njih pa se pojavijo drugačni simptomi, lahko samo povišana telesna temperatura. Poleg tega lahko pride do šibkosti, razdražljivosti, zmanjšanega teka, bruhanja in bolečin pri uriniranju.

 

Raje tuš

Ženske smo nagnjene k temu, da moramo biti urejene in lepe, k temu pa spada tudi zadostna higiena. Vendarle pa nekatere ženske s higieno pretiravajo. Anus in kožo v bližini je dobro le enkrat na dan oprati samo z milom in vodo. Zdravnica odsvetuje pretirano uporabo sprejev za intimno nego ter penečih kopeli. Če izbiramo med tem prhanjem ali namakanjem v kadi, raje izberimo tuš.

 

Ne spirajmo preveč

Kaj pa tuš dvakrat dnevno? »Spiranje spolovila s kemičnimi sredstvi ni priporočljivo, ker v spolovilu živijo tudi dobre klice, ki so del normalne flore in vzdržujejo primerno kislost vagine, ta pa je naravni obrambni mehanizem proti vnetju,« razlaga strokovnjakinja. Doda tudi, da intimni vlažilni robčki niso nič bolj zdravi.

 

Brez mehčalca

Poleg naštetega se priporoča, da se na stranišču obrišemo le z belim toaletnim papirjem, da se umivamo le s toplo vodo in nosimo samo belo bombažno perilo, ki je oprano brez mehčalca, le z blagimi sredstvi. Predvsem pa je treba piti veliko vode. Izogibati se je treba pajkic oziroma zelo oprijetih hlač, saj se s tem ustvarja vlažno in toplo okolje okrog genitalij. Takšnega pa imajo nekatere vrste bakterij rade, zato se razmnožijo. Tega pa si ne želimo, kajne?

 

Umijmo se po njem

Tudi pri spolnem oziroma bolje rečeno pred spolnim odnosom je potrebna t. i. spolna higiena. Pred spolnim odnosom se priporoča umivanje spolnega organa, po njem pa uriniranje, kjer se sečnica izpere. Dogaja se namreč, da se med spolnim aktom v žensko sečnico zanese sluz z bakterijami zunanjega spolovila. Če imajo bakterije na voljo dovolj časa, se razmnožijo in tako pride do vnetja sečnega mehurja. Pri drugih vrstah spolnih odnosov je potrebna posebna previdnost, včasih je vir okužbe tudi zobna gniloba ali vnetje v ustih.

Suhe naj bodo

Od kod pa vsa bojazen zaradi mokrih kopalk? Gre le za to, da vsaka podhladitev, tudi lokalna, vpliva na zmanjševanje imunosti. S tem pa postanemo dovzetnejši za okužbe.

 

Čakajo te antibiotiki

Kdaj nam mora zazvoniti rdeči alarm, da gre za vnetje? Težavo bomo zlahka opazili, ko začutimo bolečino nad sramno kostjo, opazimo pogosto uriniranje, gostejši in temno obarvan urin neprijetnega vonja, pekoče odvajanje vode, močno krčevito bolečino ob koncu uriniranja, lahko tudi kri v vodi (lahko je povišana telesna temperatura). Ob simptomih vnetja sečnega mehurja pojdimo k zdravniku. Ta bo naredil preiskavo urina in začel z antibiotično terapijo.

Test ena, test dva

Za ugotavljanje vnetja zadošča običajen urinski test. Laboranti pa vam s točnejšimi podatki o vnetju lahko postrežejo s testom, imenovanim urikult (dokaže, če so prisotne bakterije v urinu). Če se zgodi, da je ta test pozitiven, opravite še test sanford (opredeli vrsto in število morebitnih bakterij).

 

Četrtini se pojavlja

Da ne bi prišlo do krvavitev, razjed, bolečih spolnih odnosov in drugih nevšečnosti, moramo vnetje nujno zdraviti. Načeloma se po ustreznem zdravljenju zgodba z vnetji zaključi (le četrtini oseb, ki so enkrat zboleli za vnetjem, se ponavlja, lahko celo kronično). Pri določenih osebah lahko pride do kompliciranega vnetja mehurja. To se zgodi pri moških nad 65. letom starosti, pri bolnikih z okvarami sečil, npr. motnjo pretoka seča, lahko pri sladkornih bolnikih. Vnetja pri njih lahko preidejo v bolečo in kronično obliko, a običajno ne povzročijo resnejše nevarnosti.

Nosečnice, pozor

Drugače je pri nosečnicah. Pri njih okužbe potekajo bolj komplicirano in so lahko v skrajnem primeru nevarne tudi za sam plod (večje tveganje za spontani splav ali prezgodnji porod). Zato morajo redno hoditi na preglede urina in po potrebi nemudoma začeti z zdravljenjem.

Seč uide, a to je trenutno

Vnetje mehurja lahko povzroči trenutno stanje, ko pride do uriniranja majhnih količin urina, seč pa lahko tudi uide. Če ni anatomskih vzrokov za inkontinenco, ob ozdravitvi vnetja preneha tudi uhajanje seča. Dr. Ćosićeva pa omeni cistokelo, to je stanje, ko je mehur pri ženskah povešen, kjer prav tako zastaja seč, in – pomembno za našo temo – zviša tveganje za uroinfekt.

 

Pikantne klobasice odpadejo

Če se želite izogniti vnetjem mehurja, potem boste morali odložiti svoje pivce, se izogibati tudi gaziranim pijačam, celo kavi in pekočim klobasicam na žaru oziroma ostrim začimbam, saj te dražeče delujejo na sečni mehur. Pri zdravljenju in preventivi si lahko ob vnetju pomagamo z brusnicami, granatnim jabolkom, probiotiki in borovnicami.

Morda si za zajtrk pripravite mislije s pestjo sušenih brusnic ali jih grizljajte čez dan kar tako. Če ne prenesete okusa brusnic, lahko vzamete tudi tablete z izvlečkom brusnic.

 

Ste vedeli, da

lahko pri človeku sečni mehur zadržuje okrog 900 do 1500 mililitrov seča? Pri odraslem človeku se pojavi potreba po uriniranju, ko je v sečnem mehurju okrog 300 do 500 mililitrov seča. Običajno torej človek urinira na štiri do pet ur oziroma štiri- do petkrat dnevno. (V nosečnosti pa je pogostejše uriniranje normalno.)

 

Ste vedeli, da

prozorni ali rahlo rumeni urin pomeni, da dovolj pijete in ste zdravi? Temno rumena lahko izraža dehidracijo, morda prisotnost zajedavcev. Rožnat urin je lahko simptom bolezni ledvic, prostate, mehurja. Rjavkast urin pomeni težave z jetri, zeleno lahko povežemo s težavami z žolčem, infekcijo sečil, diarejo. Seveda pa se barva urina lahko spremeni zaradi jemanja zdravil oz. določene hrane.

 

 

September, 2014

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več