Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Obdobje klimakterija je bilo v preteklosti obravnavano kot čas številnih neželenih fizioloških sprememb, ki se jim ženska ne more izogniti. Nismo vedeli, kako popuščanje delovanja jajčnikov vpliva na hormonske, telesne in psihične spremembe.

Marija Ocvirk, dr. med, IBCLC, specialistka ginekologije in porodništva

 

Danes pa se s težavami tega obdobja ukvarjajo številni strokovnjaki. V časopisih prebiramo informacije o učinkovitosti in škodljivosti hormonske terapije, o alternativni terapiji, o zdravem načinu življenja. Ugotovili smo že, da je menopavza naraven proces staranja v življenju ženske. Dejstvo je tudi, da vse ženske v tem obdobje ne iščejo zdravniške pomoči. Jih je pa mnogo, ki zaradi težav, povezanih s hormonskimi spremembami v telesu, potrebujejo pomoč, nekatere le svetovanje in nasvet, kako si lahko pomagajo same.

Klimakterij ne nastopi čez noč, je proces, ki se razvija tudi do 10 let ali več. V tem času se upočasni delovanje jajčnikov, tvori se manj hormonov, krvavitve postanejo neredne, nepredvidljive. Najpogostejši in najbolj moteč simptom menopavze so prav gotovo navali vročine. Če se pojavljajo ponoči kot nočno potenje, so še bolj moteči, ker vplivajo na spanje. Tudi drugi znaki menopavze kot so suha nožnica, ohlapno medenično dno, težave s srcem, kožo in z duševnim zdravjem, napihnjenost in pridobivanje na teži, bolečine v sklepih, osteoporoza, rak na prsih ali kje drugje, vplivajo na kakovost življenja.

Nekatere ženske okoli 45. leta, ob nastopu klimakteričnih težav, ne pomislijo najprej na očitni vzrok, saj se jim zdi mnogo prezgodaj. Menopavza se pojavi med 45. in 55. letom. V Sloveniji je povprečna starost ob nastopu menopavze okrog 48 let, vendar se zvišuje, v Evropi je okrog 52 let.

Kako lahko pomagamo? Svetujemo hormonsko terapijo, ki vsebuje progesteron in estrogen, vendar se večina žensk ne odloča za nadomestno hormonsko zdravljenje, v tem primeru jim svetujemo nehormonsko zdravljenje. To vključuje antidepresive, zdrav življenjski slog, uživanje soje in zdravih maščob in vitamina E, zdravo prehrano, redno telesno aktivnost, različne metode sproščanja. Žensko spodbudimo, da posluša svoje telo, kajti njeno telo ter njeno čustveno in duhovno življenje so močno povezani. Najtežje prenaša nevrovegetativne težave, kot so močno potenje in navali vročine. Menopavzalne tegobe lajšamo tudi z akupunkturo, starodavno kitajsko metodo, kjer s pomočjo tankih igel vzpostavimo ravnovesje v telesu. Tudi homeopatija pozna nekaj učinkovin za lajšanje tegob. Poleg tega pomagajo različne tehnike sproščanja, joga, meditacija. Masaža telesa sprošča mišice in je zelo učinkovita in priporočljiva metoda. Še posebej priporočam masažo stopal in shiatsu masažo, kjer masiramo pomembne telesne točke. V Sloveniji imamo tudi enkratne naravne zaklade, ki jih najdemo v številnih zdraviliščih. To so termalne in mineralne vode ter blatne in močvirne obloge, za katere je poznano ugodno sproščujoče delovanje na telo ter poživljajoče delovanje na notranje žleze in s tem na splošno počutje in ohranjanje vitalnosti.

V ZDA so v študiji ugotovili, da so bile ženske med 50. in 65. letom življenja srečnejše in bolj zadovoljne kot v mlajših letih. V tem obdobju so se jim izboljšali odnosi v družini, med prijatelji, s partnerji. Torej tradicionalni pogled, da je menopavza začetek konca, ne drži.

Klimakterij ne pomeni samo težav, odprejo se nove možnosti osebnega razvoja. V nasprotju z mladostjo, ko si ustvarjamo kariero, hišo, družino, se v tem obdobju zopet obrnemo k sebi. V ospredje stopijo druge vrednote, naučimo se sprejemati življenje, svojo življenjsko pot in samega sebe. Življenje se umiri, lažje razumemo druge, pridobimo življenjska spoznanja. V nekaterih tradicionalnih družbah ženske po menopavzi napredujejo na lestvici socialnega ugleda, pridobijo položaj, svobodo, zviša se jim samospoštovanje.

Torej le pogumno vstopajmo v leta modrosti. Spremenimo in izboljšajmo svoje življenje z razumevanjem, ljubeznijo, spoštovanjem sebe in drugih ter uživajmo v odnosih z ljudmi, ki nas obkrožajo.

 

Oktober, 2012

Ne spreglejte

Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več
Vas zanima edinstvena klimatska naprava na trgu, s katero boste varčno ogrevali in hladili prostore ter hkrati prečistili zrak v
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, pri kateri srčna mišica zaradi oslabljenosti ne more dovolj učinkovito poganjati krvi po telesu. Avtorica: Maja
Preberi več
Spondiloartritisi so skupina kroničnih vnetnih revmatskih bolezni, ki si delijo podobno klinično sliko in prizadenejo predvsem hrbtenico in periferne sklepe.
Preberi več
Astma je kronično obolenje dihalnih poti, za katero je značilno astmatsko vnetje, ki je prisotno tako v velikih kot v
Preberi več
Kaj lahko storimo, da preprečimo aterosklerozo, da preprečimo aterosklerotično srčno-žilno bolezen, in kako lahko ukrepamo, da se tako huda dogodka,
Preberi več
Pri raku jajčnikov gre za skupino malignih tumorjev jajčnika, ki se sicer delijo na več tipov ter podtipov. Daleč najpogostejši
Preberi več
Srce je mišična črpalka, ki poganja kri po telesu – tako skozi pljuča, ko omogoča nasičenje krvi s kisikom, kot
Preberi več