Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Obdobje klimakterija je bilo v preteklosti obravnavano kot čas številnih neželenih fizioloških sprememb, ki se jim ženska ne more izogniti. Nismo vedeli, kako popuščanje delovanja jajčnikov vpliva na hormonske, telesne in psihične spremembe.

Marija Ocvirk, dr. med, IBCLC, specialistka ginekologije in porodništva

 

Danes pa se s težavami tega obdobja ukvarjajo številni strokovnjaki. V časopisih prebiramo informacije o učinkovitosti in škodljivosti hormonske terapije, o alternativni terapiji, o zdravem načinu življenja. Ugotovili smo že, da je menopavza naraven proces staranja v življenju ženske. Dejstvo je tudi, da vse ženske v tem obdobje ne iščejo zdravniške pomoči. Jih je pa mnogo, ki zaradi težav, povezanih s hormonskimi spremembami v telesu, potrebujejo pomoč, nekatere le svetovanje in nasvet, kako si lahko pomagajo same.

Klimakterij ne nastopi čez noč, je proces, ki se razvija tudi do 10 let ali več. V tem času se upočasni delovanje jajčnikov, tvori se manj hormonov, krvavitve postanejo neredne, nepredvidljive. Najpogostejši in najbolj moteč simptom menopavze so prav gotovo navali vročine. Če se pojavljajo ponoči kot nočno potenje, so še bolj moteči, ker vplivajo na spanje. Tudi drugi znaki menopavze kot so suha nožnica, ohlapno medenično dno, težave s srcem, kožo in z duševnim zdravjem, napihnjenost in pridobivanje na teži, bolečine v sklepih, osteoporoza, rak na prsih ali kje drugje, vplivajo na kakovost življenja.

Nekatere ženske okoli 45. leta, ob nastopu klimakteričnih težav, ne pomislijo najprej na očitni vzrok, saj se jim zdi mnogo prezgodaj. Menopavza se pojavi med 45. in 55. letom. V Sloveniji je povprečna starost ob nastopu menopavze okrog 48 let, vendar se zvišuje, v Evropi je okrog 52 let.

Kako lahko pomagamo? Svetujemo hormonsko terapijo, ki vsebuje progesteron in estrogen, vendar se večina žensk ne odloča za nadomestno hormonsko zdravljenje, v tem primeru jim svetujemo nehormonsko zdravljenje. To vključuje antidepresive, zdrav življenjski slog, uživanje soje in zdravih maščob in vitamina E, zdravo prehrano, redno telesno aktivnost, različne metode sproščanja. Žensko spodbudimo, da posluša svoje telo, kajti njeno telo ter njeno čustveno in duhovno življenje so močno povezani. Najtežje prenaša nevrovegetativne težave, kot so močno potenje in navali vročine. Menopavzalne tegobe lajšamo tudi z akupunkturo, starodavno kitajsko metodo, kjer s pomočjo tankih igel vzpostavimo ravnovesje v telesu. Tudi homeopatija pozna nekaj učinkovin za lajšanje tegob. Poleg tega pomagajo različne tehnike sproščanja, joga, meditacija. Masaža telesa sprošča mišice in je zelo učinkovita in priporočljiva metoda. Še posebej priporočam masažo stopal in shiatsu masažo, kjer masiramo pomembne telesne točke. V Sloveniji imamo tudi enkratne naravne zaklade, ki jih najdemo v številnih zdraviliščih. To so termalne in mineralne vode ter blatne in močvirne obloge, za katere je poznano ugodno sproščujoče delovanje na telo ter poživljajoče delovanje na notranje žleze in s tem na splošno počutje in ohranjanje vitalnosti.

V ZDA so v študiji ugotovili, da so bile ženske med 50. in 65. letom življenja srečnejše in bolj zadovoljne kot v mlajših letih. V tem obdobju so se jim izboljšali odnosi v družini, med prijatelji, s partnerji. Torej tradicionalni pogled, da je menopavza začetek konca, ne drži.

Klimakterij ne pomeni samo težav, odprejo se nove možnosti osebnega razvoja. V nasprotju z mladostjo, ko si ustvarjamo kariero, hišo, družino, se v tem obdobju zopet obrnemo k sebi. V ospredje stopijo druge vrednote, naučimo se sprejemati življenje, svojo življenjsko pot in samega sebe. Življenje se umiri, lažje razumemo druge, pridobimo življenjska spoznanja. V nekaterih tradicionalnih družbah ženske po menopavzi napredujejo na lestvici socialnega ugleda, pridobijo položaj, svobodo, zviša se jim samospoštovanje.

Torej le pogumno vstopajmo v leta modrosti. Spremenimo in izboljšajmo svoje življenje z razumevanjem, ljubeznijo, spoštovanjem sebe in drugih ter uživajmo v odnosih z ljudmi, ki nas obkrožajo.

 

Oktober, 2012

Ne spreglejte

ceresit vlaga
Zlasti v hladnejših mesecih običajno zračimo premalo. Dejavnosti, ki proizvajajo paro (kuhanje, prhanje, likanje) raven vlage v vašem domu še
Preberi več
Pri nas letno odkrijejo približno 1400 novih primerov raka dojk. Delež primarno razsejanega raka je od 6 do 8 % in
Preberi več
korona testiranje prebolevnost
Smernice in navodila, kako ravnati glede covida-19, se spreminjajo iz tedna v teden. To je dobrodošlo, saj je covid-19 bolezen,
Preberi več
Srčno popuščanje je kronična, praviloma napredujoča bolezen srčne mišice. Gre za okvaro mišičnih celic srca, zaradi katere pride do pešanja.
Preberi več
Za normalno, zdravo vaginalno mikrofloro žensk je značilna zapletena ekologija mikroorganizmov, kjer prevladujejo probiotiki, vrste bakterij iz rodu Lactobacillus. V
Preberi več
V Sloveniji vsako leto odkrijejo 1400 novih primerov raka dojk, od tega je 6 do 8 % primarno razsejanega raka. Ta
Preberi več
Dojenje je za dojenčka najboljša izbira Dojenje je za dojenčka najboljša izbira. Za dojenčka materino mleko predstavlja optimalno prehrano, ki
Preberi več
Brez čakanja, s popolno organizacijsko podporo ter v mreži zanesljivih in strokovnih izvajalcev Oguljena fraza, star pregovor, ki smo ga
Preberi več