Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ste vedeli, da obstaja evropski dan ozaveščanja o srčnem popuščanju? Dan je obeležen z razlogom, saj je srčnega popuščanja v svetu čedalje več, nekateri govorijo že kar o epidemiji. Manjša telesna zmogljivost pri zmerni vadbi in otekanje nog sta prva simptoma. Ni odveč povedati, da je že zaradi tega dvojega treba obiskati zdravnika. Po postavljeni diagnozi pa ne obupati, temveč se pognati na tekmo sami s seboj, kjer boste zmagovalec/-ka takrat, ko bo redna zmerna vadba prišla v navado, zdrave jedi postale stalnica na vašem jedilniku in ko vas bo bolezen omejevala v čim manjši meri. Tako meni tudi kardiolog doc. dr. Miran Šebeštjen, dr. med., ki nam je pri pojasnjevanju tako aktualne bolezni priskočil na pomoč.

Avtor: Andreja Hergula

 

Kratka sapa še ni znak srčnega popuščanja

Kratka sapa še ne pomeni, da nam srce popušča, lahko je simptom drugih bolezni. Srčno popuščanje ni predstopnja srčne kapi, lahko je ravno obratno – da je srčno popuščanje posledica kapi. Srčno popuščanje ne prizadene le srca, temveč celoten organizem. Konkretna anatomska razlaga vzroka bolezni je ta, da srce ne more zagotoviti zadostne količine krvi in s tem kisika, obenem pa tudi hranljivih snovi, potrebnih za delovanje obrobnih organov.

 

Posredno že vpliva

Posumili bi lahko, da na srčno popuščanja vpliva nezdrav način življenja. Vendar pa nezdrav način življenja, razen v redkih primerih ne vodi neposredno v srčno popuščanje. Negibanje in nezdrava hrana prispevata k arterijski hipertenziji, sladkorni bolezni, povišani ravni holesterola v krvi, prekomerni teži, torej dejavnikom tveganja, ki so vsi povezani z boleznimi, le-te pa nato pripeljejo do popuščanja srca.

 

15 minut pa še vedno boli

Lahko sami zaznamo, če nam grozi srčno popuščanje? Lahko. Prvi znak je večinoma zmanjšana telesna zmogljivost pri zmernih telesnih naporih. Naslednji znak je običajno zatekanje nog, ki se pojavi predvsem preko dneva. Če se ti znaki pojavljajo več časa, je nujen obisk zdravnika. Lahko porečete, da se vam včasih zaradi stresa pojavi bolečina v prsih, a je ne označujete kot pretirano nevarne. Po besedah dr. Šebeštjena je »za bolečino v prsih značilno predvsem to, da se pojavlja ob vedno približno enaki fizični obremenitvi in da mine po nekaj minutah počitka« oz. »mine po aplikaciji nitroglicerina (zdravila, ki razširja žile in s tem omogoča večji dotoka krvi in kisika v organe, op. n.) pod jezik, ki ga ima vsak bolnik, ki je že doživel srčni infarkt oz. ima angino pektoris.« »Če bolečina tudi po 15 minutah počitka ali po aplikaciji nitroglicerina ne mine, je potreben takojšnji pregled pri zdravniku.«

 

Športniki? Oni tudi?

Srčno popuščanje lahko prizadene tako mlajše kot tudi starejše. Vzrokov je namreč več: v otroštvu so vzroki srčnega popuščanja prirojene bolezni, v mladosti je vzrok vnetje srčne mišice, v kasnejših letih pa je vzrok najpogosteje miokardni infarkt oz. ishemična bolezen srca ter dolgotrajno in slabo zdravljen povečan arterijski tlak. Da ne boste mislili, tudi športniki se lahko soočijo s srčnim popuščanjem, vzroki in simptomi pa so popolnoma enaki kot pri drugih bolnikih. Na nastanek srčnega popuščanja vplivajo npr. tudi bolezni ledvic, pljuč, slabokrvnost, vnetja, nepravilni ritmi in prekomerno delovanje ščitnice.

 

Iz ene ordinacije v drugo

Preiskave, ki jih mora dati skozi oseba s sumom na srčno popuščanje, so: temeljit klinični pregled, EKG-posnetek, rentgensko slikanje prsnih organov ter biokemične preiskave. Če do tu rezultati ne pokažejo posebnosti, nadaljevanje preiskav ni potrebno. V nasprotnem primeru pa zdravniki opravijo ultrazvok srca. Z njim dokončno potrdijo, za kakšno obliko srčnega popuščanja gre, spoznajo pa tudi vzrok le-tega. Bolnik mora še na slikanje žil na srcu in morda še na druge bolj invazivne preiskave.

 

Sol, sol, sol

Ob postavitvi diagnoze zdravniki poskusijo ublažiti bolezen brez tablet. Omejijo vnos soli in tekočine (da, prav ste slišali, bolniki morajo omejiti tekočino na 1,5–2 litra dnevno), skrbijo za gibanje (redno in zmerno), zmanjšan vnos kalorij in s tem normalno telesno težo. Izogibajo se tudi alkoholu in kajenju.

 

Tablete šele potem

Dr. Šebeštjen razkriva, da so tablete šele naslednja stopnja. Tablete naj bi bile varne in mnogokrat preizkušene, vseeno pa lahko pride do stranskih učinkov, zato je potreben redni nadzor zdravnika. Doda, da je srčno popuščanje v zelo redkih primerih prehodna bolezen, ki se popolnoma pozdravi. Najpogosteje gre za prizadetost srca, ki jo zdravniki omilijo in bolniku povrnejo kakovost življenja in izboljšajo njegovo preživetje.

 

O vožnji, telovadbi, potovanjih se posvetujte z zdravnikom

Res je, da morajo biti bolniki s srčnim popuščanjem telesno aktivni. A pomembno je, da se pred  vadbo raztegnete, da se je lotevate 1–2 uri po lažjem obroku, da vadba ni pretirano eksplozivna. Prenehajte takoj, ko čutite omotico, dušenje, prsno bolečino, mrzel pot. Tudi glede spolne aktivnosti bodite previdnejši. Tudi če potujete, morate paziti na to, da se vmes večkrat pretegnete, v vozilu zavzamete udoben položaj, da nosite kompresijske nogavice in vzamete s seboj potrebna zdravila. Če ste voznik in ste že doživljali aritmijo in omedlevico, se o vožnji posvetujte z zdravnikom (po http://www.alivasesrcepopusca.si/).

 

 

Ste vedeli, da …

… je po besedah dr. Šebeštjena srčnega popuščanja čedalje več zato, ker narašča tudi miokardni infarkt, tega pa znajo že dobro pozdraviti? Obenem pa je več tudi arterijske hipertenzije, ki prav tako vodi do srčnega popuščanja in ni zadovoljivo zdravljena.

… obstaja še več novejših metod zdravljenja pri srčnem popuščanju? To je npr. presaditev krvotvornih matičnih celic, vstavitev podpornih sistemov v levi prekat, vstavitev umetnega srca, zdravljenje z inotropnimi zdravili in presaditev srca. Vendar pa dr. Šebeštjen odgovarja, da je organov za presaditev čedalje manj, bolnikov, ki bi tovrstno zdravljenje potrebovali, pa vse več. Zdravnikov nasvet? Preventiva in preprečevanje dejavnikov tveganja.

… obstaja slovenska spletna stran, ki je v celoti namenjena srčnemu popuščanju? Kliknite na http://www.alivasesrcepopusca.si/ in izvedeli boste več o bolezni ter o tem, kako se z njo vsakodnevno soočati.

 

 

September, 2012

Ne spreglejte

Rak žolčnika in žolčevodov je razmeroma redka bolezen in je bolezen starejših ljudi. Pojavlja se po 50. letu starosti, najpogosteje
Preberi več
Ali ste se kdaj vprašali, kaj so vnetne miopatije in kako vplivajo na zdravje vaših mišic? Ste imeli postavljeno diagnozo
Preberi več
Sladkorni bolniki imajo v krvi previsoko koncentracijo glukoze, zato jo morajo ves čas spremljati in uravnavati. To je bolezen, na
Preberi več
O parkinsonovi bolezni se v zadnjem desetletju kar veliko piše in govori. Še do nedavnega je veliko ljudi to bolezen
Preberi več
Konec septembra je za uslužbence farmacevtskega podjetja Roche potekalo zanimivo predavanje o bolezni, ki je manj poznana. Katja Novak, dr.
Preberi več
Jeseni se s poletnega oddiha vrnejo tudi virusi. Načrte nam hitro prekrižajo smrkanje, kihanje, kašljanje in drugi simptomi prehladnih obolenj.
Preberi več
Trebušne kile so izbočenje trebušnih organov skozi trebušno steno. Lahko so prirojene ali pridobljene. Kila nastane na delih trebušne stene,
Preberi več
Na področju zdravljenja raka dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah, vseskozi potekajo klinične raziskave in prinašajo nova učinkovita zdravila,
Preberi več