Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Krčne žile, kot jih večinoma imenujemo, so pravzaprav poškodovane, razširjene vene spodnjih okončin, ki so dokaj pogosta težava. Ne gre le za estetsko nevšečnost, ampak za obolenje, ki ga je treba zdraviti. Na kakšen način? Kaj se zgodi, če ne ukrepamo? Lahko krčne žile celo preprečimo? Na ta in mnoga druga vprašanja nam je odgovoril primarij mag. Andrej Šikovec, dr. med., specialist kirurg.

Avtorica: Katja Štucin

Zakaj pride do težav v povezavi z venami spodnjih okončin?

Težave z venami spodnjih okončin so davek, ki ga človeštvo plačuje za pokončno hojo. Zaradi te je pot, ki jo mora premagati kri, da se vrne v srce v obratni smeri od težnosti, bistveno daljša. Srce kri le iztiska v arterije, po katerih teče, do vseh delov telesa, nazaj v srce pa se mora kri vračati sama. Srce namreč ne sesa krvi k sebi. Tako mora kri pri stoječem človeku premagati več kot en meter višinske razlike. Seveda se je človek prilagodil na to. V venah so se razvile venske zaklopke, ki delujejo kot lopute in dovoljujejo pretok krvi v smeri proti srcu. Te zaklopke skupaj z mišičnimi črpalkami, ki pri hoji potiskajo kri proti srcu, delujejo tako, da se kri pomika proti težnosti, navzgor v srce. Seveda sta pogoja dva, in sicer dobro delovanje mišičnih črpalk (zdrave mišice spodnjih udov in hoja) ter dobro delovanje zaklopk. Zaradi veliko sedenja, dolgega stanja na mestu in dolgih voženj s prometnimi sredstvi se lahko slej ko prej ena od komponent okvari. K okvari prispevata tudi prekomerna telesna teža in prirojena slabost venskega sistema.

Kakšni so pravzaprav simptomi krčnih žil?

Poleg vidnih izbočenih, zvijuganih in zadebeljenih ven, ki motijo videz, se pojavljajo tudi razširjene modrikaste ali rdečkaste metličaste vene. To je za mlade dame zelo moteče.

Poleg teh, recimo, kozmetičnih težav, pa so prisotne še druge, veliko bolj moteče težave. Občutek težkih in utrujenih nog je začetni simptom, nadaljuje se s srbenjem v področju ven, pekočimi bolečinami in otekanjem. Pri nekaterih se pojavljajo krči, nekateri imajo nemirne noge. Resne težave nastanejo, ko se spremeni barva kože in postane rjava ali pa se pojavita tromboza in vnetje v povrhnjih venah (tromboflebitis). To pa je že resna težava, ki jo je treba zdraviti.

Kakšne metode zdravljenja obstajajo?

Zdravljenje krčnih žil počiva na štirih stebrih: kompresija, zdravila, sklerozacije in operacije. Pred tem pa je treba narediti še nekaj na področju spremembe življenjskih navad, in sicer redukcijo teže, več hoje ali kolesarjenja ter izogibanje vročini. Prvi ukrep, ki ga predlagamo, je nošenje nogavic, ki stisnejo vene in preusmerijo pretok krvi v globoke vene. V začetku je dovolj nositi le preventivne nogavice ali nogavice stopnje kompresije ena, ko pa se pojavijo oteklina, vnetje, kožne spremembe, je treba nositi nogavice stopnje kompresije dve ali več. Večina težav se pojavlja na goleni, zato je že veliko storjeno, če nosite dokolenke.

V kakšnih primerih zadostuje konservativno zdravljenje?

Samo približno 10 % odraslih ženskih nima nobenih znakov bolezni ven, večina pa ima vsaj enega. Večina ne bo potrebovala intervencije. Za te je potrebnih veliko aerobnih dejavnosti, kontrola telesne teže in zdrav način življenja. Nekateri bodo nosili le preventivne nogavice, poleti si bodo pomagali z nekaterimi zdravili, ki lajšajo neprijetne občutke in mazali utrujene, pekoče noge s kremami na osnovi kostanja. Le približno tretjina žensk ali četrtina moških bo potrebovala zdravniško pomoč.

Obstaja tudi zdravljenje s kombinacijo različnih mikroniziranih flavonoidov. Nam lahko poveste malce več o njem?

Flavonoidi so rastlinska barvila, ki se pojavljajo v naravi. Redno jih uživamo s hrano. Vendar so te molekule velike in jih črevo težko vpije oziroma absorbira, zato se jih večina izloči z blatom. Ugotovljeno pa je bilo, da zmanjšujejo vnetni odgovor, ki nastane v kapilarah kože pri povečanem pritisku v venskem sistemu. Ta namreč nastane pri bolezni ven in povzroča težave. Snovi, ki se pojavijo pri vnetju, so odgovorne za večino težav, ki jih občutijo ljudje z boleznijo ven. Farmacevti so z mikronizacijo – pomanjšanjem teh molekul – dosegli, da se vpijejo iz črevesja ter po krvi pridejo do lasnic (kapilar) in preprečijo vnetje. S tem zmanjšajo težave. Vendar krčnih žil ali bolezni ven ne ozdravijo.

Ne nazadnje pa se poslužujete še kirurških metod zdravljenj. V katerih primerih? Kako potekajo?

Kirurgija je edina metoda, ki ima možnost, da pozdravi bolezen ven. Pa še to ne pri vseh in ne popolnoma. Bolniki in zdravniki se odločamo za kirurgijo, ko druge metode ne dosežejo učinka, ki ga želimo. Vsekakor je kirurgija nujna, ko nastopijo resni zapleti. Vnetje povrhnjih ven – tromboflebitis – je že resna težava. Je potencialno nevarna celo za usodne zaplete. Poleg tega je zelo boleča in dolgotrajna nadloga. Otekanje nog, temnejša barva kože, vnetje kože, zatrdela koža in podkožje ter golenska venska razjeda pa so težave, ki zahtevajo najprej pregled pri žilnem specialistu, ultrazvočni pregled in verjetno eno od različnih vrst operacij.

Danes je večina operacij minimalno invazivna, ni potrebno ležanje v bolnišnici, ni potrebna anestezija in bolniki gredo takoj domov. Odsotnost od vsakodnevnih dejavnosti je le 14 dni. Na žalost pa teh modernih metod še ne uporabljajo povsod.

Kakšna je uspešnost zdravljenja, če vzameva v obzir omenjene metode?

Veliko gibanja, izogibanje vročini, sedenju in dolgemu stanju lahko olajša in odloži težave. Nizka telesna teža tudi upočasni napredovanje težav. Nošenje nogavic, ki ustvarjajo pritisk na vene (kompresijo) in zdravila ter mazila prav tako lajšajo težave. Na žalost pa le kirurška metoda omogoča dolgotrajno ozdravitev pri približno 70 % bolnikov. Kirurgija je danes manj agresivna, saj se uporablja moderne znotrajžilne metode (laser itd.), ki ne potrebujejo anestezije in ležanja v bolnišnici. Vrnitev v normalni ritem življenja traja do 14 dni, pri nekaterih pa še manj.

Se krčne žile lahko ponovijo?

Tudi po operaciji se krčne žile po več letih lahko ponovijo. Ponovijo se pri približno 30 % operiranih, vendar ne v tako hudi obliki kot prvotno. Zlasti se ponovijo pri tistih, ki imajo večjo genetsko nagnjenje za razvoj bolezni ven (oba starša s krčnimi žilami) in imajo prekomerno telesno težo.

Za konec, lahko ravnamo preventivno, da do njih sploh ne pride?

Gibanje, še prav posebej hoja in kolesarjenje, so eden od načinov za izboljšanje delovanja ven. Ob tem je tudi krotenje debelosti učinkovitejše. Nošenje kompresijskih nogavic in zdravila lahko lajšajo težave, niso pa še dokazali, da bi preprečili ponovitev krčnih žil.

Ne spreglejte

Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več