Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Poleti, ko nastopijo topli in vroči dnevi, imajo bolniki s krčnimi žilami bolj izražene težave zaradi slabega pretoka krvi po venah. Takšne težave ima vsaka druga ženska in vsak četrti moški. Kronična venska bolezen nastane zaradi okvare venskih zaklopk, zaradi česar kri v venah zastaja, v njih se poveča pritisk. Bolezen zajema cel spekter okvar na venah in se pogosteje pojavi, če je prisotna pri ožjih družinskih članih ali če opravljamo poklic, ki zahteva dolgotrajno sedenje ali če pri delu stojimo. Bolezen je pogostejša pri debelih ljudeh in se lahko pojavi ali poslabša v nosečnosti. Nastanka kronične venske bolezni ne moremo preprečiti, s preventivnimi ukrepi pa lahko težave olajšamo in preprečimo napredovanje.

Prim. asist. Jana Govc Eržen, dr. med., spec. družinske medicine, vodja OE Zdravstvene postaje Vojnik – Dobrna, nacionalna koordinatorka za preventivo bolezni srca in ožilja

 

Kdaj pomislimo na kronično bolezen ven?

Najpogostejše težave, ki jih opazijo bolniki pri kronični venski bolezni, so: bolečine v nogah, občutek težkih in nemirnih nog, krči in otekanje nog. Pogosto opazijo spremembe na koži, ki postane temneje obarvana, srbeča in trda na otip. Razširjene vene se lahko pokažejo kot drobne, pajčevini podobne žilice ali kot razširjene in izbočene krčne žile. Če ne ukrepamo, lahko bolezen napreduje vse do nastanka golenjih razjed, vnetja ven in venske tromboze. Ti zapleti lahko pomembno vplivajo na kakovost življenja, zmanjšajo delovno sposobnost in lahko vodijo v invalidnost.

 

Kaj lahko naredimo za boljše zdravje ven?

Preventivni ukrepi

Noge vam bodo hvaležne, če se boste izogibali vročini. Bolnikom s krčnimi žilami ne priporočamo obiska bazena z vročo vodo, savne, kjer temperatura presega 32 °C. Najpomembnejše za zdravje ven je gibanje, ki spodbuja delovanje mišic nog in s tem tudi venske črpalke. Priporočljiva je hoja po mehki podlagi. Če opravljate sedeče ali pretežno stoječe delo, izkoristite vsak trenutek za hojo ali pa preprosto krožite s stopali. Poskrbite za udobno obutev, pete na čevljih naj ne bodo višje od 4 cm. Oblačila naj bodo udobna in ne pretesna. Tudi na potovanju poskrbite za postanek z avtomobilom in se razgibajte, večkrat se sprehodite med vožnjo z letalom. Če ste čezmerno hranjeni ali debeli, poskrbite za zmanjšanje telesne teže in opustite kajenje, če kadite. Ko počivate, naj bodo noge dvignjene nad višino srca. Nikoli ne sedite s prekrižanimi nogami.

 

Zdravljenje

O načinu zdravljenja se odločamo glede na stopnjo kronične venske bolezni. Vsem bolnikom svetujemo preventivne ukrepe. Večini bolnikov svetujemo uporabo kompresijskih povojev ali nogavic, saj se na ta način zmanjša raztezanje obolelih ven in izboljša pretok krvi po njih. Prav tako večini bolnikov svetujemo uporabo venoaktivnih zdravil. Koristna za izboljšanje pretoka krvi po venah je strokovno izvedena limfna drenaža. Blagodejno učinkuje prhanje z mlačno vodo od prstov na nogah navzgor proti srcu in nežna masaža nog z geli ali mazili, ki ugodno učinkujejo na zmanjšanje otekline nog, vnetja in bolečine.

Če se pojavijo bolečine in otekanje nog, srbenje, krči ali celo razjeda na nogah, mora bolnik obiskati osebnega zdravnika, ki ga bo napotil k ustreznemu specialistu zaradi nadaljnjega zdravljenja. Napredovalo obliko kronične venske bolezni zdravimo s sklerozacijo, pri kateri v veno vbrizgana snov povzroči zlepljenje in zaporo vene, s kirurškimi metodami, z uporabo laserske ali radijsko-frekvenčno energije. Metodo zdravljenja je treba izbrati individualno in v soglasju z bolnikom.

Zdravju nog je treba nameniti več pozornosti in jih večkrat dobro pregledati, predvsem pa je treba opazovati svoje telo in ukrepati takoj, ko se pojavijo težave. Krčne žile so kronična bolezen in zaradi tega zdravljenje traja celo življenje. Z zdravljenjem želimo preprečiti poslabšanje bolezni.

 

Maj 2015

Ne spreglejte

Trebušne kile so izbočenje trebušnih organov skozi trebušno steno. Lahko so prirojene ali pridobljene. Kila nastane na delih trebušne stene,
Preberi več
Na področju zdravljenja raka dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah, vseskozi potekajo klinične raziskave in prinašajo nova učinkovita zdravila,
Preberi več
Rak dojk je najpogostejši rak pri ženskah. Pri nas zboli skoraj 1.600 žensk na leto, v večini primerov se to zgodi
Preberi več
Prehransko dopolnilo - izraz, ki ga srečamo že skoraj na vsakem koraku. Pa v resnici vemo, kakšen mora biti izdelek
Preberi več
Parkinsonova bolezen je druga najpogostejša nevrodegenerativna bolezen, takoj za alzheimerjevo. Je progresivna in kronična, nastopi pa kot degeneracija dopaminskih nevronov
Preberi več
V starosti oziroma že kar po 55. letu je večja možnost, da v očesu pride do okvare rumene pege ali
Preberi več
Ste si pri športu poškodovali kolenske vezi? Morda čakate na operacijo sprednje križne vezi in vas zanima kako poteka poseg?
Preberi več
So se vam pojavile ostre bolečine v sklepu? Se ob izvajanju aktivnosti samo še poslabšajo? Ali veste, zakaj vam otekajo
Preberi več