Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Bolezni srca in ožilja so velika težava javnega zdravstva tudi v Sloveniji, saj so najpogostejši vzrok smrti, njihov delež pa iz leta v leto narašča. Srčno popuščanje se v naše življenje pogosto prikrade popolnoma neopazno, zato bolniki kot tudi zdravniki začetne znake tega obolenja pogosto spregledajo. A prav hitro prepoznavanje znakov srčnega popuščanja omogoča, da bolnik čim prej dobi ustrezno zdravljenje in da se njegovo zdravstveno stanje dodatno ne poslabša.

Avtor: Andreja Košir

 

Kaj je srčno popuščanje?

Srce je zagotovo ena najpomembnejših mišic v našem telesu. Čeprav je velika kot naša pest, pa opravlja zelo pomembno nalogo, saj mora vsem tkivom in organom zagotoviti dovolj hranilnih snovi in kisika. Ko smo telesno dejavni, se potrebe našega telesa po kisiku močno povečajo, zato mora srce kri črpati hitreje, kar zanj pomeni še dodatno obremenitev. O srčnem popuščanju govorimo takrat, kadar srce ne zmore več načrpati dovolj krvi, da bi z njo oskrbelo celoten organizem. Treba se je zavedati, da se lahko prav vsako srčno obolenje razvije v kronično popuščanje srca.

 

Število bolnikov s srčnim popuščanjem v zadnjih letih narašča. Eden od pomembnih vzrokov za naraščanje števila bolnikov s srčnim popuščanjem je zagotovo staranje prebivalstva. Po podatkih naj bi kar 10 % ljudi, starejših od 70 let, trpelo za srčnim popuščanjem. V Sloveniji naj bi bilo približno 40.000 bolnikov s popuščanjem srca, vsako leto pa naj bi zabeležili približno 6.000 novih primerov.

 

Vzroki

Vzrok za srčno popuščanje je lahko pravzaprav vsako akutno srčno obolenje. Najpogostejši vzroki so zožanje koronarnih arterij, arteroskleroza, srčni infarkt, vnetje srčne mišice, nekoliko manj pogosto pa do njega pride zaradi povišanega srčnega tlaka, bolezni zaklopk, kardiomiopatije (bolezni srčne mišice), prirojene srčne bolezni, sladkorne bolezni, nekaterih motenj srčnega ritma, bolezni ščitnice, čezmernega pitja alkohola in/ali jemanja drog ter zaradi nekaterih oblik kemoterapije. Srčno popuščanje pogosto odkrijemo relativno pozno. Določena obolenja lahko trajajo tudi več let, preden se razvijejo v kronično srčno popuščanje.

 

Kako prepoznati srčno popuščanje?

Bolnike z blagim srčnim popuščanjem pogosto mučijo večja utrujenost, zmanjšana telesna zmogljivost (močno jih utrudi že hoja v hrib ali po stopnicah). Bolniki tožijo tudi zaradi občutka dušenja v mirovanju, pogosto pa je prisotno tudi otekanje spodnjih okončin in trebuha, ki kaže na že napredovalo obliko srčnega popuščanja. Ljudje, ki jih prizadene srčno popuščanje, lahko pri sebi opazijo, da imajo hladne okončine, ponoči morajo pogosteje na stranišče, pomodrijo jim ustnice, uhlji in nos.

 

Srčno popuščanje je treba nujno zdraviti, saj nezdravljeno srčno popuščanje zelo zmanjša kakovost posameznikovega življenja, napredovale oblike pa pripeljejo celo do odpovedi srca. Pravočasno odkrivanje in ustrezno zdravljenje sta torej zelo pomembna. Znaki srčnega popuščanja se pogosto prekrivajo z drugimi bolezenskimi stanji, zato mora zdravnik, ki sumi na srčno popuščanje, opraviti laboratorijske preiskave, rentgenogram pljuč, ehokardiogram in radioizotopske preiskave, včasih pa je treba za to, da zdravnik lahko postavi končno diagnozo, opraviti še slikanje srčnih votlin (kateterizacija srca), slikanje koronarnih žil (koronarografija) in biopsijo srčne mišice (gre za odvzem dela tkiva, ki ga natančno pregledajo pod mikroskopom).

 

Zdravljenje srčnega popuščanja

V večini primerov gre pri srčnem popuščanju za kronično bolezen, ki je ne moremo pozdraviti. Če zdravnik želi, da je zdravljenje uspešno, mora k vsakemu bolniku pristopiti individualno.

 

Zdravila, s katerimi zdravimo srčno popuščanje, delimo na zdravila, ki zavirajo napredovanje bolezni, in na zdravila, ki lajšajo simptome in znake srčnega popuščanja. Med zdravila, ki zavirajo napredovanje bolezni, prištevamo zaviralce angiotenzinske konvertaze (ACE) in antagoniste angiotenzinskih receptorjev. Obe vrsti zdravil pomagata razširjati krvne žile in posledično zniževati krvni tlak. Ta zdravila prav tako skrbijo za boljšo presnovo srčnomišičnih celic in tako preprečujejo brazgotinjenje tkiva v srčni mišici. V isto skupino zdravil pa uvrščamo še zaviralce beta receptorjev, ki upočasnjujejo srčni utrip, izboljšujejo presnovo v srčnomišičnih celicah in tako poskrbijo za boljše delovanje srca.

 

Med zdravila, ki lajšajo simptome in znake srčnega popuščanja, pa spadajo antagonisti aldosterona (gre za blage diuretike), digoksin (primeren za bolnike s srčnim popuščanjem ter hitrim in nerednim srčnim utripom), diuretiki (pomagajo odstraniti presežek tekočine iz telesa ter tako zmanjšati otekline ter posledično olajšati težave z dihanjem) in nitrati (razširijo srčne žile, zmanjšujejo obremenjenost srca in porabo po kisiku).

Zelo pomembno je, da bolniki zdravila jemljejo redno in v skladu z navodili svojega zdravnika specialista. V nekaterih primerih, kot sta na primer koronarna bolezen in bolezen zaklopk, je potreben tudi kirurški poseg, s katerim bolniku naredijo obvode okrog zoženih srčnih žil oziroma popravijo ali zamenjajo obolelo srčno zaklopko.

 

Potrebna je sprememba življenjskega sloga

Pri zdravljenju srčnega popuščanja je zdrav življenjski slog zelo pomemben. Bolniki naj omejijo vnos soli na do 2 g dnevno. Zaradi soli namreč zastaja voda v telesu. Pomembno je, da bolniki hrano pripravljajo sami in se izogibajo že pripravljeni hrani, juham iz vrečk in različnim slanim prigrizkom.

 

Prav tako je pomembno, da bolniki omejijo pitje velikih količin tekočine. Prepogosto pitje namreč poveča otekanje in poslabša težave z dihanjem. Bolniki morajo v tem primeru povečati odmerek diuretikov, ki jim bodo pomagali, da se znebijo odvečne tekočine. Bolniki, ki so pri omejevanju pitja zelo dosledni, lahko močno izboljšajo simptome srčnega popuščanja in zelo zmanjšajo jemanje diuretikov oziroma jih v nekaterih primerih celo ne potrebujejo več. Bolniki morajo resnično upoštevati, koliko tekočine jim bo priporočil njihov zdravnik specialist.

 

Pomembno je, da bolniki s srčnim popuščanjem spremenijo tudi svoje prehranjevalne navade. Še posebej tisti, ki imajo povišan holesterol, naj se izogibajo mastni hrani. Tudi ostale razvade, kot sta kajenje in čezmerno uživanje alkohola, negativno vplivajo na zdravstveno stanje bolnikov s srčnim popuščanjem. Prav tako je tudi prav, da bolniki, ki imajo težave s čezmerno telesno maso, poskusijo shujšati, saj odvečni kilogrami le še dodatno obremenjujejo srce. Pomembno je, da se bolniki hujšanja ne lotevajo sami, ampak pod zdravniškim nadzorom.

Tudi redna telesna dejavnost zelo pomaga pri izboljšanju zdravstvenega stanja bolnikov s srčnim popuščanjem. Zanje je še zlasti primerna zmerna aerobna aktivnost, na primer kolesarjenje, hoja in plavanje. Intenzivnejšim oblikam vadbe pa naj se bolniki s srčnim popuščanjem izogibajo, saj se lahko njihovo stanje še poslabša. Bolniki naj se pred izvajanjem katerekoli oblike telesne dejavnosti posvetujejo s svojim zdravnikom in dosledno upoštevajo njegova navodila. Bolniki, pri katerih se je razvilo srčno popuščanje, lahko ob upoštevanju vseh zdravnikov priporočil še vedno živijo zelo kakovostno življenje.

 

September 2013

Ne spreglejte

Rak žolčnika in žolčevodov je razmeroma redka bolezen in je bolezen starejših ljudi. Pojavlja se po 50. letu starosti, najpogosteje
Preberi več
Ali ste se kdaj vprašali, kaj so vnetne miopatije in kako vplivajo na zdravje vaših mišic? Ste imeli postavljeno diagnozo
Preberi več
Sladkorni bolniki imajo v krvi previsoko koncentracijo glukoze, zato jo morajo ves čas spremljati in uravnavati. To je bolezen, na
Preberi več
O parkinsonovi bolezni se v zadnjem desetletju kar veliko piše in govori. Še do nedavnega je veliko ljudi to bolezen
Preberi več
Konec septembra je za uslužbence farmacevtskega podjetja Roche potekalo zanimivo predavanje o bolezni, ki je manj poznana. Katja Novak, dr.
Preberi več
Jeseni se s poletnega oddiha vrnejo tudi virusi. Načrte nam hitro prekrižajo smrkanje, kihanje, kašljanje in drugi simptomi prehladnih obolenj.
Preberi več
Trebušne kile so izbočenje trebušnih organov skozi trebušno steno. Lahko so prirojene ali pridobljene. Kila nastane na delih trebušne stene,
Preberi več
Na področju zdravljenja raka dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah, vseskozi potekajo klinične raziskave in prinašajo nova učinkovita zdravila,
Preberi več