Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Za ljudi je nevaren visok krvni tlak, saj lahko privede do srčno-žilnih bolezni, infarkta. Pri nizkem krvnem tlaku ali hipotenziji pa nas tovrstne težave s srcem najverjetneje ne bodo obremenjevale. Nizek krvni tlak (če je človek sicer zdrav) v nasprotju z visokim namreč omogoča človeku dolgo, a povedano po resnici, malce manj prijetno življenje. Zakaj je tako in kako počutje izboljšati, nam bo pomagal pojasniti prof. dr. Rok Accetto z oddelka za kardiologijo Kliničnega oddelka za hipertenzijo v Bolnišnici dr. Petra Držaja.

Avtorica: Andreja Hergula

Nekaj anatomije

Najprej nekaj anatomije: naše srce črpa kri skozi krvne žile z namenom, da vsako celico oskrbi s kisikom iz pljuč in hranljivimi snovmi. Z vsakim utripom se srce skrči, nato potisne kri v arterije in jo prenese po celotnem telesu. Kri se vrne v srce po venah. Stene arterij so zelo gibljive, saj se z utripom srca rahlo razširijo. Tako sprejmejo dotok krvi.

Srce v eni uri načrpa kar 260 litrov krvi

Krvni tlak uravnavajo možgani in ledvice. Zanimata nas dve vrsti tlaka, to sta sistolični in diastolični tlak. Prvi je tlak, ko srce potisne kri po žili, drugi pa tlak, ko srce počiva. Naše srce lahko v mirujočem stanju utripne 4320-krat na uro, v tem času pa načrpa kar 260 litrov krvi.

Pri vsakem drugačen

O normalnem krvnem tlaku ne moremo govoriti v konkretnih številkah, saj vsak organizem tlak doživlja drugače. Tlak torej lahko variira znotraj širokih meja. Pri vsakem posamezniku se tlak čez dan povsem naravno dviga in spušča, glede na to, kako obremenjeno je srce.

Pri drobnih ženskah nizek tlak pogost

Glavni krivec za nizek tlak leži v konstituciji človeka, ki pa je seveda gensko pogojena. Za nizkim krvnim tlakom trpijo predvsem mladi ljudje in ženske (predvsem tiste z drobnejšo postavo), vsakodnevno pa se morajo soočati s simptomi, ki niso med najprijetnejšimi, muči jih vrtoglavica, kolobarji pod očmi, utrujenost, slabša zmožnost koncentracije, omotica, motnje vida, tesnoba, znojenje, včasih pa lahko pride tudi do omedlevice.

Naj ne vstaja

Če se boste znašli ob človeku, ki pred vami omedli, veste, kako mu pomagati? Vsekakor mu ne dovolite, da vstane na noge, ko se zave. Postavite ga v vodoraven položaj, mu dvignite vznožje, ugotovite, ali obstaja krvavitev ali poškodba glave, če bolnik ne diha, začnimo postopek oživljanja ter pokličimo nujno medicinsko pomoč.

Glasba ga zniža

V splošnem velja, da se pritisk zniža ponoči, med spanjem, ko poslušamo mirno glasbo, v sproščenem stanju. Obratno pa se pritisk poveča čez dan, pri kajenju, med telesnimi napori, ko smo nemirni, pod stresom ali živčni in kadar je hladno.

Srce deluje pri športu tudi do petkrat intenzivneje

Stanje nizkega krvnega tlaka (nizek tlak namreč ni bolezen) lahko izboljšamo. Tabletke, ki obstajajo na voljo za zviševanje krvnega tlaka, na dolgoročno zdravje ne vplivajo pozitivno, zato nanje pozabimo. Zateči se moramo k nefarmakološkim načinom pomoči. Dr. Accetto zdravorazumsko svetuje, da je najboljši zdrav življenjski slog s poudarkom na redni športni aktivnosti. Jutranja telovadba ob odprtem oknu ali pa izmenično tuširanje z vročo in mrzlo vodo nista potrebni, če je le prisotna redna športna aktivnost ne glede na zvrst. Če vam povemo, da pri telesni aktivnosti naše srce deluje petkrat intenzivneje, je podatek še toliko bolj motivacijski, kajne?

Soliti ali ne soliti

Čeprav se moramo preslani hrani v preveliki meri izogibati, je dejstvo, da se z malce več soli v prehrani zviša nizek krvni tlak. Sol namreč poveča volumen krvi. Tudi kakšna kavica bo pomagala (brez pretiravanja, seveda). Včasih je koristno popiti nekaj tekočine in simptomi nizkega tlaka bodo izzveneli. Prekomerno pitje tekočine ni dovoljeno le pri določenih bolezenskih stanjih. Vsekakor pa se izogibajmo dolgotrajnemu ležanju, iz postelje vstajajmo počasi, med spanjem si vzglavnik malce dvignimo.

S starostjo se tlak dvigne

Včasih slišimo o tem, da naj bi ljudje, ki v mladosti trpijo za nizkim krvnim tlakom, v starosti doživeli preobrat v smislu povišanega krvnega tlaka. Po besedah dr. Accetta so te domneve neutemeljene, dejstvo pa je, da se s starostjo krvni tlak rahlo poviša pri vsej populaciji.

Hribolazci, raje na nižje hribe

Kljub temu da nizek tlak ni bolezen, se mora oseba s temi simptomi zavedati določene omejenosti v smislu opravljanja določenih dejavnosti ali poklicev. Človek s hipotenzijo naj se vsekakor izogiba delu na višini. Enako velja tudi za osebo, ki trpi za previsokim krvnim tlakom, saj tako kot hipotonik tudi hipertonik lahko trpi za vrtoglavicami. Poleg tega naj omenimo tudi dejstvo, da lahko osebe, ki trpijo za nizkim krvnim tlakom in rade hodijo v hribe, na višini 1500 do 1800 metrov rade dobijo napad omotice in kratkotrajne nezavesti. V takih primerih je potrebna previdnost ali pa izogibanje visokim goram.

Večina nosečnic ga ima

Večina nosečnic se spopada z nižjim krvnim tlakom. Ne gre za bolezen, gre le za stanje, ki ni nevarno. Hormoni namreč zmehčajo tkiva, popusti tudi napetost v venah. Do 24. tedna nosečnosti krvni tlak rahlo pade, tik pred porodom pa se vrne na začetno vrednost.

Kot rečeno, stanje ni nevarno. Bolj nevarno je stanje, ko nosečnica trpi za visokim krvnim tlakom, preeklampsijo, za katero so značilni izpad vidnega polja, zamegljen vid, močan glavobol, spremenjeno čustveno stanje, občutek kronične bolečine v zgornjem delu trebuha ali žlički in okvare notranjih organov.

Hipotenzija pa je lahko tudi simptom bolezni

Do zdaj smo govorili o hipotenziji, ki ni nevarna in je prisotna pri zdravem človeku. Treba pa se je zavedati, da obstajajo hipotenzije, ki so posledica nevarnih stanj. Nekatere so npr. akutnega značaja in so izraz notranjih ali zunanjih krvavitev ali dehidracije. Znižan krvni tlak se lahko pojavi kot posledica jemanja določenih zdravil, npr. zdravil proti visokemu krvnemu tlaku, zdravil za odvajanje vode, pomirjeval itn. Tudi pri motenem delovanju srca, npr. pri miokardnem infarktu ali sepsi, boleznih živčevja, infekcijskih boleznih in celo pri sladkorni bolezni se lahko krvni tlak občutno zniža.

Bolj kot nizek nas mora skrbeti visok tlak

Sicer pa zdravnik dr. Accetto opozarja na dejstvo, da nas nizek krvni tlak, ki ni pogojen z omenjenimi bolezenskimi in drugimi stanji, ne sme preveč obremenjevati. Za delovanje srca je koristen in ne povzroča drugih bolezenskih stanj. V nasprotju s tem pa bralce opozarja na obraten problem, previsok krvni tlak, ki se dandanes pojavlja že pri otrocih! Bodisi da trpite za nizkim bodisi za visokim krvnim pritiskom, redno se gibajte, za to navdušite tudi svoje malčke, omejite prehranjevanje v verigah s hitro prehrano, pitje sladkih pijač in se s pomočjo avtogenega treninga ali na kak drug način zoperstavite vsakdanjemu stresu.

Ste vedeli, da …

pred merjenjem krvnega tlaka ne pijemo čaja, kave ali pijač, ki vsebujejo kofein? Najmanj eno uro pred merjenjem krvnega tlaka ne smemo kaditi ali uživati sredstev, ki vsebujejo nikotin. Medtem ko nam zdravnik meri krvni tlak, se potrudimo sprostiti roko ter dihati enakomerno.

rožmarin, korenčkov sok, pelod, morske alge, matični mleček, olje pšeničnih kalčkov, ostrige preprečujejo nizek krvni tlak?

Ne spreglejte

Ob diagnozi rak dojk se bolnicam sesuje svet. Takrat potrebujejo resno obravnavo in prave informacije ter človeški pristop zdravstvenega osebja,
Preberi več
Delovanje mišic je tesno povezano z živčevjem. Po živcih se prevajajo električni impulzi, ki mišicam signalizirajo krčenje. Iz osrednjega živčevja
Preberi več
Osteoporoza se pojavi brez znakov in opozoril, bolniku pa zelo zmanjša kakovost življenja. Nevarna je predvsem zaradi visokega tveganja za
Preberi več
Avtor: Doc. dr. Mija Blaganje, dr. med. Kaj je zdrs medeničnih organov? Zdrs medeničnih organov, z drugim izrazom prolaps, je
Preberi več
Redno odvajanje blata je ključno za ohranjanje zdravega prebavnega sistema. Vendar pa se pri nekaterih posameznikih pojavijo težave z zaprtjem,
Preberi več
Ste že slišali za spondilolistezo? Morda ste imeli postavljeno diagnozo in vas zanima kaj pričakovati na poti do okrevanja? Kako
Preberi več
Rak žolčnika in žolčevodov je razmeroma redka bolezen in je bolezen starejših ljudi. Pojavlja se po 50. letu starosti, najpogosteje
Preberi več
Ali ste se kdaj vprašali, kaj so vnetne miopatije in kako vplivajo na zdravje vaših mišic? Ste imeli postavljeno diagnozo
Preberi več