Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Končno je napočil čas, ko bo v vaš dom prišel pasji mladiček! Mladiček gre lahko iz legla, ko dopolni 8 tednov starosti. Ker potrebuje red pri hranjenju, sprehodih, igri in počitku, je dobro, da takrat vzamete dopust ali imajo otroci šolske počitnice. Tako boste najhitreje kužka navadili na pravila obnašanja v novem domu.

 

Verjamem, da ste izbrali mladička, ki najbolje ustreza vašemu življenjskemu slogu, je primeren za bivanje v vašem stanovanju ali hiši in ki se ga veselijo vsi člani vaše družine. Če ste se odločili, da bo kuža bival zunaj, ste zanj že pripravili ustrezno velik pesjak z uto. Naj spomnim, da mladički do šestega meseca starosti ne smejo biti privezani na verigi (30. člen Pravilnika o zaščiti hišnih živali).

 

Mladiček ni igračka!

Če so v hiši otroci, jih poučite o pravilnem ravnanju s psičkom. Naučite jih, kako pravilno dvigniti mladička, ga nesti in se igrati z njim. Vlečenje za uhlje, rep in tačke je za mladiča boleče, vtikanje prstkov v oči in smrček pa neprijetno. Kuža se bo nekaj časa umikal, potem pa se bo branil z zobmi! Psi imajo otroke običajno izredno radi in se med njimi splete veliko prijateljstvo in zaupanje.

 

Prevoz v novi dom

Najudobnejši prevoz mladička je seveda z avtomobilom. V avtomobilu mora biti prijetna temperatura tako za vas kot tudi mladička. Priporočljivo je, da mladiček dve uri pred vožnjo ne dobi hrane. To bo zmanjšalo možnost bruhanja med vožnjo, kajti tudi psom je med vožnjo lahko slabo. Poskrbite, da bo pot v novi dom prijetna in varna. Zato mladičku manjše pasme zagotovite kletko, ki jo namestite v prostor za noge za sprednjim sedežem. Hkrati nam ta namestitev omogoča stalen nadzor nad mladičkom. Tudi mladičku bo lažje, ker nas bo videl, slišal in vohal v svoji neposredni bližini.

Za pse večjih pasem je primerna kletka, ki jo namestite v prtljažni del avtomobila. Le-ta mora imeti naravno svetlobo in dovolj svežega zraka  (9. člen Pravilnika o zaščiti hišnih živali).  Med potniškim in prtljažnim delom avtomobila namestite mrežo. Za prevoz na zadnjem sedežu avtomobila so na voljo različne oprsnice, ki se pripenjajo na varnostni pas. Da bo dno kletke bolj udobno, ga obložite z odejo ali drugo pralno podlago. Kuža bo manj pogrešal svojo pasjo družino, če se boste z vzrediteljem dogovorili, da vam da kos odeje, na kateri je ležala pasja mama in ostali mladički. Tudi prve noči naj ima mladiček to odejo na svojem ležišču.

 

Postanki med dolgo potjo

Če je pot dolga, se moramo večkrat ustaviti. Privoščimo mu nekaj požirkov vode in kratek sprehod po svežem zraku (ne po žgočem soncu in v hudem mrazu!). Pazite, da vam mladič ne pobegne iz avtomobila! Izogibajte se naročilu pasjega mladiča po pošti. Tako potovanje (potovanje z vlakom, letalom) povzroči hud stres ali celo šok mladiča.

 

Priprava doma na prihod »žverce«

Tudi v novem domu morate opraviti nekaj priprav na prihod mladega nadebudneža.

 

Moja posteljica!

Ležišče naj bo prave velikosti, udobno in enostavno za vzdrževanje. Postavite ga v mirnejši  kot, vendar v vaši bližini (ne na oddaljenem, temnem hodniku). Mladiček naj ima pregled nad prostorom. Prav tako naj ležišče ne sme biti na prepihu ali v neposredni bližini grelnih teles (peči, radiatorji). Kot ležišče lahko uporabimo tudi prenosno kletko, v kateri smo kosmatinca pripeljali domov. V njej se bo počutil varnega, ker je podobna brlogu. Košare raje ne kupujte, saj jo bo mladič hitro zgrizel. Pogosto se lastniki mladičev poslužujemo ustrezno velike kletke, ki je namenjena razstavnim psom. V njo lahko namestite prijetno ležišče, igračke ter posodico z vodo in podlogo za opravljanje potrebe. Ko se mladič odpravi k počitku, kletko zapremo in se v njej počuti varno.

Prav tako ga v kletko lahko zapremo čez noč ali ko gremo po krajših opravkih iz stanovanja. S tem preprečimo raziskovalne pohode  in si prihranimo marsikatero nevšečnost. Zavedati se moramo, da mladiček ne sme biti v kletki ves čas zaprt in sam. Pred odhodom od doma ga nahranimo in peljimo na sprehod, da opravi potrebo. Če so v prostoru po tleh lončki z rožami, jih začasno umaknite, da jih mladič na raziskovalnem pohodu ne prevrne, razgrize in se z njimi zastrupi. Tudi zavese so lahko zelo zanimive. Če ne želite, da bi mladič prehajal iz prostora v prostor ali so v bližini stopnice, po katerih bi lahko padel, priporočam, da na prehod namestite snemljivo pregrado. Najpogosteje uporabljamo tiste, ki so namenjene varovanju otrok pred stopnicami.

 

Kje bom pa lulal?

Ker bo tovrstnih nesreč v začetku zagotovo kar nekaj, odstranite preproge. Na sobno čistočo je treba mladiča takoj navaditi. Še preden gre v stanovanje ali hišo, ga peljemo v/na prostor, ki bo namenjen temu opravilu. To naj bo travnata ali s peskom prekrita površina v bližini našega domovanja. Nikakor naj to ne bo otroško igrišče!

V bližino ležišča lahko namestite podlogo za opravljanje potrebe v stanovanju, ker včasih ni časa priti do zunanjega »stranišča«. To se še zlasti rado zgodi, ko se z mladičkom v stanovanju igramo. Mladiček do 3 mesecev starosti  zdrži brez opravljanja potrebe le 2 uri.

Ne pozabite, da bo po vsakem pitju in obroku hrane mladič opravil potrebo (malo ali veliko). Izkoristite to in ga odnesite ven na prostor, namenjen tem opravilom. Za dobro opravljeno »delo« ga ne pozabite pohvaliti in pocrkljati, dajte mu ustrezen priboljšek in se z njim  poigrajte.

Če se zgodi »nesreča«, se ne jezite in ne karajte mladiča. Hitro pospravite in očistite z detergentom, da ne bo več vonja, ki bi privabljal na novo tovrstno početje. Če mladiča zalotite pri delu, ga hitro odnesite na prostor, ki je namenjen temu. Tik preden greste spat, mladička peljite na sprehod, da ponoči ne bo jokal, ker ga tišči lulat.

 

Srbijo me zobki!

Po tretjem mesecu starosti bo mladiček začel menjati mlečne zobe za stalne in v tem času bo iskal »žvečkote«. Zato že pred prihodom domov postavite na ležišče igračke, ki so namenjene žvečenju po mili volji. Izberite primerno velike in varne igračke. Poškodovane igrače odstranite, saj je nevarno, da mladič pogoltne delce. Ko se kuža z zobmi spravi nad pohištvo, blazino ali odejo, mu moramo preusmeriti pozornost. Pokličemo ga in ko priteče, mu z njegovo igračo preusmerimo pozornost igro. Ne pozabite, da naše roke in prsti niso pasja igračka.

 

Lačen sem!

Vzreditelj naj vam pove, s katero hrano je hranil mladiče in kolikokrat dnevno. Danes so to običajno pasji briketi, ki so namenjeni določenim starostnim skupinam in celo pasmam psov. Hrane v novem domu ne smete takoj zamenjati, saj to lahko povzroči prebavne motnje. Količino hrane določite na osnovi navodil proizvajalca in izgleda mladička. Mladiči še nimajo razvitega občutka sitosti in se zaradi tega hitro prenajejo. Mladič mora imeti stalno na voljo zadostno količino sveže vode. Mladička naj hranijo vsi člani družine, ob določeni uri in na določenem mestu. Človeška hrana ni primerna za prehrano psov zaradi prevelike količine soli in začimb.

 

Kje so mama, bratci in sestrice?

Ko gre mladič iz legla, je to zanj hud udarec, ker ostane sam v popolnoma neznanem okolju s popolnimi tujci. Tudi če smo se odločili, da bo kuža živel zunaj v pesjaku, ga je prve dni  priporočljivo imeti v svoji bližini. Prve noči bo mladiček cvilil. Da to preprečimo, lahko ob svojem ležišču pripravimo ležišče z visokimi stranicami, kar bo preprečilo nočne sprehode in lužice. Ko začne cviliti, ga s tihim nagovarjanjem potolažimo in pobožamo. Ne jemljimo ga z ležišča.

 

Zdravje in nega

Psiček naj bi bil do osmega tedna starosti že enkrat cepljen proti kužnim boleznim. Prav tako bi moral imeti odpravljene notranje zajedavce. O tem ima vzreditelj potrdilo. Če to še ni bilo narejeno, se z mladičkom odpravite do veterinarja v vašem kraju in se z njim dogovorite o potrebnih preventivnih ukrepih. Glede na pasmo psa, ki ste jo izbrali, boste s kosmatincem imeli različno veliko opravka. O negi psa ste se zagotovo že pozanimali pri vzreditelju, pasjem frizerju ali veterinarju. Opravljajte jo redno in vestno, da bo vaš kuža lep in zdrav.

 

Tako sem utrujen!

Tako dojenčki kot tudi pasji mladički potrebujejo veliko počitka. V začetku bo vaš kuža večino dneva prespal. Ko se bo spočil, pa ga bo kar razganjalo od energije in bo vaš od smrčka do repa in nazaj. V tem času se z njim poigrajte in ga peljite na krajši sprehod. Izogibajte se stopnic, saj mladiček še nima razvitega gibalnega sistema.

 

April, 2012

Ne spreglejte

Beseda alergija izhaja iz grščine in pomeni “reagirati drugače”. Alergija je preobčutljivostna reakcija  telesa na določeno snov - alergen. Reakcijo
Preberi več
Pri hepatobiliarnih rakih gre za raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov. V jetrih se lahko pojavita dve obliki raka:
Preberi več
Poznamo veliko vrst revmatskih bolezni. Med seboj se razlikujejo po simptomih, znakih, bolezenskem dogajanju, diagnostiki in zdravljenju. Pri skoraj vseh
Preberi več
Zobni aparat invisalign
Čudovit nasmeh lahko postane tudi eden vaših najboljših atributov, ki vam dvigne samozavest in poskrbi, da se boste dobro počutili
Preberi več
Multipla skleroza je kronična avtoimunska bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Gre za propadanje ovojnice živčnih vlaken, vzroki za to bolezen
Preberi več
Črevesje je zelo kompleksen organ in obsega celo mrežo živčnih celic. To omrežje je po svoji zgradbi prav tako zapleteno
Preberi več
Poporodno obdobje je za žensko čas, v katerem se srečuje z vrsto sprememb. Telo je v stanju preobrazbe in iskanju
Preberi več
Nova normalnost, v kateri živimo danes, pred nas postavlja velik izziv. Življenjski tempo postaja vse hitrejši in vsak dan se
Preberi več