Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Raziskave kažejo, da je pri bolnikih s celiakijo in kronično diarejo pogosto okvarjeno tudi delovanje trebušne slinavke. Tem pacientom lahko pri odpravljanju simptomov pomaga zdravljenje z nadomestnimi prebavnimi encimi.

Celiakija je kronična bolezen tankega črevesa, ki se razvije zaradi preobčutljivosti na gluten.

Najpogostejše težave so:

  • pogosto odvajanje obilnega, mastnega blata, ki ima neprijeten vonj,
  • padanje telesne teže,
  • napet trebuh,
  • bruhanje,
  • utrujenost, slabo razpoloženje,
  • bledica kože in sluznic.

Zdravljenje je zelo enostavno, hkrati pa zelo zapleteno. Bolnik mora iz svoje prehrane črtati vsa živila, ki vsebujejo gluten. Torej stroga brezglutenska dieta, ki traja vse življenje. Vendar se pogosto dogaja, da imajo lahko bolniki s celiakijo navkljub strogi brezglutenski dieti, kronično drisko. Za omenjeno težavo naj bi bilo krivo pomanjkanje prebavnih encimov, ki jih proizvaja trebušna slinavka.

Ali je vzrok res pomanjkljivo delovanje trebušne slinavke, je zanimalo tudi znanstvenike sheffieldske bolnišnice iz Velike Britanije. Zato so 259 bolnikom s celiakijo izmerili količino izločenega encima elastaza-1. S tem testom se namreč da enostavno in natančno ugotoviti, če in kako močno je okvarjeno delovanje trebušne slinavke. Bolniki s celiakijo, vključeni v raziskavo, so bili stari od 35 do 84 let.

Kar četrtina je bila takšnih, ki so se držali predpisane diete, vendar jih je kljub temu pestila  kronična diareja. Zato so jim uvedli zdravljenje z nadomestnimi prebavnimi encimi. Kmalu po začetku jemanja nadomestnih prebavnih encimov se je vsem bolnikom stanje normaliziralo. Pred zdravljenjem so imeli diarejo večkrat na dan, po uvedbi prebavnih encimov pa so začeli odvajati normalno blato. S tem so znanstveniki ne le potrdili, da je za prebavne težave bolnikov s celiakijo krivo pomanjkanje encimov trebušne slinavke, pač pa tudi, da se jih da preprosto in hitro odpraviti z ustreznimi odmerki nadomestnih prebavnih encimov.

Za prebavo vedno potrebujemo encime!

Kadar trebušna slinavka ne deluje pravilno in tako povzroča simptome, kot so driska, napenjanje, vetrovi, bolečine v trebuhu ali celo izgubljanje telesne teže, moramo encime nadomeščati z zdravili. Lipaza je encim trebušne slinavke, ki cepi maščobe v glicerol in maščobne kisline in tako omogoča presnovo maščobe. Pogosto se niti ne zavedamo, koliko maščob zaužijemo ter kakšne so s tem povezane potrebe po tem encimu. Znano je namreč, da za prebavo enega grama maščob potrebujemo 1.000-2.000 enot lipaze. Za preprost zajtrk iz ovsenih kosmičev z lončkom sadnega jogurta in nekaj oreščki potrebujemo vsaj 15.000 enot lipaze, za sendvič z dvema rezinama puste salame in mastnega sira pa vsaj 30.000 enot lipaze.

V mikropeletih so encimi s posebno oblogo zaščiteni pred delovanjem želodčne kisline, po prehodu v bolj bazično okolje dvanajstnika pa se ta obloga raztopi in sprosti delovanje encimov.

Če zaradi simptomov sumite, da bi lahko imeli celiakijo, se o tem posvetujte s svojim izbranim zdravnikom. Ta vas bo po potrebi poslal na nadaljne preiskave.

Če imate dodatna vprašanja o celiakiji, če želite izvedeti, kako poteka diagnosticiranje in zdravljenje, se lahko po nasvet in pomoč obrnete tudi na Slovensko društvo za celiakijo, Ljubljanska ul. 5, 2000 Maribor, ki ima podružnice v vseh večjih mestih v Sloveniji, ali pa obiščete njihovo spletno stran www.drustvo-celiakija.si.

Tam vam bodo znali tudi svetovati glede dietne prehrane (kje jo lahko kupite, kako pripravljati okusne in zanimive jedi), povabili vas bodo na redna srečanja z zanimivimi predavanji in druženjem ali pa posredovali publikacije s strokovnimi članki, spiski dovoljenih živil in ostalimi koristnimi informacijami, ki lajšajo življenje obolelih za celiakijo.

Zanimivost

Trebušna slinavka je prebavna žleza, ki meri od 12 do 15 centimetrov. Težka je od 50 do 120 gramov in je hruškaste oblike. Žlezo sestavljajo acinusi, ki izdelujejo prebavne encime in otočne celice, ki proizvajajo hormone. Trebušna slinavka izloča prebavne encime v dvanajstnik, hormone pa v krvni obtok. Trebušna slinavka ima torej dvojno vlogo: izloča inzulin in druge hormone, kar 85 % odstotokov žleze pa je namenjeno izločanju zelo koncentrirane raztopine natrijevega bikarbonata in prebavnih encimov. Le-ti razgrajujejo maščobe, ogljikove hidrate in beljakovine. Ob pomanjkljivem delovanju trebušne slinavke in eksokrini insuficienci pankreasa (EIP) pride do velike okvare in izgube acinusov, ki zato izločajo le še majhne količine prebavnih encimov. Posledično je najbolj motena presnova maščob, saj jih presnavlja le encim lipaza. Beljakovine in ogljikove hidrate presnavljajo tudi drugi črevesni encimi.

Ne spreglejte

Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več
Vas zanima edinstvena klimatska naprava na trgu, s katero boste varčno ogrevali in hladili prostore ter hkrati prečistili zrak v
Preberi več
Srčno popuščanje je bolezen, pri kateri srčna mišica zaradi oslabljenosti ne more dovolj učinkovito poganjati krvi po telesu. Avtorica: Maja
Preberi več
Spondiloartritisi so skupina kroničnih vnetnih revmatskih bolezni, ki si delijo podobno klinično sliko in prizadenejo predvsem hrbtenico in periferne sklepe.
Preberi več
Astma je kronično obolenje dihalnih poti, za katero je značilno astmatsko vnetje, ki je prisotno tako v velikih kot v
Preberi več
Kaj lahko storimo, da preprečimo aterosklerozo, da preprečimo aterosklerotično srčno-žilno bolezen, in kako lahko ukrepamo, da se tako huda dogodka,
Preberi več
Pri raku jajčnikov gre za skupino malignih tumorjev jajčnika, ki se sicer delijo na več tipov ter podtipov. Daleč najpogostejši
Preberi več
Srce je mišična črpalka, ki poganja kri po telesu – tako skozi pljuča, ko omogoča nasičenje krvi s kisikom, kot
Preberi več