Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Aromaterapija postaja vse bolj prepoznavna oblika alternativne medicine, ki temelji na holističnem pristopu do človekovega zdravja in dobrega počutja. Predpostavlja, da bolezni nastanejo zaradi  porušenega energijskega ravnovesja v telesu, ki ga ponovno vzpostavimo s pomočjo eteričnih olj, ki so srce aromaterapije in imajo številne pozitivne učinke na naše fizično in psihično počutje, če jih le znamo pravilno izbrati in uporabljati. Verjetno bo še nekaj časa preteklo, preden bo tradicionalna medicina roko podala aromaterapiji, vendar že danes številne raziskave pričajo v prid njeni učinkovitosti. O modrostih aromaterapije in praktični uporabi eteričnih olj je z nami spregovorila Melani Kovač, certificirana aromaterapevtka, ki se je izobraževala na Aroma akademiji v Zagrebu in ima večletne izkušnje z vodenjem delavnic in s svetovanjem na področju aromaterapije. Je avtorica knjig A quick guide to essential oils ter Essential oils of India, predvsem pa strastna raziskovalka eteričnih olj in njihovih vplivov na zdravje in počutje.

Avtor: Alja Gogala

Modrost aromaterapije se je oblikovala skozi tisočletja, ki so prinašala vedno nova odkritja o pozitivnih učinkih dišečih rastlin in zelišč na zdravje in psihično počutje, danes pa se uporablja tudi v ajurvedi in tradicionalni kitajski medicini. Začetek sodobne aromaterapije kot jo poznamo danes,  sega v leto 1920, ko je njeno poimenovanje oblikoval francoski kemik René-Maurice Gatefossé, ki je po nesreči v laboratoriju opeklino ozdravil s pomočjo eteričnega olja sivke.

Danes je v Franciji aromaterapija veja uradne medicine. Izvajajo jo zdravniki, ki so po zaključenem študiju medicine opravili izobraževanje za aromaterapevte in lahko predpisujejo eterična olja. V Veliki Britaniji je precej uveljavljena klinična uporaba aromaterapije, v kombinaciji z masažami in drugimi oblikami terapije. Pri nas je aromaterapija žal še vedno na začetku, vsaj kar se tiče njene uporabe v medicini in ni uradno priznana oblika terapije oziroma certificirana kot sistem izobraževanja. Nanjo še vedno gledamo kot na ezoterično pomoč, kljub temu pa vedno več ljudi posega po aromaterapevtskih znanjih za osebno uporabo in na človeka pomoč pri izboljšanju počutja. »Pri nas se najpogosteje eterična olja uporabljajo v izparilnikih za izboljšanje počutja, v masažnih oljih, oljih za obraz ali telo, za lokalna vtiranja, na primer v primeru išiasa ter za inhalacijo, če ima nekdo težave z dihali. Uporabljamo jih tudi v pomoč pri čiščenju prostorov, za razkuževanje prostorov, v milih in parfumih. Vendar pa v Sloveniji ne poznam primera, ko bi zdravnik pri zdravljenju posegel tudi po aromaterapiji, se pa to pogosteje dogaja na Hrvaškem,« dodaja Melani Kovač.

Za uspešno uporabo aromaterapije je nujno tudi medicinsko znanje: »Vsako eterično olje ima svojo kemično sestavo in deluje, zato je nujno potrebno znanje o zdravstvenem stanju posameznika. Eterična olja imajo zelo koncentrirano sestavo in lahko zdravju tudi škodijo. Nekatera eterična olja lahko višajo ali nižajo krvni tlak oziroma so neprimerna za epileptike. Ker imajo nekatera eterična olja podobno sestavo kot hormoni, lahko porušijo tudi naše hormonsko ravnovesje, zato je priporočljivo, da njihovo uporabo predpiše zdravnik,« poudarja Melani Kovač.

Kako deluje aromaterapija?

Raziskovalci, ki proučujejo delovanje aromaterapije, so prišli do odkritij, da vdihavanje eteričnih olj spodbuja del možganov, ki je povezan z vonjem in nato znamenje pošlje v limbični sistem v možganih, ki nadzira čustva in prikliče spomine. Celoten proces povzroči, da se sprostijo kemikalije, zaradi katerih se oseba počuti bolj sproščeno in umirjeno.

Previdno pri izbiri in uporabi eteričnih olj

Eterična olja so bistvo aromaterapije in imajo številne pozitivne učinke, vendar pa je pomembno, da jih znamo pravilno izbrati, predvsem pa uporabljati. Danes lahko kakovostna eterična olja dobimo tudi pri nas, obstajajo pa tudi znamke domačih proizvajalcev. »Kakovostno eterično olje se mora nahajati v temni steklenički in na etiketi vsebovati tudi latinski naziv. Pomembno je, da se cene različnih eteričnih olj med seboj razlikujejo, saj so nekatera olja precej dražja od drugih. Seveda pa morajo biti eterična olja tudi kemotipizirana, kar pomeni, da so natančno označene različne vrste eteričnih olj, na primer različne vrste evkaliptusa, ki imajo tudi različne načine delovanja,« opozarja Melani Kovač.

Preden pričnemo uporabljati eterična olja, je priporočljivo, da se o njih dobro pozanimamo ali obiščemo delavnico, kjer bomo spoznali načine njihove uporabe, učinke in v kakšnih primerih uporaba eteričnih olj ni priporočljiva. »Še posebej moramo biti pazljivi, ko eterična olja uporabljamo pri otrocih. Zanje je veliko bolj primerna uporaba hidrolatov, ki se pridobivajo v postopku destilacije eteričnih olj in so veliko bolj nežni. Pri dojenčkih bo še posebej blagodejna kopel s sivko, ki obnovi kožo in pomaga pri pleničnih izpuščajih, mešanica sivke in kamilice pa bo v pomoč pri kolikih,« dodaja Melani Kovač.

Eterična olja nikoli ne nanašamo neposredno na kožo

Melani Kovač meni, da se danes eterična olja pogosto uporabljajo nepravilno, še posebej v kozmetični industriji: »Najpogostejša napaka pri uporabi eteričnih olj so prevelike količine. Eterična olja imajo zelo koncentrirano sestavo in jih je treba uporabljati v majhnih količinah. Treba je tudi vedeti, da vsa olja niso primerna za uporabo v kozmetičnih izdelkih, na primer cimet, ki draži kožo, vendar ga kljub temu v kozmetični industriji zelo pogosto uporabljajo. Eteričnih olj nikoli ne nanašamo neposredno na kožo, z izjemo sivke, ker lahko povzročajo draženje,« še opozarja.

Psihoaromaterapija – z eteričnimi olji nad depresijo

Psihoaromaterapija je posebna veja aromaterapije in temelji na vedenju, ki so ga s pridom uporabljali že starodavni Egipčani in Grki, in sicer, da lahko nekateri vonji pozitivno vplivajo na naše razpoloženje,  nas pomirijo, pomagajo pri nervozi, izboljšujejo zbranost in izboljšajo delovanje duševnih funkcij. Tudi danes nekatere raziskave kažejo, da eterična olja delujejo protidepresivno in pozitivno vplivajo na naša čustva. »Veliko eteričnih olj deluje kot hormon sreče serotonin, uravnovešajo centralni živčni sistem in delujejo protistresno, še posebej citrusi. V tujini eterična olja ponekod uporabljajo tudi v bolnišnicah in domovih za ostarele, kjer so kot posledico zaznali upad jemanja antidepresivov. V Nemčiji na primer zdravniki predpisujejo zdravilo proti depresiji, izdelanem iz eteričnega olja sivke, ki ima izjemen učinek na razpoloženje. Na Japonskem eterična olja uporabljajo tudi v podjetjih, kjer z njihovo pomočjo povečajo koncentracijo zaposlenih,« pravi Melani Kovač in dodaja: »Če želite dvigniti razpoloženje, si v izparilnik kanite eterično olje sivke, citrusov ali cvetlične vonjave, če ste žalostni, pa rimsko kamilico.«

Ker imajo eterična olja močan vpliv na našo psiho, je njihova uporaba priporočena tudi za poporodno depresijo ali kot komplementarna oblika terapije pri težjih boleznih. »Eterična olja delujejo izrazito protistresno in antidepresivno. Uporabimo jih lahko vedno, ko želimo dvigniti razpoloženje, tudi če posameznik trpi za težjo obliko bolezni,« dodaja Melani Kovač.

Seveda pa nas lahko prijetne vonjave eteričnih olj tudi zavedejo in v trgovinah povečajo količino naših nakupov. Mešanice eteričnih olj, ki spodbudijo nakup, so sicer skrivnost, njihova uporaba pa je ponekod celo prepovedana. »Eterično olje cimeta in vanilje povezujemo z dobrim počutjem in obdarovanjem, oba pa delujeta tudi kot afrodiziak. Zato bomo verjetno potrošili več, če jih uporabljajo v trgovinah,« opozarja Melani Kovač.

S pomočjo aromaterapije do znanja

Uporaba eteričnih olj naj postane obred za vse tiste, ki veliko časa preživijo za knjigami, še posebej pri otrocih, ki imajo težave pri opravljanju izpitov. Z vonjem citrusov bomo krepili našo koncentracijo, učinkoviti pa bodo tudi nežni vonji začimb in lesni vonji, na primer evkaliptus globulus, pri čemer v izparilnik kanemo največ tri kapljice eteričnega olja. Melani Kovač predlaga preprosto zvijačo, ki bo otrokom pomagala pri usvajanju šolskih izzivov: »Priporočljiva je uporaba vedno enake mešanice eteričnih olj v izparilniku, ko se otrok uči. Enak vonj naj ima pri sebi tudi med opravljanjem šolskih obveznosti, saj mu bo tako pomagal, da se spomni snovi.«

Za vsako težavo se najde aroma

S praktično uporabo aromaterapije si lahko olajšamo kar nekaj težav, če le posežemo po pravih eteričnih oljih, svetuje Melani Kovač:

Migrenski glavoboli

Neprijeten glavobol lahko preprečimo, če v izparilnik ali na robček kanemo nekaj kapljic eteričnega olja citrusov, poprove mete, rožmarina ali bazilke. Če nas je glavobol že napadel, je zaradi močnega vonja eteričnih olj bolj primerna priprava blagodejne kopeli za noge.

Menstrualne težave

Pri menstrualnih težavah nam bo v veliko pomoč Gerania, ki lajša predmenstrualne simptome, spodbuja delovanje limfnega sistema, pospešuje cirkulacijo in pripomore k hormonskemu ravnovesju in za katero Melani Kovač meni, »da jo preprosto mora imeti vsaka ženska.«

Težave z zanositvijo

Pri težavah z zanositvijo nam bo v pomoč vrtnica, ki blagodejno vpliva na ženske reproduktivne organe in hormonsko ravnovesje, deluje protistresno, hkrati pa spodbuja premikanje spermijev. Eterično olje vrtnice uporabimo tako, da ga kanemo v izparilnik oziroma ga uporabljamo v masažnem olju.

Krepitev imunskega sistema v hladnejšem obdobju

Timijan je zelo močan stimulans, ki krepi imunski sitem, nas greje in zaradi drobne strukture hitro pride v telo. V zimskem obdobju nam bo pomagal tako, da si njegovo eterično olje nakapamo na vato in vstavimo v čevlje ali pa ga uporabljamo v izparilniku. Na imunski sitem in pljuča pozitivno vplivajo tudi lesni vonji, kot so cedra, evkaliptus globulus, cipresa, bor in cimet ter začimbe, ki spodbujajo kroženje krvi. Citrusi delujejo nežno, hkrati pa so zelo močan antiseptik, ki učinkovito

 

 

 

Ne spreglejte

Ste že slišali za izraz hepatobilarni rak? Gre za tri vrste rakavih bolezni: raka jeter, raka žolčnika in raka žolčevodov.
Preberi več
Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več