Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Narava nam ponuja na tisoče rastlin. Če jih poznamo, lahko mnoge od njih izkoristimo v svoj prid. S pomočjo najnovejših znanstvenih raziskav se številne rastline uporablja za preprečevanje, zmanjšanje ali zdravljenje različnih zdravstvenih težav. Izraz fitoterapija združuje naravo in sodobne znanstvene raziskave, ki so v prid človeku.

Avtor: Saša Vrbančič

 

Človek je skozi zgodovino nabiral, uporabljal in raziskoval delovanje različnih zdravilnih rastlin. Učil se je na lastnih napakah in uspehih. Različne kulture so razvile povsem svoje načine zdravljenja. In če je zahodni svet za kratek čas pozabil na uporabo zdravilnih rastlin, se sedaj vetrovi obračajo nazaj k naravi. Bodimo modri in se ponovno naučimo samozdravljenja.

 

Rastline zdravijo

Dejstvo je, da so v zdravilnih rastlinah prisotne aktivne kemične spojine, imenovane aktivne učinkovine, ki so učinkovite pri zdravljenju telesnih in duševnih težav človeka in ki so dejansko najbolj učinkovite, če so izvlečki rastlin, ne pa umetno pridobljene posamezne učinkovine. To je nenazadnje dokazala tudi sodobna znanost.

Tehnološko izpopolnjeni procesi izdelave in analitične metode, ki jih danes uporabljajo pri gojenju rastlin in izdelavi fitoterapevtskih izdelkov, omogočajo nadzor nad kakovostjo končnih izdelkov, ne glede na to, ali so iz suhih ali svežih izvlečkov ter v obliki tablet, kapsul, tinktur ali izvlečkov. Tudi načini uporabe so prilagojeni današnjemu času, ki človeku nudijo preprosto in učinkovito uporabo.

 

Vsaka rož’ca ima svoj namen

V Sloveniji razvrščamo zdravilne rastline v štiri kategorije, in sicer H, Z, ZR in ND. Zdravilne rastline, ki so razvrščene v skupino H (hrana), so najbolj široko dostopne, saj so registrirane kot prehranski dodatki. Zaradi tega prihaja do tega, da imamo veliko ponudnikov, kakovost pa je včasih močno vprašljiva. Glede kakovosti lahko preverimo v slovenski bazi prehranskih dodatkov P3, ki je prosto dostopna. Naslednja skupina je Z, kar pomeni zdravila. Dostopnost teh zdravilnih rastlin je omejena na lekarne, naberemo pa jih lahko tudi sami, vendar moramo paziti pri njihovi uporabi in poznati določene zakonitosti, predvsem učinkovanja v kombinaciji z zdravili. Tretja kategorija je ZR. To so zdravilne rastline, katerih uporaba zahteva poseben nadzor. Na koncu je še kategorija ND. To so zdravilne rastline, katerih zdravilska uporaba ni dovoljena, najdemo pa jih med homeopatskimi pripravki.

Pri najbolj dostopni fitoterapiji se uporabljajo rastline z blagim do zmernim delovanjem in s širokim in varnim terapevtskim obsegom, ki so mnogo manj agresivne kot sintetična zdravila.

Način uporabe

Fitoterapija je pri lažjih obolenjih lahko prva izbira, pri bolj zapletenih in hujših oblikah, če ni dovolj močna, pa dopolnilno zdravljenje, menijo strokovnjaki s tega področja.

Tako kot pri sinteznih je treba tudi pri zdravilih rastlinskega izvora natančno prebrati navodila. Vsa zdravila, tudi tista iz zdravilnih rastlin, jemljimo, ko je to res potrebno!

Spoznajmo delovanje fitoterapevtskih izdelkov 

Marijanca Bahar, diplomirana kemičarka in refleksoterapevtka, meni: »Uporaba fitoterapevtskih pripravkov je varna in učinkovita, še posebej, če uporabljamo kakovostne izdelke. Tudi za kapljice se ljudje pogosteje odločajo. Včasih pa moramo biti pozorni tudi na medsebojno delovanje, uporabljamo lahko do štiri samostojne rastline ali pa uporabimo učinkovito mešanico že pripravljenih rastlin. Prav tako pa nekatere zdravilne rastline učinkujejo na zdravila, ki nam jih je predpisal zdravnik, zato je zelo pomembno, da zdravniku povemo, da uživamo tudi zdravilne rastline,« še doda gospa Bahar.

Še vedno se zdravniki in farmacevti pri nas raje odločajo za svetovanje in predpisovanje sintetičnih zdravil. Morda tudi zato, ker o učinkovanju zdravil rastlinskega izvora nimajo dovolj informacij in potrebnih znanj. Prav nasprotna praksa pa je v nekaterih drugih evropskih deželah, kjer uporaba izdelkov naravne medicine že prevladuje pri preventivnem zdravljenju in pri samostojnem ali dopolnilnem zdravljenju razširjenih kroničnih bolezni današnjega časa. Za marsikatero težavo ni zdravila, ampak samo lajšanje simptomov. Izkoristimo veliko moč rastlin, ker lahko zdravijo tudi takšne težave ob splošni spremembi načina življenja.

 

Za ženske …

Včasih so imeli v vsaki večji vasi modro žensko, ki je poznala zakonitosti narave od zdravilnih zelišč, raznih masaž do vedenja o porodu in še kaj se najde. Znanje je prehajalo iz roda v rod. Ljudje so vedeli, komu zaupati in na koga se obrniti, da jim bo pomagal lajšati zdravstvene težave.

 

Rman in ognjič sta pri zdravju žensk zagotovo na prvem mestu. Delujeta in uravnavata menstruacijo in sploh ognjič odpravlja bolečine med njo. Vsaka od nas se je že kdaj v življenju srečala z vnetjem mehurja. Zlata rozga je zmagovalka, ko je treba zdraviti sečne poti. Dodamo ji lahko še ostale čistilce, kot so njivska preslica, breza in pirnica, pa tudi regrat in kopriva.

 

Jetrom rečemo tudi telesna kemična tovarna. V njih nastaja žolč, ki je udeležen pri prebavi. Sem se steka kri iz vranice, trebušne slinavke in tankega črevesa. Predelujejo hranila in stranske proizvode prebave hrane. Zanje lahko odlično poskrbimo s fitoterapevtskimi izdelki. Lahko jih razvajamo z mešanico, ki je sestavljena iz štirih odličnih čistilcev jeter: artičoka, pegasti badelj, črna redkev in sojin lecitin. Lahko uporabimo samo pegasti badelj ali pa samo artičoko, če imamo poleg tega še težave s kožo, poiščemo repinec. Smiselno je uporabljati kapljice, saj so v tem primeru aktivne učinkovine najlažje dostopne telesu.

Pri šentjanževki, če jo uporabljamo pri blažji depresiji, moramo biti pozorni, ker močno zmanjša učinkovitost nekaterih zdravil, med drugim tudi oralnih kontraceptivov.

 

Ste v stresu?

Prijetne rastline, ki uravnavajo naš sistem, so oves, melisa, meta, žajbelj in rožmarin. Pri spopadanju s stresom nam učinkovito pomaga tudi sibirski ženšen, poleg tega pa je zmožen še številnih drugih ugodnih vplivov. Zelo dobro ga pozna kitajsko zdravilstvo, učinkovine pa so potrdili še marsikje. Uporabljajo ga za spodbujanje imunskega sistema, za izboljšanje psihične zmogljivosti in preprečevanje stresa pred izpiti. Priporoča se ga tudi za otroke, ki se težko spopadajo s testi ali s šolo. Varuje pa tudi pred zastrupitvijo po stiku s strupenimi kemikalijami (tudi pegasti badelj) ali radioaktivnem sevanju. Pri njegovi uporabi morajo biti previdni tisti, ki imajo povišan krvni tlak. Kot zanimivost pa naj povemo, da po zadnjih raziskavah sibirski ženšen prekaša celo viagro in še naraven je, lahko pa ga uživata oba – moški in ženska.

 

Prednosti kapljic pred drugimi oblikami izdelkov

Fitoterapevtski izdelki so na voljo v različnih oblikah: zdravilni čaji, kapsule, tablete, tinkture ali izvlečki v rastlinskem glicerinu. Predvsem otroci in starejši bodo lažje uživali kapljice, saj imajo velikokrat težave s požiranjem tablet. Poleg tega je tekočina v primerjavi s tabletami in kapsulami kar 90-odstotna (pri tabletah in kapsulah je le 20- do 30-odstotna), kar pomeni hitrejše učinkovanje. Poudarimo pa lahko tudi možnost individualnega odmerjanja.


Zanimivost

Razlike med zdravili rastlinskega izvora in sintetičnimi zdravili

Rastlina ali njen del je vir fitoterapevtskih zdravil. Zdravila rastlinskega izvora navadno delujejo širše, a blažje. Prav zaradi takšnega delovanja so prijaznejša telesu, saj imajo manj nezaželenih stranskih učinkov, kar pa ne pomeni slabše učinkovitosti. Učinkovine sintetičnih zdravil so pridobljene s kemičnim procesom in nato vgrajene v farmacevtsko obliko, ki omogoča dobro absorpcijo in biorazpoložljivost s čim manjšimi stranskimi učinki. Osredotočena so na eno področje in močnejša v svojem delovanju.

Uživajmo zdravilne sadove narave, ki nam jih nudi fitoterapija danes, uporabljajmo jih v svoj prid.  

 

Marec 2013

Ne spreglejte

Rak žolčnika in žolčevodov je razmeroma redka bolezen in je bolezen starejših ljudi. Pojavlja se po 50. letu starosti, najpogosteje
Preberi več
Ali ste se kdaj vprašali, kaj so vnetne miopatije in kako vplivajo na zdravje vaših mišic? Ste imeli postavljeno diagnozo
Preberi več
Sladkorni bolniki imajo v krvi previsoko koncentracijo glukoze, zato jo morajo ves čas spremljati in uravnavati. To je bolezen, na
Preberi več
O parkinsonovi bolezni se v zadnjem desetletju kar veliko piše in govori. Še do nedavnega je veliko ljudi to bolezen
Preberi več
Konec septembra je za uslužbence farmacevtskega podjetja Roche potekalo zanimivo predavanje o bolezni, ki je manj poznana. Katja Novak, dr.
Preberi več
Jeseni se s poletnega oddiha vrnejo tudi virusi. Načrte nam hitro prekrižajo smrkanje, kihanje, kašljanje in drugi simptomi prehladnih obolenj.
Preberi več
Trebušne kile so izbočenje trebušnih organov skozi trebušno steno. Lahko so prirojene ali pridobljene. Kila nastane na delih trebušne stene,
Preberi več
Na področju zdravljenja raka dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah, vseskozi potekajo klinične raziskave in prinašajo nova učinkovita zdravila,
Preberi več