Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Homeopatija je celostna oblika dopolnilne, komplementarne ali naravne medicine, katere namen je zdraviti človeka kot celoto in ne le njegovih telesnih simptomov. Homeopatska načela izvirajo že iz zdravstvenih metod starih Grkov in Rimljanov. 

Nekaj več o položaju homeopatije v Sloveniji nam je povedala sogovornica Tanja Šegula, mag. farm., lekarnarica in homeopatinja, ki se zavzema  za integracijo homeopatskih zdravil v lekarne, kot je to urejeno v ostalih državah EU ter za uradno priznanje homeopatske metode zdravljenja, kot komplementarne (dopolnilne) metode zdravljenja. Zaposlena je kot vodja lekarne v Lekarni Ljubljana. Združuje znanja klasične in komplementarne medicine, predvsem jo veseli in izpolnjuje vsakodnevno delo z bolniki v lekarni. Zaključila je podiplomsko triletno francosko homeopatsko šolo. Je aktivna članica izvršnega odbora Slovenskega farmacevtskega društva SFD za Homeopatsko sekcijo in  delovne skupine za homeopatijo pri Lekarniški zbornici Slovenije ter ena izmed predavateljev v homeopatski šoli za magistre farmacije.

 

 

Homeopatija je v Sloveniji še vedno odrinjena od uradne medicine in tudi homeopatskih zdravil ni mogoče kupiti v lekarnah, medtem ko ima v Evropi dolgo terapevtsko tradicijo. Varnost tovrstnega zdravljenja se je dokazala v dolgih desetletjih obstoja homeopatije. Kako to?

Homeopatija ni razvita samo v Evropi. Izredno močno je prisotna tudi v Latinski Ameriki in Indiji, saj je homeopatsko zdravljenje tudi cenovno dostopno širšim množicam. V zahodni Evropi je homeopatija zelo razvita v Nemčiji, Franciji, Angliji in Italiji ter Avstriji. Homeopatija ima tradicijo tudi na Slovenskem, saj je bil zgodovinsko naš prostor povezan z nemško govorečo populacijo, vendar je vmes nekako zastala zaradi močne domače farmacevtske industrije. Pravzaprav brez pravega vzroka, saj je homeopatija dopolnilno zdravljenje in ne more nadomestiti oz. popolnoma izključiti klasičnega zdravljenja.

Današnji bolniki so večinoma zelo dobro informirani. Akutno bakterijsko infekcijo se zdravi z antibiotiki in kdor trdi drugače, lahko povzroči veliko škode. Če pa je vzrok kaj drugega in ne gre za bakterijsko zadevo, se da pomagati tudi drugače. Strokovnjak za postavljanje prave diagnoze je edino zdravnik.

 

V Franciji 70 % splošnih zdravnikov meni, da je homeopatija učinkovita metoda zdravljenja, priporoča jo tudi 70 % lekarnarjev. Kar 80 % bolnikov jo dobi predpisano na recept s strani svojega zdravnika (predpisuje jo 18.000 zdravnikov). Homeopatijo pa redno uporablja kar 40 % obiskovalcev lekarn. To so kar zgovorne številke. Zato je  res presenetljivo, da pri nas nekateri posamezniki še kar ne verjamejo, da zadeva v praksi učinkuje.

 

V svetu je homeopatija uradno priznana znanstvena metoda zdravljenja, tako kot akupunktura (v sosednji Avstriji so jo priznali leta 2006). V Sloveniji to velja le za akupunkturo, homeopatijo pa se je zaenkrat umestilo v Zakon o zdravilstvu. Lekarniški farmacevti smo člani Lekarniške zbornice, ki se zavzema za naše strokovno homeopatsko znanje (Zdravniška zbornica to svojim članom omejuje) in ne sodimo pod okrilje Zdravilske zbornice. Zaradi varnosti bolnikov je zelo pomembno, da se s homeopatijo ukvarjajo zdravstveni strokovnjaki, torej zdravniki, lekarnarji, veterinarji.

 

Kaj so homeopatska zdravila, kako delujejo? Jih je potrebno prav tako registrirati?

Homeopatijo imenujemo tudi nanofarmacija. Homeopatska zdravila namreč vsebujejo zelo majhne delce oz. informacije o substanci. Zdravila so pripravljena z redčenjem in s potenciranjem, zato ne povzročajo stranskih učinkov. Lahko pa izzovejo trenutno poslabšanje, na kar moramo pacienta opozoriti. To je znak, da je bilo zdravilo ustrezno izbrano in da deluje. Če pa je poslabšanje prehudo, verjetno ni bila pravilno določena potenca. Tudi v klasični medicini je bistvo v pravilnem odmerku. Torej, to so zdravila!

Homeopatska zdravila nimajo kontraindikacij in interakcij z zdravili.

S stališča Homeopatske sekcije je najprimernejši izraz komplementarna homeopatska zdravila, saj se v sekciji zavzemamo za integracijo homeopatskih zdravil v lekarne, ki so strokovne ustanove. Skladno z veljavno zakonodajo je edina dovoljena strokovna oseba za izdajo zdravil (alopatskih in homeopatskih) magister farmacije v lekarni, ki ima dodatna ustrezna strokovna znanja. Prizadevamo si, da bodo homeopatska zdravila registrirana tudi v Sloveniji in pacientom na voljo v lekarnah tako kot v ostalih državah EU, kar opredeljuje tudi veljavni Zakon o zdravilih, usklajen z EU direktivo.

 

Nam lahko na kratko predstavite aktivnosti ter cilje vaše sekcije, ki deluje v okviru SFD?

Tudi v Sloveniji želi izvršni odbor Homeopatske sekcije Slovenskega farmacevtskega društva SFD (približno 3.000 članov) preko usposobljenih strokovnjakov povezati klasično medicino s komplementarno homeopatijo, ki je v svetu že znanstveno priznana metoda zdravljenja, o čemer se je govorilo tudi na letošnjem svetovnem homeopatskem kongresu maja 2008 v Belgiji. Tako želimo zaščititi bolnike pred šarlatani, ki nimajo ustreznega medicinskega in farmacevtskega znanja. Kritični smo do tistih zdravnikov homeopatov, ki ne glede na situacijo zavračajo klasične metode zdravljenja, čeprav so te za bolnika nujne ter »zdravijo« svoje bolnike tudi s placebom. Lekarniški farmacevti si želimo sodelovati z zdravniki, ki bolnika seznanijo s terapijo in ga napotijo po zdravila v lekarno. Želimo si, da bodo registrirana homeopatska zdravila skladno z veljavnim Zakonom o zdravilih, ki je usklajen z evropsko direktivo, končno prišla v slovenske lekarne, kamor sodijo. V Evropi ni homeopatskih zdravil v lekarnah le še v Albaniji in Sloveniji. Borimo se za legalizacijo homeopatije, pa ne samo na papirju v obliki novega Zakona o zdravilstvu, kamor po naši oceni homeopatija sploh ne sodi, saj je v svetu skupaj z akupunkturo uradno priznana metoda zdravljenja.

Homeopatska sekcija SFD je v zadnjem letu pridobila veliko število novih članov.

Laično javnost želimo obvestiti, da je v tem letu zaključilo homeopatsko leto in pol trajajoče šolanje v okviru Lekarniške zbornice Slovenije 150 lekarnarjev magistrov farmacije. Triletno podiplomsko homeopatsko šolo pa že ima približno 140 lekarnarjev.

Torej ima v Sloveniji dodatno homeopatsko znanje že skoraj 300 lekarnarjev, v povprečju eden na lekarno. Vsem tem strokovnjakom je potrebno sedaj zagotoviti tudi ustrezen certifikat. Znanje obstaja. Žal pa slovenski bolniki do tega znanja še nimajo dostopa. Zato je pomembno, da so bolniki o tem informirani, saj se vse več govori o pravicah bolnikov, tudi o pravici do izbire optimalne terapije. Pomembna za celostno zdravje pa je tudi dopolnilna, podporna terapija.

 

Kdaj laho pričakujemo, da bodo bolniki tudi v Sloveniji lahko v lekarni izbirali med homeopatskimi zdravili?

To vprašanje morate pravzaprav nasloviti na Agencijo za zdravila. V času predsedovanja Slovenije Evropski uniji je bil na Bledu organiziran sestanek tudi na to temo. Pomembno je, da so evropski strokovnjaki za homeopatijo dobili informacijo, da smo lekarnarji že dobro poučeni o homeopatiji. In očitno se bo pri nas pač najprej pričelo homeopatsko samozdravljenje v lekarnah, predpisovanje na recepte pa bo sledilo kasneje. Ob tako močni bazi strokovnjakov sem prepričana, da se bodo našli evropski proizvajalci homeopatskih zdravil, ki bodo pripravljeni zdravila registrirati tudi v Sloveniji. Registracija se bo verjetno vršila po medsebojno priznanem postopku znotraj Evropske unije.

 

Zanimivost: 

Homeopatska sekcija SFD je novembra lani organizirala prvi homeopatski simpozij z naslovom HOMEOPATIJA V PEDIATRIJI. Povabilu se je odzval predavatelj dr. Roberto Petrucci iz Italije.

V zadnjih letih se je študij homeopatije tudi s pomočjo računalniške podpore izredno spremenil. Za to je zaslužen tudi dr. Petrucci, katerega delo je inovativno in sistematično. V svoji najnovejši knjigi povezuje moderne koncepte in teme s tradicionalnimi informacijami na jasen in uporaben način. V areni pediatrične homeopatije se že generacije skriva nešteto težav. Predavatelj je poudaril, da s takšnimi težavami kot pridemo na svet, tudi odidemo. Zato so težave iz otroštva pomembne pri zdravljenju v celem življenju. Demonstriral je tudi uporabo najbolj dovršenega homeopatskega programa »Radar«, ki ga vsakodnevno uporablja pri izbiri pravilne učinkovine za svoje bolnike. Je zagovornik klasične homeopatske šole in bolniku poišče zanj najboljšo učinkovino izmed 5.000 poznanih.

Meni, da uspeh homeopatije ne izostane, če je učinkovina pravilno izbrana. Pri tem ne gre zanemariti tudi izbire pravilne potence in dozirnega intervala. Poudaril je pomembnost zavedanja in upoštevanja možnosti izbrane metode zdravljenja, katerakoli že to je. Je zagovornik dejstva, da se morajo z bolniki ukvarjati visoko izobraženi strokovnjaki, zdravniki in farmacevti.

 

Homeopatija v Italiji

V razpravi  je predstavil, kakšno je stanje homeopatije v Italiji. Homeopatija je v Italiji zelo razvita in italijanska šola slovi v svetu kot zelo kakovostna. Zdravniki homeopati predpisujejo homeopatska zdravila v visokih potencah na recept. Bolniki z receptom dobijo zdravila v lekarnah. Poleg izdaje homeopatskih zdravil na recept se italijanski farmacevti v lekarnah ukvarjajo tudi s samozdravljenjem in samostojno izdajajo homeopatske učinkovine za akutna stanja v potencah do 30 CH. Tako so farmacevti znatno prispevali k osveščanju glede zmožnosti homeopatije in pripomogli k njeni pravilni uporabi.

 

Lekarniški farmacevti v Sloveniji

Glede na dejstvo, da je povabljenega predavatelja v dveh dneh poslušala četrtina vseh lekarniških farmacevtov v Sloveniji, je razvidno, da smo lekarnarji svobodni samostojni strokovnjaki, ki kritično sprejemamo razvoj medicinskih znanosti, sledimo evropskim in svetovnim trendom v združevanju klasične in komplementarne (podporne medicine) ter se neprestano strokovno izobražujemo, tudi v prostem času. Le tako si strokovnjaki lahko dvigamo ugled v očeh bolnikov.

 

Naše znanje raste samo, če sprašujemo in delimo znanje z drugimi.

Bistvo v zdravljenju bolnikov je samo zdravje in dobrobit bolnika. Očitno pa obstaja več različnih poti, kako to doseči. Ena izmed njih je tudi homeopatija.

 

September, 2008

Ne spreglejte

Rak dojke najprej zaseva po limfnih poteh v priležne pazdušne bezgavke. Do tega stadija gre za zgodnjega raka dojk in
Preberi več
Ste že kdaj utrpeli poškodbo kolena, kateri je sledila rehabilitacija? Ste imeli morda občutek, da vam rehabilitacija ni pomagala in
Preberi več
Stenska klimatska naprava MSZ-AY je najnovejši model v seriji stenskih klimatskih naprav MITSUBISHI ELECTRIC. Posebnost tega modela so bela matirana
Preberi več
Sladkorna bolezen lahko povzroča okvaro različnih organov in ena izmed njenih pogostih »žrtev« je tudi oko. Previsoke ravni sladkorja v
Preberi več
Luskavica je imunsko pogojena, kronična, vnetna bolezen. Na koži se kaže z značilnimi vnetimi in luščečimi plaki, gre pa za
Preberi več
FreeStyle LibreLink je zelo uporabna aplikacija, ki sladkornemu bolniku prikazuje čas v ciljnem območju, padce sladkorja in dnevne vzorce. Z
Preberi več
Zlomljeno zapestje - kaj pa zdaj? Morda ste že sami kdaj občutili bolečino po zlomu ali pa ste bili temu
Preberi več
Rak jajčnikov je po pogostosti v Sloveniji sedmi najpogostejši rak med ženskami. Bolezen se v zgodnjem stadiju le redko izrazi
Preberi več