Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Naši sklepi, zlasti kolena, komolci in hrbtenica, so vsakodnevno izpostavljeni obremenitvam, kot so mehanski napori, nepravilni gibi ter vnetni procesi. Tudi staranje jim ne prizanaša. Najpogostejše kronično obolenje sklepov je obraba sklepov (osteoartroza) in hrbtenice (spondiloartroza). Ta nadloga močno bremeni obolele in zmanjšuje kakovost življenja.

Avtor: Saša Vrbančič

 

Kdaj se pojavi obraba sklepov?

Poškodbe sklepov nastanejo zaradi mehanskih obremenitev. Če dvigamo težke predmete, naporno vadimo ali dolgotrajno in brez premora obremenjujemo mišice, smo na »dobri« poti, da bomo imeli težave s sklepi. Poškodbe so lahko tudi posledica padcev ali nerodnih gibov, pri katerih so strukture čezmerno obremenijo. Še vedno velja, da obraba sklepov nastane predvsem zaradi samega staranja, vendar bolezen pospešujejo tudi nekateri drugi dejavniki, še najbolj čezmerna telesna teža, manj pa predhodne operacije in poškodbe sklepa, nekatere bolezni. Tudi genetski dejavniki imajo vpliv na obrabo sklepov. Sčasoma lahko pride do pojava težav na določenih mestih, ki začnejo omejevati naše gibe. Pri odpravljanju teh težav nam narava nudi v pomoč številne snovi.

Zarja Jurjevčič, magistra farmacije, iz Lekarne Štepanjsko naselje v Ljubljani, nam je predstavila seznam dodatkov, zdravil in dopolnil, ki so na voljo v lekarnah za težave s sklepi.

 

Dodatki za  lajšanje sklepnih bolezni brez recepta

V prosti prodaji lahko izbiramo med nesteroidnimi antirevmatiki v nižjih odmerkih in zdravili z glukozaminom za zdravljenje osteoartroze sklepov.

V zadnjem času pogosta učinkovina je glukozamin, za katero velja, da se vgrajuje v hrustanec, izboljša gibljivost sklepa in zmanjša bolečino. Najdemo jo v skoraj vseh telesnih tkivih in je pomemben del hrustanca. Glukozamin sulfat pridobijo s posebnim postopkom iz hitina v lupinah školjk. Zagotavljajo, da je to trenutno edina poznana snov, ki učinkuje bolje kot sintezna zdravila. Upočasni namreč obrabo sklepnega hrustanca, spodbuja nastajanje osnovnega vezivnega materiala hrustanca glikozaminoglikana in tako pomaga pri njegovem obnavljanju. Študije so pokazale, da so prvi rezultati jemanja glukozamina vidni že po 4 tednih uživanja izdelka in se kažejo s povečanim obsegom gibljivosti sklepov in z zmanjšanjem bolečin.

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu, poleg tega je tudi  glavni  gradnik hrustanca. Kolagenska vlakna oskrbujejo hrustanec s čvrstostjo in ustvarjajo ogrodje za ostale sestavine hrustanca. Igra vlogo posebne lepljive sestavine, ki veže celične elemente, hkrati pa lajša in pospešuje tvorbo tkiva in organov, ki jih sestavlja. Zahvaljujoč tem lastnostim, kolagen zagotavlja, da večina telesnih struktur kot so kite, kosti, sklepi, nohti ter lasni mešički, vzdržujejo in ohranjajo dobro ter zdravo stanje.

V telesu najdemo preko 14 različnih tipov kolagena, vendar je v hrustančnem tkivu največ kolagena tipa 2, zato naj bi se uživalo prehransko dopolnilo s kolagenom tipa 2.

Naslednja sestavina je hondroitin sulfat, ki je tako kot glukozamin naravno prisotna sestavina sklepnega hrustanca, ki blaži sklepe in spodbuja njegovo tvorbo.

Hialuronska kislina ščiti sklepe in spodbuja njihovo gibljivost. V človeškem telesu je naravno prisotna, vendar pa že od pubertete dalje njena količina upada. S staranjem se viskoznost sinovialne tekočine zmanjša in ker sinovialna tekočina oslabi, ni več sposobna zaščititi sklepov. Poveča se trenje in poškoduje se površina hrustanca. S pripravki, v katerih je hialuronska kislina, je mogoče obnoviti običajno viskoznost sinovialne tekočine in na ta način preprečiti ali zaustaviti poškodbe v sklepih.

Pri osteoartritisu se hrustanec in druge strukture sklepa začnejo obrabljati. Pri nekaterih ljudeh lahko majhno vnetje povzroči znatno izgubo hialuronske kisline in posledično izgubo njenih vlažilnih lastnosti. Hialuronska kislina kot naravna sestavina sinovialne tekočine tvori primerno mazilo za sklepe, ščiti površino hrustanca in izniči delovanje prostih radikalov ter strupov. Blaži vnetja in bolečino. Je glavna sestavina medvretenčnih ploščic.

Mogoče vas bo presenetilo dejstvo, da ima šipek pomembno vlogo pri skrbi za gibljive sklepe in vezi. To dokazujejo dolgoletni raziskovalni projekti v Skandinaviji in objavljeni izsledki znanstvenih študij. Šipek vpliva na protivnetni proces v sklepu in hkrati zaviralno vpliva tudi na proces razgradnje sklepov.

MSM je kratica za metilsulfonilmetan. To je organska oblika žvepla, ki se nahaja v vseh živih organizmih. Potreben je za obnovo tkiv in optimalno delovanje imunskega sistema. S svojim delovanjem se bori proti staranju, nastopa kot pomemben dejavnik pri tvorbi kolagena in krepilno pri kosteh, sklepih, laseh, nohtih in koži.

Seveda je na voljo precej prehranskih dopolnil in mazil, ki spodbujajo celjenje, okrepijo prizadete dele in ublažijo vnetje. Nekatere pripravke lahko zaužijemo, nekatere pa vtremo v kožo prizadetega predela. V ta sklop sodijo omega nenasičene maščobne kisline rastlinskega in ribjega izvora. Pripravki iz planktona imajo najugodnejše razmerje omega-3 in omega-6 nenasičenih maščobnih kislin.

Vse združene učinkovine obljubljajo obnovljen hrustanec in izboljšano gibljivost sklepov ter zmanjšanje bolečin.

 

Po izkušnjam mnogih uporabnikov, pa naj bi ‘zmaga’ pripadala kombinaciji naslednjih učinkovin:

 • rastlinski minerali,
 • MSM, glukozamin, kondroitin in kolagen,
 • omega-3 maščobne kisline

 

Mazila, geli, kreme

Na mesto poškodbe ali bolečine lahko nanesete tudi kreme ali gele, ki imajo ugoden vpliv na zmanjšanje vnetne otekline in bolečine. Uporabljate jih lahko le na nepoškodovani koži. V lekarnah je na voljo velika izbira sintetičnih zdravil z zgoraj omenjenimi učinkovinami. Nekateri hladijo, nekateri ogrevajo, vsem pa je skupno, da ugodno delujejo na bolečino, vnetje ali oteklino.

Za svoj prostor se borijo tudi naravna mazila, kreme in geli. Po mnenju mnogih uporabnikov delujejo odlično. Preverite med spodaj naštetimi:

Kitajska mast je izdelana na osnovi starih kitajskih receptov. Primerna je za masažo mišic in sklepov, ljudje pa ji pripisujejo blažilno delovanje tudi na nekatere druge tegobe.

Smrekovo mazilo je popolnoma naraven izdelek. Pripravki iz smrekove smole se že vrsto let uporabljajo v tradicionalni ljudski medicini za zdravljenje najrazličnejših kožnih poškodb (ran), vnetij in bolečin v mišicah ter sklepih. Znanstveno je dokazano, da smrekova smola deluje antibakterijsko. Smrekovo mazilo vsebuje učinkovine, ki delujejo protivnetno in protibakterijsko. Pospešujejo tudi obnovo tkiva in celjenje ran. Izberite tako mazilo, ki ne vsebuje umetnih dodatkov in konzervansov.

Konjski balzam ali konjska mast doživlja novo renesanso. Pri športnikih, ki so izpostavljeni različnim poškodbam, velja za skoraj »čudežno« mazilo. Uporablja se tudi za masažo in nego mišic. Koristen je tudi pri tegobah, ki so posledica revme, bolečin v kosteh in slabega krvnega obtoka. Uporaba je priporočena tudi po mehaničnih poškodbah ter pri zatečenih nogah. Pozitivni učinki se pokažejo že po prvem nanosu.

 

Tudi homeopatska zdravila so na voljo brez recepta

Na slovenskem trgu lahko od nedavnega izbiramo tudi med nekaterimi homeopatskimi zdravili. Za lajšanje težav in zdravljenje sklepov so primerna naslednja:

 • Arnica: Homeopatska arnika se uporablja, kadar je vzrok travmatska poškodba.
 • Symphytum oziroma gabez uporabimo, kadar je poškodovana kost ali pokostnica.
 • Rhus toxicodendrom oziroma bršljan uporabimo, kadar je sklep tog in okorel, po travmatski poškodbi kit in vezi.
 • Hypericum ali po domače šentjanževka se uporablja, kadar so poškodovani živčni končiči, pa tudi pri revmatskih bolečinah.
 • Če smo si izpahnilli ali zvili sklep, potem bo pomagala Ruta graevolens.

Povprašajte v lekarni, izkušeni strokovnjaki vam bodo znali svetovati!

 

Če nič od naštetega ne pomaga …

Potem vzemite pot pod noge in k zdravniku. Ta vam bo verjetno po postavljeni diagnozi predpisal zdravilo na recept ali vas poslal k specialistu. Z zdravili na recept lahko vnetje učinkovito zmanjšamo. To so nesteroidni antirevmatiki v tabletah ali kapsulah, ki zavirajo sklepno vnetje in bolečino. Prva izbira so ponavadi antirevmatiki v obliki gela za lokalno uporabo, ker nimajo stranskih učinkov, nekateri od njih pa so na voljo tudi v prosti prodaji.

Stranski učinki peroralnih (tistih, ki jih zaužijemo) nesteroidnih antirevmatikov so lahko težave z želodcem po daljši rabi. Če so posamezniki nagnjeni k težavam z želodcem, potem lahko te vrste antirevmatikov povzročijo želodčno razjedo. Kontraindicirani so tudi pri srčno-žilnih obolenjih, saj lahko zmanjšajo učinke zdravil.

 

Olajšajmo si vsakdan

Če imamo težave s sklepi, nam bodo spodnji nasveti olajšali vsakdan:

 • Mirujmo, če so bolečine v sklepih posledica prevelikih in ponavljajočih se obremenitev, ki bolečine še okrepijo.
 • Na boleče mesto položimo hladen obkladek. Ta bo preprečil otekanje sklepov in nastanek modrice in ublažil bolečino. Kasneje poškodbo ogrevamo, saj s tem povečamo prekrvavitev poškodovanega tkiva. Tkivo bo tako dobilo več hranilnih snovi in kisika, zato se bo lahko hitreje obnovilo.
 • Če smo obiskali fizioterapevta, potem nam je zagotovo svetoval ustrezne vaje. Redno jih izvajajmo, saj bomo z njimi pospešili krvni obtok in s tem
 • Če nas pesti (pre)velika telesna teža, potem delajmo na tem, da jo zmanjšamo. Lažji bomo, manj bodo naši sklepi obremenjeni, bolj bodo gibljivi, pa tudi splošno počutje bomo izboljšali.
 • Bodimo telesno dejavni. Z redno vadbo si bomo okrepili mišice ter povečali čvrstost sklepov in njihovo gibljivost.

 

Iz ljudskih ust – narava ponuja

 • Sok iz višenj pomaga pri putiki.
 • Ananasov sok je bogat vir encima bromelaina, ki odpravlja vnetja.
 • Laneno, ribje in svetlinovo olje vsebujejo omega-3 maščobne kisline. Te spodbujajo nastanek protivnetnih snovi.
 • Revmatizem in artritis naj bi odlično zdravila divja kumara.
 • Angelika deluje protivnetno, proti krčem in lajša bolečine.
 • Beli vratič naj bi deloval močneje protivnetno kot vsa tovrstna zdravila na recept.
 • Žveplo je potrebno za nastajanje kolagena, ki je glavni gradnik hrustanca in veznega tkiva. Najdemo ga v mesu (perutnina, ribe) in mleku.

 

 

November, 2012

Ne spreglejte

Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več