Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Homeopatija kot naravna farmacija zdravi bolnika kot celoto in ne le bolezni. Spodbudi bolnikov odgovor na bolezen. Homeopatske učinkovine delujejo na vitalno energijo na ravni informacij. S temi informacijami se telo bojuje proti bolezni in stresu ter se vrne v notranje ravnovesje. Naše notranje ravnovesje je odvisno od tega, kako se prehranjujemo, koliko spimo, kako dihamo in koliko meditiramo. Homeopatijo bi lahko uporabili vsakič, ko pacientov obrambni mehanizem oslabi. Homeopatija je v svetu že dolgo uveljavljena komplementarna metoda zdravljenja. Bolnik se odloči sam, ali se bo zdravil klasično ali homeopatsko, vendar šele po posvetu z zdravnikom z znanjem  medicine in homeopatije.

Homeopatijo imenujemo tudi nanofarmacija. Homeopatska zdravila namreč vsebujejo zelo majhne delce oz. informacije o substanci. Zdravila so pripravljena z redčenjem in s potenciranjem, zato ne povzročajo stranskih učinkov. Lahko pa izzovejo trenutno poslabšanje, na kar moramo pacienta opozoriti. To je znak, da je bilo zdravilo ustrezno izbrano in da deluje.

Avtor: Tanja Šegula, mag. farm.

 

Opozorilo

Samozdravljenje je pravica vsakega. Samozdravljenje traja načeloma 3–5 dni, odvisno od posameznega primera. Odgovornost za samozdravljenje sprejme vsak pacient sam. Pri samozdravljenju otrok moramo biti še posebej previdni, samozdravljenje dojenčkov pa je neodgovorno.

Posvetujte se z lekarnarjem, magistrom farmacije, ki je strokovnjak z licenco za vsa zdravila, izdana na recept in brez recepta in zavezan etičnemu kodeksu, ali pa se obrnite na izbranega zdravnika.

 

Apis mellifica je domača čebela in jo uvrščamo med homeopatska zdravila živalskega izvora.

Mati tinktura se pripravi z maceracijo cele domače čebele v alkoholu, najpomembnejše pa je strupeno želo. Ima močno protivnetno delovanje, podobno antihistaminiku in kortikosteroidu.

Zaradi hitrega in kratkotrajnega delovanja moramo odmerke pogosteje ponavljati, odvisno od akutnosti, do 4-krat dnevno, lahko na pol ure, nato pa postopno zmanjšamo.

 

Kako deluje?

Po piku čebele strupena snov v našem telesu sproži naslednje znake: draženje, vnetje, rožnato rdečo oteklino (edem), pekoče zbadajoče bolečine. Izboljšanje nastopi po mrzlem obkladku.

Najprej je prizadeta koža. Edem lahko postane vsesplošen in prizadene tudi sluznice. Stanje postane zelo resno, saj povzroča edem očesnih vek, žrela pri angini, spolovilu in smrten edem glotisa (najožji del grla), spremembe črevesne sluznice pri driski. Lahko pride celo do meningitisa ali revmatske vročice.

Zaradi toksičnosti nastopi depresija živčnega sistema, tako centralnega kot tudi perifernega. Lahko pride do motnje obnašanja, izredne občutljivosti na dotik, boli vsak las posebej.

 

Za koga je zdravilo primerno?

Zdravilo je primerno za zelo ljubosumne ljudi. Takšni ljudje so večinoma podjetni, marljivi, neizživet seksualni nagon sprevržejo v delavnost, nenehno se jim mudi, so nervozni. V naslednji fazi nastopi izredna utrujenost, nedejavnost, otopelost.

 

Kakšni so značilni simptomi bolnika?

Izražen je slab vpliv ljubosumja. Ta oseba ob sebi ne prenaša enakega, kot stara in nova matica v panju. To je primer največjega ljubosumja v živalskem svetu.

Vzrok bolezni so lahko strah, potrtost, jeza, slabe novice, šok, piki insektov.

Opazimo tesnobo (anksioznost) in strah pred smrtjo, ki ni tako močan kot pri Aconitumu in Arsenicumu. Bolnik je žalosten brez razloga, joče in se želi uleči. Boji se dogodkov, ki jih sluti. Je brezvoljen in nemiren. Stvari mu padajo iz rok.

Lokalno je opazen rožnat edem s pekočimi in zbadajočimi bolečinami (občutek zbadanja z vročimi iglicami), prisotna je vročina brez žeje, izmenjavanje suhe kože in potenja, opazna je prevelika občutljivost na dotik, suh kašelj se poslabša po polnoči, urina je malo, bolečine v ledvicah, prizadeta je desna stran, znaki se lahko premikajo z desne na levo stran.

 

Kako se spremeni stanje bolnika?

Poslabšanje nastopi s toploto in z dotikom po spanju.

Izboljšanje nastopi s hladnimi obkladki in z mrzlo pijačo med gibanjem.

 

Kdaj se zdravilo uporablja?

Zdravilo se uporablja pri:

  • pikih insektov, kjer je koža rdeča, srbeča,
  • koprivnici (urtikariji) z oteklino in srbenjem, alergijah,
  • opeklinah 1. stopnje, sončarici,
  • angini z edemom (lahko skupaj s klasično terapijo  podpira delovanje antibiotikov)
  • konjuktivitisu, ječmenu,
  • oteklem rdečem kolenu, revmatski vročici,
  • vnetju desnega jajčnika,
  • herpesu pri napihnjenosti s kljuvanjem,
  • meningitisu, ki je povezan z mumpsom, kot dodatek klasični medicini,
  • akutnem vnetju ledvic (nefritisu).

 

 

Februar, 2009

Ne spreglejte

korona testiranje prebolevnost
Smernice in navodila, kako ravnati glede covida-19, se spreminjajo iz tedna v teden. To je dobrodošlo, saj je covid-19 bolezen,
Preberi več
Srčno popuščanje je kronična, praviloma napredujoča bolezen srčne mišice. Gre za okvaro mišičnih celic srca, zaradi katere pride do pešanja.
Preberi več
Za normalno, zdravo vaginalno mikrofloro žensk je značilna zapletena ekologija mikroorganizmov, kjer prevladujejo probiotiki, vrste bakterij iz rodu Lactobacillus. V
Preberi več
V Sloveniji vsako leto odkrijejo 1400 novih primerov raka dojk, od tega je 6 do 8 % primarno razsejanega raka. Ta
Preberi več
Dojenje je za dojenčka najboljša izbira Dojenje je za dojenčka najboljša izbira. Za dojenčka materino mleko predstavlja optimalno prehrano, ki
Preberi več
Brez čakanja, s popolno organizacijsko podporo ter v mreži zanesljivih in strokovnih izvajalcev Oguljena fraza, star pregovor, ki smo ga
Preberi več
prepoznajte KVČB
Kronična vnetna črevesna bolezen (KVČB) je imunsko pogojeno vnetje prebavnega trakta. Gre za kronično, napredujočo bolezen, ki ima različno dolga
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična vnetna avtoimunska bolezen, ki prizadene sklepe, vezivno tkivo, mišice in kite. Pojavi se lahko v kateri
Preberi več