Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Homeopatija kot naravna farmacija zdravi bolnika kot celoto in ne le bolezni. Spodbudi bolnikov odgovor na bolezen. Homeopatske učinkovine delujejo na vitalno energijo na ravni informacij. S temi informacijami se telo bojuje proti bolezni in stresu ter se vrne v notranje ravnovesje. Naše notranje ravnovesje je odvisno od tega, kako se prehranjujemo, koliko spimo, kako dihamo in koliko meditiramo. Homeopatijo bi lahko uporabili vsakič, ko pacientov obrambni mehanizem oslabi. Homeopatija je v svetu že dolgo uveljavljena komplementarna metoda zdravljenja. Bolnik se odloči sam, ali se bo zdravil klasično ali homeopatsko, vendar šele po posvetu z zdravnikom z znanjem  medicine in homeopatije.

Homeopatijo imenujemo tudi nanofarmacija. Homeopatska zdravila namreč vsebujejo zelo majhne delce oz. informacije o substanci. Zdravila so pripravljena z redčenjem in s potenciranjem, zato ne povzročajo stranskih učinkov. Lahko pa izzovejo trenutno poslabšanje, na kar moramo pacienta opozoriti. To je znak, da je bilo zdravilo ustrezno izbrano in da deluje.

Avtor: Tanja Šegula, mag. farm.

 

Opozorilo

Samozdravljenje je pravica vsakega. Samozdravljenje traja načeloma 3–5 dni, odvisno od posameznega primera. Odgovornost za samozdravljenje sprejme vsak pacient sam. Pri samozdravljenju otrok moramo biti še posebej previdni, samozdravljenje dojenčkov pa je neodgovorno.

Posvetujte se z lekarnarjem, magistrom farmacije, ki je strokovnjak z licenco za vsa zdravila, izdana na recept in brez recepta in zavezan etičnemu kodeksu, ali pa se obrnite na izbranega zdravnika.

 

Apis mellifica je domača čebela in jo uvrščamo med homeopatska zdravila živalskega izvora.

Mati tinktura se pripravi z maceracijo cele domače čebele v alkoholu, najpomembnejše pa je strupeno želo. Ima močno protivnetno delovanje, podobno antihistaminiku in kortikosteroidu.

Zaradi hitrega in kratkotrajnega delovanja moramo odmerke pogosteje ponavljati, odvisno od akutnosti, do 4-krat dnevno, lahko na pol ure, nato pa postopno zmanjšamo.

 

Kako deluje?

Po piku čebele strupena snov v našem telesu sproži naslednje znake: draženje, vnetje, rožnato rdečo oteklino (edem), pekoče zbadajoče bolečine. Izboljšanje nastopi po mrzlem obkladku.

Najprej je prizadeta koža. Edem lahko postane vsesplošen in prizadene tudi sluznice. Stanje postane zelo resno, saj povzroča edem očesnih vek, žrela pri angini, spolovilu in smrten edem glotisa (najožji del grla), spremembe črevesne sluznice pri driski. Lahko pride celo do meningitisa ali revmatske vročice.

Zaradi toksičnosti nastopi depresija živčnega sistema, tako centralnega kot tudi perifernega. Lahko pride do motnje obnašanja, izredne občutljivosti na dotik, boli vsak las posebej.

 

Za koga je zdravilo primerno?

Zdravilo je primerno za zelo ljubosumne ljudi. Takšni ljudje so večinoma podjetni, marljivi, neizživet seksualni nagon sprevržejo v delavnost, nenehno se jim mudi, so nervozni. V naslednji fazi nastopi izredna utrujenost, nedejavnost, otopelost.

 

Kakšni so značilni simptomi bolnika?

Izražen je slab vpliv ljubosumja. Ta oseba ob sebi ne prenaša enakega, kot stara in nova matica v panju. To je primer največjega ljubosumja v živalskem svetu.

Vzrok bolezni so lahko strah, potrtost, jeza, slabe novice, šok, piki insektov.

Opazimo tesnobo (anksioznost) in strah pred smrtjo, ki ni tako močan kot pri Aconitumu in Arsenicumu. Bolnik je žalosten brez razloga, joče in se želi uleči. Boji se dogodkov, ki jih sluti. Je brezvoljen in nemiren. Stvari mu padajo iz rok.

Lokalno je opazen rožnat edem s pekočimi in zbadajočimi bolečinami (občutek zbadanja z vročimi iglicami), prisotna je vročina brez žeje, izmenjavanje suhe kože in potenja, opazna je prevelika občutljivost na dotik, suh kašelj se poslabša po polnoči, urina je malo, bolečine v ledvicah, prizadeta je desna stran, znaki se lahko premikajo z desne na levo stran.

 

Kako se spremeni stanje bolnika?

Poslabšanje nastopi s toploto in z dotikom po spanju.

Izboljšanje nastopi s hladnimi obkladki in z mrzlo pijačo med gibanjem.

 

Kdaj se zdravilo uporablja?

Zdravilo se uporablja pri:

  • pikih insektov, kjer je koža rdeča, srbeča,
  • koprivnici (urtikariji) z oteklino in srbenjem, alergijah,
  • opeklinah 1. stopnje, sončarici,
  • angini z edemom (lahko skupaj s klasično terapijo  podpira delovanje antibiotikov)
  • konjuktivitisu, ječmenu,
  • oteklem rdečem kolenu, revmatski vročici,
  • vnetju desnega jajčnika,
  • herpesu pri napihnjenosti s kljuvanjem,
  • meningitisu, ki je povezan z mumpsom, kot dodatek klasični medicini,
  • akutnem vnetju ledvic (nefritisu).

 

 

Februar, 2009

Ne spreglejte

Gibanje pozitivno vpliva na zdravje in dobro počutje otrok, zato jih k temu spodbujajte. Pri vsaki aktivnosti pa najprej poskrbite
Preberi več
Vas nevzdržno boli glava, občutite močno kljuvanje in utripajočo bolečino? Velika verjetnost je, da vas pesti migrena. Gre za specifično
Preberi več
Sončni žarki pozitivno vplivajo na naše zdravje in počutje, a le če smo pri tem odgovorni. Še toliko večja previdnost
Preberi več
Na svetovni dan multiple skleroze (MS) konec maja je potekala novinarska konferenca, ki jo je organiziralo Združenje multiple skleroze Slovenije.
Preberi več
Kaj potrebuje vaša koža, če imate vitiligo, luskavico, suho kožo, ki poroženeva ali poškodovane, uničene nohte? Vsakdo potrebuje negovalno kozmetiko,
Preberi več
Počitnice so rezervirane, sedaj lahko le še odštevate dneve? No, ne popolnoma. Da boste s potovanja prinesli le lepe spomine,
Preberi več
Tog občutek v sklepih? Nemirne noči, ker se nikakor ne morete namestiti v udoben položaj za spanje? So neprestane bolečine
Preberi več
Za svoje plovilo moramo poskrbeti že na začetku sezone. Začnite sezono brez skrbi s spomladanskim čiščenjem. V zaprtih prostorih lahko
Preberi več