Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ruta graveolens

Homeopatija kot naravna farmacija zdravi bolnika kot celoto in ne le bolezni. Spodbudi bolnikov odgovor na bolezen. Homeopatske učinkovine delujejo na vitalno energijo na ravni informacij. S temi informacijami se telo bojuje proti bolezni in stresu ter se vrne v notranje ravnovesje. Naše notranje ravnovesje je odvisno od tega, kako se prehranjujemo, koliko spimo, kako dihamo in koliko meditiramo. Homeopatijo bi lahko uporabili vsakič, ko pacientov obrambni mehanizem oslabi. Homeopatija je v svetu že dolgo uveljavljena komplementarna metoda zdravljenja. Bolnik se odloči sam, ali se bo zdravil klasično ali homeopatsko, vendar šele po posvetu z zdravnikom z znanjem  medicine in homeopatije.

Homeopatijo imenujemo tudi nanofarmacija. Homeopatska zdravila namreč vsebujejo zelo majhne delce oz. informacije o substanci. Zdravila so pripravljena z redčenjem in s potenciranjem, zato ne povzročajo stranskih učinkov. Lahko pa izzovejo trenutno poslabšanje, na kar moramo pacienta opozoriti. To je znak, da je bilo zdravilo ustrezno izbrano in da deluje.

Avtor: Tanja Šegula, mag. farm.

 

Opozorilo

Samozdravljenje je pravica vsakega. Samozdravljenje traja načeloma 3–5 dni, odvisno od posameznega primera. Odgovornost za samozdravljenje sprejme vsak pacient sam. Pri samozdravljenju otrok moramo biti še posebej previdni, samozdravljenje dojenčkov pa je neodgovorno.

Posvetujte se z lekarnarjem, magistrom farmacije, ki je strokovnjak z licenco za vsa zdravila, izdana na recept in brez recepta, in zavezan etičnemu kodeksu, ali pa se obrnite na izbranega zdravnika.

 

Vinska rutica je zdravilna rastlina. Je razvejan grmič s pravilnimi zelenorumenimi cvetovi. Spada v družino Rutaceae. Rastlina ima nenavaden vonj, ki večini ljudi smrdi. Gojimo jo v vrtovih, odkoder se včasih zaseje v naravo. Vsebuje rutin. Ljudski medicini je poznana njena notranja uporaba za zbujanje teka, odvajanje vode, pomirjanje želodčnih krčev. Rutin ozdravlja krhkost krvnih kapilar. Zunanje pomaga pri revmi in udarninah. Eterično olje povzroča močno prekrvavitev trebuha. V prevelikih odmerkih povzroči naval krvi v maternico in lahko sproži splav. Nosečnicam je uporaba prepovedana. Pri njeni uporabi bodimo previdni.

 

Kako deluje? 

Homeopatsko zdravilo Ruta imenujemo tudi »Arnica« za mehka tkiva. Ima posebno nagnjenje do vezivnega tkiva, mišičnih kit, pokostnice, hrustanca ter sklepov, kot so zapestje in gleženj. Prisotna je huda pekoča bolečina, spremlja jo občutek teže, kot bi nekaj viselo na poškodovani nogi.

 

Za koga je zdravilo primerno?

Zdravilo je primerno kot prva pomoč za vse tiste, ki so utrpeli določene poškodbe in pri katerih opazimo posebne znake. Oseba je razdražena, zmedena in nefleksibilna, sledi naveličanost življenja. V tretji fazi je prisotna panika in strah. Tak bolnik je kljubovalen. Pri njem opazimo šibkost tetiv. Škodi mu večerni napor.

 

Kakšni so značilni simptomi bolnika?

  • bolečina mehkih tkiv, pokostnice,
  • bolečina je akutna, pekoča,
  • občutek otrdelosti sklepa, kot bi ravnokar padel.

 

Kako se spremeni stanje bolnika?

Poslabšanje nastopi v vlažnem in hladnem, zaradi počitka.

Izboljšanje nastopi s toploto, z gibanjem.

 

Kdaj se zdravilo uporablja?

Zdravilo se uporablja pri:

  • travmatski poškodbi pokostnice, izvinih in izpahih, nategih mišic, tendinitisu (vnetju kit),
  • revmatski bolečini,
  • težavah očesne akomodacije (prilagoditve), bolečinah ob napenjanju oči zaradi nezadostne svetlobe ali dela z računalnikom.

 

Arnica, Hypericum in Ruta predstavljajo »homeopatski tris« za terapijo travme (telesne ali duševne poškodbe), zato ga toplo priporočamo v domači homeopatski lekarni.

Ob določenih športnih poškodbah lahko vzamemo vsa tri zdravila hkrati – Arnico za mišice, Hypericim za živčne končiče in Ruto za vezivno tkivo.

 

 

Julij, 2009

Ne spreglejte

korona testiranje prebolevnost
Smernice in navodila, kako ravnati glede covida-19, se spreminjajo iz tedna v teden. To je dobrodošlo, saj je covid-19 bolezen,
Preberi več
Srčno popuščanje je kronična, praviloma napredujoča bolezen srčne mišice. Gre za okvaro mišičnih celic srca, zaradi katere pride do pešanja.
Preberi več
Za normalno, zdravo vaginalno mikrofloro žensk je značilna zapletena ekologija mikroorganizmov, kjer prevladujejo probiotiki, vrste bakterij iz rodu Lactobacillus. V
Preberi več
V Sloveniji vsako leto odkrijejo 1400 novih primerov raka dojk, od tega je 6 do 8 % primarno razsejanega raka. Ta
Preberi več
Dojenje je za dojenčka najboljša izbira Dojenje je za dojenčka najboljša izbira. Za dojenčka materino mleko predstavlja optimalno prehrano, ki
Preberi več
Brez čakanja, s popolno organizacijsko podporo ter v mreži zanesljivih in strokovnih izvajalcev Oguljena fraza, star pregovor, ki smo ga
Preberi več
prepoznajte KVČB
Kronična vnetna črevesna bolezen (KVČB) je imunsko pogojeno vnetje prebavnega trakta. Gre za kronično, napredujočo bolezen, ki ima različno dolga
Preberi več
Revmatoidni artritis je kronična vnetna avtoimunska bolezen, ki prizadene sklepe, vezivno tkivo, mišice in kite. Pojavi se lahko v kateri
Preberi več