Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Ruta graveolens

Homeopatija kot naravna farmacija zdravi bolnika kot celoto in ne le bolezni. Spodbudi bolnikov odgovor na bolezen. Homeopatske učinkovine delujejo na vitalno energijo na ravni informacij. S temi informacijami se telo bojuje proti bolezni in stresu ter se vrne v notranje ravnovesje. Naše notranje ravnovesje je odvisno od tega, kako se prehranjujemo, koliko spimo, kako dihamo in koliko meditiramo. Homeopatijo bi lahko uporabili vsakič, ko pacientov obrambni mehanizem oslabi. Homeopatija je v svetu že dolgo uveljavljena komplementarna metoda zdravljenja. Bolnik se odloči sam, ali se bo zdravil klasično ali homeopatsko, vendar šele po posvetu z zdravnikom z znanjem  medicine in homeopatije.

Homeopatijo imenujemo tudi nanofarmacija. Homeopatska zdravila namreč vsebujejo zelo majhne delce oz. informacije o substanci. Zdravila so pripravljena z redčenjem in s potenciranjem, zato ne povzročajo stranskih učinkov. Lahko pa izzovejo trenutno poslabšanje, na kar moramo pacienta opozoriti. To je znak, da je bilo zdravilo ustrezno izbrano in da deluje.

Avtor: Tanja Šegula, mag. farm.

 

Opozorilo

Samozdravljenje je pravica vsakega. Samozdravljenje traja načeloma 3–5 dni, odvisno od posameznega primera. Odgovornost za samozdravljenje sprejme vsak pacient sam. Pri samozdravljenju otrok moramo biti še posebej previdni, samozdravljenje dojenčkov pa je neodgovorno.

Posvetujte se z lekarnarjem, magistrom farmacije, ki je strokovnjak z licenco za vsa zdravila, izdana na recept in brez recepta, in zavezan etičnemu kodeksu, ali pa se obrnite na izbranega zdravnika.

 

Vinska rutica je zdravilna rastlina. Je razvejan grmič s pravilnimi zelenorumenimi cvetovi. Spada v družino Rutaceae. Rastlina ima nenavaden vonj, ki večini ljudi smrdi. Gojimo jo v vrtovih, odkoder se včasih zaseje v naravo. Vsebuje rutin. Ljudski medicini je poznana njena notranja uporaba za zbujanje teka, odvajanje vode, pomirjanje želodčnih krčev. Rutin ozdravlja krhkost krvnih kapilar. Zunanje pomaga pri revmi in udarninah. Eterično olje povzroča močno prekrvavitev trebuha. V prevelikih odmerkih povzroči naval krvi v maternico in lahko sproži splav. Nosečnicam je uporaba prepovedana. Pri njeni uporabi bodimo previdni.

 

Kako deluje? 

Homeopatsko zdravilo Ruta imenujemo tudi »Arnica« za mehka tkiva. Ima posebno nagnjenje do vezivnega tkiva, mišičnih kit, pokostnice, hrustanca ter sklepov, kot so zapestje in gleženj. Prisotna je huda pekoča bolečina, spremlja jo občutek teže, kot bi nekaj viselo na poškodovani nogi.

 

Za koga je zdravilo primerno?

Zdravilo je primerno kot prva pomoč za vse tiste, ki so utrpeli določene poškodbe in pri katerih opazimo posebne znake. Oseba je razdražena, zmedena in nefleksibilna, sledi naveličanost življenja. V tretji fazi je prisotna panika in strah. Tak bolnik je kljubovalen. Pri njem opazimo šibkost tetiv. Škodi mu večerni napor.

 

Kakšni so značilni simptomi bolnika?

  • bolečina mehkih tkiv, pokostnice,
  • bolečina je akutna, pekoča,
  • občutek otrdelosti sklepa, kot bi ravnokar padel.

 

Kako se spremeni stanje bolnika?

Poslabšanje nastopi v vlažnem in hladnem, zaradi počitka.

Izboljšanje nastopi s toploto, z gibanjem.

 

Kdaj se zdravilo uporablja?

Zdravilo se uporablja pri:

  • travmatski poškodbi pokostnice, izvinih in izpahih, nategih mišic, tendinitisu (vnetju kit),
  • revmatski bolečini,
  • težavah očesne akomodacije (prilagoditve), bolečinah ob napenjanju oči zaradi nezadostne svetlobe ali dela z računalnikom.

 

Arnica, Hypericum in Ruta predstavljajo »homeopatski tris« za terapijo travme (telesne ali duševne poškodbe), zato ga toplo priporočamo v domači homeopatski lekarni.

Ob določenih športnih poškodbah lahko vzamemo vsa tri zdravila hkrati – Arnico za mišice, Hypericim za živčne končiče in Ruto za vezivno tkivo.

 

 

Julij, 2009

Ne spreglejte

Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več
Talne obloge iz plute sicer poznamo že desetletja, zdaj pa so s trendom vračanja k naravi in trajnosti postale spet
Preberi več
Ob diagnozi rak dojk se bolnicam sesuje svet. Takrat potrebujejo resno obravnavo in prave informacije ter človeški pristop zdravstvenega osebja,
Preberi več
Delovanje mišic je tesno povezano z živčevjem. Po živcih se prevajajo električni impulzi, ki mišicam signalizirajo krčenje. Iz osrednjega živčevja
Preberi več
Osteoporoza se pojavi brez znakov in opozoril, bolniku pa zelo zmanjša kakovost življenja. Nevarna je predvsem zaradi visokega tveganja za
Preberi več
Avtor: Doc. dr. Mija Blaganje, dr. med. Kaj je zdrs medeničnih organov? Zdrs medeničnih organov, z drugim izrazom prolaps, je
Preberi več