Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Brskajte po prispevkih

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Tudi pri nas se vse bolj uveljavlja tradicionalna medicina, ki izhaja iz celostnega pogleda na človeka. Vse več ljudi se odloča za zdravljenje ali terapije, ki temeljijo na zdravniških modrostih Vzhoda, še posebej takrat, ko zahodna medicina za njihove težave ne najde rešitve. Medtem ko se zahodna medicina osredotoča na simptom in potem zanj išče vzrok, tradicionalna medicina na simptom gleda zgolj kot na del porušenega energetskega ravnovesja organizma.

Temelje tradicionalne medicine predstavljata yin in yang, nasprotujoči sili, ki se med seboj dopolnjujeta in sta v zdravem telesu v ravnovesju. Rezultat sodelovanja yina in yanga je či, nevidna življenjska sila, ki teče po meridianih oziroma energijskih kanalih po telesu. Za naše zdravje je pomembno prosto in enakomerno kroženje čija, v nasprotnem primeru se motnje pretoka v meridianih lahko izrazijo tudi v obliki bolezni.

Avtor: Alja Gogala

 

 

Akupunktura, kraljica vzhodne medicine

Na vseh meridianih se nahaja 365 akupunkturnih točk,  preko katerih lahko vplivamo na energetski tok v meridianih in tako v telesu ponovno vzpostavimo ravnovesje. To najlažje dosežemo s pomočjo akupunkture, ki jo kot del tradicionalne medicine na Kitajskem uporabljajo že več tisoč let, pri nas pa je bolj znana postala v zadnjih desetletjih. Akupunkturist bo pri prvem pregledu poskušal ugotoviti energijsko stanje telesa s pomočjo vprašanj, opazovanja, poslušanja in otipa srčnega utripa ter se na podlagi ugotovitev odločil za način izvajanja akupunkture (acus – igla, pungere – vbod) oziroma zabadanja igel v akupunkturne točke.

Na vprašanja o zdravljenju s pomočjo akupunkture in položaju, ki ga ima ta pri nas, je odgovarjal Igor Razinger, dr. med., ki se z akupunkturo in masažo v zasebni ambulanti v Zdravstvenem domu v Radovljici ukvarja že skoraj dvajset let. Sam je strasten zagovornik akupunkture,  predvsem zato, ker pri njej ni stranskih učinkov in večinoma dobri rezultati. Upa, da bo tudi v Sloveniji nekoč dobila mesto, ki si ga zasluži. Akupunkturo jemlje kot uravnavanje trenutnega energetskega neravnovesja, hkrati pa skuša vplivati tudi na izvor zdravstvenih težav.

 

Kakšne težave pacienti najpogosteje zaupajo vašim rokam?

Žal se ljudje ne odločajo za preventivno akupunkturo in gre v večini primerov za reševanje težav, ko se simptomi bolezni že pojavijo. Najpogosteje me obiščejo pacienti, ki trpijo zaradi različnih bolečin: glavoboli, težave z vratom, bolečine in mravljinčenja v rokah, bolečine v hrbtenici, kot je na primer lumbago ali išijas, bolečine v sklepih ali pa pacienti po poškodbah. Sicer prihajajo tudi pacienti z artrozo, vendar jim je treba pojasniti, da gre v tem primeru za organsko poškodbo, kjer ni več hrustanca in lahko z akupunkturo  zgolj blažimo simptome, da posamezniki lažje dočakajo operacijo. Vedno več obiskov je povezanih z različnimi alergijami, ki so lahko sezonske, stalne, dihalne, prebavne ali pa se pojavljajo na koži. Včasih sem veliko sodeloval tudi s športniki po poškodbah.

 

Ali je akupunktura primerna tudi za otroke?

Seveda, lahko se jo opravlja pri otrocih od šestega leta dalje. So pa starši do nje še vedno precej zadržani. Pri otrocih z akupunkturo pogosto obravnavam težave zaradi rasti, glavobole, močenje postelje, vedno več pa je tudi težav zaradi preobremenitev. Treba je opozoriti, da otroci, ki imajo na primer previsoke cilje in jih ne dosegajo, lahko razvijejo simptome, kot je na primer glavobol.

 

Ali lahko akupunktura priskoči na pomoč tudi v primeru težav z zanositvijo?

Vedno več je takšnih primerov. Ocenjujem, da je akupunktura kot pomoč pri zanositvi uspešna v 50 odstotkih ali celo več. Opažam pa, da ta odstotek z vsakim letom pada, kar pomeni, da bo na tem področju vedno več težav in vedno manj pozitivnih rezultatov. So pa težave z zanositvijo zelo večplastna težava in zahteva posebno obravnavo.

 

Kako poteka zdravljenje z akupunkturo?

Osebno najprej opravim prvi pregled, ki traja 30–45 minut in na podlagi katerega si ustvarim energijsko sliko človeka, kar pomeni, da poskušam odkriti dejanski vzrok težav. Če se ukvarjaš z vzrokom težav, se lahko simptomi umirijo tudi sami od sebe. Včasih se to seveda ne zgodi, se pa vzrok težav lahko razkrije med samo terapijo. Po prvem pregledu se s pacientom dogovorim za deset terapij, ki jih opravim v treh tednih. Sam delam tako, da v prvem tednu opravim pet terapij, v drugem tednu tri in v zadnjem tednu dve terapiji. Terapije so na začetku bolj zgoščene, da prej dosežemo optimalni učinek akupunkture, naslednji teden se stanje vzdržuje, v zadnjem tednu pa s terapijami počasi prenehamo. Treba je namreč vedeti, da se pri akupunkturi sproščajo naravni opiati oziroma naravne protibolečinske snovi in če se naredi preveč akupunktur zapored, nato pa se zdravljenje prekine, se lahko pri posameznikih pojavijo nenavadni simptomi, podobni odvisnosti. V tem primeru imajo lahko pacienti občutek, da jim nekaj manjka. Le redko se zgodi, da se ljudje vračajo zaradi enakih težav. Pogosteje se vračajo samo tisti, ki imajo kronične težave s hrbtenico, te pa po navadi rešujem z masažami. Določeni ljudje so tudi bolj občutljivi oz. senzitivni  in takrat ustrezno spremenim intenzivnost terapij.

 

Kdaj akupunktura ni primerna?

Akupunkture osebno ne uporabljam pri izrazitih psihičnih težavah – če npr. pacient trpi za bipolarno motnjo ali shizofrenijo, skratka pri težavah, kjer so prisotne halucinacije, ker si takrat človek lahko marsikaj predstavlja. Akupunktura se tudi ni izkazala za učinkovito pri akutnih revmatičnih težavah oziroma pri revmatoidnem artritisu, kjer se sicer lahko zmanjšajo določene težave, predvsem bolečine, otekline in se stanje sicer umiri, vendar bolezni ne prekine. Sicer pa akupunkturo izvajam v vseh primerih, ker preprosto ne škodi.

»Z akupunkturo ne moremo pozdraviti raka, lahko pa lajšamo določene težave in to zelo uspešno.«

 

Na kaj morajo ljudje biti pozorni, ko izbirajo svojega akupunkturista?

Z akupunkturo se mora ukvarjati zdravnik. Potrebno je namreč obsežno znanje anatomije, patologije in interne medicine ter seveda poznavanje vseh diagnoz. Glede na to, da sem zdravnik tradicionalne medicine, pri svojem delu kombiniram tudi diagnostiko. Če bom na primer posumil, da gre pri pacientu za zdrs medvretenčne ploščice, ga bom najprej napotil na CT oz. magnetno resonanco in se šele po posvetu pri ortopedu, ki bo ocenil, ali je pacient primeren za operacijo, odločil, kako mu lahko pomagam. Akupunkturist tudi mora vedeti, kdaj akupunktura pride v poštev in kdaj ne. Na primer raka ne moremo pozdraviti z akupunkturo, lahko pa lajšamo določene simptome in to zelo uspešno.

 

Kakšen status ima pri nas akupunktura?

Težava zahodne medicine je specializacija in osredotočanje izključno na en simptom. Akupunktura je danes pri nas še vedno zapostavljena in pričakujem, da bo tako tudi v prihodnje. Težko je opredeliti, zakaj akupunktura v Sloveniji ni bolje zastopana, vsekakor pa še vedno ni niti  zakonsko opredeljena:  niti zapisana v Zakonu o zdravniški službi ali omenjena v Zakonu o zdravilstvu, kjer pa se na primer nahajata homeopatija in bioenergija. Torej jo pri nas trenutno nenadzorovano  lahko izvaja kdorkoli.

 

Kako zdravniki iz vrst zahodne medicine gledajo na akupunkturo?

Naši zdravniki so precej neizobraženi o tem, kaj je v resnici akupunktura. Osebno menim, da bi akupunktura sodila na medicinsko fakulteto kot izbirni predmet. Tudi če se nekdo odloči za izobraževanje na področju akupunkture, pri nas ne more opravljati prakse. Opažam, da so za akupunkturo bolj odprte mlajše generacije zdravnikov. Škoda, da akupunktura zanima tako malo zdravnikov. Očitno med slovenskimi zdravniki še vedno obstajajo močno zakoreninjeni predsodki. In to kljub temu, da pri akupunkturi praktično ni stranskih učinkov, večinoma le dobri rezultati .

 

 

December, 2012

Ne spreglejte

Pityriasis versicolor ali kožna plesen je pogosta kožna glivična okužba.2 Pojavlja se pri ljudeh po vsem svetu, vendar je pogostejša
Preberi več
Multipla skleroza je kronična bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. Zaradi poškodb zaščitne ovojnice živčnih celic pride do okrnjenega oz. prekinjenega
Preberi več
Parkinsonova bolezen po incidenci nevrodegenerativnih bolezni sodi v sam vrh, tik za pojavnostjo demence. Pri bolezni pride do postopnega odmiranja
Preberi več
Ste se že kdaj srečali z nenadnim občutkom močne bolečine v gležnju, ko ste naredili neroden korak? Najverjetneje je bil
Preberi več
hemoroidi operacija trtica
V zadnjem času se v različnih vejah medicine vedno pogosteje uporablja zdravljenje z laserjem, tudi v proktologiji. Z uporabo laserja
Preberi več
Melatonin je naravni hormon, ki nastaja predvsem v češeriki, majhni žlezi v možganih, ter se sprošča v krvni obtok. Češerika
Preberi več
Rak želodca je ena izmed rakavih bolezni z najvišjo stopnjo smrtnosti, ta pa je v večji meri posledica poznega prepoznavanja,
Preberi več
Kljub temu, da so stopala ključnega pomena za našo mobilnost, o njih ne razmišljamo prav veliko, dokler nas ne zmoti
Preberi več